Jump to content

Moto Zajednica

Zontes 350E

Recommended Posts

• Drug član, 3611 postova
  • Motocikl: Kymco Agility+ 300
pre 53 minuta, CuleBG je napisao:

da li trucka i lupka posle nekog vremena? 

Ma nije to skupoceni Honda kofer, pa da lupka, to je Shad! Šalim se malo, nemam Zontes, ali imam Shad kofer i nosač na mom skuteru. Odličan je Shad, nije skup a kvalitet mu je i više nego solidan. Ne krivi se ni ne omekšava na suncu, ništa ne treska ni ne lupa, mehanizam za zaključavanje mu je robustan, dodatak u vidu naslona isto prilično povoljan s cenom... Najviše obožavam takve proizvode. Opet bi kupio Shad da sad biram.

• Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

pre 48 minuta, Alekre je napisao:

Da jesu to bi od vibracija popucalo

Da, i nosač i kofer vibriraju po neravninama, amortizuju udarce, kako bih rekao. Tako i mora. Ali bitno je da ne lupka, ne krcka, da ne nervira...

• Hvala 1

• BJB Maxi scooter club, 1656 postova
On 9. 1. 2024. at 11:08, zokss je napisao:

Kad kupuješ bočne kofere uvek imaju oznaku da li su levi ili desni.Uvek ide niži deo -klinasti napred zbog otpora vazduha.

Ne bih se slozio... 

• https://www.instagram.com/vujke.spidermax/, 179 postova
  • Motocikl: Zontes 350E
8 hours ago, CuleBG said:

Da li je neko od Zontasa  (350E) stavio kofer i ako jeste, da li trucka i lupka posle nekog vremena? :D Mislim da je, bar po mom znanju,

samo SHAD opcija za ugradnju.  Pozdrav...

Nije samo Shad opcija ali je mozda najjeftinija odnosno trenutno jedina dostupna na lageru opcija, fabricki nosac se moze kupiti na aliju ali i on zahteva dodatnu plocu-adapter pa sve zajedno izadje oko 150e da bi dobio mogucnost ugradnje bilo koje ploca i kofera:kofer2.jpg.365a4e81edc046be88aa9cad07dca595.jpg

Postoj i malo jeftinija ali daleko ruznija opcija sa alija:
kofer1.jpg.586c53beec4d5889642b7771185724e6.jpg

Na kraju postoji i Givi-Kappa varijanta ali o tome cu posle... 

Shad je jedina dostupna opcija za sada ali ima mana odnosno nekih problematika koje cu u nastavku opisati:

Dakle, imam shad nosac i kofer na 350E, za razliku od predjasnjih kofera koji su svi bili Givi(Monokey) imam sa cime da poredim i mogu reci da je Shad sasvim korektan, ne zaostaje ni po cemu sem ono sto je moja primedba da je naslon na koferu lose dizajniran i nekako se useca medj prsljenove, nekako je zasiljen konkretno na mom modelu kofera, nije da bas smeta, ali nije ni da je preudoban kad uporedim sa proslim odnosno Givi. 

Ono sto je bolje u odnosu na Givi, Shad ima dosta siru plocu za montazu kofera i gumene nogice na koje se oslanja kofer su u vecem rasponu sto u kombinaciji sa zakljucavanjem pozitivno utice na truckanje i lupanje kofera odnosno neutralise ga, vozio sam kofer pun zimnice i nije bilo problema niti kad je prazan ima problema sa lupanjem, dakle kofer i njegova ploca sve 5.

E sad ono sa cim jesam imao problema i sto bih skrenuo svim vlasnicima Zontesa paznju jeste sam nosac kofera. 

Tu postoje dva problema, prvi je sto nosac koji se prodaje nije ono sto je trenutno na zvanicnom sajtu a drugi je problem koji proizilazi iz toga su srafovi odnosno njihovo redovno odvrtanje i generalno neki rad onosno ugibanje celog kofera sa sve nosacem kada se pritisne ili nasloni na njega.

Dakle slika odnosno uputstvo za montazu Shad nosaca izgleda ovako:
kofer3.thumb.jpg.e78b4218e147e50d470479c6bd9644b1.jpg

Ali je verzija koju smo mi uvezli i dobili kraca za par santima i za po jedan sraf sa svake strane, tako da se nosac kaci odnosno srafi samo u 3 tacke umesto u 5 tacaka, crvenom je oznacen deo koji fali:
kofer5.jpg.3279ce3f0067dae63a8fa1678a297a6c.jpg
Odnosno ovako to izgleda: 

kofer8.jpg.71ac08c9d34aab6439f22cef98151b47.jpg

Upravo zbog ovog problema mi se desava vec treci put da se labave srafovi i to ozbiljno se labave a ja dotezem i molim boga da ne napravim sranje. Dakle dva srafa se srafe u rukohvate za suvozaca koji su od neke legure i tu celicni sraf moze lako da istera navoj ako se pretegne. Centralni sraf se srafi u metalni ram motora ali i on olabavi vremenom. Bas lose resenje za koje imam kriviti samo i jedino Shad na zurbi.

Ovo cu pokusati da resim lepkom za srafove pre prve prolecne voznjice, nisam hteo sad po mrazu da lepim... verovatno ce to resiti problem ali mi se ne svidja sve ovo i na prolece cu ici da se zalim i pokusati da uradim povrat ovog nosaca i porudzbinu novog.

Givi je bio strpljeniji pa je kasnio ali izbacio cini mi se malo robusnije resenje sa srafljenjem u 5 tacaka, preko je cena slicna shad-u, videcemo za cenu kod nas kada stigne u motoland ili drugde, izgleda ovako: 

kofer9.thumb.jpg.7e4d6d41806c86c17f98a6f94865d1c3.jpg

Rezime:
Fabricki nosac je inspirisao Shad da napravi nosac kodne oznake: Z0E353ST koji se jelte kasnije pokazao kao njesra i koga je nasledio novi nosac kodne oznake: Z0E354ST, dok za prvo vreme Givi nije izbacivao nosac, odnosno izbacio ga sa zakasnjenjem ali kako treba, kodna oznaka: Givi SR7603, Kappa: KR7603.

Zakljucak: 
Shad koferi super, Shad nosac prve generacije kao i fabricki nosac(i svaki drugi u 3 tacke) zaobilaziti u sirokom luku, gadjati novi Shad ili Givi-Kappa i nema greske.

Promenio član Vujke1
  • Sviđa mi se 7
  • Hvala 1

Hvala @Vujke1, na mom skuteru je jednostavno, samo se skine plastika na repu i ušrafi nosač, nema gde ni da mikne, pa nisam ni razmišljao da i tu mogu da postoje izazovi :)  A koliko sam pratio, kolega @Baniša može da dobavi Givi opremu po polularnim cenama, pa ga cimajte kolko bi to izašlo.

• Sviđa mi se 1

• Svrati ponekad, 101 postova

@Vujke1 mnogo ti hvala na detaljnom objasnjenju. Neka izgleda robusno ako treba ali neka bude kvalitetno sto jes jes i onako kofer ide na tu grdosiju pa se nece videti :)

A ona ploca na onom belom Zontesu sto se prodaje u AP, da li je to onaj dobar nosac ili losiji? Izvini sto te davim, da znam i vizuelno da ih razlikujem.

Pokusaj da izmedju onih guma sto izgledaju kao srafovi stavis neki sundjer i uglavis da ne treska jos ako mozes da ih zalepis da se ne pomeraju bilo bi super...ako sam dobro razumeo da ti to smeta?

• https://www.instagram.com/vujke.spidermax/, 179 postova

@CuleBG Nema na cemu, uvek, nego nesto si zbrzao citanje jer me nisi skontao sta se desava, nemam ja nikakvih smetnji ni zamerki na relaciji ploca-kofer, sve je tu odlicno smem se usuditi da kazem i bolje nego Givi monokey i monolock... 
Sve moje zamerke su na sam nosac kofera koji se giba kad se covek nasloni na kofer bilo rukom ili ledjima a to ne bi smelo! Tek kad se srafovi olabave od tog gibanja(naslanjanjem ili tovarom u koferu) onda krece da lupa sam nosac dok se ne dotegnu srafovi.

A i cudi me da ne mozes vizuelno da razlikujes, potrudio sam se da lepo sve objasnim... Al ajde ovako, taj nosac koji je na belom je onaj sto ne valja, fali mu produzetak i po jos jedan sraf sa svake strane, crvenom oznacen produzetak i strelicom gde ide jos jedan sraf:

kofer4.thumb.jpg.e447aa2e83d46c4d712834be9481d463.jpg

Mislim da trenutno u Srbiji i ne mozes da nadjes onaj koji valja, tako da se koncentrisi na oznake koje sam postavio gore pri porucivanju, izgugalaj, proveri sve pa kontaktiraj nekog za nabavljanje ili poruci sam online pa posteno platis dazbine i eto nosaca, nije ni to sad neka krvava stavka(lakse sad da preplatis nego da prodjes kao ja da platis i da ne valja i onda moras opet da platis ili prepravljas novo...).

Novi Shad nosac je malo suptilniji dok je Givi malo robusniji, ako trazis savet mozda prvo izaberi kofer pa onda poruci nosac i mislim da neces pogresiti koji god da uzmes...

Duga je zima, obidji malo radnjice i obrati paznju na spoj kofera sa plocom odnosno montazu(kacenje u zadnjem delu i bravljenje u prednjem) i to ce ti dosta reci sta lupa i klapara ili ce da prolupa brze vremenom... Da ne bude da namecem misljenje, malo istrazi, da bude uzbudljivije... 

Promenio član Vujke1
  • Sviđa mi se 1

• Ne silazi, 2915 postova
On 8. 1. 2024. at 19:33, nikmih je napisao:

Meni jedini problem kod takve kupovine sto ne znam kako je predhodni vlasnik pazio taj agregat. Tih prvih 1000 km.. kada se jos motor razradjuje, da li ga je grejao ili samo pali i pun gas 😔 

Onda dodas jos 200e i kupis iz radnje novo novo i miran si. ( valjda :)

zašto bi motor grejao u mestu :zbunjen:

• Podržavam 1

Postoje različita i suprotna mišljenja u vezi tog zagrevanja u mestu, i sva su nekako logična na svoj način. Ali, u svakom user manualu možeš pronaći da je potrebno zagrejati motor da bi ulje procirkulisalo.

Moje skromno mišljenje je da valja minut-dva zagrejati motor, ne treba preterivati u iddle, ali malo zagrevanja sigurno može samo dobro da mu dođe, a pogotovo u periodu razrade i po hladnom vremenu. Kao što treba oprezno i progresivno kočiti dok su nove pločice i diskovi i dok sve ne nalegne lepo, nove gume isto ne forsirati dok se ne skine površinska glazura i dok se ne razgaze itd.

E sad, nije poenta u tome, nego što je korišten skuter, iako sa malom kilometražom, skoro iste cene kao nov. To je mislim kolega potencirao. Nema to mnogo smisla, ako već daješ tolike pare, dodaćeš još malko za skroz nov motorin, pa ga razrađuj kako već ti smatraš da treba, prvi prdni u sedište, što bi rekli :) i tako to...

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

Nisam školovan  na tu temu ali znam da je grejanje u mestu najpogubnija stvar za većinu vrsta agregata osim onih koji su napravljeni za to i da je opcija starta pre zagrejanog ulja lošija nego da se greje u mestu. 

Ustvari kad motor radi pod saugom on ima mnogo veću kojičinu goriva od potrebne u odnosu na vazduh ali mora tako da se ne bi ugasio. Zato se ispiraju cilindri od ulja i podmazivanje je slabije. Ja nisam nikad čuo ni za jednu drugu varijantu

• U prolazu, 96 postova

Objasnio Boza lepo, auto kada upalim dizel koji vozim na 2000rpm sacekam minut dva da podigne ulje iz kartera i da udje prodje kroz sve rupice da bi hladilo i podmazivalo sve sto treba. Agregat najvise ubija paljenje, jer kad krenu klipovi dole gore, u tim prvim sekundama svo ulje je iscedjeno u karter i nema podmazivanja. Tako da

te prve 2-3 minute su po mnogima najbitnije. Svaki dan vidim kako samo sednu na skuter, okrenu kljuc i pun gas 6000rpm npr. Ok mozda je neko od njih vec zagrejao, stao nesto pa nastavio voznju, ali mnogo njih tako vozi i tretiraju i skuter i kola. Eto zato mislim da kad ga upalis, treba sacekati koji minut, pogotovo sto nemas menjac pa da ga vozis prvih par km na 1500-2000 rpm kao ja kola sto vozim i stedim do prvog semafora, dok ne vidim da temp vode raste. I voda ce pre da dodje na 90c od ulja.. A tek kada sve dodje na radnu temp onda cepaj. A to nikako nije dve sekunde nakon startovanja motora.  

• Sviđa mi se 1

@sasa ns 1 nisam ni ja za to školovan, ali ovo piše u mom Manualu (slično ima u svakom uputstvu za svaki skuter koje sam video)

NOTE: Allow a brief warm-up after starting a cold engine
(about 1-2 minutes), in mountains and cold areas, prolong the
warm-up (about 3-5 minutes), for facilitating engine operation and
a trouble-less riding.

A, recimo, u uputstvu za moj auto (Megane, turbo benzinac) piše:

Savjeti za vožnju i eko-vožnja
Kako se ponašati
– Kako biste postigli normalnu temperaturu
motora, nemojte ga zagrijavati dok stojite
već ga do toga dovedite štedljivom
vožnjom.

Pa ti budi pametan :)

• U prolazu, 96 postova

Pa lepo su rekli i za Megan.. da ne drzimo u mestu auto da bi postigao radnu temp. mislim da

bi mu trebalo pola sata u leru do 90c ali par minuta ok kao sto kaze i sama fabrika za skuter. . 1-2 leti, 3-4 minute kad je hladnije. Secam se drugar je imao Fazera 600 i da mu je pisalo da ne krece u voznju dok god mu pise LO temp.. i to je bilo tacno par minuta u leru dok nije doslo do nekih 50-60c i onda kreci. 

• Sviđa mi se 1

• Integrisan, 9285 postova
  • Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD

Nosač kofera.....

Da li ste razmisljali čuti se i otići do Sebe.

Sigurno će biti nosač kvalitetniji od bilo kog drugog, pomeriti za malo više nazad ako nekom zatreba....mislim da je ovo bolja opcija.

Grejanje u mestu.....

Ovu radnju ne treba raditi duže od 1 minute.

Dovoljno će biti upaliti makinu, sačekati 30sec i lagano krenuti.

Svakom SUS agregatu ne prija drobljenje na leru bio on ladan ili vruć.

• Sviđa mi se 4
  • Hvala 1

• U prolazu, 96 postova

Uvek smo bili pametniji od fabrike.. lepo kazu po hladnom i 3-4 minute pa onda kretati... ako mu ne prija drobljenje u leru, da li gasis motor na svakom semaforu ? Mislim, svako radi kako hoce... a za drzac, i ja sam se setio Sebe, trebalo bi proveriti da li je pravio vec za taj model, jako izgleda, koliko kosta. Sigurno je kvalitetniji nego Aliexp

• U prolazu, 78 postova
  • Motocikl: BMW R 1200 GS, BMW R 1200 GS Adventure

Voelo bih da vidim tog proizvođača koji je naveo da se motor (bilo koji SUS) zagreva u mestu ! Svaki agregat se zagreva u vožnji, naravno bez teranja u visoke obrtaje. Ako ćete konkretno eto BMW baš navodi u uputstvu za korisnike čak i kao opasnost da se bokser agregat zagreva u leru jer može doći do pregrevanja pa čak i požara !

• Haha 1
  • Podržavam 1

• U prolazu, 96 postova

Pa ne moze se zapali za 3 minute i to hladan 😂😂😂 Kako se onda zagrejan ne zapali na semaforu i u guzvi dok stoji i duze od toga. Boze svasta. Nije ni cudo sto im agregate pravi Loncin 😂😂😂

ja mislim da  proizvođači skutera to pišu zbog potrebe da im što pre dođeš po novi.

Kolko znam nauka kaže da baš zbog povećanog lera u odnosu na motocikl  naročito kod hladnog agregata trajnost klipno cilindričnog sklopa je daleko kraća kod skutera nego kod motocikala.Sad ko hoče da mu produži grejanje i da ga pre sarani nek ga greje u mestu

Postoje dve boljke .Jedna je spiranje ulja jer lambda faktor nije 14,7 kiseonika nego mnogo manje jer se povećala količina benzina koja spira cilindar.To svakako nije dobro.

Druga boljka je vožnja dok se svi pokretni delovi nisu ugrejali i raširili kolko treba.Kolko znam svi proizvožači su tvrdili da je veća šteta grejati u mestu što znači produžiti grejanje i da se zato polako startuje i vozi.

Za bagere i traktore neznam  ali mi je zato jedan vozač dizel lokomotive pričao da je obavezno da se dostignu odeđeni parametri pa tek onda da se kreće da vozi i nikako pre toga.

Promenio član sasa ns 1
  • Sviđa mi se 1

Kako se brzo ode u exstreme bokte... Ama niko nije rekao da se motor drži 5 sati na leru, već minut-dva ili malko duže kad je hladno, da se ulje malo zagreje i pomogne pumpi da procirkuliše. A to što su napisali za opasnost od zapaljivanja, to je u rangu onog na "do not eat" na dečjim igračkama, ograničenje od dummy korisnika ;)

A pošto je ovo tema o Zontesu, ima na nekoliko par mesta u uputstvu za E350, a inače, manje više isto stoji u svim živim skuter uputstvima, kao što rekoh:

image.png.8adf9760e1a5524ce0c0f4208c3c3dd2.png

Dakle, neće ništa da eksplodira i da se zapali za par minuta. Ja mislim da je dobro zagrejati skuter minut do dva kad je hladan, u periodu razrade pogotovo. Ali kako već ko preferira. Njegova stvar, neka koristi kako zna i ume.

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 1872 postova
  • Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere

@boza_kg nije da uzimam neku stranu, sve jedno mi je kako neko zagreva motor ili kola (osim kad je u zatvorenoj podzemnoj garaži :) ), ali istini za volju ovde nigde ne piše da motor treba da stoji u mestu, tj ništa nije precizirano.

Ja bih ovo protumačio da se motor ne gasi dok se skroz ne zagreje, ako je prethodno bilo teško da se upali. Sve jedno je da li ga voziš ili stoji u mestu.

• Sviđa mi se 1

@živke pa u pravu si, nije ekspicitno rečeno. Ali evo zato na primer ovo piše u uputstvu za VogeSr4Max (to mi je bilo pri ruci)

image.thumb.png.498781c9ce6119771bfeb0dc93986a23.png

Mislim da je sasvim jasno za onog ko hoće da pokuša da razume. Pa ja sad prepevavam - kad je hladno, zagrej malo makinu e da bi ulje otkravilo, i bolje podmazivalo motor. Al nemoj da preteraš i da predugo držiš na leru, jerbo ni to nije dobro. :)

Promenio član boza_kg
  • Sviđa mi se 2

• Svrati ponekad, 101 postova

Bilo kako bilo, ja upalim motor i krecem cim stavim podkapu, kacigu, rukavice i brisnem retrovizore...to je merilo vremena :D 

Promenio član CuleBG
  • Sviđa mi se 4

• Drug član, 1071 postova
  • Motocikl: BMW C400GT🏍 🛵Beverly300hp,Honda x-adv 750
Pre 4 sati, boza_kg je napisao:

@živke pa u pravu si, nije ekspicitno rečeno. Ali evo zato na primer ovo piše u uputstvu za VogeSr4Max (to mi je bilo pri ruci)

image.thumb.png.498781c9ce6119771bfeb0dc93986a23.png

Mislim da je sasvim jasno za onog ko hoće da pokuša da razume. Pa ja sad prepevavam - kad je hladno, zagrej malo makinu e da bi ulje otkravilo, i bolje podmazivalo motor. Al nemoj da preteraš i da predugo držiš na leru, jerbo ni to nije dobro. :)

Malo ih jebe past tense ("stopped")

Ostalo je vrlo logično.

• Drug član, 2976 postova
  • Motocikl: Versys 650 Kiklop
7 hours ago, Ivanhoe said:

Voelo bih da vidim tog proizvođača koji je naveo da se motor (bilo koji SUS) zagreva u mestu ! Svaki agregat se zagreva u vožnji, naravno bez teranja u visoke obrtaje. Ako ćete konkretno eto BMW baš navodi u uputstvu za korisnike čak i kao opasnost da se bokser agregat zagreva u leru jer može doći do pregrevanja pa čak i požara !

BMW je inače u mojoj knjizi sve sem sinonima za kvalitet. 

Promenio član Andrej_Hotstepper

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja