Ibivan 170 Napisano April 24, 2022 Svrati ponekad, 109 postova Lokacija: Pančevo Motocikl: Kawasaki en500c Prijavi odgovor kao problematičan Prvo da čestitam uskrs svima koji slave. Pa da u ovim danima podelim sa vama sta sam uradio na mom stromu preko zime. Naime imao je neki sistem podmazivanja na taster koji nije vredeo nicemu, pa sam resio da to raaturim i napravim automatsko podmazivanje lanca i to tako da pocne da podmazuje sa 20na sat, ispod toga ne podmazije, sa dve kapi u minuti, da bi povecanjem brzine od oko 130 kmh povecao na 5 kapi. Testiram ga vec 1200km i podmazuje sasvim lepo potrosio je oko 100ml skotoiler ulja. Ovo je senzor koji meri brzinu okretaja tocka. Sent from my M2102J20SG using Tapatalk 4 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ibivan 170 Napisano April 24, 2022 Svrati ponekad, 109 postova Lokacija: Pančevo Motocikl: Kawasaki en500c Prijavi odgovor kao problematičan A evo slika iz procesa rada.Sent from my M2102J20SG using Tapatalk 16 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bruno 68 2712 Napisano April 25, 2022 Drug član, 2106 postova Lokacija: Borca - Greda Motocikl: V-Strom 1050 XT Prijavi odgovor kao problematičan Au! PC! Pa ti to veoma ozbiljno. Čekam sledeći tvoj izveštaj (a verujem i drugi) o podmazivanju. Nemoj da zaboraviš da opišeš rečima i slikom gde sve završava ulje koje razbaca lanac.Sent from my SM-A715F using Tapatalk 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aleksuzuki 650sv 629 Napisano April 25, 2022 Zainteresovan, 510 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: suzuki sv 650 s,kawasaki z750,honda nsr 125 f2,cf450atv Prijavi odgovor kao problematičan Bogami ozbiljno kolega,pratim Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
stari roker 4280 Napisano April 25, 2022 (promenjeno) motoras, 2470 postova Lokacija: PECINCI Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500 Prijavi odgovor kao problematičan Lepo je to sto si uradio, ali u rubrici "sam svoj majstor" ocekujemo detaljniji prikaz radova. Mozda bi neko jos želeo na svom ljubimcu da napravi slično. Osim ako nije taaajjjnaaa.... Inače, malo je reci da mi se dopada. Ekstra je. Ps. Sad sam stavio naočare i malo bolje pogledao slike. Pa ovo je "nuklearna fizika". Ne očekujem detalje. Ali stvarno je super! Promenio April 25, 2022 član stari roker 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Andrej_Hotstepper 7380 Napisano April 25, 2022 Drug član, 3070 postova Lokacija: NS Motocikl: Versys 650 Kiklop Prijavi odgovor kao problematičan ... komplikovano rešenje jednostavnog problema... Ti mora da si mehatroničar? 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vasa.93 2638 Napisano April 25, 2022 Drug član, 1298 postova Lokacija: Niš Motocikl: Yamaha Tracer 700 Traveler 2 Prijavi odgovor kao problematičan On 4/24/2022 at 12:26 PM, Ibivan said: Testiram ga vec 1200km i podmazuje sasvim lepo potrosio je oko 100ml skotoiler ulja. Nije li to previše ulja? Po njihovoj specifikaciji, 500ml bilo crvenog ili plavog Scottoiler ulja dovoljno je za 16,000km vožnje. Po tome, na 1,200km bi trebalo da ide oko 40ml ulja. Odlična ideja svakako! Ja sam odavno uzeo Arduino, i Uno i Nano, da se igram, ali nikad ništa korisno nisam sklepao. Ovo bi bila odlična prilika, mada poslednjih dana sam razmatrao da poručim Cobrra Nemo 2... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Yanco 2551 Napisano April 25, 2022 Slow rider, 939 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Honda NC750X 2021, Yamaha Virago XV125 1999, BMW K75 1986, Peugeot Django 2018, Tomos automatik A35 ML 1987 Prijavi odgovor kao problematičan Skroz zanimljivo. Svaka čast. Daj više detalja. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sharky - Alex 6436 Napisano April 25, 2022 Drug član, 1837 postova Lokacija: Beograd-Borča Motocikl: CFmoto 800MT Prijavi odgovor kao problematičan Pre 2 sati, vasa.93 je napisao: Odlična ideja svakako! Ja sam odavno uzeo Arduino, i Uno i Nano, da se igram, ali nikad ništa korisno nisam sklepao Nisi jedini, ja se igrao malo sa programibilnim rgb led diodama cela dva dana i to je to. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
MarkoMoto 807 Napisano April 25, 2022 Zainteresovan, 495 postova Prijavi odgovor kao problematičan Kako si programirao, pretpostavljam iskoristio arduino kao brojac, pa izracunao koliko kruga tocak mora da napravi u odredjenoj jedinici vremena da bi se kretao tom i tom brzinom? Jel si koristio analogne ili digitalne ulaze/izlaze? Od cega si upotrebio pumpicu? I ja bih molio za malo vise detalja Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vasa.93 2638 Napisano April 25, 2022 Drug član, 1298 postova Lokacija: Niš Motocikl: Yamaha Tracer 700 Traveler 2 Prijavi odgovor kao problematičan 2 hours ago, Sharky - Alex said: Nisi jedini, ja se igrao malo sa programibilnim rgb led diodama cela dva dana i to je to. Ma ja sam hardcore softveraš, ali volim sve živo da prčkam, pa nakupovao svakojake kitove da isprobam. Isprobao par stvari koristeći LED i servo motore, i toliko, stoji sve to spakovano dve godine. A imam razne ideje, ali uvek manjka vremena. Jedna od ideja koja se prepliće sa moto svetom je GPS tracker. Ima nekoliko tutorijala na temu, pravili su ljudi, ali šta znam... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BaneZ 150 Napisano April 25, 2022 Svrati ponekad, 163 postova Lokacija: Valjevo Motocikl: Triumph tiger 1050 Prijavi odgovor kao problematičan Ovo interesantno deluje, ali da li se zaista isplati finansijski u odnosu na uredjaje koji rade na tom principu? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vasa.93 2638 Napisano April 25, 2022 Drug član, 1298 postova Lokacija: Niš Motocikl: Yamaha Tracer 700 Traveler 2 Prijavi odgovor kao problematičan Sigurno da se isplati. Podmazivači sa ovakvim ili približnim načinom funkcionisanja (ja ne znam ni za jedan koji radi baš na ovom principu sa senzorom brzine) koštaju par stotina eura, dok sa Arduinom to može da se napakuje za tipa 50€ maks, a verovatno i manje (kopija Arduino Nano-a je tipa 1k rsd, original je malo skuplji koliko se sećam). Samo treba znati umeti, a i realno je malko veća gimnastika nego kad samo pljusneš keš i daš nekome da ti montira sve. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BaneZ 150 Napisano April 25, 2022 Svrati ponekad, 163 postova Lokacija: Valjevo Motocikl: Triumph tiger 1050 Prijavi odgovor kao problematičan To je onda OK, ako neko ima znanje i volju samo napred. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Satelis 15948 Napisano April 25, 2022 Integrisan, 9315 postova Lokacija: Beograd - M.M.Lug Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD Prijavi odgovor kao problematičan Rad mog podmazivaca (Pro-oiler) vezan je za brzinu motocikla. Kad stojim, upaljen bajk nema podmazivanja, cim predjem 10km/h gasi se signalna lampica i ulazi u rezim za podmazivanje. Broji, racuna, pamti, pusta ulje kad treba i tako vec nekih 60.000km. Ako ce ovo kostati do 50 jura isplati se i te kako jer iznad navedeno kosta oko 200e. PS. zaboravi reci.... bravo za kolegu 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BaneZ 150 Napisano April 25, 2022 Svrati ponekad, 163 postova Lokacija: Valjevo Motocikl: Triumph tiger 1050 Prijavi odgovor kao problematičan Pa realno za 50 evra se isplati bilo šta što radi posao, ako pogledaš da Cobra košta 80-ak evra a ona je najjeftinija (ne računajući Ali). Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sharky - Alex 6436 Napisano April 26, 2022 Drug član, 1837 postova Lokacija: Beograd-Borča Motocikl: CFmoto 800MT Prijavi odgovor kao problematičan Dobra stvar kod ovoga sto mozes da stelujes kako hoces da radi, prepravljas, dodajes, oduzimas… Koliko sam video po slikama: induktivni senzor cita felnu tj prepreke na njoj, izracuna se obim tocka i dobije se koliko puta cakne na tu predjenu duzinu. Kad se doda vreme dobije se brzina. Ti podaci idu u arduino. Preko relejea se poveze elektromagnetni ventil koji ce pustati kapljice. Preko arduina se podesi kada ce pustati i koliko dugo treba da bude otvoren da bi pustio kapljicu, to zavisi od ventila i od gustine ulja. Umesto gore pomenutog induktivnog moze i magnetni monostabilni prekidac i neki magnetic da se zalepi na felnu, jeftinija opcija. Dobra stvar je sto ovo moze na svaki motor i sto se ne ceprka po motoru, uzima se samo napajanje od motora. @Ibivan ako ti treba neko kuciste za arduino pa da to sve lepo spakujes javi se, mozemo da napravimo na 3d stampacu. 1 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ibivan 170 Napisano Maj 5, 2022 Svrati ponekad, 109 postova Lokacija: Pančevo Motocikl: Kawasaki en500c Prijavi odgovor kao problematičan Au! PC! Pa ti to veoma ozbiljno. Čekam sledeći tvoj izveštaj (a verujem i drugi) o podmazivanju. Nemoj da zaboraviš da opišeš rečima i slikom gde sve završava ulje koje razbaca lanac.Sent from my SM-A715F using TapatalkSaljem slike obavezno!! Sent from my M2102J20SG using Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ibivan 170 Napisano Maj 5, 2022 Svrati ponekad, 109 postova Lokacija: Pančevo Motocikl: Kawasaki en500c Prijavi odgovor kao problematičan Lepo je to sto si uradio, ali u rubrici "sam svoj majstor" ocekujemo detaljniji prikaz radova. Mozda bi neko jos želeo na svom ljubimcu da napravi slično. Osim ako nije taaajjjnaaa.... Inače, malo je reci da mi se dopada. Ekstra je. Ps. Sad sam stavio naočare i malo bolje pogledao slike. Pa ovo je "nuklearna fizika". Ne očekujem detalje. Ali stvarno je super! Nista nije tajna, iskreno nisam se potrudio da detaljno objasnim ali ako vas sta interesuje podelicu rado sta sam uradio!! Sent from my M2102J20SG using Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ibivan 170 Napisano Maj 5, 2022 Svrati ponekad, 109 postova Lokacija: Pančevo Motocikl: Kawasaki en500c Prijavi odgovor kao problematičan ... komplikovano rešenje jednostavnog problema... Ti mora da si mehatroničar? Otprilike tako!! Sent from my M2102J20SG using Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ibivan 170 Napisano Maj 5, 2022 Svrati ponekad, 109 postova Lokacija: Pančevo Motocikl: Kawasaki en500c Prijavi odgovor kao problematičan Nije li to previše ulja? Po njihovoj specifikaciji, 500ml bilo crvenog ili plavog Scottoiler ulja dovoljno je za 16,000km vožnje. Po tome, na 1,200km bi trebalo da ide oko 40ml ulja. Odlična ideja svakako! Ja sam odavno uzeo Arduino, i Uno i Nano, da se igram, ali nikad ništa korisno nisam sklepao. Ovo bi bila odlična prilika, mada poslednjih dana sam razmatrao da poručim Cobrra Nemo 2...Eto vidis kako korisnih stvari covek sazna bas ta specifikacija mi je trebala pa nisam nasao. I onda krenuo metodom proba greska, kolicinu sam rekao odprilike jer nisam vodio racuna kad sam sipao jer nesto ulja je vec bilo nesto sam malo prosuo nesto je i ostalo, mislio sam sad kad kupim novu bocu da resetujem i probam tacno. Ali negde sam i racunao da bi trebao da trosi 60ml na 1000km ako vozis 120kmh, treba da proverim u praksi.... Sent from my M2102J20SG using Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ibivan 170 Napisano Maj 5, 2022 Svrati ponekad, 109 postova Lokacija: Pančevo Motocikl: Kawasaki en500c Prijavi odgovor kao problematičan Kako si programirao, pretpostavljam iskoristio arduino kao brojac, pa izracunao koliko kruga tocak mora da napravi u odredjenoj jedinici vremena da bi se kretao tom i tom brzinom? Jel si koristio analogne ili digitalne ulaze/izlaze? Od cega si upotrebio pumpicu? I ja bih molio za malo vise detalja Da, broji impulse sa induktivnog senzora kome mora signal da se prepolovi na 4,5V zato sto je to naponska granica digitalnog ulaza. I onda formula broj signala po obrtaju tocka, pa koliko obrtaja po metru, onda malo poredjenja ako je nesto vece ili manje onda uradi to itd. Sent from my M2102J20SG using Tapatalk 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ibivan 170 Napisano Maj 5, 2022 Svrati ponekad, 109 postova Lokacija: Pančevo Motocikl: Kawasaki en500c Prijavi odgovor kao problematičan Sigurno da se isplati. Podmazivači sa ovakvim ili približnim načinom funkcionisanja (ja ne znam ni za jedan koji radi baš na ovom principu sa senzorom brzine) koštaju par stotina eura, dok sa Arduinom to može da se napakuje za tipa 50€ maks, a verovatno i manje (kopija Arduino Nano-a je tipa 1k rsd, original je malo skuplji koliko se sećam). Samo treba znati umeti, a i realno je malko veća gimnastika nego kad samo pljusneš keš i daš nekome da ti montira sve. U pravu si samo elektronika bez creva boce i pumpe koju sam vec imao(inace je mislim 20jura pumpa goriva za webasto) bilo je oko 2000din. A takav sistem da sam po brzini dozira je preko 300jura. Ovo moze da se nadogradjuje sa na primer senzorom vlage, novo ulja signalizacija nivoa na kormanu, itd. Sent from my M2102J20SG using Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ibivan 170 Napisano Maj 5, 2022 Svrati ponekad, 109 postova Lokacija: Pančevo Motocikl: Kawasaki en500c Prijavi odgovor kao problematičan Rad mog podmazivaca (Pro-oiler) vezan je za brzinu motocikla. Kad stojim, upaljen bajk nema podmazivanja, cim predjem 10km/h gasi se signalna lampica i ulazi u rezim za podmazivanje. Broji, racuna, pamti, pusta ulje kad treba i tako vec nekih 60.000km. Ako ce ovo kostati do 50 jura isplati se i te kako jer iznad navedeno kosta oko 200e. PS. zaboravi reci.... bravo za kolegu Tako je kad stoji ne radi nista... Sent from my M2102J20SG using Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ibivan 170 Napisano Maj 5, 2022 Svrati ponekad, 109 postova Lokacija: Pančevo Motocikl: Kawasaki en500c Prijavi odgovor kao problematičan Dobra stvar kod ovoga sto mozes da stelujes kako hoces da radi, prepravljas, dodajes, oduzimas… Koliko sam video po slikama: induktivni senzor cita felnu tj prepreke na njoj, izracuna se obim tocka i dobije se koliko puta cakne na tu predjenu duzinu. Kad se doda vreme dobije se brzina. Ti podaci idu u arduino. Preko relejea se poveze elektromagnetni ventil koji ce pustati kapljice. Preko arduina se podesi kada ce pustati i koliko dugo treba da bude otvoren da bi pustio kapljicu, to zavisi od ventila i od gustine ulja. Umesto gore pomenutog induktivnog moze i magnetni monostabilni prekidac i neki magnetic da se zalepi na felnu, jeftinija opcija. Dobra stvar je sto ovo moze na svaki motor i sto se ne ceprka po motoru, uzima se samo napajanje od motora. @Ibivan ako ti treba neko kuciste za arduino pa da to sve lepo spakujes javi se, mozemo da napravimo na 3d stampacu.Hvala na ponudi, javljam se obavezno cim razradim dalju ideju! Sent from my M2102J20SG using Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...