Jump to content

Moto Zajednica

Triumph Tiger 1050 ABS

Recommended Posts

• Integrisan, 9459 postova
  • Motocikl: ---Honda---

Kada smo vec kod lancanika na ovom mom sam zatekao izvrsni italijancki PBR, koristi ih vecina motora u MotoGP and WSBK. 

Zanemarite prljavstinu, deklicu sam skinuo pri kupovini da pogledam :D.

PBR inace drzi "Motoroom" mislim da je vlasnik bivsi nas forumas. Lancanici top klase!

IMG_20240119_113821.jpg

• Sviđa mi se 3
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• BJB Maxi scooter club, 1658 postova
On 17. 1. 2024. at 17:25, Alekre je napisao:

Što je čudno da kupiš tri svećice :D

Ista fora kad za smarta narucujes 6 svecica. Malo ko zna da ide 2 po cilindru. Uglavnom menjaju one do branika jer su lako dostupne,ove druge (do kabine) niko ne menja jer se mora popustiti komplet nosaci motora a plus ni ne znaju da ima. 

• Sviđa mi se 2

Kad se covek rodi sretan...

... supruga trazi/gleda auspuhe po oglasima 🥰💪

P.S. U slucaju ovog motora ja sam taj koji zeli da zadrzi fabriku!

• Sviđa mi se 6
  • Haha 2

• Hronični Motociklopata, 7315 postova
  • Motocikl: Freza 600 Blue Thunder

Nešo care :care: :care::care:

Ja se večito mačujem sa svojim devojkama oko motora.. :ljut: 

Jel ti žena možda ima sestru, rođaku? :)

• Sviđa mi se 2
  • Haha 1

• Svrati ponekad, 163 postova
  • Motocikl: Triumph tiger 1050

Što se tiče cene lanca i lančanika DID (zvmx2), i JT lančanici (prednji sa gumom) sam platio 160 evra u XMOTO prošlo leto, pa mi je zato tvoja cena zvučala mnogo. Inače slab sam ja sa savetima, ja to sve što radim samo menjam ulje i filtere. Što se tiče ulja poslednje sam sipao Silkolen PRO, i nije protrošio ništa, za razliku od Motula 7100 gde mi je možda trošio oko 150-200 g. na nekih 5-6000 km. Original delovi imaju da se nabave u BG (Snow) samo što se čeka isporuka 15-30 dana. 

Ja sam koristio aplikaciju TUNE ECU za povezivanje telefona sa računarom motora, ali kako sam menjao telefon nema je više na play store-u. Nije loša bila, možeš da vidiš kako radi mašina, da brišeš greške, da iskontrolišeš rad više komponenti, i meni bila naročito zanimljiva opcija kod menjanja kočione tečnosti tako što aktiviraš ABS telefonom.

Sviđa mi se ovo kako radiš, pratim. 👍

• Hvala 1

Puno hvala Bane, svaki savet znaci! Istrazicu kojim programom se sada pristupa samo da mi uredjaj stigne.
Olaksava i to sto kroz program se radi nivelacija klapni, nije potreban dodatni alat. Tune ecu se placa 25eura ali imam drugara koji ce mi nalog dati (za PC pretpostavljam)
Ako imas link do sajta za porucivanje rezervnih delova ti postavi u temu ovde, neka stoji, trebace. :aha:

Sto se tice cena uvek pripremim vise novca, cas iskrsne nesto, tako kada iz inostranstva narucim cesto mi kazu, " imao si jeftinije i Italiji npr" a carina, a posta? Sve je to trosak na pocetnu cifru.

Istrazujem triumpha, nemam voznje nista ali ovako u mestu mi se svidja ovo sto vidim.

Sent from my M2003J15SC using Tapatalk

Hvala na linku, uspeo sam da instaliram. Koji OBD uređaj planiraš da kupiš, pošto sam ja koristio neki Konnwei i nisam zadovoljan, gubi vezu, mada mislim da mi je zapao neki poluispravan jer isto tako na autu nekad ga vidiš a nekad ne.

TRIUMPHMOTORCYCLES.RS

Ovo su zastupnici zvanični. Par puta sam naručivao jednom filter vazduha, drugi put staklo migavca. Nije problem sem što se čeka u zavisnosti kada im dolazi narudžbina.

Narucio sam dva kom, za laptop (usb)  baziran na FT232RL cipu a BT verzija elm327, jedno ce valjda taditi, imam kod sebe i USB to ttl (uslikacu posle) takodje ft232rl ali pigtail verziju, treba mi muski obd2 pa da se povezem. 

Koji god nacin bude funkcionisao ja cu ovde sve kucnuti, namenska verzija stize iz UK (ebay) i kosta oko 35e sa sve diskom sa driverima i mapama raznim. 

Na aliexpresu oko 300e a isti cip u usb sticku 20e, samo treba prevezati (njega imam odmah)

WWW.ALIEXPRESS.COM

Ovaj moj i dalje ovako stoji, nista za servis mi nije stiglo... Bar svcice da dobijem pa mogu da sklopim, filter kutiju  postavim i rezervoar. 

U medjuvremenu cu od Branka (dok moj ne stigne) pozajmiti kabl da odradim sinhronizaciju klapni. Takodje od njega (paljevine) kao poklon dobijam set za reparaciju koc. colindra i oprugu spanera. 

Ne cuje se iz agregata nista ali merenjem smo ustanovili da se sabila za 4mm (razlika nova stara, kod mene 72mm, nova 76mm)

IMG_20240121_140835.jpg

33.jpg

34.jpg

• Sviđa mi se 7

.. a preko ovog cu probati da komuniciram sa ECU-om tigera, obratiti paznju stariji model tigera 07-09 koriste i sagem i keihin ecu (ovi noviji samo keihin) nije isti raspored pinova (ako se direktno kace.)

IMG_20240122_084624.jpg

• Sviđa mi se 1
  • Hvala 1

Kako ti stoje retrovizori? Ja dok nisam stavio distancere i povećao širinu nisam ništa video od ramena.

Motor sam provozao 10 metara, od garaze do kombija prilikom utovara, sve impresije oko voznje su tudje :D 

One licne jeeeedva cekam, tada cu opisati i vrline i mane (u mom slucaju naravno). Za sada, ovako u mestu malo je visina problem, ja sam oko 180 i prstima dohvatam sa obe strane. Podigao sam stapove kroz trokute malo (18mm), odvio oprugu nazad (bila naspanovana do poslednje crte, sada ih se 5 vidi.) i bolja je situacija.

Kod mene je Ohlins zadnji, a i opruge su promenjene. Baš sam i razmišljao oko servisa, niko mi ne pada na pamet sem Jana (Mototek). Takođe i proveru ventila bi trebalo da odradim.

Ako zelite mogu da napisem sta koji sraf radi na ogibljenju u slucaju motora iz teme a u standardnoj verziji...

Sta treba zaviti a sta odviti ako se zeli mekse/tvrdje, brze/sporije ?

• Sviđa mi se 2
  • Podržavam 1

Aj ovako :D

Period godine je takav da utiske iz voznje jos nemam, stoga, fokusiracemo se na tehnikalije, sta koji sraf radi i na koji nacin.
Necu ulaziti u pricu sta se desava sa ako je nesto tvrdo/mekano, brzo/sporo, poremecene geometrije.
Moj je tempo i stil takav da mi odgovara mekana voznja na amortizaciji relativno brzog odziva, ume takvo podesavanje i malo da "pliva", prebacuje se tezina tamo/amo ali ako si blag na komandama, sve ono pod tockovima tamo i ostane, ne prenese se na mene!

Kod Tigra je potpuno stelujuce oslanjanje, na oba tocka! Tabela ispod pokazuje pocetne vrednosti.
Podrazumeva se da su iznutrice u tolerancijama i ciste, ulje relativno sveze preporucene viskoznosti i nivoa.

Znaci, servisirano i sipano novo ulje, podesimo pocetne vrednosti iz tabele. Prvo i ono bez cega se ne moze je "SAG", sabijanje opruga pod opterecenjem. Sto znaci da amortizaciju dovedemo u optimalni polozaj a za nasu tezinu, onaj ko vozi sam tako i meri.
Neko univerzalno pravilo je trecina hoda sabijanja dok sedimo.
Kod tigra je hod 150mm, znaci sag treba podesiti oko 50mm, toliko da se "spusti" motor kada sednemo (noge u vis, drzis se za nesto pored :D ).

