mradomir 3056 Napisano Decembar 5, 2023 8-bit, 1882 postova Lokacija: Beočin Motocikl: KTM690 | Freeride 250R | Burgman 650 Prijavi odgovor kao problematičan pre 7 minuta, malitomic je napisao: obrada glave nekog visecilindarskog motora 90 evra za fiat doblo. Ravnanje, 3 nova ventila i valjda novi tefloni. Mislio sam da je skuplje Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
srbac 2434 Napisano Decembar 5, 2023 Andragog, 5005 postova Lokacija: On off road Motocikl: BMW K25 HONDA PD05 KTM RFS Prijavi odgovor kao problematičan Bilo je hilznovanje 4 cilindra 91mm 200e sa njihovim hilznama...., nekad bilo Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
malitomic 1734 Napisano Decembar 5, 2023 Drug član, 1213 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Lanac, kaiš, kardan Prijavi odgovor kao problematičan Pretpostavljam da i sad moze povoljnije da se nadje, ja se vodio time da je relativno jednostavna operacija i da ne može previše da košta, pa sam I otišao u verovatno najveću radionicu "MR". Kod njih sam pre neku godinu radio glavu na 2.0Hdi motoru, ravnanje, vodjice, gumice, trnovanje konzola.. Bilo je sećam se i tad jaka cena, mislim 200e, ali ajde kao popust za taxistu pa uradise za 150e Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pronto 6791 Napisano Decembar 5, 2023 Ne silazi, 6591 postova Lokacija: Vrmdža, Sokobanja Motocikl: konzerviran Prijavi odgovor kao problematičan U vremenu kada se sve baca i menja novim, sve skuplje i skuplje će biti popravljanje. Kod nas to neće još skoro, ali je dodatni problem i to što neće imati ni ko to da radi. Otprilike je najvažnije da se to uradi kako valja...jer kada su vremena teška najviše se poveća broj kurvi i majstora. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
malitomic 1734 Napisano Decembar 5, 2023 Drug član, 1213 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Lanac, kaiš, kardan Prijavi odgovor kao problematičan pre 7 minuta, pronto je napisao: U vremenu kada se sve baca i menja novim, sve skuplje i skuplje će biti popravljanje. Kod nas to neće još skoro, ali je dodatni problem i to što neće imati ni ko to da radi. Otprilike je najvažnije da se to uradi kako valja...jer kada su vremena teška najviše se poveća broj kurvi i majstora. I kod njih stoji veliki oglas u radionici "potrebni majstori mehanicari". Rekoh ako sad neki majstor dohvati cilindar pa iz "iskustva" pasuje zazor između klipa, loše mi se piše. Zato sam i poneo klip sa sobom ali sam im dao meru koju preporučuje proizvodjac, okruglo 80mm, tu valjda ne mogu da omanu Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pronto 6791 Napisano Decembar 5, 2023 Ne silazi, 6591 postova Lokacija: Vrmdža, Sokobanja Motocikl: konzerviran Prijavi odgovor kao problematičan To češ videti. Da malo kuckam...ja sam daaavno nosio cilindre kod Crnobrnje. Nisam ja ništa znao, odnesem i uzmem gotovo. Uglavnom, na jednoj Vespi, naprave da bude tesno...što je još i najmanja muka, može da se popravi. Kasnije kada sam ušao u firmu u kojoj je bio ozbiljan mašinski park, morao sam obavezno da "kvasim" posao...da bude kako treba. Majstori bili penzioneri iz DMBa, znali znanje svakako, ali... Kada je ta garnitura otišla, neki mlađi su se kratko zadržali...i to sada zvrji prazno. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
malitomic 1734 Napisano Decembar 5, 2023 Drug član, 1213 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Lanac, kaiš, kardan Prijavi odgovor kao problematičan Bio sam i kod njega davno, nekakve su mi karike trebale za kompresor, paklena je cena bila. I dan danas prodjem tuda i bacim pogled, likovi ko iz Alan Forda, izadju napolje da popuse pljugu, masni, užas. Tu sam radionicu odmah otpisao. Ko je upoznao pokojnog Bucu Djekića, taj što se mašinske obrade nije trebao dalje da trazi, sad kako ga nema je "daj šta das" Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vuleta 845 Napisano Decembar 5, 2023 Drug član, 875 postova Lokacija: Obrenovac Motocikl: ... Prijavi odgovor kao problematičan Pre 4 sati, malitomic je napisao: Pretpostavljam da i sad moze povoljnije da se nadje, ja se vodio time da je relativno jednostavna operacija i da ne može previše da košta, pa sam I otišao u verovatno najveću radionicu "MR". Kod njih sam pre neku godinu radio glavu na 2.0Hdi motoru, ravnanje, vodjice, gumice, trnovanje konzola.. Bilo je sećam se i tad jaka cena, mislim 200e, ali ajde kao popust za taxistu pa uradise za 150e Ček, ček, da odemo malo u off.... Kako more dodje glave, toj glavi na HDI-u, to bre nepoderivo Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
malitomic 1734 Napisano Decembar 5, 2023 Drug član, 1213 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Lanac, kaiš, kardan Prijavi odgovor kao problematičan pre 51 minuta, Vuleta je napisao: Ček, ček, da odemo malo u off.... Kako more dodje glave, toj glavi na HDI-u, to bre nepoderivo Ma ne pitaj Nismo mogli da izvadimo dizne iz moje glave, pa sam morao da kupim i dizne i glavu drugu. Onda sam resio tu drugu da stredim i tako.. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
malitomic 1734 Napisano Decembar 6, 2023 Drug član, 1213 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Lanac, kaiš, kardan Prijavi odgovor kao problematičan Idemo dalje.. Stigao je cilindar sa obrade, dobio sam i mali popust jer ga nisu brusili, a ni oprali bogami. To je manje bitno. Odmah sam naravno premerio cilindar, ali tako precizno merenje sublerom koji ja imam nije sigurno. On jeste 80mm, ali da li je koju stotu manje ili više to ne znam. Da je jako blizu a možda i tačan kazuje mi zazor na karikama kad ih u njega stavim(ravno gurnute klipom). Prva karika ima zazor od 0.28mm. Preporuceno po Wiseco tabeli 0.32mm Druga karika ima zazor 0.38mm, preporuceno 0.40. Nikakvog iskustva nemam sa brusenjem karika, a ni alat, pa je i pitanje da li ostaviti tako ili samostalno turpijati uz rizik da se nešto sjebe i bude gore nego što jeste. Mala je razlika zato I pitam, da je vise, palim tocilo odmah nema price 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pronto 6791 Napisano Decembar 6, 2023 Ne silazi, 6591 postova Lokacija: Vrmdža, Sokobanja Motocikl: konzerviran Prijavi odgovor kao problematičan Imaš li kakvog drugara automehaničara...malo bolje opremljenog? Da bi video kolika je mera cilindra, jedini alat koji to može da kaže je subitor. Šta to znači nisu ga brusili? Misliš nije honovan, pošto je on svakako brušen? To honovanje, to je ono kad na površini vidiš unakrsne linije. Vidim po tvojim papirićima, da bi mera trebalo da bude 80,01. Ako je sada 80 u nulu, to honovanje bi moglo da ga dovede da bude perfekt, plus prilikom razrade ostajao bi jedan fini film ulja po cilindru, što je izuzetno važno za dug vek nakon jedne ovakve intervencije. Zbog toga se to i radi. Što se obrade karika tiče i za to naravno postoji alat...ali može da posluži dobra ravna turpija. Ako je baš dobra, nova...samo ona. Ako nije, može preko nje da se zategne komad šmirgle i da se tako lagano prevuče preko ivice....i to neka ne preterano gruba....recimo 360 vodena (na suvo). Malo ti toga treba da skineš. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mradomir 3056 Napisano Decembar 6, 2023 8-bit, 1882 postova Lokacija: Beočin Motocikl: KTM690 | Freeride 250R | Burgman 650 Prijavi odgovor kao problematičan Ne bi bilo loše da izhonuješ cilindar. Alat koji ide u ručnu bušilicu je oko 2000 din. Evo kako to otprilike ide: 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
malitomic 1734 Napisano Decembar 6, 2023 Drug član, 1213 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Lanac, kaiš, kardan Prijavi odgovor kao problematičan Okkk, opet sam se loše izrazio, a ustvari sam preneo šta mi je rekao tip prilikom preuzimanja. Očekivao sam da cilindar bude glanc čist i"spreman za ugradnju", pa sam I pitao da li su ga prali jer su se sa gornje strane videli ostaci dihtunga glave. Reče tip da treba da ga operem i da nije brusen, misleći sigurno na taj deo gde naseda glava. Inače jeste honovan, vidi se mreža unakrsnih ogrebotina., tu ulazi ulje i drži film za podmazivanje klipa. Sva je sreća ustvari što ga nisu brusili odozgo jer čime bi nadomestio skinuti materijal. Ovako cu kao što @pronto reče da "obelim" i cilindar i glavu smirglom i to ce da bude super. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
malitomic 1734 Napisano Decembar 6, 2023 Drug član, 1213 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Lanac, kaiš, kardan Prijavi odgovor kao problematičan Prava mera za busenje je 3.1496x25.4=79.99964mm, mi je zaokružismo na 80mm jer je nemoguće u mikron obraditi. Ovu originalnu meru u incima sam koristio za izracunavanje zazora na karikama prema datoj tabeli. Da li se drugi red "clear(0.0510000)mm odnosi na zazor između klipa i cilindra I ako da gde se on meri. Klip nije bas pravilnog oblika pa zato pitam. Očekivao sam neki veći zazor pod rukom, da će to malo da klapara ali ovaj ide knap ko da mu karike ni ne trebaju 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
MarkoMoto 807 Napisano Decembar 7, 2023 Zainteresovan, 495 postova Prijavi odgovor kao problematičan Pre 3 sati, malitomic je napisao: I ako da gde se on meri. Meri se u samom dnu jer je svaki klip konusan(celo klipa je direktno izlozeno plamenu, vise se greje pa se samim tim vise i siri, zato je celo i uze). Pre 3 sati, malitomic je napisao: Da li se drugi red "clear(0.0510000)mm odnosi na zazor između klipa i cilindra Trebalo bi jer je mera od 5 stotih sasvim logicna, tu negde i ide za vecinu motora. 4-5-6 stotih. Hiljadita je vec cisto, relativno neizvodljivo, proseravanje. Zaokruzuj. Nadam se da si nosio i klip da po njemu buse? U svakom slucaju odnesi do prve masinske radionice, bilo koje, i znaces na cemu si na licu mesta za 5min. Casti za kafu i posle vidi sta ti je ciniti 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pronto 6791 Napisano Decembar 7, 2023 Ne silazi, 6591 postova Lokacija: Vrmdža, Sokobanja Motocikl: konzerviran Prijavi odgovor kao problematičan Zbog specifičnosti u izradi i kasnije zbog uslova u kojima živi, klip se pravi i meri na različite načine. Nije za sve isto. U ili na ambalaži bi trebalo da piše uputstvo. Jedan metod jeste sam kraj košuljice....negde je santimetar iznad, a prilično često se uzima mera koja je otprilike po sredini...u visini bolcna, ali onako na strani gde ima mesa, znači popreko u odnosu na osovinu klipa. Sam kraj, donji, klipa...živi u uslovima gde nema preteranog širenja. Čelo i prostor gde su karike, svakako imaju teži život. Gledao sam jedared neke trkače, koji su pripremali motor...i uzimali mere tako što bi prvo zagrejali klip(ove) u rerni...tačnije, na jedan jako jednostavan način pokušavali su da utvrde koliko će mera otići u plus, pa tako birali meru za brušenje cilind(a)ra. Pa onda razlike od marke do marke...svakakve ludorije. Što je "tesnije" motor će dati više snage, ali treba naći zlatnu meru, da zazor ne postane preklop....onda bude DNF. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
malitomic 1734 Napisano Decembar 7, 2023 Drug član, 1213 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Lanac, kaiš, kardan Prijavi odgovor kao problematičan Pre 5 sati, MarkoMoto je napisao: Meri se u samom dnu jer je svaki klip konusan(celo klipa je direktno izlozeno plamenu, vise se greje pa se samim tim vise i siri, zato je celo i uze). Trebalo bi jer je mera od 5 stotih sasvim logicna, tu negde i ide za vecinu motora. 4-5-6 stotih. Hiljadita je vec cisto, relativno neizvodljivo, proseravanje. Zaokruzuj. Nadam se da si nosio i klip da po njemu buse? U svakom slucaju odnesi do prve masinske radionice, bilo koje, i znaces na cemu si na licu mesta za 5min. Casti za kafu i posle vidi sta ti je ciniti Nisam dao klip da prema njemu buse već sam dao meru za busenje koju je rekao proizvodjac klipa. Mislio sam da je tako manja šansa da se neka greška napravi jer je potrebno samo jednu meru ispoštovati. Premericu zazor klipa i cilindra da potvrdim ovi cifru gore 0.051000..mm. to je ako opet zaokruzimo 5 stotih što je bas kako treba Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mradomir 3056 Napisano Decembar 7, 2023 8-bit, 1882 postova Lokacija: Beočin Motocikl: KTM690 | Freeride 250R | Burgman 650 Prijavi odgovor kao problematičan To 0.051 je dato u hiljaditu zato što je originalna mera u inčima - odnosno 2 mils-a. Jedan mils je 0.025mm, pa dobijemo 0.051mm. Ovo ne znači da je i tolerancija u hiljaditu, pre će biti par stotih. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
malitomic 1734 Napisano Decembar 7, 2023 Drug član, 1213 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Lanac, kaiš, kardan Prijavi odgovor kao problematičan Moraću ipak da odem do MR-a. Sad sam merio zazor klipa I cilindra I tesno je jako, 0,04 listić ne može da prodje. Taman da ga još malo ishonuju neće morati ni karike da se turpijaju Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mradomir 3056 Napisano Decembar 7, 2023 8-bit, 1882 postova Lokacija: Beočin Motocikl: KTM690 | Freeride 250R | Burgman 650 Prijavi odgovor kao problematičan Bez karika jel ti propada klip ili stoji? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
malitomic 1734 Napisano Decembar 7, 2023 Drug član, 1213 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Lanac, kaiš, kardan Prijavi odgovor kao problematičan Pre 2 sati, mradomir je napisao: Bez karika jel ti propada klip ili stoji? Propada. Ok, da dopunim. Bio sam u MR-u i izložio situaciju o mojoj sumnji da je zazor pretesan. Odmah su me demantovali jer moj način merenja zazora nije pouzdan. Listić od špijuna ne može pouzdano da izmeri ovalne površine. Uzeo je majstor onda instrumente za tačno merenje klipa I cilindra I razlika izmerenih vrednosti je pravi zazor. On je izmerio nekih 0.04mm, ali je rekao da ni to nije potpuno pouzdano i da se precizno merenje radi na 20'celzijusa i da delovi moraju da odleze bar preko noći i izjednače temperaturu, te smo se složili da ostanu do sutra kod njih, da se primere i ako bude potrebe prohonuje cilindar još malo. Sad sam stvarno miran sto se tog dela tice Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mradomir 3056 Napisano Decembar 7, 2023 8-bit, 1882 postova Lokacija: Beočin Motocikl: KTM690 | Freeride 250R | Burgman 650 Prijavi odgovor kao problematičan Možda sad preterujem, ali bi bilo zanimljivo da ga ugreješ u rerni na 80, 90 stepeni pa probaš. Ako propada i dalje, mislim da je sve ok. Ako pukne, nisam ja kriv 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pronto 6791 Napisano Decembar 7, 2023 Ne silazi, 6591 postova Lokacija: Vrmdža, Sokobanja Motocikl: konzerviran Prijavi odgovor kao problematičan Ne komplikujte. Za početak je dovoljno merenje. Premeri se klip, tamo gde proizvođač kaže, premeri se i cilindar....ako je A - B = 0.051...sve je ok. Ako nije, radi se šta treba. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
malitomic 1734 Napisano Decembar 7, 2023 Drug član, 1213 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Lanac, kaiš, kardan Prijavi odgovor kao problematičan Pre sat vremena, pronto je napisao: Ne komplikujte. Za početak je dovoljno merenje. Premeri se klip, tamo gde proizvođač kaže, premeri se i cilindar....ako je A - B = 0.051...sve je ok. Ako nije, radi se šta treba. Jeste, tako će i da urade Po majstoru, onako iz ruke kad proteruje klip kroz cilindar je sasvim ok i da bi to uz pažljivo razradu bilo dobro. Mislim da je pomenuo da se sada svako proširivanja cilindra drastično odražava na zazor na karikama i da lako može da se napravi sranje mnogo veće nego da se ostavi kako jeste. Svakako, zauzeli su se da urade kako treba i verujem da će tako i biti Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pronto 6791 Napisano Decembar 7, 2023 Ne silazi, 6591 postova Lokacija: Vrmdža, Sokobanja Motocikl: konzerviran Prijavi odgovor kao problematičan Super. Verujem da je u pitanju samo "fino" štelovanje....ali razumem i to da, to sada nije baš tako jednostavno. Sve te operacije se rade jednom, u smislu da kada se cilindar jednom stegne i centrira...ne vadi se dok nije sve kako treba. Sada će pre bilo čega drugog, sama centraža da bude problematična.... Al' dobro, da ne ispadne opet kako ja samo mračim...ako su rekli da će da naprave, napraviće. Verujem da imaju kako. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...