Jump to content

Moto Zajednica

Sta raditi kad se desi nezgoda sa motorom

Recommended Posts

• Ne silazi, 2915 postova

nisam baš 100 % ali 90% da se ne sme puštati ruka sa upravljača a ni noga

pre 8 minuta, antir3ality je napisao:

Objasnio je neko tamo u temi: računa se da si izgubio kontrolu nad svojim vozilom, a dužan si da uvek imaš kontrolu.
Pisano je da je takođe bitno mesto - tj. da nisi pao na javnom putu. Ako recimo kažeš da si pao motorom, ali u dvorištu  - nikom ništa.

ovo je dobro  ali nemož baš reći da si išao nekom većom brzinom -Ili da si vozio po njivi.Mislim da tu nema prekršaja

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 900 postova
  • Motocikl: BMW S1000XR - 2016
pre 35 minuta, sasa ns 1 je napisao:

nisam baš 100 % ali 90% da se ne sme puštati ruka sa upravljača a ni noga

Nedavno sam negde pročitao, možda i ovde na forumu, da je dečko pao na polaganju jer mu se od vibracija motora (ili uleta u rupu, ne sećam se) pomerio retrovizor, pa ga je levom rukom namestio dok je bio u pokretu.

• Drug član, 1210 postova
  • Motocikl: Honda CBF 1000
Pre 8 sati, blackmore je napisao:

Nedavno sam negde pročitao, možda i ovde na forumu, da je dečko pao na polaganju jer mu se od vibracija motora (ili uleta u rupu, ne sećam se) pomerio retrovizor, pa ga je levom rukom namestio dok je bio u pokretu.

Vrlo moguće, deluje kao jedan od automatskih uslova obaranja, kao nepoštovanje zone 30.

• Drug član, 3649 postova
  • Motocikl: Kymco Agility+ 300

Koliko razumem, komisija za polaganje može da obori kandidata i na osnovu ošteg utiska, ili puno sitnica. Ne mora da bude neka kardinalna greška u pitanju.

Recimo, moj kolega je pao na polaganju, svima priča da su mu prigovorili kako je spuštao nogu u beretinu na semaforu, a pola metra dalje bilo suvo... Sigurno nije to bio jedini razlog za obaranje, verovatno da je generalno ostavio utisak nespremnog i nesigurnog vozača, ali sutra će neko da pomisli na osnovu njegovih priča da je bara problem...

Promenio član boza_kg

• Svrati ponekad, 127 postova
  • Motocikl: Yamaha FZ8-SA

Skidaju bodove tokom polaganja i za "stabilnost" na motoru, tako da lagano mogu da skupe vise sitnica i obore nekog ako zele.

• Drug član, 1290 postova
  • Motocikl: Yamaha Tracer 700 Traveler 2

Ja sam kada sam polagao za A imao nekoliko negativnih poena na račun zaštite životne sredine i ekonomične vožnje. Osim toga ništa drugo, pa izgleda da su to pisali čisto da nešto zapišu. :D

Inače je bodovna lista prilično opširna:

bodovna-lista-ama1a2a-kategorija.jpg

• Drug član, 1210 postova
  • Motocikl: Honda CBF 1000
Skidaju bodove tokom polaganja i za "stabilnost" na motoru, tako da lagano mogu da skupe vise sitnica i obore nekog ako zele.
Ja bih oborio čoveka koji ne deluje stabilno na motoru, taj će ubiti/povrediti ili sebe ili drugog i ili nije odvezao sve časove ili nije za motor.

Sent from my Redmi Note 9 Pro using Tapatalk

• Podržavam 1

Ja kad sam proklizao jer me isekao kombi samo sam ustao I rekao vozacu "Sta me gledas budalo dizi motor prelice karburatori", na sta je on na jedan shvatio naredbu i samnom podigao motor :jee:

• Drug član, 900 postova

Ako me neko iseče na polaganju i zbog toga budem pao, doći će zgodno karbonska oplata preko zglobova prstiju :D 

• Zainteresovan, 330 postova
  • Motocikl: Downtown 300i

Drugara na polaganju za auto oborili jer mu telefon vibrirao u dzepu kad je seo u auto.

Drugaricu oborili jer nije vezala pojas, dok jos nije ni stavila kljuc u bravu. Jer po njihovom su joj rekli, cim sednes, pojas se stavlja.

Izgleda mogu da zakeraju gde hoce, ako hoce.

Drugi drugar je naderao jer nije okretao glavu unazad prilikom prestrojavanja. (Kako bi neutralisao mrtav ugao.)

Mene instruktor ucio da su sa razlogom izumljena 3 retrovizora i da je potrebno proveriti ih 2x na milisec pre prestrojavanja.

I ti posle budi pametan. Toliko revnosno rade a u saobracaju idiota i budala koliko hoces

• Drug član, 900 postova
pre 42 minuta, Tarmi636 je napisao:

Drugara na polaganju za auto oborili jer mu telefon vibrirao u dzepu kad je seo u auto.

E za ovo bih prebio nekoga od prisutnih bez razmišljanja!!!

• Sviđa mi se 1

• Svrati ponekad, 117 postova
  • Motocikl: Honda VFR800 FI

Evo i ja da odam utisak sto se tice polaganja.... Naime ja sam polozio sve kako treba, imao oko 9 kaznenih boda od koga su 4 bila za zastitu zivotne sredine i ekonomicne voznje :(..... Ja sam cuo da je taj u komisiji covek koji je bio, ogroman baksuz i da bolje i da se ne pokazem taj dan da ne bacam pare za dzabe..... Ja sam otisao ipak tad i polozio, medjutim kada sam zavrsio i dobio papire, instruktor je izasao iz kola i on i ja smo pricali da moram da pozovem nekog od roditelja da bih uzeo portvrdu.... Na to ja njemu odgovaram da nema nikog slobodno danas i da moze tek tamo sutra/prekosutra, kaze meni instruktor snadji se i dodji gore..... Ja ga gledam, reko okej..... Instruktor ulazi u auto i zatvara vrata a u istom momentu pandur otvara vrata i meni se razdere (MALI MARS OD KOLA, POMERI SE ODMAH) kao da sam ga ubio, a nisam ni pricao sa njim..... I nista ja se tu odmaknem, cutim.... Odem malo kasnije do auto skole sam, i tamo je bio moj kolega isto za motor. Instruktor prvo njemu izstampa potvrdu i dolazi red na mene.... On tu nesto trazi i posle 2min me on zove.... Kaze mi, ovaj te oborio..... Ja gledam ne verujem, na papirima pise da je sve okej i da su na oba papira zaokruzeno "polozeno".... Tu pocinjem da se nerviram, reko stvarno, kaze nistruktor dodji. Ja dodjo do kompa da pogledam, on ukuca tamo moje ime u polozene, nema, ukuca u "nije polozeno", tu sam..... Ja gledam ne verujem, tresem se od besa..... Nekako zamolim instruktora da odemo do MUP-a da ga zamolilmo da mi prepravi, jer mi na papirima pise da sam polozio, nije humano..... Odemo mi do MUP-a i nekako, na jedvite jade ga zamolimo da mi prepravi u polozeno nakon minimum 10minuta mene moljenja njega, kako nisam heo itd.....

Eto to je moje jedno UZASNO iskustvo sa najgorim policajcem na svetu....

• Drug član, 900 postova
pre 17 minuta, DRCvetko je napisao:

... imao oko 9 kaznenih boda od koga su 4 bila za zastitu zivotne sredine i ekonomicne voznje.

Da prostiš, koji je ovo q uopšte?  Jel sam ja ekolog ili vozač motora? >:(

• Podržavam 1

Jes malo nejasna ta kolona o zaštiti životne okoline. Mislim da u praksi u nju upisuju kaznene poene, za koje ne bi znali gde inače da ih metnu. Nema odgovarajuće kućice, što bi rekli. Kao što sam naveo primer za spuštanje noge u baru. Koji q stavljaš nogu u vodu, ako možeš da je spustiš na suvo...

I na kraju, svede se na to kakav utisak ostavljaš. Ponekad naiđeš na baksuza u komisiji, ponekad ti progledaju kroz prste... Se la vi.

• Podržavam 1

• Drug član, 900 postova
Pre 1 sat, boza_kg je napisao:

Koji q stavljaš nogu u vodu, ako možeš da je spustiš na suvo...

Kakve sad pa to veze ima da li ćeš dobiti dozvolu ili ne? Sviranje k...

• Podržavam 1

Pa i nije da nema veze. Time pokazuješ da ne vladaš baš situacijom, bespotrebno rizikuješ da se oklizneš, ugroziš svoju ili tuđu bezbednost itd... da ne teramo sad mak na konac. Ali, kao što rekoh, najverovatnije nije samo to razlog, nego zbir mnogih sitnica, odnosno negativnih poena.

• Podržavam 1

• Drug član, 959 postova
  • Motocikl: Aprilia Shiver GT 750, Honda CB400N

kako je meni rekao davnih dana moj instruktor, "ja sam tu da te na ucim da odvozas pred komisijom "školski"...kad dobijes dozvolu - hvataj taj menjac sa 3 prsta ako ti je tako lakse, ali dok su oni u kolima, menjaces brzine iskljucivo drzeci menjač celom šakom...."...jer razloga za obaranje je zilion...

• Podržavam 2

• Zainteresovan, 423 postova
  • Motocikl: k9

Obuka u auto skolama je katastrofalna. Moji klinci su prosle godine polozili za B kategoriju i kad sam posle toga seo sa njima da vidim kako voze, ne da nisam bio zadovoljan nego sam morao ja da ih obucavam jos dva meseca, pre nego sam ih pustio samostalno u saobracaj. To ne zna da se prestroji, neblagovremeno davanje migavca, ne gledaju retrovizore, preko ramena nikad... ma strasno... Gledam kako voze ovi u auto skolama. Zagazi desnu ivicu i bije po onim slivnicima, zao mi mi bude auta. Pre neki dan vozim bajs i od Ade do Ostruznice, idem iza auto skole koja ide 30 km/h, mislio sam da pitam onog instruktora sta ga tacno tako obucava al nisam hteo da gubim vreme, vozilo mi se. Jednom prilikom me tako pretice auto skola bez migavca. Stignem ih na semaforu i pitam instruktora sto ga ne uci da pretice bicikliste sa migavcima a on sleze ramenima, kao jbg... Mislim da ovi panduri i prelako pustaju ove kandidate da poloze. Ja bih bio rigorozniji.

• Sviđa mi se 2

• Malinar u pokusaju, 1702 postova
  • Motocikl: triumph tiger 1050
23 hours ago, sasa ns 1 said:

ovo je dobro  ali nemož baš reći da si išao nekom većom brzinom -Ili da si vozio po njivi.Mislim da tu nema prekršaja

Ako kažeš da si terao po njivi, tu nema prekršaja. Mog oca je 2011. pregazio traktor koji se nakon toga prevrnuo u njivi ispod moje. Tom prilikom otac je zadobio teške povrede koje je lečio u bolnici 7 dana. Nije snosio nikakvu prekršajnu odgovornost, jer se udes nije dogodio na javnom putu, policija je u svakom slučaju izašla na mesto nezgode. Da se to dogodilo na putu, dobio bi sigurno neku kaznu. 

• Podržavam 1

• Svrati ponekad, 117 postova
  • Motocikl: Honda VFR800 FI

Slazem se sa kolegama da u auto skolama nista ne uce.... Evo ja kao cist primer..... Instrutor mi je covek ipo, ali ne zna da nauci lepo ceu, necu da lazem..... Mene sta je jedino naucio je poligon, posle mi je jedino reko, na znak stop stanes, kad kazem levo, ides levo (palis zmigavac i pogled preko ramena) desno desno, da se drzim uz desnu stranu kolovoza, i to je to..... Nista drugo!!!! Sva sreca, kazem, motor vozim od nekih 11-12god, te me je to i spasilo, plus sam vozio i sa caletom i njegovim drugom duze relacije, te me je to izvuklo, a da sam ostao samo na znanju iz auto skole, ne bih izasao iz ulice....

• Sviđa mi se 2

• Drug član, 1290 postova
  • Motocikl: Yamaha Tracer 700 Traveler 2

Pa sad... Ja seo na motor prvi put u životu sa 23 godine, u auto školi. Još su se čudili što odmah idem na A2, gde oni imaju neki masivni maksi skuter. Prvi čas sam vozio moped sa 50cc, i posle polako na poligonu dva časa, onda grad još mislim 11 časova. Sve ukupno 14 časova (ili možda 20, ne sećam se tačno), budući da sam već imao B.

Naučili su me svemu čemu je trebalo da me nauče. I za polaganje, a imao sam i dovoljno predznanja za dalje usavršavanje u saobraćaju na dva točka. Položio sam iz prve. Te sezone sam posle prešao nekih 10 000km, stigao i do Halkidikija. Godinu dana kasnije polagao za A u istoj školi, odvozao 3 od 7 časova (preostalo smo samo upisali :D). Opet položio odmah. :)

Valjda je do škole...

• Sviđa mi se 2

Do škole je svakako. A i konkurencija čini svoje. Nije isto kad je škola jedina u nekom malom mestu i kad mora da se bori za svakog kandidata.

Ja sam polagao prilično mator za A2, kvalitet obuke bio 0. Posvetili su mi, minimum minimuma pažnje za moj novac. Ali prema mlađima i nije tako, bolje se odnose ka mladima, čini mi se. Ako, i bolje što je tako.

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Zainteresovan, 423 postova
  • Motocikl: k9

@vasa.93Kada si polagao za A2 vec si imao B kat i ocekivano je da vec imas znanje i iskustvo u saobracaju pa je i ocekivano da polozis iz prve. A pogotovo posle za A. 

Ovo upisivanje casova koje nisi izvozao na obuci je problem. To govori o kvalitetu obuke. Neko, smatram vrlo strucan, je proracunao da je potreban bas taj broj casova da bi se ti kvalitetno obucio i onda dodje instruktori i kaze da je to bzv i da nema potrebe da vozis dalje, on bolje zna nego tamo neki strucnjak koji pise pravila. Pri tom ti ne umanjuje cenu obuke za casove koje nisi izvozao nego kintu stavlja sebi u dzep. To rade i sa kandidatima koji  se prvi put obucavaju za neki kategoriju.

• Sviđa mi se 2
  • Podržavam 1

• Ne silazi, 1335 postova
  • Motocikl: Y
Pre 9 sati, DRCvetko je napisao:

Slazem se sa kolegama da u auto skolama nista ne uce....

Kod mene u kraju ima poligon za obuku vozaca, znaci svaki dan obidjem nekoliko njihovih vozila.

Cesto stojim iza njih na semaforu cekajuci da se upali zeleno svetlo i jedna stvar mi privukla paznju, jedna auto skola u svojim vozilima ima ukljucenu navigaciju pa me zanima cemu sluzi.

Dal instruktor ukuca adresu a kandidat samo vozi, onako mehanicki.

• Sviđa mi se 1

• Malinar u pokusaju, 1702 postova
  • Motocikl: triumph tiger 1050
1 hour ago, ske said:

Ovo upisivanje casova koje nisi izvozao na obuci je problem. To govori o kvalitetu obuke. Neko, smatram vrlo strucan, je proracunao da je potreban bas taj broj casova da bi se ti kvalitetno obucio i onda dodje instruktori i kaze da je to bzv i da nema potrebe da vozis dalje, on bolje zna nego tamo neki strucnjak koji pise pravila. Pri tom ti ne umanjuje cenu obuke za casove koje nisi izvozao nego kintu stavlja sebi u dzep. To rade i sa kandidatima koji  se prvi put obucavaju za neki kategoriju.

Uglavnom se "utale" kandidat i instruktor, pa donesu odluku da je takvo skraćenje obuke u "obostranom interesu". Kandidatu se žuri da što pre položi i + mu smanji nešto cenu, a instruktoru donese čist profit.

Slažem se da ne treba skraćivati ionako kratku praktičnu obuku, ali lično mislim da je na instruktore stavljen prevelik teret. Male su šanse da te instruktor u nekom razumnom vremenskom roku obuči da budeš 100% siguran i bezbedan vozač, koliko god taj instruktor bio dobar i posvećen svom poslu,  jednostavno je problem naučiti saobraćaj za tako kratko vreme (ovde ne mislim na pravila i znakove, već da kandidat ume da prepozna, predvidi i na vreme spazi namere drugih učesnika u saobraćaju). Mislim da roditelj, ili neki iskusan vozač koji je ujedno i član porodice mora u prvo vreme da pomogne svom detetu (bratu, sestri) da savlada saobraćaj.

Ja za sebe znam da sam se dobra tri meseca preznojavao kada sam seo u kola, otac nije imao vremena da mi posveti i pomogne, a majka, iako 100 godina ima dozvolu, nije neki vozač i jako retko seda za volan. A + što mi je vožnja poprilično "išla od ruke" i što sam jako brzo naučio da kontrolišem vozilo. Meni lično je bio mnogo stresniji sam saobraćaj i predvidjanje da li će pešak da istrči na zebri, onaj me seče, hoće da se prestroji po svaku cenu, onaj se isparkirava a ne gleda, onaj ne zna da ima prednost, pa me čeka i sl.

Za auto sam položio iz prve i tipovanje i vožnju 2007. a za motor u proleće 2008. isto sve iz prve. Tad za punu A kategoriju nisu bile uslov ni godine ni broj časova. Da bih što više smanjio troškove polaganja, odvezao sam 2 dvočasa (ukupno 3 sata) na motoru auto-škole, i to sam samo vozio poligon, kako bih se navikao na motor i kvačilo. Posle gotovo nikakve praktične obuke i položene vožnje, imao sam zakonsko pravo da sa nepunih 19 godina sednem na bilo koji motocikl. Sticajem nekih okolnosti (udes brata koji je slupao meni namenjen motor), nisam seo te godine na kawu 636, već tek u proleće 2012. sam sebi obezbedio motor i to maxi skuter od 20 konja. Mislim da sam za tih 4-5 godina vozeći uglavnom b kategoriju stekao veliko iskustvo u saobraćaju i da mi je to dosta značilo. Iako sam u medjuvremenu sporadično vozikao tudje motore, respekt prema nečemu što nije moje mi nije dozvoljavao da previše ludujem.

Ali da je premalo sa 3 sata sesti na motor i polagati, definitivno jeste.

Promenio član milomir22
  • Sviđa mi se 3

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja