živke 5286 Napisano Octobar 11 Drug član, 1889 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Rekoh da neću više da pišem na ovu temu, ali ok. Meni ostaje da vidim da li podešavanje kompresije i povrata nešto može da utiče na tu stabilnost pri većim brzinama, mada sumnjam. Trenutno je napred sve na soft. Proveriću da je točak dobro balansiran. I takođe da skinem vizir, i štitnike ruku, da izbacim to iz jednačine. I to je to. Mada s obzirom da su se javile druge kolege koje su primetile ovo isto - biće da je jednostavno takav motor. Možda se kod nekog primerka ispoljava više, kod nekog manje, verovatno i način vožnje utiče donekle. Mene ovo više kopka kao neki izazov, da se podesi, da se sredi, da se nešto nauči. Ja svakako nemam ambiciju da vozim na tim briznama, niti sam to imao u planu kada sam kupovao motor. Moja putna brzina na AP je 110 - 120, i meni je to sasvim dovoljno. Na tim brzinama se skroz ok ponaša. 1 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 21634 Napisano Octobar 11 Integrisan, 9435 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan pre 8 minuta, živke je napisao: da li podešavanje kompresije i povrata Veeeeeeeliku ulogu ima! Ali... Moraces da biras sta ti je bitnije, da bude upotrebljiviji na maloj brzini i losem terenu ili na vecoj brzini a boljoj podlozi. Ako je sve odvijeno (mekano) imaces veliko prebacivanje tezine napred/nazad na svakom dodavanju gasa ili kocenju. Kako budes pojacavao umirivanje povrata i sabijanja tako ces dobijati motor upotrebljiviji na vecim brzinama a boljem putu (i suprotno). 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
admiki 1469 Napisano Octobar 11 Drug član, 569 postova Lokacija: BiH Motocikl: - Prijavi odgovor kao problematičan Pre sat vremena, živke je napisao: I kapiram da je motor sad malo niži napred, i da to može da negativno utiče na stabilnost na brzini, samo je pitanje koliko je to. Do određene granice, ovo će samo da poboljša stabilnost, jer se težište pomjera naprijed. Pre sat vremena, živke je napisao: Trenutno je napred sve na soft. Ovo bi mogao da bude tvoj problem, guma jednostavno prelako gubi kontakt sa podlogom. Po meni, ovaj motor nije predviđen za neke jako tehničke terene (može on njih da odradi) odnosno sporu vožnju, tako da mu odgovara tvrđe podešavanje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 5286 Napisano Octobar 11 (promenjeno) Drug član, 1889 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan 2 minutes ago, admiki said: Do određene granice, ovo će samo da poboljša stabilnost, jer se težište pomjera naprijed. Za ovo grešiš, jer pričamo o ponašanju na većim brzinama. Skoro je Neša pisao o tome, da se ne ponavljam: https://forum.bjbikers.com/topic/226108-promene-na-gazećem-sloju-uzrok-sviranja-gume/page/2/#comment-3060720 Promenio Octobar 11 član živke Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
admiki 1469 Napisano Octobar 11 (promenjeno) Drug član, 569 postova Lokacija: BiH Motocikl: - Prijavi odgovor kao problematičan Slažem se ja sa tim, ali mislim da je efekat toga manji od rasporeda težine. Sa druge strane, ako ti motor (koji jeste visok sam od sebe) visi na zadnjici+otpor vazduha, rasteretićeš prednji točak. Tu predtrag ne pomaže. Tebi je problem što se motor osjeća nestabilno na većim brzinama (zadnjica tone zbog veće potrebne snage na zadnjem točku za tu brzinu+prednji kraj se podiže zbog otpora vazduha). Da je problem predtrag, osjećao bi ti to i na manje od 130. Promenio Octobar 11 član admiki Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 21634 Napisano Octobar 11 Integrisan, 9435 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan Morace da eksperimentise, ima doosta varijabli al da kucamo Na gasu se kod motocikla zadnjica ne spusta kako se veruje, geometrija je takva (anti squat). Brzini svakako ne odgovara oslanjanje koje leluja i bez kontrole (obuzdavanja) skakuce kao pogo stap. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
M a R k o 382 Napisano Octobar 11 Drug član, 1457 postova Lokacija: Mladenovac Motocikl: k25 Prijavi odgovor kao problematičan Pre 9 sati, Skittles je napisao: @M a R k o Ja planiram, ali u subotu. Mada sam svako malo u Mladenovcu kod Davida. @živke ja sam mislio da je delom i do visokog blatobrana, koji ti nemaš, tako da piši svejedno @Skittles U subotu sam na svadbi a svakako se javi kad budes sledeci put dolazio. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
eurokrem 137 Napisano Octobar 11 (promenjeno) Svrati ponekad, 124 postova Motocikl: TOMOS CROS SENIOR,KLE 500, VOGE 300 RALLY Prijavi odgovor kao problematičan 22 hours ago, Skittles said: @živke primetio sam isto to, sve u reč kako opisuješ. Kofer? Meni se tako ponaša VOGE na 115+ isključivo sa koferom Promenio Octobar 11 član eurokrem Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Skittles 4010 Napisano Octobar 11 Nemanja Stojanović, 1366 postova Lokacija: Beograd Motocikl: CF RedBull 450 MT Prijavi odgovor kao problematičan Zanimljiva teorija, ali ne, nemam nikada kofer. Uglavnom je mala repna torba, kada putujem velika pljosnata repna torba. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
eurokrem 137 Napisano Octobar 11 Svrati ponekad, 124 postova Motocikl: TOMOS CROS SENIOR,KLE 500, VOGE 300 RALLY Prijavi odgovor kao problematičan 6 minutes ago, Skittles said: Zanimljiva teorija, ali ne, nemam nikada kofer. Uglavnom je mala repna torba, kada putujem velika pljosnata repna torba. probaj bez, aerodinamika je čudo Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 5286 Napisano Octobar 11 Drug član, 1889 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Nema potrebe. Ja sam uvek probao bez bilo čega A kako je kod tebe bez kofera, do koliko je ok? Koliko može Voge? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
severian 16901 Napisano Octobar 11 Integrisan, 8299 postova Prijavi odgovor kao problematičan Pre 11 sati, živke je napisao: I kapiram da je motor sad malo niži napred Nope, nije niži. Obrnuto je. Znam da je suprotno od intuitivnog i objašnjenje prevazilazi ovaj post, možeš da mi veruješ možda na reč... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
XRV RD04 34 Napisano Octobar 11 U prolazu, 38 postova Prijavi odgovor kao problematičan On 10. 10. 2024. at 13:58, admiki je napisao: Ako se igraš sa prednjim, ne moraš mijenjati lanac. Zadnji zupčanik traži mnogo veću promjenu za bilo kakav opipljiv efekat, iako se slažem da je mnogo preciznije. Vozim staru afriku i kombinovao sam zadnji lancanik sa + - 2 zuba.Osim malog zatezanja ili otpustanja lanca nista ostalo nijesam morao raditi.Tako je na toj starudiji a sta je na novom 450 ne znam.Pratim temu ovog zaista zanimljivog motora i srecna kupovina i voznja svima. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 5286 Napisano Octobar 11 Drug član, 1889 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan 1 hour ago, severian said: Nope, nije niži. Obrnuto je. Znam da je suprotno od intuitivnog i objašnjenje prevazilazi ovaj post, možeš da mi veruješ možda na reč... Voleo bih da čujem objašnjenje Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 5286 Napisano Octobar 11 (promenjeno) Drug član, 1889 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Evo jedne jesenje kulijana vožnje sa 15t emtejcem Niš - Svođe preko Zaplanja sa pogledom na našu Suvu planinu. Prelepa priroda, dobar asfalt, zanimljive krivine - i gotovo bez saobraćaja na putu - šta čovek više da poželi ? Inače prvi put sam sada prošao putem prvog b reda 39, ka Vlasotincu, i baš sam se oduševio. Promenio Octobar 11 član živke 9 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mradomir 3051 Napisano Octobar 12 8-bit, 1878 postova Lokacija: Beočin Motocikl: KTM690 | Freeride 250R | Burgman 650 Prijavi odgovor kao problematičan @živke to što bi mogao da proveriš - razvuci konac oko zadnjeg točka da dodiruje obe ivice, pa do ispred motora, da prođe pored prednjeg. Rastojanje od konca do prednjeg točka levo i desno treba da bude simetrično. Desi se da markeri na zadnjoj osovini nisu tačni. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
severian 16901 Napisano Octobar 12 Integrisan, 8299 postova Prijavi odgovor kao problematičan Pre 8 sati, živke je napisao: Voleo bih da čujem objašnjenje Razlika između većeg prednapona opruge i manjeg je par mm, ali je razlika u static sagu na mekšem i tvrdjem motoru veća od toga. Eto, ukratko... Uostalom, izmeri. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 5286 Napisano Octobar 12 (promenjeno) Drug član, 1889 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Mislim da se ne razumemo nešto, ili ja ne razumem tebe. Ja sam napisao da je idealni rider sag za ovaj motor 70mm, ali ja sa maksimalnim preloadom napred dobijam 73.5 mm. Dakle, motor je potonuo napred 3.5 mm više od idealnog. Očigledno je da su za moju težinu od 88kg trenutno potrebne jače opruge napred, ali to je druga priča. Edit: naravno ovo je vrlo mala razlika, i merenje vrv nije toliko precizno, ali teorijski - veći sag napred - više je motor potonuo u vožnji. Promenio Octobar 12 član živke Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alekre 12514 Napisano Octobar 12 Ne silazi, 7320 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Pa sabio si opruge težinom, pretežak si. @N.F.S., još neki i članovi i ja često pišemo o ogibljenju i stalno smo pominjali da je spring rate OSNOVA na kojoj se šteluje. Pretežak si? Džabe sve. Ni Ohlins da staviš sa premekanim oprugama neće da radi kako treba. Jednostavno nikad ga nećeš uštelovati. Onda tako pretežak, plust prtljag, dodaš neke gluposti na motor i onda više nemaš ni klirens, ni hod ogibljenja za koji se svi hvataju u brošuri. Naravno, to nije skup high end motor i nije za očekivati da će ti dati ne znam kakvo ogibljenje. Nego ti Živke lepo naruči za sebe druge opruge, to nije više od 100 evra i ugradi ih. Taman zameni ulje, sipaj neki Silkolene, Motul, ubaci druge opruge i mislim da će to biti savim dovoljno. Za sitne pare dobićeš drugi motor. 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 5286 Napisano Octobar 12 (promenjeno) Drug član, 1889 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Naravno, sve se slažem, napisao sam u prethodnom postu da su mi potrebne druge opruge. I sigurno ću ih zameniti u nekom trenutku, verovatno ove zime. Promenio Octobar 12 član živke Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 5286 Napisano Octobar 12 Drug član, 1889 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan @Alekre aj kad si već tu, ako ti nije teško - zanima me kako irac meri sag na viljušci ? Čini mi se da si pisao nekad ali ne mogu da nađem Postavio sam pitanje detaljnije u onoj drugoj temi. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6317 Napisano Octobar 12 Enduraš, 6367 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Da menja opruge zbog 3,5 mm ??? Mozda ako je profesionalni trkac, pa da oseti razliku, ovako nema sanse. Citao sam da je motor fabricki prilicno tvrd, sa jacim oprugama bice jos tvrdji, pa i to treba uzeti u obzir. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6317 Napisano Octobar 12 Enduraš, 6367 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Uostalom kako uopste izmeris tih 3,5 mm, šublerom ? Dovoljno je da se samo malo pomeriš napred/nazad u sedištu i tih 3,5 mm se anulira. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 5286 Napisano Octobar 12 Drug član, 1889 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Ima više razloga. Čim je preload na max to nije dobro. Drugo, meni je prosečna težina oko 95kg, sad sam nešto smršao. Treće - treba imati mesta za podešavanje kad se stavi prtljag. A nije komplikovano a ni skupo promeniti, tako da nema razloga da to ne uradim. Pisao sam u drugoj temi kako sam merio, ali nisam siguran da li je ispravno. Više različitih merenja, uzima se prosek. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 5286 Napisano Octobar 12 Drug član, 1889 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Nego pusti to, kad ćemo mi konačno da se provozamo? Jel bi vozio Staru sledećeg vikenda? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...