Jump to content

Moto Zajednica

Swedish chopper-motocikli bez kompromisa

Recommended Posts

• Zainteresovan, 745 postova
  • Motocikl: Tomos 14 M 1981

Dugačka prednja viljuška i njena upotrebna vrednost.:)

13240069_954559454662851_749658229268043

Praksa ekstremno produžene viljuške, stil koji je postao poznat po filmu Easy Rider, 80-tih godina, prošlog veka, postaje  nepoželjan, u celom svetu (osim u Skandinaviji i Holandiji gde je zakon dozvoljavao registraciju ovakvih čopera).

U Americi su se zadržali na odmerenijem uglu prednje viljuške, poznat kao "Frisco style chopper."

Uz sve moguće varijacije prednje suspenzije i kormana.

To je bilo vreme kada se verovalo da je seks siguran, a čopperi opasni (samo ludi bajkeri se usuđuju da jašu ova čudovišta).

Krstarenje motociklom "odmetnika" bio je način da se pobegne od stvarnosti.

Odmetnici su ih jahali (a sada i oni koji se osećaju tako).:lol:

Ovaj ugao prednje viljuške je postao postavka za sve fabričke custom motocikle.

_A7R1651_marked.jpg?format=1000w

_A7R1666_marked.jpg

harley-davidson-evo-chopper-motorcycle-i

Gasoline+Motor+Co+Sailor+Jerry_E0A3139.j

Zaljubljenici u vožnju čoppera su mala grupa bajkera, nekih 2%  (dvoprocentaši).

Među njima je, samo, 1‰ onih koji preferiraju dugačku viljušku.

20517727511_a79469771f_b.jpg

skylt-frankrike.jpg

skylt-sverige.jpg

skylt-norge.jpg

skylt-schweitz.jpg

U Švedskoj i Evropi, čoper kultura je počela kasnije.

Švedski čoper je ličio na američki, ali sa izuzetno dugim viljuškama, i niskim klirensom od zemlje.

Šveđani, pošto nisu imali velike količine ramova motocikala, američke vojske, za upasivanje springer viljuški, pribegli su, u većini slučajeva, korištenju vrlo dugih cevi na hidrauličnim viljuškama (modifikujući vratove okvira, stvorili su svoj vlastiti stil koji je preživeo do danas).

Drugi problem su bili agregati.

Ali tu, na velika vrata ulazi "S&S" sa kompletnom paletom agregata i logistikom.

ss-engines.jpg

Stvoren je stil koji je bio potpuno drugačiji od svega što se moglo videti bilo gde drugde.

Bili su to dugački motocikli, izgrađeni oko hardtail okvira, sa zadnjim širokim točkom (i automobilskom gumom) i malim mršavim 17-inčnim prednjim točkom.

Šveđani su voleli da sakriju ožičenje, pa čak i sve matice i vijke, čineći da motocikl izgleda što čistije i nenatrpano.

Posao farbanja je često bio jednostavan, a hrom se jedva koristio.

Sedište je bilo minimalističko, koliko je moglo biti.

Stvorena je sofisticirana lepota.

c1986e803b6622ea1b280a7ff2c28f65.jpg

18ab8f8f1254ba7577d25d7eae49a561.jpg

73a25aeda4fb274887377f4be834d06e.jpg

Ukratko, njihovi motocikli su izgledali kao da su sa druge planete.

Danas Šveđani, kao i motoristi iz Finske i Norveške, još uvek prave najsjajnije čoppere, ali taj tradicionalni "Šveđanin", sa zadnjom, automobilskom, gumomi, polako nestaje sa ulica.

Ima ih još u Skandinaviji, ali su retki.

Umesto malog, mršavog prednjeg točka, koje su Šveđani koristili, prednji od od 21 inča izgleda mnogo bolje.

Dva Street-Legal modela od 2011. godine, dizajnerske kuće Hogtech Choppers, u Švedskoj.

Hogtech_1800x1000_1f54f9f6-151b-4079-8a2

Absolut Icelander

Absolut%20Chopper%20Icelander%20096.jpg

Absolut%20Chopper%20Icelander%20080.jpg

Absolut Black Ice

hogtech-choppers-black-ice-full-9242.jpg

Absolut%20Chopper.jpg

Sofisticirana lepota.:ljubav:

file_ret.jpg

20180705_161232_ret.jpg

SSAB_130515_0934AK.jpg

Tokom 1990-ih i 2000-ih, švedski stil čoppera preuzeli su američki "butik" proizvođači, stvarajući, "Pro Street", motocikle, sa dugim cevima viljuški, krutim i mekim repovima.

Dugi i nizak izgled, švedskog, čoppera vratio se u SAD.

Pošto su bogatiji kupci potrošili desetine hiljada dolara na carinu, za uvoz od umetnika, koji nisu radili ništa drugo, osim što su pravili divlje "pro-ulične" čoppere, Ameri su radosno primili u zagrljaj ovu skandinavsku lepotu.

“Choppers are deep in our souls, especially the Swedish Style Choppers.”

Promenio član feniks
  • Sviđa mi se 12

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 4161 postova
  • Motocikl: 2002 K1200RS-1989 XTZ 750 Chesterfield- 1989 XTZ 750 FarawayBlue, 1985 Honda XLV750-RD01

Sinko, ti si posve zastranio.

„Poslato“ iz dijaspore sa novog „ajpeda“

• Haha 1

• Drug član, 1138 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS 2009 K25

zanimljiva tema.

mene zanima kakav je osecaj voziti ovako nesto...

ja npr imam strah od copera... nikada ne bih smeo da sednem na motor a da su mi noge ispred.

samo jednom sam seo na skuter i to od naseg drugara @Zuba87 . provozao sam ga bukvalno po parkingu.

• Haha 1

• Zainteresovan, 781 postova
  • Motocikl: MZ TS250/1, Honda CBF 1000

U kultnom filmu "Easy rider" motor ofarban u boje američke zastave nema prednju kočnicu.

E sad, kako je voziti takav motor, kakav je u krivinama, kako koči... ?   :stabre:

Ma koliko da volim taj film, to je jedna od najvećih fantazija snimljenih ikada.

Dva tipa u kasnim dvadesetim putuju, od Njujorka do Nju Orleansa, bez ozbiljne operacije kičme na tom putu.:)

Na onoliku dužinu viljuške, upotreba prednje kočnice bi bila opasna radnja.

Inače kod klasičnih i  motocikala, sa nešto većim međuosovinskim razmakom, zadnja kočnica se koristi procentualno više.

Kod svih motocikala manevar skretanja, poligonske vožnje, prolazak kroz, oštre i spore, krivine se najbolje izvodi kombinovanom i doziranom upotrebom zadnje kočnice i gasa.

Ovako dugačko vozilo je, na pravcu veoma stabilno, kod skretanja mora, bukvalno, da mili, kroz krivine se vozi sporo.

U početku su sekli i  produžavali okvir starih vojnih i policijskih motocikala, kako bi produžili međuosovinsko rastojanje i  povećali stabilnost pri velikoj brzini.

Posle su ljudi malo preterali.

I preveliki i premali ugao prednje viljuške imaju svoju problematiku vožnje.

Promenio član feniks

• Drug član, 1551 postova
  • Motocikl: Suzuki Bandit 600

@feniks svaka čast za ovaj osvrt na specifičnu supkulturu gradnje motocikala, ambijent i vreme u kome su nastajali. Nešto od kultnih filmova tog vremena sam gledao još kao klinac ali većinu ovih stvari nisam znao.  :takoje:

I meni je uvek bilo interesantno i malo nejasno kako likovi voze ovakve motocikle? Bez zadnjeg ogibljenja, bez prednje kočnice, sa gotovo nepostojećim "tapacirungom" na sedištima u položaju dame na ginekološkom pregledu.  :oda2:

Primetna je i težnja dizajnera da rezervoar bude što manji. Kolika im je zapremina i kako su se bajkeri snalazili za gorivo u vožnji kroz velika američka prostranstva?

• Sviđa mi se 3

• Drug član, 3053 postova
  • Motocikl: CBR 1000F - Bedevija

U mojoj glavi čoper mora da ima viljušku "odavde do večnosti", veliki korman, zakrivljen ka vozaču, da bude kao fontana, uzan, dvostepeno sedište sa predugačkim sisi barom. Mali, psihodelično ofarban rezervoar, napred točak 21 nazad 15. Obilje hroma i sulude auspuhe. Mali okrugli far. Hm, pa takav već postoji... :D:D:D 

captain-america-replica-1.jpg

Šalu na stranu, čoper ne može da se kupi. Mora da se napravi, za svakog vozača drugačiji. Da ima lični pečat, da odražava vozačevo shvatanje estetike, proporcije, potrebe. Najbolje je ako sam vozač može da zavrne rukave i krene u pravljenje. Ako ne, onda mora da detaljno opiše majstoru šta želi, da prepravlja sa njim mnogo toga kako gradnja odmiče. A za vožnju po evropskim putevima su savršeno neupotrebljivi. Dugi, pravi putevi su pravi dom za njih. 

Promenio član misa-pei
  • Sviđa mi se 5
  • Hvala 1
  • Podržavam 1

• Drug član, 1020 postova
  • Motocikl: Honda VT500c, Suzuki Bandit 600 mk1

Nekako su coperi zamrli sa rok muzikom. Barem je moj osećaj takav, da sada najviše preovladava adventure tip motocikla. A na pomen čopera misli se na američka prostanstva, američke filmove iz 80 tih i 70 tih.

Pre 3 sati, bajker71 je napisao:

I meni je uvek bilo interesantno i malo nejasno kako likovi voze ovakve motocikle? Bez zadnjeg ogibljenja, bez prednje kočnice, sa gotovo nepostojećim "tapacirungom" na sedištima u položaju dame na ginekološkom pregledu. 

Može izgledati čudno, ali čoper se lakše vozi od sport ili skuter varijante vozila.

Ako govorimo o brzinama kretanja, nešto većim od propisane na putevima,

Motor je nisko pozicioniran (jahač isto tako), veći razmak točkova (nema sklonost gubljenju veze sa podlogom usled "potapanja" predne suspenzije ili podizanja zadnjeg točka).

Kad se pretera rep će proklizai u stranu, ali se i brzo vraća u pravac.

Čak i ako gleda neposredno ispred prednjeg točka, jahač skreće bez problema (nego u slučaju kada je prednji točak, skoro, ispod vozača).

Tvrdi rep, skoro nepostojeći "tapacirung" i težak korman, daju izgled lika, na ilustraciji  levo.:lol:

11694134_783825215069610_892761379249399

Kao dečarac sam bio fasciniran momcima na ručno pravljenim čoperima, koje sam viđao na putevima i kod nas.

Stari BMW-ov bokser upasovan na kastomiziran ram (izgled i zvuk = perverzija).:care:

Na moto skupove u Bijeljini, 80-tih, je dolazio momak, mislim da je negde od Tuzle, sa rat bajk čoperom.

Zvali smo ga "klipnjača" (ram napravljen od zavarenih klipnjača).

Genijalnosti i ludilu ni Bog nije postavio granicu.;)

Promenio član feniks
  • Sviđa mi se 2

Pre 18 sati, feniks je napisao:

Odmetnici su ih jahali (a sada i oni koji se osećaju tako).:lol:

Neki novi klinci.:)

Sa dve mašine iz ove teme

To je u stvari taj duh.

11406564_776941465757985_750780437254555

Duh 2%-aša.:takoje:

• Sviđa mi se 2

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja