Jump to content

Moto Zajednica

Honda XL600 V -Transalp

Recommended Posts

• U prolazu, 53 postova
  • Motocikl: Honda transalp 650, KTM 450

Ja juče i noćas na svom Transalpu odradih gotovo kompletnu "generalku". S obzirom da sam morao da otvaram glavu na jednomcilindru (za šta mora da se skida mašina), rešio sam da kompletno pregledam mašinu i zamenim i karike. Cilindar u koji mi je bio upao osgurač opruge ventila imao je malu ogrebotinu na zidu i mislim da to neće da ima neke posledice na rad mašine. Izduvni ventil je bio iskrivljen i zamenjen je. Svi ventili su "prošlajfovani" pastom i sada savršeno dihtuju. Kada sam uporedio karike koje sam skinuo i one nove utvrdio sam (merenjem) da nema nikakve razlike između starih i novih. Jednostavno karike su bile u izvanrednom stanju. Motor je sklopljen i naštelovan i kresnuo je od prve. Vozio sam ga danas dvadestak kilometara i deluje mi da dosta bolje povlači nego ranije. A onda sam izmerio kompresiju i ustanovio da je na oba cilindra jedva oko pet bara?! dakle manja nego pre zamene karika i iskrivljenog izduvnog ventila. Neki majstori tvrde da tako mora da bude dok nove karike ne "legnu", međutim meni tu nešto ipak sumnjivo? Voziću ovih dana malo više pa.ću da pratim situaciju. U petak bih trebalo da krenem za Sevastopolj i Volgograd, pa ne bih baš da guram motor usput. Ima li neko iskustva sa ovakvom pojavom nakon zamene karika?

Pozdrav drugari ,kad bi mi neko izašo u pomoć i uputio gde da nadjem pinjon za transalpa 99 g

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• U prolazu, 57 postova
  • Motocikl: honda transalp

Drugari potrebna mi je informacija.Gde mogu nabaviti u Srbiji lancanike i lanac i prednju gumu za Transalp 600

• Svrati ponekad, 323 postova
  • Motocikl: Honda Transalp xl650v

Cim niko nista ne pise mora da se svi vozamo jer sezona u toku... evo ja danas usliko par slicica mog mezimca i bas je lepo ispao ;) sebe nisam hteo da slikam da ne kvarim sliku :P ako neko bude sledeci vikend vozo po fruskoj gori nek mi se javi :zdravo:

post-26761-0-36885200-1405181062_thumb.jpg

• Sindikat Samostalni Jahač, 366 postova
  • Motocikl: XTZ750+Tomos Automatic A3+VFR750 RC36

Kolege da li znate gde mogu da nadjem zadnju felnu za Transalpa '91. god.? felna je 17" 2.5

Nema je nigde na oglasima.

Pomagajte

• Sindikat Samostalni Jahač, 366 postova
  • Motocikl: XTZ750+Tomos Automatic A3+VFR750 RC36

Jesi li probao ovde

063 636 156 Deki

Kontaktirali smo coveka,stize felna za koji dan.

Hvala

• Zainteresovan, 920 postova
  • Motocikl: Africa Twin AS 2024

Otisla mi je jedna zica na zadjem tocku :(

Jel ima neko ideje kako i gde to da sredim.

I jel smem da vozim malo bez zice ili ce se i ostale iskriviti ako vozim tako?

• Svrati ponekad, 383 postova
  • Motocikl: Suzuki Vstrom 1050 XT

Kontaktiraj kolegu sa foruma PETAR PAN iz NS-a. On ce ti sve srediti

Kontaktiraj kolegu sa foruma PETAR PAN iz NS-a. On ce ti sve srediti

Probao sam juce ali mu je pun mailbox

• Dobar dan dobri ljudi.., 225 postova
  • Motocikl: Transalp 600 PD06 91.god.;Africa twin RD03

Dali neko zna koji termostat (sto pali ventilator) ide na xl600 transalpa od nekog auta???

• Ne silazi, 6569 postova
  • Motocikl: đački pešački

(Uletela mi notifikacija o postu pa šlagvort)

Pitanje je razlog kidanja, to se ne dešava bez uzroka. Do pucanja dolazi usled veoma jakog udarca kada obruč uglavnom bude dobrano pokrivljen ili preopterećenja pretezanjem bilo jedne ili više grupisanih žica usled neadekvatnog podešavanja silovanjem geometrije ili ispravljanjem obruča ako je kriv. Takođe je naj češće ukupna prelabavost ili mekanost žica umesto tačno potrebne sile stezanja i jednakost kod svih, moguć razlog pucanja, obruč ne raspodeljuje silu ravnotežno na ceo niz već udar primi jedna ili par žica koje uđu u preopterećenje i kidaju se od bezazlenih udaraca. Što se sila pritezanja povećava ka potrebnoj vrednosti, to geometrija sve više beži ako je neadekvatno komfekcioniranje i iz tog razloga mnogi ostavljaju sve žice labave ili većinu da bi dobili na oko prav točak i zadovoljili mušteriju, točak može da bude prav sa svega 6 žica a onih 30 ili 34 onda služi za ukras, ne nose ništa. Naglašavam da žice nose točak na istezanje a ne na sabijanje. Srvis točka je potreban i spada u tekuće održavanje, znam da je kod nas neubičajen. Potrebno ga je uraditi naj kasnije pri zameni guma, kod jačeg udarca a ko vozi ozbiljan off na oko 5k. Samo teoretski je točak apsolutno prav, zbog načina izrade samog obruča prisutne su anomalije koje nisu osne, fabrički takođe nisu uvek dobri ko što bi mogli da budu al vozi Miško. Mere koje proizvođači navode odnose se na krajnje granične vrednosti preko kojih točak gubi svoju plastičnost i ne može se više vratiti u tačan položaj već u manje ili više tolerantno kriv, znači brojke recimo 1,5mm,( +/-0,75) ili 2mm,(+/-1), (ne +/- 1,5=3; +/-2=4), nisu dobre ili prihvatljive. Ispravan i dobro podešen točak ne sme da ima odstupanja bilo levo desno, bilo gore dole više od oko +/- 0,2-0,3 mm, sve žice jednako stegnute i to na gornju vrednost, moje učenje je još malo na jače, ofset po fabričkoj dati. Kriv obruč se ne ispravlja žicama već peglanjem na ladno, svako grejanje trajno čini strukturno slabljenje i gubitak plastičnosti aluminijuma i takav obruč je sklon krivljenju uprkos tačnoj geometriji. Iz tog razloga post plastifikacija nije primerena već se estetika i korozija mora rešavati galvanizacijom što je gotovo ne izvodljivo u Srbiji ili farbanjem ali na školski način. Što se tiče žica, pored OEM nešto nema previše dobrih uključujući i one u Turateku, ima al nisu lako dostupne. Znam da se ugrađuju ko šta stigne, bez dobrog ugla ili rukom savijane, rezanog navoja, istegljive,...to je po meni za prvu pomoć, bar ono što sam ja imao prilike da vidim ili dorađujem, mada se voza sve i svašta, ne sporim;" krčag ide na vodu dok se ne razbije". Takođe nije dobro mešati žice, ako se to mora onda valja prepakovati žice i što pravilnije rasporediti stare i nove čak i kad su u pitanju originalne. Na Hondama niplovi zapeku i znam da to nije lako učiniti ali grupisati više žica nepoznatog i sumnjivog kvaliteta može biti vrlo posledično.

Oscilacije točka pojačano habaju lažajeve na njima, lagere kormana naročito, amortizere, i bez obzira na balansiranje tegom jer i dalje ostaje nepravilno kretanje. Labave žice previše osciluju i izdužuju se usled stalnog cimkanja, oštećuju ležište u glavčini i istežu navoje u niplovima. Ponekad se desi da se drmusanje smanji ili čak nestane ali to samo znači da je devijacija iz jednog smera, obično po vertikali, skrenula u stranu i da se guma na špicu više potrošila i time malo zaokruglila i šara tu bude plića. To što neko ne oseća, ne smeta mu il mu je pa dobro tako ne znači da je ispravno. Takođe je pogrešno uvreženo mišljenje da enduro točak treba da bude labav i da tako bolje upija off, čemu služi onda vešanje. U vožnji takav točak u nagibu i pod teretom klecne i motor se ponaša kao da je prokliznuo na kap ulja što refleksno izaziva reakciju vozača u ne postojeći odziv. Toliko od mene onako zbrda sdola.

.............................

@PaPaja-Vodili smo pp opšti razgovor oko tvog motora uključujući i točkove, na neki način sam te upoznao sa problematikom i predpostavljajući eventalnosti predložio sam da dođeš na pregled, besplatan; važi i dalje.

Predpostavljam da još ima žica koje su pred pucanjem, za nuždu izvuci iz glavčine deo žice da ne napravi ršum a drugi kraj uz nipl iseci do njega da se on ne zakrivi izbuši unutrašnju. Na tvom mestu se ne bih vozao iako znam neke da su se vozali bez 5-6 žica, neispravno nije za upotrebu ako se ne mora. Naruči žicu kod zastupnika Honde, sve ostalo je priručno bar dok ne bih stego jednu.

Promenio član đunta
  • Podržavam 1

• Very Funny Rider, 1128 postova
  • Motocikl: ホンダ Tamić Varadero XL Litra '07

Zar nisi vec bio kod Petera da ti to sredi?

• Podržavam 1

To je bilo prosle godine tada je zica bila malo iskrivljena, sad je pukla .

Cuo sam se juce sa Peterom, sredicemo ovih dana.

• Podržavam 2

• Ne silazi, 6569 postova
  • Motocikl: đački pešački

Odlično.

• Svrati ponekad, 364 postova
  • Motocikl: kawa er5

http://www.polovniautomobili.com/oglas5032832/honda_transalp/

Ovaj mi lepše izgleda :)

A o kvalitetu mašine to vidi na licinom mestu sa nekim dobrim majstorom.

Farban nisu origi boje mada nije padano sa njega od ulaganja treba diskovi da se menjaju, nema kofer a ovaj prvi ima dobro sediste ( koje bi i ja stavio nekad )

• Podržavam 1

Sredjen tocak, sve super 0takoje.gif

Peter je car 0takoje.gif

• Podržavam 2

• Svrati ponekad, 122 postova
  • Motocikl: Suzuki V Strom 650

http://www.polovniau...honda_transalp/

Ovaj mi lepše izgleda :)

A o kvalitetu mašine to vidi na licinom mestu sa nekim dobrim majstorom.

Farban nisu origi boje mada nije padano sa njega od ulaganja treba diskovi da se menjaju, nema kofer a ovaj prvi ima dobro sediste ( koje bi i ja stavio nekad )

Ovaj prvi sam ja gledao pre jedno 2 meseca na Novom Beogradu kod Fontane,decko je trazio 1600 eura,iskreno ja nisam bio zadovoljan ni za te pare. Da se razumemo,ovo je subjektivno misljenje i ja mozda previse trazim kako od agregata tako i od kozmetike. Ubrzo nakon toga,oglasa nije bilo kratak vremenski period da bi se isti motor pojavio u Surcinu cini mi se kod drugog vlasnika za ovu cifru...Srecno !

• Podržavam 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja