abarth_maniac 6040 Napisano Octobar 12, 2020 Drug član, 2784 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: SV 650S, Simson SR50, Cagiva Mito, CBF1000 Prijavi odgovor kao problematičan Pre sat vremena, Jovan Ristic je napisao: Da pitam ove što voze po putu sa slikovima, kako se ponaša po kiši? Pitam za drugara, a stavio bih i ja, samo ne znam kako se ponaša po kiši? Isto kao camac na suvom. Parkirano. Tacno tako se ponasa. Veeoooma parkirano! Ne mozes ga mrdnuti bez prikolice. 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dvlns 14531 Napisano Octobar 13, 2020 Ne silazi, 6132 postova Prijavi odgovor kao problematičan Nisam temu zapoceo radi diskusije o ociglednim stvarima tipa sara na gumi itd vec da pokusam da objasnim da su razlike koje se ne vide jos vece od tih vidljivih. Razlika u samoj proizvodnji gume je ona koja mnogo znacajnije utice na performansu gume. Evo nasao sam zanimljiv grafikon kod Continental-a pa mozda bude jasnije Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mali_veseljak 1252 Napisano Octobar 13, 2020 Drug član, 996 postova Lokacija: Banjaluka Motocikl: Triump Tiger 800 XRT Prijavi odgovor kao problematičan 7 hours ago, abarth_maniac said: Isto kao camac na suvom. Parkirano. Tacno tako se ponasa. Veeoooma parkirano! Ne mozes ga mrdnuti bez prikolice. A po garazi? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dvlns 14531 Napisano Octobar 13, 2020 Ne silazi, 6132 postova Prijavi odgovor kao problematičan Elem, sta se desi kada zeznes pritisak i/ili komponentu. Postavio sam neki dan slike da sam stavio nove d213 i na zalost ponovo sam nesto zeznuo i sad prednja izgleda ovako posle nekih 30-40 krugova 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Due 16691 Napisano Octobar 13, 2020 Ne silazi, 1217 postova Lokacija: Zemun Motocikl: Hornet 600 Prijavi odgovor kao problematičan Iz priloženog ne mogu da se otmem utisku da ti desna krivina baš leži? A umeš ti i bolje da odelješ desnu stranu gume. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Zuba87 6721 Napisano Octobar 13, 2020 Drug član, 1652 postova Prijavi odgovor kao problematičan Уме и десну деклу, шта му тешко гуму? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sasa ns 1 3067 Napisano Octobar 13, 2020 Ne silazi, 2915 postova Prijavi odgovor kao problematičan Pre 6 sati, dvlns je napisao: Elem, sta se desi kada zeznes pritisak i/ili komponentu. Postavio sam neki dan slike da sam stavio nove d213 i na zalost ponovo sam nesto zeznuo i sad prednja izgleda ovako posle nekih 30-40 krugova meni ne smeta ,evo ja je prihvatam na poklon i voziću samo po javnom saobraćaju Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PremieRacing 3099 Napisano Octobar 13, 2020 Drug član, 1183 postova Lokacija: New Now Motocikl: Uly Prijavi odgovor kao problematičan Pre 6 sati, Due je napisao: Iz priloženog ne mogu da se otmem utisku da ti desna krivina baš leži? A umeš ti i bolje da odelješ desnu stranu gume. Nije do njega, no do staze... Navak - dve dugačke desne. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Zer0 89 Napisano Octobar 13, 2020 Svrati ponekad, 142 postova Lokacija: Zaklopača Motocikl: Aprilia RSV 1000 SP ´01 Prijavi odgovor kao problematičan da se upisem... pogresan prtitisak, za 0.5 bar.. dunlop d212 medium .. staza navak, naravno Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Мали Ћаћа 10140 Napisano Octobar 13, 2020 Drug član, 4508 postova Lokacija: Ванкувер, Британска Колумбија Motocikl: Дукати '97 748, '08 848, '09 1198S, '12 1199С, 2020 РСВ4 1100 Фактори, 2021 РСВ4 1100 Фактори Prijavi odgovor kao problematičan Комбинација лошех огибљења, притиска у гумама и у прве две слике С1000РР има веома крути рам што доводи до трошења гума. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Мали Ћаћа 10140 Napisano Octobar 13, 2020 Drug član, 4508 postova Lokacija: Ванкувер, Британска Колумбија Motocikl: Дукати '97 748, '08 848, '09 1198S, '12 1199С, 2020 РСВ4 1100 Фактори, 2021 РСВ4 1100 Фактори Prijavi odgovor kao problematičan Овако гума треба да изгледа кад је огибљење и притисак у гумама правилно подешено 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bdada 15251 Napisano Octobar 13, 2020 moto merkat °°, 4953 postova Lokacija: Šid Motocikl: Yamaha TDM 3VD Prijavi odgovor kao problematičan Kod vas trkaca manja steta kad kliznes nego od pogresnog pritiska. 2 7 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dvlns 14531 Napisano Octobar 28, 2020 Ne silazi, 6132 postova Prijavi odgovor kao problematičan @ivica744 s obzirom da je ono tema o Mitas gumama koju smo vec debelo uprljali odgovoricu ti ovde na pitanje o asfaltu na Navaku. U poredjenju sa ulicom mogu ti reci da ima mnogo ulica sa abrazivnijim asfaltom od onog na navaku. Prednost je sto je svuda isti. Nije asfalt za trkacku stazu i to i sami ljudi sa navaka kazu jer im to nije bila ni namera da prave. Iskustveno mogu da ti kazem da je izuzetno zajeban za gumu i veoma je tesko naci gumu koja se ne trosi i pogodoti pritisak, ogibljenje i sve ostalo. Mnogo sam citao i gledao o gumama i problemima sa istim i moj laicki zakljucak je da zbog asfalta i konfiguracije staze guma tesko biva ugrejana i odrzavana na pravoj temperaturi. Zbog stalnog blagog klizanja i mnogo jakih kocenja i ubrzanja rekao bih da se guma povrsinski lako spali a da se temperatura ne rasporedi po celoj gumi. Znam da su ljudi na Grobniku pre rekonstrukcije imali problem sa trosenjem guma pa eto i na navaku su svi doziveli da uniste gume za dan a da im nije jasno zasto. Sto se tice drzanja lagao bih kada bi rekao da ne drzi samo je problem sa trosenjem guma Desna strana gume je pod ogromnim stresom jer su dva najjaca ubrzanja na samim krajevima staze kada se ubrzava pod nagibom i zadnja desna odlazi a takodje u te dve krivine si relativno dugo pod nagibom gde se dosta dugo usporava pod nagibom pa tu strada prednja (nebitno da li kocis ili si samo zatvorio gas tezina ide napred jos neko vreme i opterecuje prednju). Nisam ekspert ovo su moji zakljucci na osnovu vidjenog na navaku i na osnovu mog tumacenja raznih klipova i tekstova posvecenih trosenju guma. Naravno neko uspe bolje neko losije da sacuva gume ali generalno svi su makar jednom imali problem. Nekako je mnogo individualan rezultat. Na drugim stazama manje vise namestis gumu na preporucen pritisak i posle malo doterujes ovde mozemo ti i ja iste gume na istom motoru da namestimo na iste pritiske i da meni bude sve ok a ti da je unistis pri tom da nam tempo bude slican odnosno u par % Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ivica744 6088 Napisano Octobar 28, 2020 Ne silazi, 1816 postova Lokacija: valjevo Motocikl: mali strom Prijavi odgovor kao problematičan pre 3 minuta, dvlns je napisao: U poredjenju sa ulicom mogu ti reci da ima mnogo ulica sa abrazivnijim asfaltom od onog na navaku. Prednost je sto je svuda isti. Nije asfalt za trkacku stazu i to i sami ljudi sa navaka kazu jer im to nije bila ni namera da prave. Hvala Vlado. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dvlns 14531 Napisano Octobar 30, 2020 Ne silazi, 6132 postova Prijavi odgovor kao problematičan @ivica744 ima na ovom snimku objasnjenje donekle kako guma radi sa asfaltom kao i kakva je razlika u konstrukciji trkackih i ulicnih guma. Kao sto sam vec napisao po manje abrazivnom asfaltu guma vise proklizava u svim pravcima sto se odrazava na povrsinski sloj koji trpi mnogo vise i menhanickog i termickog opterecenja Isto tako protiv uobicajnog misljenja proizvodjaci za zadnju gumu za hladni vreme preporucuju tvrdju komponentu jer je da tako kazem hladan asfalt ostriji i vise kida gumu. Za prednju preporucuju meksu smesu jer se na nju ne prenosi snaga. 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ivica744 6088 Napisano Octobar 30, 2020 Ne silazi, 1816 postova Lokacija: valjevo Motocikl: mali strom Prijavi odgovor kao problematičan Ovako objasnjeno sve je jasno 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...