Na stapovima za podesavanje napregnutosti opruga zaduzeni su plavi, veliki srafovi, (zadrzacemo se na prednjici za sada) kada je ogibljenje ovako dugog hoda, 10-ak mm gore dole a za ulicu nije problem!
Ako odvijanjem ili zavijanjem nismo u mogucnosti da prednjicu dovedemo u toleranciju, opruge nisu adekvatne za nasu tezinu i moraju se zameniti!
(Zavijanje= sabijanje opruge, prednjica se podize, vise tezine/manje se spusti, ovo dalje rezultuje promenom ugla viljuske "rake angle" i kontaktne povrsine tocka "trail". Oba faktora su kljucna za osecaj upravljivosti, svaka se izmena oseti!!!
Odvijanje= spustanje prednjice, manje tezine potrebno za spustanje prednjice. )

Po namestanju SAG-a stelujemo brzinu povrata, na ovom motoru to je stelovanje na levom stapu (pogledaj sliku). Oba stelovanja na malim srafovima, i levo i desno rade istu stvar (zatvaraju ili otvaraju put ulju) samo u suprotnim smerovima.
Brzina se steluje tako da kada prednjicu sabijemo povrat bude instant ali bez dodatnog ljuljanja! Gurnes, pustis, mora da se vrati u prvobitni polozaj odluzno i bez zadrske ali kontrolisano.

Desni stap konrtolise brzinu sabijanja, mnogo zavijeno = tvrdo (na granici hidro lock-a), mnogo odvijeno = mekano (lako potanja).
Sabijanje i povrat stelujemo prema svojim prohtevima, SAG je konstanta za sve. 

Ova stelovanja toliko mogu da unaprede voznju (i obratno) da je to neverovatno. steluje se "korak po korak" i isprobava.

U postu ispod kucnucu par smernica :D  
Uprostio sam koliko mogu ali tema moze biti tema za sebe! Ova stelovanja vecu ulogu imaju u voznji od samog agregata.

1.jpg

2.jpg

• Sviđa mi se 11

Opet,
ove smernice podrazumevaju da je geometrija nastelovana, gume nisu kockaste i izduvane/prepumpane!!!

Prejak povrat (levi srafic previse odvijen)

-"plivajuca voznja" , kako tempo raste sve je manji osecaj kontrole, prednjica poskakuje i ne slusa komande, na kocenju prebacivanje tezine napred/nazad izrazeno.

-Podupravljanje, motor se u krivini sam ispravlja, stalno ga treba "vuci" u stranu na koju skrecemo. Sirok izlaz iz krivine!

Prespor povrat (levi srafic previse zavijen)

-Voznja tvrda, prednjica posle neravnina ostaje nisko posto nema vremena da se vrati, na gasu osecaj da guma poskakuje, pri vecim brzinama izaziva "tank slaper"!

-Preupravljanje, u krivini hoce da se prednjica "sklopi", unutrasnjom rukom se guvernal mora ka spolja gurati (skreces levo/moras gurati desno npr.)

Nedostatak kompresije (desni sraf previse odvijen)

-Na kocenju prednjica potanja brzo, osecaj mekoce i utisak kao da te zadnji tocak hoce prestici!

Previse kompresije (desni srafic previse zavijen)

-Tvrda voznja, prednjica ostaje visoko u krivini sto (ponovo) rezultira sirokim izlazkom. Ova se situacija ne moze izleciti ako je sipano pregusto ulje ili je nivo visi od propisanog.

To su eto par smernica, ovo levi/desni sraf vazi samo za motor iz teme, postoji jos mnogo tipova sa drugacijim stelovanjima/ mestima stelovanja, pa i onih gde samo jedan stap nosi oprugu i sluzi za stelovanje SAG-a a drugi u sebi ima samo ulje i kontrolise brzinu potanjanja/povrata.

• Sviđa mi se 6
  • Hvala 1
  • Podržavam 3

Aj da postavim ovde, znacice i drugima... @RankoBg87 u pomoc te zovem! Mozes li mi ovo naprviti?

Komada 2 od 5mm celika ili prohroma, rupe za srafove moraju da budu nesto sire od 10mm (da sraf prodje),

ove ploce spustaju zadnjicu za 25mm!

5QnL.jpg

• Sviđa mi se 3

• Svrati ponekad, 316 postova
  • Motocikl: Triumph Tiger 800
14 hours ago, N.F.S. said:

Nasao sam TuneEcu apk!
Evo linka, instalirao sam upravo emoji16.png

https://tuneecu.fr/59370e9eb2b4551b954f2ea71254a170.jpg

Sent from my M2003J15SC using Tapatalk

Tune ECU je odlicna stvar. Na zalost nije besplatna ali u punoj verziji mozes svasta da radis. Pored citanja/brisanja gresaka, resetovanja servisnog intervala (na 800 ti se nakon 10k na displeju pojavi kljuc koji je potsetnik da trebas da uradis servis i stoji sve vreme dok se ne resetuje pomocu dijagnostike ne znam da li je i na 1050 isto), throtle body position sinhronizacija kao i editovanje i ubacivanje novih mapa. Triumph svake godine (mozda i vise puta godisnje) izbacuje nove unapredjene mape i nije lose imati alat pomocu kojeg mozes da ih ubacis. Ovo ce ti biti posebno korisno ako stavljas aftermarket auspuh. Npr kod 800 uvek izbace po dve mape za standardni auspuh i za Arrow koji je dodatna oprema.

Mislim da na TuneECU sajtu imas gomilu mapa za sve modele Triumpha (a i drugih proizvodjaca). 

Takodje postoji odlican besplatan alat koji se zove Tiger Tool. Postoji samo verzija za PC. Nema toliko opcija kao Tune ECU ali osnovne poput citanja/brisanja gresaka, resetovanje servisnog intervala i throtle body position (jbga ne znam kako je prevod na srpski :Docitavanja i osnovne informacije iz ECU-a kao sto su VIN i godiste proizvodnje. Mislim da je prvenstveno pisan za Tiger 800 ali verujem da radi i na ostalim Tiger-ima. Mozes ga downloadovati na Tiger800/900 forumu. Ako ga ne nadjes poslacu ti ga pa probaj.

Promenio član DeusExMachina
  • Hvala 1

Tuneecu sam ja pre neke 3 god. platio nešto tipa 1-1.5 evra. Sada ga i nema na play store pa i ne znam koja je cena.
Sad kad sam skinuo ovu vidim da sam i dalje prijavljen.

Sent from my PGT-N19 using Tapatalk

• Drug član, 1640 postova
  • Motocikl: Honda NC750x
Pre 2 sati, N.F.S. je napisao:

Aj da postavim ovde, znacice i drugima... @RankoBg87 u pomoc te zovem! Mozes li mi ovo naprviti?

Komada 2 od 5mm celika ili prohroma, rupe za srafove moraju da budu nesto sire od 10mm (da sraf prodje),

ove ploce spustaju zadnjicu za 25mm!

5QnL.jpg

Moze 

• Sviđa mi se 1

... i ova ploca odgovara za sve tigrove 1050, od 2007 do 2021 godine (tako bar kaze grk koji ih pravi)

Neka je preporuka da se ovim spustanjem zadnjice (25mm) stapovi propuste kroz trouglove za 18mm (da strce iznad gornjeg trokuta toliko :D, jasniji da budem).

Cent. stender i onaj bocni se ne moraju kratiti (tako kazu) mada ja cu sve licno preneti ako odradimo ovaj mod! 

Cekamo Ranka...👍

• Sviđa mi se 3

Od jutros pristize! :D 

Kofer od Libero-a (nisam mogao da odolim ceni a dve maxie imam!), staju dve kacige i u njega a ja stalno vucaram neki alat (za to sluzi maxia sva iscvrkana, ova na slici je ona lepsa :D ).

Plocu naravno nisam mogao samo zasrafiti vec je izmedju morala reducir ploca, ona se zasrafi na nosac a za nju givi M5. Stoji sve lepo i cvrsto!

Stigli i delovi za servis, ali iridiumi fale, to za dan dva a samo mi oni trebaju pa da sklopim kutiju vazduha, rezervoar!

Prasinari i semerinzi "all balls", nisam koristio... 

5.jpg

6.jpg

9.jpg

10.jpg

• Sviđa mi se 7

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja