Gliga 4341 Napisano Januar 21, 2009 Advanced Member, 1953 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: KLE 500/Aprilia Tuareg 660 Prijavi odgovor kao problematičan Preuzeto iz knjige Profficent Motorcycling, a na osnovu Nemackog istrazivanja. Na slici se jasno vidi da je najcesce mesto udara na bradi, a daleko redje u gornjem delu koji pokrivaju slemici i jet kacige Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
revolution 51 Napisano Januar 21, 2009 Drug član, 1261 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Preuzeto iz knjige Profficent Motorcycling, a na osnovu Nemackog istrazivanja. Na slici se jasno vidi da je najcesce mesto udara na bradi, a daleko redje u gornjem delu koji pokrivaju slemici i jet kacige Po tome što oni napisaše, mogli bi da otfikarimo gornje delove kaciga zbog luftirancije ??? ??? ??? ??? ??? Statistika je varljiva nauka. Tak kada bi obuhvatila stepene povreda mogla bi da bude neka vodilja ;D ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
doda 122 Napisano Januar 22, 2009 Zainteresovan, 599 postova Lokacija: Mladenovac Prijavi odgovor kao problematičan Preuzeto iz knjige Profficent Motorcycling, a na osnovu Nemackog istrazivanja. Na slici se jasno vidi da je najcesce mesto udara na bradi, a daleko redje u gornjem delu koji pokrivaju slemici i jet kacige Udarci u bradu dovode do frakture donje vilice,izbijanja gornjih i donjih zuba i najgora varijanta je probijanje poda lobanje od strane zglobnih nastavaka donje vilice i njihovo uteravanje u mozdanu masu (vrlo retko)! Medjutim,svaki pa i najmanji udarac u predelu slepoocnog,temenog i potiljacnog dela glave (gde po statistici je najmanji broj udaraca) dovodi do ozbiljnih i cesto fatalnih posledica. Moze se reci da integralke cuvaju vozaca i od unakazenja lica jer svako guljenje koze dublje od 1mm ostavlja neizbrisive oziljke. Cak ni plastika lica tu ne pomaze da se bude kao pre. Zaista,ne vidim svrhu slemica,dzetki,itd. nosa na glavi a pogotovu kada vidim devojke na skuterima sa ovakvim kacigama. Brzina kretanja uopste nije presudna za nastanak povreda --unakazenost lica. Dovoljno je pri 30km/h zaparati kozu sa asfaltom pa da se zauvek bude mr. Dzekil !! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RS 132 Napisano Januar 22, 2009 Safety bike, 954 postova Lokacija: Beograd - Cerak Motocikl: nekad RS250 i AA500 Prijavi odgovor kao problematičan Ja se slazem sa dodom i to 102%. Ja imam Jet kacigu, i odlucio sam da je zamenim upravo iz bezbednosnih razloga. Slemici i sl. su gluposti koji samo sprecavaju kaznu od 2000-3000 dinara za voznju bez kacige. Ko postuje sebe zastitice se koliko moze. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dex Magnus 43 Napisano Januar 22, 2009 Svrati ponekad, 112 postova Motocikl: Panasonic 89. Prijavi odgovor kao problematičan Zar šlemiće ne nose samo zbog pandura? Jer ne vidim kako to štiti prilikom pada. Ali kako će "face" da voze sa integralnim kacigama kad im se ne vidi faca? Zakučasto...Onda im se i ne isplati da voze.... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 5732 Napisano Januar 22, 2009 Svakom po zasluzi, 12392 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan Odlično! Onda neće ni da voze i biće više mesta za odgovorne bajkere. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
wulfy 196 Napisano Januar 22, 2009 Drug član, 1592 postova Lokacija: Budva - MNE Motocikl: Aprilia Pegaso 650 Strada Prijavi odgovor kao problematičan Preuzeto iz knjige Profficent Motorcycling, a na osnovu Nemackog istrazivanja. Na slici se jasno vidi da je najcesce mesto udara na bradi, a daleko redje u gornjem delu koji pokrivaju slemici i jet kacige Po tome što oni napisaše, mogli bi da otfikarimo gornje delove kaciga zbog luftirancije ??? ??? ??? ??? ??? Statistika je varljiva nauka. Tak kada bi obuhvatila stepene povreda mogla bi da bude neka vodilja ;D ;D Znas kako kazu Amerikanci? Statistika je kao bikini: sve pokazuje, a nista ne otkriva. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
scuba 15 Napisano Januar 28, 2009 Çelebi, 2415 postova Lokacija: Beograd - Vuk Motocikl: Imam Prijavi odgovor kao problematičan Odlično! Onda neće ni da voze i biće više mesta za odgovorne bajkere. Slažem se i podržavam stav. Ima i boljih načina da ispadnu face a i biće više mesta i goriva za nas "fantome". A šlemiće, kofice i kapice bih zakonom zabranio i kažnjavao više nego nemanje kacige. Zajedno sa prodavcima istih. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vexpopuli 5 Napisano Januar 29, 2009 U prolazu, 71 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Ova statistika je prilicno precizna u mom slucaju, imao sam dva pada na potpuno razlicit nacin, a jedini kontakt kacige s asfaltom oba puta je bio bas desna strana brade, tamo gde kazu da je procenat 19% Da sam imao neku krshinu skuterasku kacigu bilo bi "gde sam ono sinoc ostavio protezu?" Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Marisav 7 Napisano Mart 5, 2009 Svrati ponekad, 184 postova Lokacija: atar Stare Pazove Prijavi odgovor kao problematičan Kome je sudjeno poginuce i sa tenkovskom opremom na glavi. I nemojte da omalovazavate drugi tip kacige. Nosite koje hocete, vas izbor. Ocekujem uskoro temu slicnu ovoj. Koji vrsta motora je najbezbednija za voznju, od koje kad padne nema sanse da se unakazis ili pogines... Honda, Kawasaki, skuter.... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
3OPAH 1267 Napisano Mart 5, 2009 Drug član, 1150 postova Lokacija: Beograd, Čubura Motocikl: BMW F800GS Adventure Prijavi odgovor kao problematičan Jos gore je kad vidis ( bez obzira na tip kacige ) da nije vezanna, kajsevi slobodno leprsaju? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pronto 6524 Napisano Mart 8, 2009 Ne silazi, 6496 postova Lokacija: Vrmdža, Sokobanja Motocikl: konzerviran Prijavi odgovor kao problematičan Integral,"tight fit" iliti malo da pritiska obraze,obavezno zakopcana,blagoslov za putnike i vozace i gasss Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
markodjurovic 814 Napisano Mart 16, 2009 Drug član, 1410 postova Lokacija: Beograd/Kraljevo Motocikl: Husaberg FE 400, Honda Varadero 1000, Honda CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Kome je sudjeno poginuce i sa tenkovskom opremom na glavi. I nemojte da omalovazavate drugi tip kacige. Nosite koje hocete, vas izbor. Ocekujem uskoro temu slicnu ovoj. Koji vrsta motora je najbezbednija za voznju, od koje kad padne nema sanse da se unakazis ili pogines... Honda, Kawasaki, skuter.... Prevrtanje očima uuuuu kakva greska u razmisljanju. Mozda ce da pogine i sa tenkovskom opremom na glavi al nece da pogine od povrede glave. Ako se ne veruje motordzijama pogledaj druge "sportove", hobije gde full face integralne kacige uzimaju primat. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pit 237 Napisano Mart 17, 2009 Drug član, 1779 postova Lokacija: Nis- Bliski istok Prijavi odgovor kao problematičan Kome je sudjeno poginuce i sa tenkovskom opremom na glavi. I nemojte da omalovazavate drugi tip kacige. Nosite koje hocete, vas izbor. Ocekujem uskoro temu slicnu ovoj. Koji vrsta motora je najbezbednija za voznju, od koje kad padne nema sanse da se unakazis ili pogines... Honda, Kawasaki, skuter.... Uh ,dodji u Nis da vidis mog druga ,inace dugogodisnjeg bajkera sa iskustvom kako se sjebo sa dzet kacigicom i automatikom pri samo 30 km/h.Od nosa na dole je ulubljen za jedno 2 cm toliko da nisam mogao da ga prepoznam iako sam ga video prvi put posle udesa mesec dana kad se skoro svi otoci sp[lasnuli.Idan danas to nije isti covek . Pri brzini od 30 -40 automatik i ne moze brze curka sa jugom ispred njega je ukucili naglo u momentu kad se on sagao da pusti gorivo i skrenuo pogled tako da se nabo glavom u zadnju sofersajbnu juga i slomio je facom ni tom prilkom se skroz unakazio.Da je imao integralku verovatno bi se ugruvao malo i nista.AIl jbg ne ide integralka na automatik. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vlilis 72 Napisano Mart 17, 2009 Zainteresovan, 719 postova Lokacija: Beograd Motocikl: KTM ima Prijavi odgovor kao problematičan Samo full face, i na +40 i na -5, i na skuteru i na velikom motoru, i na otvorenom i u gradu, i do mora i do trafike, a kad' se zena naljuti onda i u dnevnoj sobi. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lord_oblivion 1361 Napisano Mart 17, 2009 Ne silazi, 6285 postova Lokacija: Meljak Motocikl: XT600E 3TB ADV edition,KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition Prijavi odgovor kao problematičan Meni se smejali kad su me videli sa MDS-ovkom na glavi kako jezdim matikom po komsiluku...sta cu im ja... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Grnja 32 Napisano Mart 17, 2009 Svrati ponekad, 178 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Aprilia leonardo 250 Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam do pre neki dan nosio jet kacigu i to onu skrnavu kinesku koja kad bih nedaj boze pao bilo bi mi jos gore nego bez nje, prosle godine sam imao udes i srecom nisam udario glavom. Posto pocinje sezona i nisam zeleo da je zapocnem sa takvom kacigom juce odem u markos u ns da kupim neku kacigu i sad dilema, dvoumio sam se izmedju mds full face i agv jet kacige, posto vozim skuter liberty 125 vuklo me da uzmem ovu jet ali posle gomile procitanih postova ovde na forumu odlucio sam se za full face i bas me briga ako ce neko sa strane da kaze da sam smesan sa tom kacigom na skuteru, prvo sto sam zasticeniji drugo sto nema polivanja vetra. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Njegova klinceza 183 Napisano Mart 17, 2009 Svrati ponekad, 446 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki Ninja ZX250R Prijavi odgovor kao problematičan Ja vozim skuter od 50 ccm i UVEK nosim full face kacigu. Iskreno receno, one piksle za glavu ne razumem... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
spop 3 Napisano Mart 23, 2009 U prolazu, 68 postova Lokacija: Smederevska Palanka Prijavi odgovor kao problematičan Ova statistika je prilicno precizna u mom slucaju, imao sam dva pada na potpuno razlicit nacin, a jedini kontakt kacige s asfaltom oba puta je bio bas desna strana brade, tamo gde kazu da je procenat 19% Da sam imao neku krshinu skuterasku kacigu bilo bi "gde sam ono sinoc ostavio protezu?" Provereno, isti slucaj. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...