Jump to content

Moto Zajednica

Problemi sa svećicama - Kawasaki GPz 750 1984

Recommended Posts

• Slow rider, 939 postova
  • Motocikl: Honda NC750X 2021, Yamaha Virago XV125 1999, BMW K75 1986, Peugeot Django 2018, Tomos automatik A35 ML 1987

Dešava mi se da ponekad poneki cilindar ne radi, obično bude jedan, a veoma retko dva. To vidim po tome što je jedna (ili dve) od četiri izduvne grane hladna, a i motor neravnomerno radi na leru. Ne postoji pravilo koji je cilindar u pitanju, dešava se "random". Pa onda jedan dan bude sve ok, pa sutradan problem, pa ostavim da prenoći, pa opet bude ok. Ako želim da trenutno rešim problem, samo zamenim svećicu, i sve radi ok. Čak i ne stavim novu svećicu, već onu koju sam izvadio nekoliko dana pre... nadam se da me razmete šta želim da kažem. Kada rade sva 4 cilindra, motor radi veoma lepo i uskladjeno.

Plan mi je da prvo zamenim sve 4 svećice, mada su menjane prošle godine, ali ovo mi je prva varijanta da probam. Da li ima neko ideju šta još može da bude? Po mom skromnom mišljenju sumnjam na struju.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Integrisan, 9547 postova
  • Motocikl: ---Honda---

Sumnjas ispravno, da se prvo proveri koliki je pad napona do bobina, svaki volt manje od izmerenog na klemama je 1KV slabija varnica! Meris na jednoj od buksni i mase/tela bobine (jedna je buksna plus a druga je signal sa pikapa).

Ako se svecice nalivaju (visok nivo goriva?) one ne pale dok se ne osuse (verglas potpuno otvorenog gasa).

Prskaj start sprej dok motor radi oko flansi do agregata, ako se rad promeni imas pukotinu.... 

• Integrisan, 9547 postova
  • Motocikl: ---Honda---

Ako je pad napona veci od 2V mora se bobini dovesti struja sa akumulatora a preko releja kome je "spulna"/pobuda vod sa kill prekidaca (tako i on ostane u funkciji zamisljenoj a bobine dobijaju dovoljno struje).

• Marko, 226 postova
  • Motocikl: Kwaka ZX-9R, GPz810 unitrak

Prelivaju ti karburatori 101%, vozim taj motor samo 15 godina :D Još ako nemaš centralni štender već samo ćopavu, eto belaja.
Iglice su vrlo retko uzročnik problema. Najčešće pušta gorivo oko samog sedišta iglice (ono se vadi iz tela karburatora, drži se na jednom šrafu), i ima na sebi naravno o-ring. Tu prvo popusti. Pored toga visina plovka, ti Mikuni BS34 su jako osetljivi na to, obavezno proveravati na stolu sa cevčicama gde je pravi nivo posebno kad se stave u položaj kako stoje na motoru, i naravno testirati uz nagib (ćopava). Nemoj slučajno da bacaš pare na bobine i struju, to je kod njih "300 do 500 godina vek". Dok motor stoji karburator nalije gorivo u cilindar (Čak i ako imaš elektro ventil u njima ima mnogo goriva) i tako mokra svećica ne baca varnicu. Kad je izvučeš siguran sam da je čađava crna, jer se gorivo samo gomilalo bez detonacije. Znači jedan dobar remont karburatora je na redu.

Promenio član markovisacki
  • Sviđa mi se 2
  • Hvala 1
  • Podržavam 1

• Motocikl: Honda NC750X 2021, Yamaha Virago XV125 1999, BMW K75 1986, Peugeot Django 2018, Tomos automatik A35 ML 1987

Evo kako igleda posle 2-3km vožnje

20240320_175903.thumb.jpg.f16f89db50eb0a597ee111258ad688ea.jpg

S leva na desno, kako stoje na motoru. Posle voznje sam osetio da je samo 3 cilindar bio hladniji od ostalih.

Svećice su bukvalno nove, upravo stavljene, NGK BR9ES

Promenio član Yanco

5 hours ago, markovisacki said:

Još ako nemaš centralni štender već samo ćopavu, eto belaja

Da, na ćopavoj je, skinut je centralni štender. Ali isto se dešavalo i kad je bio na štenderu.

Promenio član Yanco

• Drug član, 4150 postova
  • Motocikl: 2002 K1200RS-1989 XTZ 750 Chesterfield- 1989 XTZ 750 FarawayBlue, 1985 Honda XLV750-RD01

Definitivno prilivaju karbovi.
Provjeri plovke, znaju biti probušeni i napune se benzinom.
Kad ih skineš protresi ih, ako se u njima muća benzin znaš šta ti je činiti.

• Hvala 1

Znači, ne gine mi skidanje karburatora... 😪

Ali imam jednu nedoumicu... Juče na prvom paljenju 4. cilindar nije radio, dok su ostali radili. Izvadio sam svećicu, očistio i osušio, vratio, krenuo u probnu vožnju, i kada sam se parkirao, 3. cilindar nije radio.

Ako je na prvom paljenju radio, šta mu je onda bilo u toku vožnje? To ne bi trebalo da ima veze sa prelivanjem, jer je već sagoreo sve ako je pre toga bio prelio, čim je radio na prvom paljenju? Jesam li u pravu?

Promenio član Yanco

• Marko, 226 postova
  • Motocikl: Kwaka ZX-9R, GPz810 unitrak

Nazalost prelivanje se desava i u voznji. Na vecim obrtajima na otvorenom putu moze i da sagori taj visak donekle, ali cim stanes na neki semafor i motor radi na leru cilindri se zalivaju.

• Hvala 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja