DRCvetko 74 Napisano April 8, 2022 Svrati ponekad, 117 postova Lokacija: Prokuplje Motocikl: Honda VFR800 FI Prijavi odgovor kao problematičan Pozdrav kolege, pisem ovu temu iz razloga da se ja, kao i svi odavde sa foruma lakse mentalno pripremimo za (ne daj boze pad)...... Cuo sam price da ne postoji bajker koji nije pao sa motora, ja verujem da to nije istina, jer evo da uzmem sebe kao primer.... Vozim motor skoro 5god, prvo legendarni APN4, a sada, posto imam dozvolu, vozim Hondu CM125.....E sad, ja nikad pao sa motora nisam i iskren da budem, nadam se da necu, samo trazim savet od iskusnijih bajkera, kojima se ovo desilo ili znaju kako da se ponasaju u takvoj situaciji, da meni (novajliji u svetu bajkera) kao i drugim kolegama date savet sta da radimo u takvoj situaciji, kako da proverimo motor, sebe, da nismo povredjeni, kako podici motor, provera motora nakon podizanja, itd..... U glavnom znate na sta ciljam 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Interceptor BP 9538 Napisano April 8, 2022 Drug član, 1010 postova Lokacija: Južna Bačka Motocikl: Honda VT750 ACE Prijavi odgovor kao problematičan Davno izrečena i prežvakana konstatacija je da postoje dve vrste "bajkera" a to su oni što su padali i oni što će pasti...A šta raditi kad se to desi,pa svaka situacija je za sebe i vrlo specifična. Nadaj se samo da ćeš ako dodje do toga ( kada dodje...) uopšte biti u stanju da bilo šta uradiš a situacija će pokazati šta je potrebno uraditi.Sent from my Mi A3 using Tapatalk 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 5359 Napisano April 8, 2022 Drug član, 1921 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Ako recimo padneš u mestu - prvo naravno ustaneš. Zatim podigneš motor (rukama ). Ako je neko video kako si pao, a u 99% posto slučajeva će te neko videti kad padneš u mestu - imaš dve opcije: 1. praviš se da se ništa nije desilo, sedneš na motor, i udaljiš se što pre 2. praviš se da si to i hteo: "Ja ovako obično silazim sa motora...", ali za svaki slučaj sedneš na motor, setiš se da si zaboravio tetki da odneseš lek, i udaljiš se što pre 4 19 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boza_kg 4764 Napisano April 8, 2022 (promenjeno) Drug član, 3639 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Kymco Agility+ 300 Prijavi odgovor kao problematičan A što sebi baksuziraš? To kao kad bi pitao, šta ako krenem u švaleraciju, a ono vršnjak odbija saradnju Promenio April 8, 2022 član boza_kg 2 7 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
travelman 14037 Napisano April 8, 2022 Ne silazi, 1335 postova Lokacija: Karton siti ... gornje sokace. Motocikl: Y Prijavi odgovor kao problematičan pre 18 minuta, boza_kg je napisao: A što sebi baksuziraš? To kao kad bi pitao, šta ako krenem u švaleraciju, a ono vršnjak odbija saradnju U ovom slucaju postupis kao sto je kolega naveo pod rednim brojem 2 u postu iznad ... pre 22 minuta, antir3ality je napisao: 2. praviš se da si to i hteo 3 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boza_kg 4764 Napisano April 8, 2022 Drug član, 3639 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Kymco Agility+ 300 Prijavi odgovor kao problematičan Ima jedna epizoda Prijatelja, gde Čendler pita Džoija: Č: jel ti se desilo nekad da nisi mogao? Dž: jeste jednom Č: pa šta se onda desilo? Dž: ipak sam to uradio 4 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alexandra995 4575 Napisano April 8, 2022 Drug član, 1174 postova Lokacija: Leskovac Motocikl: Honda CBF 1000A ABS '07 Prijavi odgovor kao problematičan Ja kad sam zadnji put pala 2015. skupljala sam kese sa namirnicama sa pijace koje su mi bile okačene na kukicu, onda sam psovala u sebi ženu koja mi je sa detetom izletela na pešački, odgurala motor na trotoar da procenim štetu, od besa me ništa nije bolelo, kad se sve ohladilo onda sam osetila samo bol u predelu struka i kukova, verovatno samo kako sam se ugruvala. Mala je brzina bila, 20-ak km/h, ali "mazan", vruć asfalt i prednja kočnica u panici, mmm... Nemoj da se opterećuješ, gledaj da ne dođe do toga, nauči da preduprediš situaciju, vežbaj kontra skretanje da lakše izbegneš prepreku, vežbaj kočenje, oseti motor i spoznaj svoje mogućnosti. Ja sam se malo opustila sad kako imam nove gume jer bolje drže i brže se zaustavljam. Ali i dalje čuvam dozu straha da mene ona čuva. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Tarmi636 578 Napisano April 8, 2022 Zainteresovan, 330 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Downtown 300i Prijavi odgovor kao problematičan Ono sto bih ja uradio, bilo motor, bicikla, auto 1. Ako sam skrsio sebe / motor bez posledica i stete po druge ljude i / ili predmeta - odgurao motor sa mesta desavanja 2. Zakrpio se privremeno u nekom cosku i vratio odmah na mesto desavanja kako bih uklonio delove koji bi mogli da izazovu problem drugim vozacima. Npr plastike, staklo, sipke itd. 3. Ako sam pokrivljen zestoko, zamolio nekog od posmtraca da pokupi umesto mene i trazio da ne zovu hitnu, odvezao / uklonio motor 3.a otisao sam u hitnu sa adekvatnom pricom, jer se ne bih zezao sa ranama. Mozda treba da se sije, antibiotici da se spreci infekcija, tetanus zastita obavezna, ako nisi primio u poslednjih 10godina, imobilizacija ako si istegao / pokidao lig, tetive, ako ima jacih i vecih modrica adekvatna terapija i za to. 4. Ako sam napravio stetu nekome, povredio nekoga - sacekao policiju, hitnu, resio sta treba. Potpisao onaj obrazac. 4.a Ako je samo steta a ja kriv, probao bez policije da dogovorim placanje stete. 5. Ako su mene skrsili - pozvao policiku, hitnu i isti postupak 2 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Tarmi636 578 Napisano April 8, 2022 Zainteresovan, 330 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Downtown 300i Prijavi odgovor kao problematičan Ovde imas objasnjenje kako podici motor. Dosta detaljno i objasnjeno je nekoliko nacina. A da li te nesto boli neces znati dok ne prodje uzbudjenje i adrenalin. Ima raznih situacija gde ljudi tek par sati kasnije skontaju povrede ili tek sutra. Osim ako se ne iskrivis, onda ces odmah videti ruke, noge koje ne stoje kako treba. Ako si pao jako i osecas da nesto nije uredu sa rukama, nogama, trudis se da ne ustajes. Ako si svestan kacigu ne das da ti skidaju, niti je sam skidas. Cekas dolazak hitne kako bi to bilo odradjeno kako treba. Imas dosta korisnih informacija o svemu tome i na ovom kanalu ako si dobar sa engleskim. A ne bi bilo lose ni da prodjes neki kurs prve pomoci i samopomoci. Sto zbog tebe, sto zbog drugih. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Savan 8689 Napisano April 8, 2022 Drug član, 4503 postova Lokacija: Rotterdam, the Netherlands Motocikl: Triumph Daytona 955i SE Prijavi odgovor kao problematičan Teško pitanje jer postoji dosta razlicitih scenariji sa razlicitim posledicama pada pa bi svaki odgovor bio drugaciji. Uglavnom gledaj da poredjas stvari po prioritetima, najvažniji si ti i tvoj suvozač i eventualno drugi ucesnici. Ako si vas obezbedio ili oni tebe onda gledaš oko sebe na materijalne stvari. Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk Pro 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boza_kg 4764 Napisano April 8, 2022 Drug član, 3639 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Kymco Agility+ 300 Prijavi odgovor kao problematičan A ako si poginuo, odeš da rezervišeš mesto na groblju i zoveš popa Dajte ljudi, padovi mogu da budu od smešnih, do skupih, pa do smrtonosnih, i mogu da se napišu knjige za svaki od slučaja... Neozbiljno je ovo. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Grille 51 Napisano April 8, 2022 U prolazu, 78 postova Lokacija: Novi sad Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam pao posle 1o ooo km ili posle tri godine posedovanja motora. Lik izleteo iz sporedne ulice i ja refleksno zakocio prednjom i zadnjom . Prednji tocak proklizao po vrucem asvaltu i tras dole. Docekao se na ruke,nista ozb. Iskrivio rucicu od prednje kocnice i to je to. Brzina max 25,3okm/h kkao sma pao,tako je lik otisao i nikom nista. Sto kaze kolega, postoji dve vrste motociklista, oni koju si pali i oni koji ce tek da padnu. Treba uraditi sve sto se moze da i ako se to desi da bude steta sto minimalnija. Sto znaci oprez na parkinzima,raskrsnicama itd... Послато са Redmi Note 6 Pro помоћу Тапатока 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
travelman 14037 Napisano April 8, 2022 Ne silazi, 1335 postova Lokacija: Karton siti ... gornje sokace. Motocikl: Y Prijavi odgovor kao problematičan Pre sat vremena, boza_kg je napisao: Ima jedna epizoda Prijatelja, gde Čendler pita Džoija: Č: jel ti se desilo nekad da nisi mogao? Dž: jeste jednom Č: pa šta se onda desilo? Dž: ipak sam to uradio Iscitah ovaj tvoj komentar a onda se nasmeja kad vide da posle tvog komentara ide komentar od koleginice @Alexandra995. Jedva doceka da iscitam njeno piskaranje i procitam njeno misljenje misleci da odgovara tebi kad ono ona pise o namirnicama i kesama sa pijace. E jbg ... 1 2 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
djuraz 214 Napisano April 8, 2022 (promenjeno) Svrati ponekad, 127 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Yamaha FZ8-SA Prijavi odgovor kao problematičan Ako ti se desi da ne daj Boze tebe neko obori sa motora, obavezno popuni izvestaj ili zovi policiju da napravi uvidjaj, jer na prvi pogled motor moze da izgleda okej, ali posle u servisu te saceka drugacija prica.. Promenio April 8, 2022 član djuraz 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alexandra995 4575 Napisano April 8, 2022 Drug član, 1174 postova Lokacija: Leskovac Motocikl: Honda CBF 1000A ABS '07 Prijavi odgovor kao problematičan pre 27 minuta, travelman je napisao: Iscitah ovaj tvoj komentar a onda se nasmeja kad vide da posle tvog komentara ide komentar od koleginice @Alexandra995. Jedva doceka da iscitam njeno piskaranje i procitam njeno misljenje misleci da odgovara tebi kad ono ona pise o namirnicama i kesama sa pijace. E jbg ... Pa pokupila sam namirnice sa puta da ne remetim dalji tok saobraćaja, uključujući luk, šargarepe, krompir itd... Onda sam udaljila motor sa puta, konstatovala da je odvaljen retrovizor i tako sam otišla kući. Desno koleno mi odrala trenerka, njoj ništa... Tri puta sam padala zbog prednje, zadnja je bila isuviše slaba i sve je bilo samo zbog paničnog kočenja. 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
travelman 14037 Napisano April 8, 2022 Ne silazi, 1335 postova Lokacija: Karton siti ... gornje sokace. Motocikl: Y Prijavi odgovor kao problematičan Ma sve kako treba, ni ja ne bi bolje od tebe odreagovao u navedenoj situaciji 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sasa ns 1 3067 Napisano April 8, 2022 Ne silazi, 2915 postova Prijavi odgovor kao problematičan pad sa motora izaziva konsekvence po zakonu a to je kazna.Da bi se kazna izbegla mora se skloniti vozilo jer drugi učesnici u saobraćakju odma zovu hitnu i policiju. Ako medicinska pomoć nije potrebna a nema na koga drugog da se ukaže kao krivca ,kriv je motociklista. Video sam mnogo puta padove na asvaltu a motori baš iz tog razloga odgurani ili odnešeni negde na skrovito mesto dok nedođe prevoz baš iz razloga izbegavanja plaćanja kazne. 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
djuraz 214 Napisano April 8, 2022 Svrati ponekad, 127 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Yamaha FZ8-SA Prijavi odgovor kao problematičan pre 32 minuta, sasa ns 1 je napisao: pad sa motora izaziva konsekvence po zakonu a to je kazna.Da bi se kazna izbegla mora se skloniti vozilo jer drugi učesnici u saobraćakju odma zovu hitnu i policiju. Ako medicinska pomoć nije potrebna a nema na koga drugog da se ukaže kao krivca ,kriv je motociklista. Video sam mnogo puta padove na asvaltu a motori baš iz tog razloga odgurani ili odnešeni negde na skrovito mesto dok nedođe prevoz baš iz razloga izbegavanja plaćanja kazne. A sta je razlog kaznjavanja, ako nije nikakav prekrsaj ucinjen? Sam pad mislim da nije prekrsaj, ali bi uzrok istog mogao da bude, npr. alkoholisano stanje, prolazak na crveno, prekoracenje brzine itd. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
blackmore 1372 Napisano April 8, 2022 (promenjeno) Drug član, 900 postova Lokacija: NBGD 63 / STALSK-12 Motocikl: BMW S1000XR - 2016 Prijavi odgovor kao problematičan Pre 9 sati, Tarmi636 je napisao: 3.a otisao sam u hitnu sa adekvatnom pricom Zašto jednostavno ne kažeš da si pao sa motora? Postoji neki konkretan razlog ili? Vidim da kolege pišu da je pad sa motora automatska kazna nekog tipa (verovatno ugrožavanje bezbednosti u saobraćaju), pa pretpostavljam da je zbog toga. pre 5 minuta, djuraz je napisao: A sta je razlog kaznjavanja, ako nije nikakav prekrsaj ucinjen? Sam pad mislim da nije prekrsaj, ali bi uzrok istog mogao da bude, npr. alkoholisano stanje, prolazak na crveno, prekoracenje brzine itd. Mislim da je u pitanju ugrožavanje bezbednosti u saobraćaju ili tako nešto, iako je dosta nelogično... Promenio April 8, 2022 član blackmore Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sasa ns 1 3067 Napisano April 8, 2022 Ne silazi, 2915 postova Prijavi odgovor kao problematičan svaki pad je prekršaj.Mora se imati i spremna priča ako se ide u hitnu i to najbolje sa svedocima.Peo se na tavan tu i tu i pao sa merdevina .Ko nema svoj tavan nek traži drugarov. Ako lekar posumnja i povrede liče na one koje su mogle nastati u saobraćaju odma zove policiju bez obzira na tavan, Policija te ispituje ali nemože ništa da dokaže ako si PAO sa tavana 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Tarmi636 578 Napisano April 8, 2022 Zainteresovan, 330 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Downtown 300i Prijavi odgovor kao problematičan pre 35 minuta, blackmore je napisao: Zašto jednostavno ne kažeš da si pao sa motora? Postoji neki konkretan razlog ili? Vidim da kolege pišu da je pad sa motora automatska kazna nekog tipa (verovatno ugrožavanje bezbednosti u saobraćaju), pa pretpostavljam da je zbog toga. Ovo sto je Sasa pricao. Ja bih dodao samo da prica mora da odgovara povredi. Ako si pao i odrao dupe, ne mozes reci da si pao sa konja. Ali mozes tvrditi da si se pentrao na neki zid iz xy razloga i skliznuo niz njega te si se sam oljustio. To su poceli da pisu unazad nekih 5-6 godina. Tj tad sam ja prvi put cuo jer smo pali sa bajsa tadasnja devojka i ja. Za sledece odlaske sam vec znao caku Lekari to zovu mehanizam povrede, zna se kako sta se moze ocekivati kad neko na odredjen nacin dozivi neku povredu, pa gledas da tvoja situacija odgovara povredama. 1 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
blackmore 1372 Napisano April 8, 2022 Drug član, 900 postova Lokacija: NBGD 63 / STALSK-12 Motocikl: BMW S1000XR - 2016 Prijavi odgovor kao problematičan Ne sme čovek ni pošteno da se slomi s motora bez da ga policija ne ganja... glupost. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
djuraz 214 Napisano April 8, 2022 Svrati ponekad, 127 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Yamaha FZ8-SA Prijavi odgovor kao problematičan Sad vidim da se pricalo o ovome ranije ovde. nisam znao za ovako nesto, a nema mi smisla ako niko drugi nije ugrožen ili oštećen. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vasa.93 2596 Napisano April 8, 2022 Drug član, 1290 postova Lokacija: Niš Motocikl: Yamaha Tracer 700 Traveler 2 Prijavi odgovor kao problematičan Ma to je čisto preventivno, da bi ljudi vodili računa ubuduće. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 5359 Napisano April 8, 2022 Drug član, 1921 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Objasnio je neko tamo u temi: računa se da si izgubio kontrolu nad svojim vozilom, a dužan si da uvek imaš kontrolu. Pisano je da je takođe bitno mesto - tj. da nisi pao na javnom putu. Ako recimo kažeš da si pao motorom, ali u dvorištu - nikom ništa. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...