Jump to content

Moto Zajednica

Custom ljudi na custom motociklima

Recommended Posts

• Zainteresovan, 782 postova
  • Motocikl: Tomos 14 M 1981

Iako nisu uvek eksplicitno navedena, postoje neka nepisana pravila i prakse kojih se iskusni vozači motocikala pridržavaju radi sopstvene i sigurnosti drugih.

To može uključivati stvari poput ostavljanja prostora za "bežanje" u saobraćaju, poštovanje tempa i položaja u grupnim vožnjama i korištenja prekidača za gašenje ("kill switch") pre kontakt ključa.

Vozači takođe prilagođavaju svoj položaj u traci radi sigurnosti i vidljivosti, umesto da se drže jedne putanje.

Sigurnost i svesnost situacije (obezbedite sebi odstupnicu).

Uvek budite svesni svoje okoline i planirajte "bežanje" u slučaju iznenadne opasnosti.

Ne verujte slepo svom meraču goriva.

Resetujte merač puta i saznajte, prethodno, prosečni domet vašeg motocikla (jer merači goriva, na motociklima, mogu biti neprecizni).

Prvo koristite prekidač za gašenje, a zatim ključ.

Ovo osigurava pravilan redosled gašenja elektronskih  komponenti motora (posebno kod motocikala sa ubrizgavanjem goriva), elektronske CDI jedinice i razvija vašu mišićnu memoriju za hitne situacije.

Dinamičko pozicioniranje u traci.

Nemojte se fiksirati na jednu poziciju u traci. 

Krećite se kako biste iskoristili vidljivost, izbegli krhotine i stvorili prostor.

Sredina trake može biti posebno opasna zbog iscurelog ulja ili antifriza, od desetina automobila, koji su prošli pre tebe.

Bonton grupne vožnje (znajte svoje mesto u grupi).

Vodeći vozač određuje tempo, a vozač koji prati brine o sigurnosti na kraju.

Ne pokušavajte pratiti korak ako ste noviji vozač i poštujte utvrđeni red (ruta, mesto sipanja goriva, sačekivanje).

Ne blokirajte pogled drugim.

U grupi, budite svesni svog položaja i izbegavajte ometanje vidljivosti vozača iza vas.

Prilikom preticanja drugog vozača, koristite "mahanje motociklista" (dva prsta prema dole) da biste ga pozdravili.

Nikada nemojte napuštati grupu a da se prethodno ne javite (ostatak grupe treba da "baca pasulj" šta vam se dogodilo). To je veoma nepristojno. Posebno kada sa nekim vozite prvu zajedničku vožnju.

Skrećite oprezno levo.

Budite posebno oprezni prilikom skretanja u levo jer je to česta tačka sudara između automobila i motocikala.

Ne zaustavljajte se uz branik automobila ispred.

Ostavite sebi prostora dužine motocikla za izvlačenje ako je potrebno.

Budite svesni svoje okoline.

Pogledajte dva puta i budite svesni drugih vozača koji možda ne obraćaju pažnju.

Svako sipanje goriva iskoristite da vizuelno pregledate motocikl (sveži tragovi tečnosti-ulja ispod), posebno gume (gazeći sloj i sa strane) na eventualna strana tela, stanje zategnutosti lanca.

Lanac podesite na opterećenom motociklu i sa menjačem u brzini (fabrička preporuka "labavosti" je navedena iz razloga što zatezanje lanca prati ekskurzije vešanja motocikla).
Pretegnut lanac ubrzano haba lančanike, vrši veliko opterećenje na pogonsku osovinu menjača, a može i da pukne.

Na kraju, vaša kaciga ima rok trajanja (5 godina).
Predviđena je kao oprema za jednokratnu upotrebu (slučajno ispuštanje  kacige, uz tupi zvuk udarca koji čujete, remeti njenu zaštitnu funkciju). Dizajnirana je da izdrži jedan udarac.

Promenio član feniks

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 726 postova
  • Motocikl: SV650A

Sve lepo👍, osim lanca. Dajte malo "kredita" ljudima koji godinama rade motore i postujte servisno uputstvo koje su napisali. Dvadesetak godina tako radim i sve OK sa lancem ili lagerom na prednjem lancaniku. Koliko znam, neopterecen ili pod svojom tezinom i ler.

Puno puta (citaj redovno :) ) sam sreo uputstvo o povecanju pritiska guma kad je motor opterecen, nikad da se i zategnutost lanca mora prilagoditi van servisnih uputstva/specifikacija.  

Promenio član Petre

Ovo je bio neki slobodan prevod iz videa.🙂

Neke od ovih stvari su više za tehnički kutak (gde imamo mogućnost razmene iskustava).

Suština, cele teme, je u ljudima.

Stalna svesnost trenutka, situacije, stanja (vozila, saputnika i šofera).

• Drug član, 3200 postova
  • Motocikl: CBR 1000F - Bedevija

Odličan je debeli. Pratim ga "u stopu".

Problem sa svim kastom motorima, ručnim radovima, a kod nas najčešće "majstor Miletove prepravke" je uhvatiti koju je ideju kvazi-majstor imao kad je nešto radio. Ne jednom sam nalazio žice koje idu s kraja na kraj motora, nastavljane, sečene, nigde priključene. Samo prave gužvu. Počne crna, završi se plava, au sredini još bar jedna, dve boje. Pa se ti sad snađi. Zavarena zadnja osovina da se ne bi pomerala, silikon za kupatilo je svakodnevica...

A i dešava se da neki motori kriju mnoge mane koje se na prvi i drugi pogled ne vide. Zato najviše volim da kad imam vremena rastavim nov (za mene) motor i da se dobro upoznamo. Da proverim svaku žicu, pregledam svaki šrraf, maticu. Ne moraju da budu fabričke, ali da ja znam šta je tu. Tako i uživam, sednem pored motora, zapalim cigaru, možda otvorim pivce :D  i posmatram, skakućem oko njega, pipkam, zatežem. Kad je nešto kupus, krenem od nule. Hajde da ja to lepo sredim kako je meni logično i bar znam da sam ja nešto zeznuo, ako do toga dođe. Na taj način sam istrebio bar tri četvrti gremlina koji su mogli da me snađu. Ali, budale su tako inventivne.

• Sviđa mi se 1

Sad si me podsetio na jednu moju temu iz 2013., na drugom forumu.😁

Grunfovanje
298455_71623235_923006-gr_large%5B1%5D.j

Obično se formuliše kao:
“Radnja koju obavljaju nabeđeni majstori,budženje pomoću štapa i kanapa.Izraz je dobio ime po legendarnom liku iz stripa "Alan Ford",Grunfu”.
-Šta radiš to,bre?
-Evo,brate,sredjujem ti satelitsku,stavljam na konvertor rebarce od Loge,čuo sam da to skuplja rasute signale,bude bolja slika i do 8%.
-Silazi,bre,dole,mojne da te skidam motkom.

Šta mi tu,koji k….,grunfuješ (skinuto sa Vukajlije).

Ovo je, samo, jedno od gledišta.

Ali,istina je tamo negde…jer za grunfovanje je potreban kliker.

Priča o Grunfovanju stara je koliko i čovečanstvo i dokazuje istinu o “homo sapiensu”,kao inteligentnijoj i razvijenijoj živuljci među jednakima.

Jedinstven omaž o čoveku koji je sa skromnim budžetom stvarao čuda.
“Kad porastem biću Grunf”, reče jedan moj drugar,kad je imao deset godina.

Posle je,kada je porastao i počeo da predaje Fiziku u osnovnoj školi, dopunio misao:”Ko staro ne krpi-novo ne vozi”.
U belom svetu ovako nešto se smatra svojevrsnim brendom,od kog se običnim smrtnicima diže kosa na glavi, a ljubitelji ovako nečega smatraju čudacima,ludacima,genijalcima…ali, štono kažu stari: “Prema svecu i tropar”…

298455_48601458_2cv_converted_into_bike_

298455_48601458_2cv_converted_into_bike_

298455_48601458_aug_17_15__large.jpg

298455_136084097_chevy-bike%5B1%5D.jpg

Kod nas je to alternativni prevoz dostupan samo privilegovanim članovima zajednice.

Jer, onaj ko je imao (ne)zgodu da se sa nečim ovakvim „blisko susretne“ u saobraćaju, mogao je samo da plače, jer takva vozila nemaju polisu osiguranja.

Sa ovim se slažu i “ljudi u plavom”( govorim na osnovu iskustva,to nema cenu).
298455_123712872_&%231094;&%231080;&%231

Jedan od nepresušnih izvora inspiracije je naravno bio i Tomos
298455_151204641_375192_269022293156575_

298455_151204641_47012133217316727077100

298455_54433676_zundapp_1982%5B1%5D.jpg
Da se razumemo, ovo su za mene,prvenstveno, (bila i ostala) umetnička dela.

Jer svaki od ovih bastarda služi svrsi i nema potrebe da mu se pevaju bajalice da bi upalio.

Što bi rekao Bosanac:”Samo nazuj šimike i kas!!!”

Kada se u priču umeša Holivud nastaju filmski klasici…

298455_136084226_imagesCACF03VE.jpg

298455_136084226_imagesCA0DF72Y.jpg

298455_104680178_mad_max_2%5B1%5D.jpg

Braća iz SSSR-a ili ti Rusije,koji su, bar po mom mišljenju, veštinu Grunfovanja doveli do savršenstva.

Kineshma_546.jpg

Naravno, možda, za pola koraka ispred njih su Kubanci, kompletan srednje-malo azijaski continent… 

Kako to obično biva, vremenom, razvijaju se posebne tehnike, koje počinju da se porede sa nečim što se naziva “tuning styling”,brrr…

Često puta bajkeri, lišeni konfora koji nudi gepek veće zapremine, zahvaljujući umeću grunfovanja uspevaju da nastave i završe započeti put.

Grunf je bio moj idol.🙂

298455_151251707_Grunf-1-1024x755%5B1%5D

Jednom otvoriš Pandorinu kutiju i nema nazad.

Počne kao grunfovanje.

298455_136085149_Fotografija-10.jpg

Vremenom, sopstvenu, inspiraciju učiniš opipljivom.

298455_136085149_Fotografija-0087.jpg

298455_68042579_Fotografija-0150.jpg

A onda se ceo svet promenio, "na bolje" ili "na gore", ko to može da zna?

Promenio član feniks
  • Sviđa mi se 2

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja