Jump to content

Moto Zajednica

Ctek punjaci

Recommended Posts

• U prolazu, 8 postova
Pre 16 sati, dule2812 je napisao:
WWW.KUPUJEMPRODAJEM.COM

Cena je fiksna CTEK XS 800 punjač akumulatora za motocikle Umereni tragovi korišćenja Garancija na...

Налетех на оглас, јер нисам имао појма о чему се ради кад сам видео тему, па ако неког занима..

Не продајем ја, нити знам продавца чисто да уђе у записник 😀

Stari model ne vredi uzimati. Nema zimsko punjenje. 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 400 postova
  • Motocikl: Voge SR3, Aprilia Scarabeo 125, Voge DS625X

Kad punjač simulira uslove u kakvim se koristi akumulator u vozilu tako što umesto pukog dopunjavanja ili održavanja na nižem naponu, puni i prekida punjenje tako da napon baterije padne do neke granice i tako u krug, što je bezbedno za bateriju priključenu na punjač tokom perioda nekorišćenja.

Objašnjeno je u ranijim postovima. 

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 8 postova
On 30. 3. 2022. at 20:02, yogibear je napisao:

CAN bus (Controller Area Network bus) je sistem koji omogućava da raznorazni senzori i mikrokontrolori konstantno komuniciraju sa ECU ali i međusobno. Da bi punio akumulator na BMW motociklu preko fabričke utičnice za struju, potrbno je da imaš punjač koji može da pobudi CAM bus sistem kada u utičnici nema struje, zapravo ima je još tridesetak sekundi nakon gašenja motocikla (kontakta). Znam ljude koji koriste CTEK punjač tako što ga udžekuju u fabričku utičnicu, daju kontakt, sačekaju 10-15 sekundi da se punjač "skapira" sa sistemom, a zatim ugase kontakt nakon čega će se punjenje (održavanje) nastaviti. Mana je ta da ukoliko dođe do nestanka a zatim i povratka struje u mreži, punjač neće biti u mogućnosti da nastavi održavanje. Ovo nikada nisam probao i sa ovom metodom nemam iskustva jer nemam džek koji pasuje u malu originalnu BMW utičnicu. Taj adapter se kupuje posebno. 

Druga priča koja je vezana za takav način punjenja je neka vrsta "urbane legende". Ne poznajem nikoga da je tako nešto doživeo, niti nekoga od poverenja ko opet pa zna nekoga ko je zaista imao takav problem. Pošto priča kruži internetom, hajde da je prenesem. Ukoliko na BMW motociklu sa CAM bus sistemom imaš baš staru i praznu bateriju (akumulator), a puniš je preko originalne utičnice, CTEK "pametni" punjači će to prepoznati i posebnom "pulsnom strujom" će započeti proces desulfatizacije (čišćenje) ćelija. NAVODNO, tokom tog procesa moguće je da dođe do oštećenja ECU na motociklu.

Ono što je kolega već napomenuo, CTEK punjač prikačiš direktno na akumulator i ne misliš ni o čemu. Na slici je moj BMW koji je evo već šestu godinu tokom bilo kakvog iole dužeg stajanja u garaži uvek na MXS 5.0 punjaču. Naravno, nikad nikakav problem, ni sa fabričkim akumulatorom, ni sa punjačem. :) 

20220326_124145.thumb.jpg.d59315b1fa8088c716d12c28b2e1d361.jpg

A za one koji vole sve u "originalu", BMW ima i za to rešenja. Stvarno ne znam ko pravi punjače za njih? :D

bmw-ctek-charger-14.jpg

Novi model od Ctek-a CT5 POWERSPORT punjač za BMW motocikle ima mogucnost da puni sa Canbus tehnologijom preko prikljucka na motociklu sa kablom

viber_image_2019-09-26_12-56-24.jpg

CT5_POWERSPORT_2-web-big-1.jpg

Comfort Indicator Cig Plug_0.jpg

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 1008 postova
  • Motocikl: -
Pre 7 sati, Anika je napisao:

Novi model od Ctek-a CT5 POWERSPORT punjač za BMW motocikle ima mogucnost da puni sa Canbus tehnologijom preko prikljucka na motociklu sa kablom

viber_image_2019-09-26_12-56-24.jpg

CT5_POWERSPORT_2-web-big-1.jpg

Comfort Indicator Cig Plug_0.jpg

Još samo da se predstavite u određenoj temi...... 

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Ako nista ne ocekujes,nista te ne moze ni razocarati., 365 postova

Imam ctek 5 i problem sa mode dugmetom,mora vise puta krvnicki da se pritiska da bi mogao da promeni mod.

Ima li neki lek za ovaj problem?

Da li moze nekako da se promeni dugme ili nesto drugo?

ctek.jpg

• Svrati ponekad, 325 postova
  • Motocikl: Africa twin CRF 1000L

Moj je isto bio posustao,otvaranje ide teze jer su ga zalepili... Ugrej ga dobro fenom i racunaj da uz primenu sile se otvara... Neki kontakt sprej ili wd40 isprskaj i fercera ko novo. Ako ti estetika nije bitna,dva kruga izolirke i imas skoro nov punjac

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Drug član, 480 postova
  • Motocikl: CBR 900RR
10 hours ago, Alex74 said:

Imam ctek 5 i problem sa mode dugmetom,mora vise puta krvnicki da se pritiska da bi mogao da promeni mod.

Kod mene je ista priča, ali star je 13-14 godina. Dao sam ga ćaletu pre 5-6 godina a sebi sam uzeo nov, na njemu za sad sve šljaka kako treba.

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 616 postova
  • Motocikl: Suzuki Vstrom 650
9 hours ago, Alex74 said:

Da li je neko radio sam zamenu?

Radio sam ja, pre par godina. Najveći problem je bilo otvaranje kućišta, ali ni to nije bilo strašno. Prekidač sam kupio na KP, prilično jeftino, ali sam morao malo da ga modifikujem pošto nisam našao identičan.

A punjač sam kupio pre 11 godina, na ebay-u. posle godinu dana mi je crkao prekidač. Prodavac je prihvatio reklamaciju, poslao sam mu taj stari a on meni novi. I na novom je crkao prekidač. Nije mi se isplatilo da mu ponovo vraćam, prekidač je dosta jeftiniji od poštarine. A zanimljivo da je na tom prvom kućište bilo zatvoreno vijcima, moglo je da se otvori mnogo lakše. Novi je sa crvenim dugmetom, valjda ima taj zimski režim, drugačiji režim punjenja na niskim temperaturama.

Promenio član kole24
  • Sviđa mi se 1

• Drug član, 616 postova
  • Motocikl: Suzuki Vstrom 650

Kad kažem "zimski režim" mislim na temperaturnu kompenzaciju.

image.png.97a03e8badb0cf865ee99593f8d1fa30.png

A mislim da je to tek od modela sa crvenim dugmetom. 

Naravno, moguće je da grešim.

• Sviđa mi se 1

Moj umesto ove opcije agm ima nacrtanu pahuljicu (za punjenje kada je temperatura 5 ili bese ispod 5 stepeni).

Okacicu sliku kada dodjem s posla.

• Sviđa mi se 1

Kada kazete WD40 misli se na obican ili na kontakt sprej WD40?

Obican WD imam ali ga nisam upotrebio posto ne znam da li bi on valjao?

Kanuo sam malo alkohola i "razradio" prekidac za sada radi kako treba,kada posustane nije mi tesko da ga opet otvorim i stavim WD,samo da saznam koji WD.

• Drug član, 3239 postova
  • Motocikl: CBR 1000F - Bedevija

Imaš kontakt sprej, baš za elektroniku. WD je malo jak i elektroničari ga nikako ne preporučuju za takve stvari. Ni bravari za brave, ali je to druga priča.

• Drug član, 1211 postova
  • Motocikl: BMW F800GS Adventure

Koristim uređaj star 19 godina. Prethodni model parkiran napolju 8 godina (prodat) sa originalnim akumulatorom! Sadašnji 11 godina originalni akumulator! Kad ne vozim motor stoji priključen, na uređaj! Nema "zimski" rezim!? Zadnje 3 godine motor stoji u garaži! 

Pitanje" dali je taj "mod" presudan, neoiphodan?

Hvala,

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 8 postova
On 5. 10. 2025. at 21:01, Alex74 je napisao:

Da li moze nekako da se promeni dugme ili nesto drugo?

ctek.jpg

električara pitajte to dugme košta oko 100 din ali mora da se seče punjač jer je lepljeno

• U prolazu, 8 postova
pre 32 minuta, 3OPAH je napisao:

Koristim uređaj star 19 godina. Prethodni model parkiran napolju 8 godina (prodat) sa originalnim akumulatorom! Sadašnji 11 godina originalni akumulator! Kad ne vozim motor stoji priključen, na uređaj! Nema "zimski" rezim!? Zadnje 3 godine motor stoji u garaži! 

Pitanje" dali je taj "mod" presudan, neoiphodan?

Hvala,

neophodan je Mod dugme jer jednom u sezoni trebalo bi sa prebacite na Recond (za obnovu akumulatora- duboko pražnjenje i dopunjavanje) Sa mod dugmetom se bira program da li punite akumulator od motocikla, automobila, recond ili zimsko punjenje (ispod 5 stepeni)

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja