Jump to content

Moto Zajednica

AliExpress

Recommended Posts

• Drug član, 1289 postova
  • Motocikl: Yamaha Tracer 700 Traveler 2

Nema ih svaka banka, nažalost. Za intezu znam kao jedinu banku koja ih podržava. Ili makar prvu. Imam račune u tri banke i ni jedna nema takvu mogućnost. Mislim da je bila priča za još jednu banku da ih podržava i biće da je to OTP kako Boža pominje.

Imam račun i u stranoj banci Revolut (koja je pretežno isključivo online banka (nemaju baš ni jednu ekspozituru nigde)), i tu imam tu opciju (i još mnogo drugih), mada iskreno u 99,9% slučajeva plaćam osnovnom karticom banke gde primam platu. Uglavnom uvek bez ikakve bojazni, i nikada nisam imao nikakav problem sa nekom dodatnom naplatom i slično, baš nikakav. Na AliExpress-u naručujem već 10 godina… Čak i sada, budući da su stvari sa Temu-a nekako baš baš niskog kvaliteta, a generalno ne kupujem sitnice već su mi sve porudžbine koje imam tipa preko 30€.

Inače što se tiče plaćanja karticama, procesori plaćanja (firme koje posreduju u procesu plaćanja između prodavca i kupca (odnosno njegove banke)), u osnovi račun kupca mogu da duže sa veoma malo informacija. Nekada je to bilo i samo na osnovu broja kartice (zato je sam broj kartice na svim slipovima polumaskiran). Onaj ko bira način na koji će se neka transakcija obavljati jeste prodavac kada implementira rešenje u svoj online shop. Neki procesori forsiraju neki nivo bezbednosti, a sami provajderi kartica (recimo Visa i MasterCard) imaju i neke dodatne mehanizme za dvostepenu autorizaciju plaćanja (Visa 3D Secure i MasterCard SecureCode). Međutim, da li će ti dodatni stepeni bezbednosti biti implementirani ili ne, zavisi od prodavca i njegovog izbora da li da takav vid autorizacije plaćanja žele ili ne.

Dakle, nije ipak sve samo do kupca, i treba samo voditi računa gde se ostavljaju podaci sa kartice. Izbegavati čuvanje kartice, lenjost je i inače jedna teška boljka, a ovde ne biti lenj eto pruža neki dodatni vid bezbednosti, makar ono što je u moći samog korisnika.

• Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1498 postova
  • Motocikl: Kawasaki Versys 650

Ja imam postapid karticu, bas za online placanja. Moze i za drzge svrhe.

Prebacim na nju koliko zelim, nju registrujem za odredjenu aplikaciju i njome placam. Ali je ne koristim :D

• Sviđa mi se 2

• Drug član, 3610 postova
  • Motocikl: Kymco Agility+ 300

@vasa.93 ti si informatički pismen čovek, mnoge rizike znaš da izbegneš, ali većina kupaca ipak nije.

Kod mene, u to IT firmi, povremeno testiraju zaposlene phishing zamkama koje šalju mailom, i uvek se neko upeca. Često i dosta njih.

Ne verujem da Ali ili Temu skida sa kartica. Ljudi svašta lupetaju. Često i zaborave da su naručili, ili lažu ženu\muža da su opet potrošili parice, nego su im kao skinuli... ali zato mogu lako da se upecaju na lažne adrese i daju podatke o kartici dobrovoljno.

A i otkud znaš na koji način prodavac čuva zaštićene podatke, da li neko od kivnih bivših zaposlenih može da to proda ili nekako zlopotrebi.

Internet je zahebana stvar, i bolje sprečiti nego lečiti. Neka bar dvofaktorska autentifikacija\potvrda plaćanja bi valjalo da bude obavezna.

Promenio član boza_kg
  • Sviđa mi se 1

• Drug član, 1171 postova
  • Motocikl: Honda CBF 1000A ABS '07
pre 27 minuta, MaxiS je napisao:

Ja imam postapid karticu, bas za online placanja. Moze i za drzge svrhe.

Prebacim na nju koliko zelim, nju registrujem za odredjenu aplikaciju i njome placam. Ali je ne koristim :D

Tako sam i ja u staroj banci. Nema bolje, prebaciš koliko ti treba i mirna glava. :)

• Sviđa mi se 1

Moja opičena rođena sestra je svojevremeno dala karticu svom klincu od 12 godina. A on ladno kupio super moć za neku online igricu za 200$ :) Da crkne. Ko ti kriv kad si pglu :lud:

• Haha 6

• Drug član, 1277 postova
  • Motocikl: Honda Africa CRF 1000 L

Godinama samo Intesa internet karticu za plaćanja online, prebacim koliko treba i to je to.

Ima opcija i od nje da se napravi virtuelna kratkotrajna ,ali nikad nisam koristio.

Koristim je za sva online plaćanja i booking.

Trip mi je kad moram da plaćam karticom firme online avion ili nesto tako a sa firmom sam u Rajfajzenu , a oni nemaju nikakve opcije za to virtuelno.

• Sviđa mi se 2

Što se tiče Temu-a:

IMG_2242.thumb.png.2eb82d5379165db1bf4d61c56c6c0bf1.png

Neka krimp klešta za mrežne kablove su stigla vrlo vrlo malo oštećena. Biće da ih dobijam za dž. :D

On 9. 10. 2024. at 21:53, vasa.93 je napisao:

Što se tiče Temu-a:

IMG_2242.thumb.png.2eb82d5379165db1bf4d61c56c6c0bf1.png

Neka krimp klešta za mrežne kablove su stigla vrlo vrlo malo oštećena. Biće da ih dobijam za dž. :D

tako smo pokvarili i Ali i Vozzi a da nećemo Temu:lol3:

Dokle li će trajati ovakva njihova politika dobra za nas pitanje je meseca:lol3:

• Sviđa mi se 1
  • Haha 1
  • Tužan 1

• Ne silazi, 6532 postova
  • Motocikl: đački pešački

Tako je, kod nas, ako se ne ukrade, nije se uspelo u životu. 

Na Temu su već cene počele da rastu i to je normalna reakcija.

Nije u temi, ali je Lidl prvi uveo bezuslovnu garanciju, čitajući objave, masa je koristila alate do pred sam istek garantnog roka i onda reklamirala i dobijala nove i onda opet tako, pa je Lidl uveo druge kriterijume za prihvatanje reklamacije.

• Podržavam 2

pre 51 minuta, piki je napisao:

Dokle li će trajati ovakva njihova politika dobra za nas pitanje je meseca:lol3:

Ne bre, bio sam spreman da vratim, daju opciju povratka poštom. Prvi paket je besplatan tj. na njihov račun. Sve je spremno unapred, oni naprave rezervaciju kod pošte, pošalju nalepnicu sa bar kodom itd, to oštampaš, nalepiš i samo odneseš u poštu. Baš kako se radi u svetu.

Povrat je moguć i posle toga, u slučaju da je kupljeno više artikla koji se vraćaju zasebno, samo što kupac snosi troškove za svaki naredni paket.

Povrat robe kupljene na daljinu je nešto sasvim normalno, posebno u slučaju oštećene robe.

Ne znam što me sad optužiste za krađu, ali dobro.

• Sviđa mi se 2

• Svrati ponekad, 295 postova
  • Motocikl: s1000xr

Ali se bas popravio sto se tiče vremena isporuke, u zadnje vreme max 2 nedeljei paket je kod men. Jedino što me počelo nervirati da naši barem meni carine skoro svaki paket nebitno da li je vrednost 10 ili 50 eu 

Pre 3 sati, vasa.93 je napisao:

Ne bre, bio sam spreman da vratim, daju opciju povratka poštom. Prvi paket je besplatan tj. na njihov račun. Sve je spremno unapred, oni naprave rezervaciju kod pošte, pošalju nalepnicu sa bar kodom itd, to oštampaš, nalepiš i samo odneseš u poštu. Baš kako se radi u svetu.

Povrat je moguć i posle toga, u slučaju da je kupljeno više artikla koji se vraćaju zasebno, samo što kupac snosi troškove za svaki naredni paket.

Povrat robe kupljene na daljinu je nešto sasvim normalno, posebno u slučaju oštećene robe.

Ne znam što me sad optužiste za krađu, ali dobro.

aj bre ,pa ne moras bar ti da se tripujes da sam to rekao da si ti lopov,zato sam i stavio smajlije,nije ni @đunta to mislio za tebe, bilo je napisano uopšteno kako se zezne sve sto valja.

• Podržavam 2

• Svrati ponekad, 132 postova
  • Motocikl: KTM 790 Adventure

Mnogo puta u razgovoru sa prijateljima, verenicom, roditeljima dođe do pitanja "A što to ne uvedu kod nas?" i uvek dođemo do istog zaključka, jer bi srpski mentalitet sjebao za mesec dana sve. 

Pogledajte one trotinete, krali su baterije iz njih.

• Drug član, 1763 postova
  • Motocikl: CFmoto 800MT

OTP banka mi blokirala karticu da ne mogu da placam preko interneta (ovako u prodavnici normalno radi), navodno placao sam nesto Apple-u (jesam) a Apple su uvrstili u spisak nesigurnih trgovaca, kakva komedija

• Sviđa mi se 1
  • Haha 1
  • Zbunjen 1

Meni su nešto zeznuli plaćanje SBB-a, isto OTP banka, mada je moguće da nije problem do banke već do Vise\Master karte itd. Isto neki security tupavi. Sad te interne račune plaćam Dina karticom.

• Sviđa mi se 1

• Svrati ponekad, 374 postova
  • Motocikl: Triumph Tiger Sport 660
On 10/11/2024 at 9:03 AM, piki said:

Jutros mi stigne mail da je Temu dao nalog za refundaciju za jednu porudzbinu (1800 din), koja je inače isporučena, pokupio sam je pre izvesnog vremena u pakomatu. Prvo su mi i pustili neki poklon vaučer od 220 din zato što je kao došlo do kašnjenja.

Ja ne znam ko ih je bio po ušima da bilo šta refundiraju, nit sam se ja žalio niti to tražio (a i što bih). Na Aliju lepo ima opcija da obavestiš da je porudžbina primljena, ovde ništa. Evo vidim tu porudžbinu, stoji da još nije stigla i refundira se. Verovatno naša pošta nije zarvorila 'nalog', na praćenju stoji da je u mojoj pošti. Sad da ih ja cimam, pišem, da budem fin ni za to ne postoji jednostavna opcija.

Nerealno da je automatizovano do tog nivoa, da ako pošiljka nije označena kao isporučena u 35 dana, refundira se bez ikakve provere. :stabre:

Da li imaju novca da ne znaju sta ce sa njim ili je sve samo deo marketinga... :neznam:

• Zbunjen 1

• Drug član, 1353 postova
  • Motocikl: Suzuki DL 1000 2014
OTP banka mi blokirala karticu da ne mogu da placam preko interneta (ovako u prodavnici normalno radi), navodno placao sam nesto Apple-u (jesam) a Apple su uvrstili u spisak nesigurnih trgovaca, kakva komedija
Isto i meni ali banka Intesa

Sent from my SM-A556B using Tapatalk

Pre sat vremena, cikamike je napisao:

Da li imaju novca da ne znaju sta ce sa njim ili je sve samo deo marketinga

Ma mislim da su se suviše pouzdali u automatske procese i softver, a onda mora da ima grešaka falabogu. A ko zna, možda je i sa svim tim greškama jeftinije nego da zapošljavaju žive ljude za kontrolu. Doteravaće algoritam vremenom sigurno, pa onda je tu i veštačka inteligencija itd.

@vidakn to je problem iznad banaka, VISA, Mastercard sigurnosni problemi i tako to.

• Zainteresovan, 764 postova
  • Motocikl: EX Honda CB500X '23---------------------------------------EX Honda Africa Twin '17------------------------------------------V Strom 650XT '24-------------------------
On 11. 10. 2024. at 14:01, piki je napisao:

aj bre ,pa ne moras bar ti da se tripujes da sam to rekao da si ti lopov,zato sam i stavio smajlije,nije ni @đunta to mislio za tebe, bilo je napisano uopšteno kako se zezne sve sto valja.

Ko fol mu nisi rekao, a u sebi mislis:

@vasa.93Salimo se😁

• Sviđa mi se 1
  • Haha 3

• Drug član, 1353 postova
  • Motocikl: Suzuki DL 1000 2014
Ma mislim da su se suviše pouzdali u automatske procese i softver, a onda mora da ima grešaka falabogu. A ko zna, možda je i sa svim tim greškama jeftinije nego da zapošljavaju žive ljude za kontrolu. Doteravaće algoritam vremenom sigurno, pa onda je tu i veštačka inteligencija itd.

@vidakn to je problem iznad banaka, VISA, Mastercard sigurnosni problemi i tako to.

Sve je to ok, međutim isključe ti uslugu a da te ne obaveste o tome i naprave ti problem.
Pre dve nedelje kupovao avionske karte i jedno 20 puta bezuspešno pokušavao da uplatim i nisam mogao.
Izgubio sa 3 sata pokušavajući...
Naravno to se dešavalo noću pa sam morao da čekam jutro da proradi call centar da pozovem i proverim o čemu se radi

Sent from my SM-A556B using Tapatalk

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja