sstruja 115 Napisano Avgust 25, 2008 Drug član, 2314 postova Lokacija: Staro Selo Motocikl: Yamaha XT600 Prijavi odgovor kao problematičan ...po forumu al zato po brdima... Dan je polako na izmaku, sedim i razmisljam šta sam danas konstruktivno uradio? Skoro pa ništa! - Odgovaram samom sebi kao iz topa! Gledam sunce kako se sprema da zađe za brdo i nekako se kao kroz maglu setim Njegoša i njegovog Gorskog Vijenca. Nasmejem se svom ocu koji se u mladosti bavio maratonskim recitalom i neka 2 meseca proveo u učenju Gorskog Vijenca napamet, pored ostalog repertoara poezije koje je spremao. Kako se grdno razočarao kada mu nisu prihvatili Gorski Vijenac jer je epsko delo, no do dana današnjeg ga pamti! Setim se jednog citata koji kaže: "Ko na brdu ak' i malo stoji, više vidi no onaj pod brdo!" i razmišljam da li je i on ovako sedeo kao ja i gledao u zalazak sunca i da li je i njega sunce zaslepljivalo kao i mene sada pa je pametno smislio prethodni stih. Čkiljim tako u zalazak sunca, doduše još uvek mladog, te podobro zaslepljuje i mislim se da nije njegoš bio crnogorac kao što jeste i da je otišao na to brdo i lepo napisao šta se to sa brda misli, ne bi nas u školi maltretirali onim čuvenim - šta je pesnik time hteo da kaže? Spustim pogled u dvorište na yamahicu koja mi istog trenutka kaže: "Pa da vidimo šta je pesnik hteo da kaže!". Koliko je to izustila, već sam se obuo, otvorio kapiju i otperjasmo put brda! Jedno kilometar asfalta pa kilometar tucanika dok smo i poslednje kuće ostavili iza sebe, pa pored njiva, šumaraka, nasumice birajući puteljke na silnim raskršćima - uvek birajući onaj put koji vodi uzbrdo i kojim se ređe ide, koji je više zarastao u travu! Nije veliki uspon i onako malo osiono vozim "na pola gasa" uspinjući se pristojnom brzinom za enduraša-početnika! U nekom trenutku izbijam van puteljka obraslog u bagrenje koje se nadvilo sa obe strane puta, sastavljajući krošnje visoko iznad glave, pravo na livadu odakle puca pogled na celo selo, na druga brda u daljini, tamo negde prema homoljskim planinama pa i same homoljske planine! Nisam poptuno siguran ali čini mi se da prepoznajem i ulazak u Gornjačku klisuru, jedan od lepših predela ove naše bogate zemlje. Nisam još uvek na vrhu brda al zastajem, ne žurim nikuda, osmatram pogled i razmišljam koliko bi Njegošu trebalo da se popne dovde i da li bi nastavio dalje, do vrha brda, da udovolji svoju umetničku znatiželju ili bi genetika nadvladala i ostao da uživa u hladu nekog drveta... Da ima yamahicu kao ja verovatno bi napisao nekoliko nastavaka Gorskog Vijenca idući s'brda na brdo... Sunce moje ali bukvalno sunce moje: Posle malog predaha nastavljamo dalje, suce sigurno zalazi a mi još uvek nismo saznali šta je pesnik hteo da kaže, jer je pesnik veliki a brdo još uvek nisko! Dalje je uspon malo oštriji a put lošiji, postoje kolotrazi ali suprotnih on onih standardnih, znači nisu uleguća već izbočine koje voda nije sprala jer su utabane od traktora koji su nekada tuda prolazili a sa svih strana oko tih kolotraga su ulegnuća, kanali koje je kišna bujica odnela sa sobom. Vozimo dalje uzbrdo a trava postaje sve gušća i viša: a put sve uži i uži od okolnog rastinja: i uži sve dok više nema dalje i moram da stanem! Priroda je ovde uspela da zaceli ožiljke i da me natera da se okrenem, samo kako? Setih se Lalajka i njegove zgode kada je morao da okrene motor oko ćopave, kao šestar. Sreća pa motor nije težak i začas sam ponovo na pravom putu, biram drugo skretanje na poslednjoj raskrsnici i očas oka izlazim na vrh brda odakle puca vidik na skoro sve strane: a iza brda nova brda! Trenutak inspiracije pa se igram fotografa: Pa se malo glupiram: Vidiš, ovako bi BMWa doterao na vr' brda, samo da mu je čitav kardan! Odvezem se do sledeće njive, odakle se malo bolje vidi selo jer je trava sveže pokošena, sedim i uživam u tišini. U daljini se na auto-putu tek poneki kamion čuje, verovatno pošteno preopterećenog teretom, poneki pas koji laje kao kroz maglu... Sunce iza mene polako zalazi i tada shvatim da je Njegoš sedeo, možda baš na ovakvom brdu kada je u pero slio mudrost: "Ko na brdu ak' i malo stoji, više vidi no onaj pod brdo!". Sa suncem iza leđa i vidikom koji se širi kilometrima a koji nažalost aparat ne može da obuhvati konačno shvatam šta je pisac hteo da kaže! Šteta što se nisam na brdo penjao kada sam čitao Gorski Vijenac, možda bih bolju ocenu imao.... U tom trenutku u susednoj njivi čuje se šuškanje kukuruza, pogledam u tom pravcu i ugledam srndaća i "Lane moje" kako plahovito pretrčavaju preko čistine da bi nestali u prvom šumarku. Nisam imao spreman aparat pa će mi ta slika ostati urezana u sećanju umesto na hard-drajvu... Nedugo posle se ponovo čuje šuškanje iz kukuruza i izlazi ponovo "Lane moje", sada samo i na trenutak zbunjeno mojom pojavom, nakratko me proučava pa stidljivo napravi par koraka i posmatra me. Mlado je i nije imalo susreta sa ljudima i pristalo je da ga upucam aparatom na kratko... samo što mi oružje i nije neko pa je zoom slabašan... Vreme mi je da polako krenem nazad, imam izbora i ne vraćam se istim putem. Pitanje da li bih uspeo da nađem isti put jer sam kratio put preko mnogih njiva i strnjika. Ispostavilo se da je bolje da sam se vratio istim putem, ovaj je baš nezgodan za spust. Mnogo više propao od vodene erozije pa su kanali duboki i do pola metra u nekim delovima. Spuštam se pažljivo sve do skoro poorane njive kojoj jednostavno nisam mogao da odolim! Zemlja je mekana i vožnja po ovom terenu je pravi izazov, motor je izuzetno nemiran, skacka i igra levo-desno! Pokušavam jačim gasom da smirim motor i savladam grumenje zemlje ali se ipak smirujem, prednja guma ima pristojne krampone ali je zato zadnja mnogo bliža SM gumi nego offroad te koristim priliku za slikanje: i izlaazim iz njive uz obećanje yamahici da ćemo je pojesti čim je opremim ozbiljnijom gumom! Dolazim kući sa osećajem da sam ispunio dan! Popeo sam se na vrh brda, video šta se nalazi iza brda, odgonetnuo večito pitanje "šta je pisac hteo da kaže" i izorao jednu njivu... večera mi nije ni bila potrebna, samo flaša hladne vode i malo slobodnog vremena da sa vama podelim ovaj mali izlet... do sledećeg OFFa... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lalajko 2003 Napisano Avgust 25, 2008 Teoreticar ..., 12115 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: BMW R1200GS Adv Prijavi odgovor kao problematičan hehe sjajno! Vidim da si uzivao! Sto pre nabavljaj kramponke... za jos veca brda. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Skols 25 Napisano Avgust 25, 2008 Rider on the storm, 1272 postova Lokacija: Dojčland Motocikl: Pesadinac Prijavi odgovor kao problematičan Svaka cast Strujkane! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bikus 17 Napisano Avgust 25, 2008 Svrati ponekad, 372 postova Lokacija: BGD Motocikl: MTS 1200s DVT Prijavi odgovor kao problematičan do sledećeg OFFa... ...koji ce biti sutra pusti malo mashinu, sta si je napao odma' Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6308 Napisano Avgust 25, 2008 Enduraš, 6363 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Ostavi te njive, travcice i grancice vise na miru, izazvaces ekolosku katastrofu kako si poceo Jedva cekam nastavak, vidim da si se navukao na offroad Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
doda 123 Napisano Avgust 25, 2008 Zainteresovan, 599 postova Lokacija: Mladenovac Prijavi odgovor kao problematičan To je to :) !! Bas ti zavidim,to dete u tebi jos uvek se raduje uvek kada otkrije i sitnicu neceg novog. Uzivaj u lepim,malim stvarima jer lepe male stvari cine zivot podnosljivim. Samo tako, nastavi!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kuglager 2 Napisano Avgust 25, 2008 Svrati ponekad, 143 postova Prijavi odgovor kao problematičan More Strujo, ne ori drumove! Zavidim ti na preduzetim poljoprivrednim radnjama, nadam se da cu i ja na proljece da orem drumove ;D ;D ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Evil_Zo 8 Napisano Avgust 26, 2008 U potrzi za performansama..., 3388 postova Lokacija: Chemnitz / Beograd / Herceg Novi Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE Prijavi odgovor kao problematičan Sjajno Strujoooo! Extra se zabavljas Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Pauk 613 Napisano Avgust 26, 2008 Zainteresovan, 898 postova Lokacija: Paracin Motocikl: Honda forza 250 Prijavi odgovor kao problematičan Xexe,eto vidis kako sada svima lepo,i tebi sto se vozikas i nama sto uzivamo u tvojim putopisima Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vvdaniel 95 Napisano Avgust 26, 2008 Svrati ponekad, 393 postova Lokacija: Budisava Motocikl: BMW F650 ST Prijavi odgovor kao problematičan Vidim neznas u sta se upustas! Nastavis li ovako imaces obavezu da za svako jutro spremis po jedan mali putopis. Izgleda da ti otac nije uzalud ucio Gorski venac i ostalo napamet, posto si ocigledno nesto nasledio i umes da ulepsas jutro u par recenica. Sutra cekam novi tekst! Pozdrav Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vladamir 9 Napisano Avgust 26, 2008 Zainteresovan, 953 postova Lokacija: Bliski Istok Prijavi odgovor kao problematičan Bravo Sstrujo! Ovaj tekst je jos bolji od prethodnog! Samo napred u nepoznato i u ispitivanje krajnjih granica. Kako si poceo ni put oko sveta nije nemoguc. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Smith 11 Napisano Avgust 26, 2008 Svrati ponekad, 145 postova Lokacija: Negotin Prijavi odgovor kao problematičan Eto,tačno sam znao da ce Sstruja ovim tempom da piše,sad moram i ja da nabavim kramponke ;D ;D ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
duschann 4 Napisano Avgust 26, 2008 U prolazu, 62 postova Lokacija: Pančevo Motocikl: Keeway Exceed 125 Prijavi odgovor kao problematičan sstrujo majstore!!svaka čast kad će sledeći OFF ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
crnamrlja 22 Napisano Avgust 26, 2008 Zainteresovan, 755 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Multistrada 950S Prijavi odgovor kao problematičan dva dana dva putopisa hiperaktivno majstore, svaka cast! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 5753 Napisano Avgust 26, 2008 Svakom po zasluzi, 12397 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pit 237 Napisano Avgust 26, 2008 Drug član, 1779 postova Lokacija: Nis- Bliski istok Prijavi odgovor kao problematičan E ljudi al stvarno je enduro motor cudo,moz gde oces s njim.Cepaj majstore. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Marokanac 1882 Napisano Avgust 26, 2008 Drug član, 1073 postova Lokacija: Beograd.........Srbija....... Motocikl: BMW R1200GS Adventure 2014 - Touratech oprema full + F650GS Dakar Prijavi odgovor kao problematičan Cestitam "mladom" endurasu............uz krampone ce sve biti jos lakse i lepse..........samo nastavi da uzivas - i mi uzivamo sa tobom (u pozadini). Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ćili 674 Napisano Avgust 26, 2008 Drug član, 935 postova Lokacija: Beograd - Mirijevo Motocikl: Kawasaki ZZR600 Prijavi odgovor kao problematičan Al je legla ova jamaha, ko budali samar... Nije mogla da ode u bolje ruke Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 5753 Napisano Avgust 26, 2008 Svakom po zasluzi, 12397 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan Cestitam "mladom" endurasu............uz krampone ce sve biti jos lakse i lepse..........samo nastavi da uzivas - i mi uzivamo sa tobom (u pozadini). Hmmm....ovo može dvojako da se shvati ;D ;D ;D A da jedva čekamo sledeću sstrujinu akciju, istina je. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
doktor 4748 Napisano Avgust 28, 2008 Ne silazi, 5546 postova Lokacija: Kraljevo Motocikl: XT1200Z Super Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Neko rece, od toliko citanja necu moci da vozim bike! ;D Odlicno!!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Djokic 939 Napisano Avgust 31, 2008 Ol' dirty bastard, 607 postova Lokacija: Zvezdan Motocikl: TDM Prijavi odgovor kao problematičan Cestitam "mladom" endurasu............uz krampone ce sve biti jos lakse i lepse..........samo nastavi da uzivas - i mi uzivamo sa tobom (u pozadini). Hmmm....ovo može dvojako da se shvati ;D ;D ;D ;D ;D ;D Lepo kolega Sstrujo,i ja odmah prve nedelje otisao u offroad,milina. Samo sto bas nebih smeo da vozim po oranicama(jos),a ne bih mogao ni da okrenem bike onako kao"sestar". :-\ Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
GoranTini 319 Napisano Septembar 1, 2008 Zainteresovan, 542 postova Lokacija: Mladenovac Motocikl: GS Prijavi odgovor kao problematičan Svaka ti cast Sstrujice, ako nastavis ovim tempom sa putopisima, prodacu motor i citacu tvoje putopise. Skoro da je isto kao da ja vozim, samo se ne kaljam ;D Pozdrav druze i nastavi tako. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...