Jump to content

Moto Zajednica

akumulator: YUASA, Varta, Exide ili....?

Recommended Posts

• Lovely jubbly, 911 postova
  • Motocikl: CB 1300
Pre 12 sati, Koki je napisao:

Evo da se javim. Prošlo je četiri sezone kako je YUASA u mom motoru. Ja prezadovoljan, vergla kao prvog dana. 

Blagodarim, evo porucujem ga i ja. 

Da iskoristim priliku pa da spomenem da imamo temu o nasem modelu. Nismo mnogo aktivni jer smo malobrojni.

• Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 565 postova
  • Motocikl: V2- americki

Yuasa, nemoj da je hvalis crkne odma!😢

Ja pohvalim na forumu kao evo 12 godina i radi, govno posle nedelju dana rikne🤣. Jbg pisalo na nju Made in USA, kad ono prc ni 20 leta ne istera

• Vozim motor, nisam BAJKER, 2753 postova
  • Motocikl: Kawasaki Ninja ZX14R '16 Performance Sport

Tako se i ja kleo u Vartu od pet godina, par dana kasnije prespojila celija i izgoreo i regler i namotaji...🤣

• Drug član, 480 postova
  • Motocikl: CBR 900RR

Kupio sam pre mesec dana Exide, koji i posle 5 ili 6 godina radi bez problema. Zamenio ga preventivno, plaćen 3800 dinara. I sa prethodnim je bila ista priča. Na autu Exide već 5-6 godina i radi kao i prvog dana (doduše na preporuku majstora stavio sam onaj skuplji model koji je za start-stop automobile iako ja to nemam). Što se mene tiče, nemam potrebu da eksperimentišem sa drugim brendovima.

Takođe možda nije loše spomenuti da imam praksu da svakih mesec-dva dana dopunim sve akumulatore C-tek punjačem, mislim da to prija i produžuje vek svim akumulatorima, naročito kada je većinska gradska vožnja.

• Sviđa mi se 1

• Zainteresovan, 479 postova
  • Motocikl: Adventure sports 750
On 5/12/2025 at 6:44 AM, BokyBoy said:

Tako se i ja kleo u Vartu od pet godina, par dana kasnije prespojila celija i izgoreo i regler i namotaji...🤣

Dodje mi da odem da kupim nov akoš. Moj radi fercera isto varta ali ima par godina. 🫣

• Vozim motor, nisam BAJKER, 2753 postova
  • Motocikl: Kawasaki Ninja ZX14R '16 Performance Sport
pre 47 minuta, plumber.ns je napisao:

Dodje mi da odem da kupim nov akoš. Moj radi fercera isto varta ali ima par godina. 🫣

Ja bih ti to od srca preporucio...od tada menjam aku na dve godine radio-ne radio ...marka mi je manje bitna.

• Podržavam 2

• Svakom po zasluzi, 12490 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Требао би..

Али каква ђубрад се продају као нови брендирани акумулатори све ти је то као код жене и лубенице.. Ако потрефиш биће супер 😄

• Sviđa mi se 1
  • Haha 3
  • Podržavam 1

• Ne silazi, 2350 postova
  • Motocikl: Suzuki Bandit 650SAL0

Potvrđujem što bata Rajko napisa.Kupio Exide....trajao tačno,koliko i garancija....u dan.Tetošio akumulator,držao na pametnom punjaču,instalacija perfektna,punjenje kako treba....jok,crko posle isteka garancije dva dana.

• Podržavam 1

• U prolazu, 37 postova
  • Motocikl: Nemam

Trajnost akumulatora je ograničena nezaustavljivim procesom sulfatizacije ploča a što su ploče tanje sulfatizacija brže napreduje. 

Da bi akumulator bio što jeftiniji proizvode se od sve tanjih ploča.

Akumulator je praktično jedini tehnički proizvod koji više propada kada se ne koristi nego kada je u stalnoj upotrebi - ovo je najvažniji razlog smanjene trajnosti kod motora u odnosu na automobile.

Stanje tehnike je takvo a šta će da nas zadesi to je neko drugo pitanje

• Sviđa mi se 1

• Svrati ponekad, 449 postova
  • Motocikl: TDM 3vd , Honda CBR 1000 f

Kupio u julu 2025 Landport 12 v 14 Ah cca 170 , kiselinski za moju bakutu CBR 1000f dual.

Razlika u ceni u idnosu na Exide bila sitna , jeftiniji bio oko 500rsd ali je imao deklarisanu jaču "udarnu" struju , videćemo trajnost.
Zimi će biti povremeno na int. punjaču sve kako treba.
Baš da vidimo trajnost , mada ja mislim da je sve to slično.

Послато са 23124RA7EO помоћу Тапатока

• U prolazu, 37 postova

Idealno bi bilo svakodnevno (delimično) pražnjenje i punjenje do maksimuma. Ta simulacija upotrebe bi svakako uticala na vek upotrebe.

• Drug član, 1699 postova
  • Motocikl: BMW R1200C , BMW R1200GS, Yamaha TDM900,Kove 500X, KYMCO S200 People, Suzuki Burgman 650 executive, Tomos Automatic
On 28. 9. 2025. at 19:31, Astrea je napisao:

Idealno bi bilo svakodnevno (delimično) pražnjenje i punjenje do maksimuma. Ta simulacija upotrebe bi svakako uticala na vek upotrebe.

izvini, ali zašto bi ga svakodnevno praznio i punio ako nije tajna? Koliko mi je poznato, to su obični olovni akumulatori kojima se na takav način samo nanosi šteta.... nije potrebno nikakvo pražnjenje i punjenje. Bar su takve moje zadnje informacije, e sada ako grešim neka me neko ispravi molim.....

• Podržavam 1

• U prolazu, 37 postova

Ako se svakodnevno vozi motor/auto/kamion pri pokretanju se akumulator delimično prazni i odmah iza toga dopunjava. To je stalno korišćenje i tako se najbolje održava u "kondiciji".

Stajanjem se prazni sam od sebe, takvo je stanje tehnike odnosno tehnologije hemijskih izvora struje, lagano se prazni. Pored toga većina novijih motocikala, auta i drugih sredstava imaju elektronske uređaje koji konstantno troše struju, ne velike snage ali troše stalno a to akumulatori, pogotovu ovi sa tanjim pločama, ne podnose. Još ako se doda neki slučaj kada se usled raznoraznih razloga stvore u instalaciji tzv. "puzajuće struje" koje opet odvode akumuliranu struju eto razloga da posle perioda zimskog sna se akumulator baš i ne probudi.

Lično, nikada ga ne bih pustio duže od 7-10 dana bez upotrebe.

Iskustvo govori da je bolje koristiti ga nego obrnuto. 

• Drug član, 1699 postova
  • Motocikl: BMW R1200C , BMW R1200GS, Yamaha TDM900,Kove 500X, KYMCO S200 People, Suzuki Burgman 650 executive, Tomos Automatic
On 29. 9. 2025. at 23:15, Astrea je napisao:

Ako se svakodnevno vozi motor/auto/kamion pri pokretanju se akumulator delimično prazni i odmah iza toga dopunjava. To je stalno korišćenje i tako se najbolje održava u "kondiciji".

Stajanjem se prazni sam od sebe, takvo je stanje tehnike odnosno tehnologije hemijskih izvora struje, lagano se prazni. Pored toga većina novijih motocikala, auta i drugih sredstava imaju elektronske uređaje koji konstantno troše struju, ne velike snage ali troše stalno a to akumulatori, pogotovu ovi sa tanjim pločama, ne podnose. Još ako se doda neki slučaj kada se usled raznoraznih razloga stvore u instalaciji tzv. "puzajuće struje" koje opet odvode akumuliranu struju eto razloga da posle perioda zimskog sna se akumulator baš i ne probudi.

Lično, nikada ga ne bih pustio duže od 7-10 dana bez upotrebe.

Iskustvo govori da je bolje koristiti ga nego obrnuto. 

Druže sve je to lapo i tačno što si napisao, ali to još uvek ne znači da treba da se  akumulator puni pa prazni......svaki akumulator ili baterija imaju neko svoje samopražnjenje koje zavisi od tipa i tehnologije kojom je taj akumulator napravljen, a tek kada je priključen na  motoru. Zato se akumuatori  samo dopunjavaju a ne i prazne jer nema potrebe za tim......

• Podržavam 1

• U prolazu, 37 postova

‘Ajde da se ne prepucavamo više - znanje i iskustvo s jedne strane a sa druge je pretpostavka. Čini kako ti je volja.

• Никад не једи жути снег!, 838 postova
  • Motocikl: Јаворка (ФЈР 1300)

Кад сам ја куповао пре неку годину, Ексид је био 2х а Јуаса 3х скупља од Ландпорта који сам ја узео. Пре ћу да купим 3 оваква и да трају само по 3 године (колико им је и гаранција) него онај скупи који неће да издржи тих 9 година... Али, то сам само ја...

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 2

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja