coolair 14 Napisano Jul 9, 2008 Svrati ponekad, 308 postova Lokacija: Ripanj Motocikl: Honda Helix CN250 Prijavi odgovor kao problematičan Poštovani kolega srle69, pitao je kako promeniti kočionu tečnost u sistemu za kočenje. Pošto sam to već odradio, evo da podelim sa vama svoje iskustvo -Da, kočiona tečnost na motoru, menja se skoro identično kao na kolima, pa čak i lakše (jedna klješta, jedno crevo, jedan kočioni cilindar napred/pozadi) Lepa pomoć bila bi kantica iz louisa 10003470 ili (još bolje)10003475, koja lepo pravi vakuum, i izbaci svu staru tečnost iz sistema. U slučaju da nemate jedno od navedenih, evo kako može (ja tako radio): Potrebno je: Kantica nove kočione tečnosti (najčešće DOT 4) Dve plastične čaše (ili nešto slično) veličine ~2dl crevce od infuzije dužine ~ 0,5 m (može i od vazduha za akvarium) Viljuškasti ključ (kod mene na KLE br8) Procedura: Na sisicu za ispust ulja i vazduha (na klještima) navući crevo Crevo ubaciti u plastičnu čašu Odvrnuti poklopac na kantici za kočionu tečnost Odvrnuti ključem sisicu (malo više od pola), pri tom paziti da sisica ne ispadne i ne prolije tečnost po disku i kočionim pločicama Stara tečnost počinje da izlazi iz sistema. Obzirom da je rezervoar višlji od klješta i sisice, tečnost sama izlazi. Nema veze što u sistem ulazi vazduh. Posle ćete lako izbaciti isti drukanjem. Ako nije sva tečnost izašla putem gravitacije, nadrukajte polugu kočnice nekolikop puta. Kako drukate, tečnost (u mlazu) izlazi, dok ne počne da šišti vazduh. Ja ostavim oko 15 minuta da se lepo ocedi. Sada dolazi punjenje i izbacivanje vazduha: Ako ste sigurni da je sva stara kočiona tečnost izašla, uzmite drugu (čistu) čašu. Nalijte u nju novu kočionu tečnost (dovoljno 2-3 cm od dna) i crevo za sada zaronite u tečnost, koja se nalazi u čaši. Sipajte tečnost u kanticu na motoru do vrha Polako drukajte polugu kočnice Zapamtite, dok drukate, crevo mora da bude uronjeno u tečnost Kako drukate, videćete mehuriće vazduha koji izlaze iz sistema u ulje u čaši. Proveravajte nivo tečnosti u kantici (rezervoaru) kočione tečnosti. Ako je potrebno dolivajte ulje. Ne dozvolite da rezervoar ostane bez tečnosti, jer nećete skoro završiti posao ;D Kada prilikom drukanja prestane da izlazi vazduh, zavrnite sisicu do kraja i zamena ulja je završena. Ako je nivo ulja u rezervoaru nizak, dolijte ulje do crte "MAX" Iz čaše, u kojoj je bila nova prespite tečnost u kanticu koju ste kupili, nema potrebe bacati, to je nova tečnost Ne zaboravite da vratite poklopac od rezervoara Ako se desilo da vam je tečnost malo kapnula po motoru, obrišite suvom krpom. Posle rada, OBAVEZNO operite ruke bez češkanja (ili trljanja očiju) Procedura je ista za prednji kao i za zadnji točak. Poželjno je imati pomoćnika, da ne biste prosuli tečnost po okolini i slično. Preporuka je i da (kada ovo već radite) ugrabite trenutak i zamenite i pločice (ili eventualno disk/ove/). Naravno, tečnost je poželjno menjati bar jednom u 2 godine. Srećno 6 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RoaD GunneR 13 Napisano Jul 9, 2008 Zainteresovan, 528 postova Lokacija: Novi Sad Prijavi odgovor kao problematičan A sta da rade oni koji imaju 2 diska na prednjem tocku jer da idu kod automehanicara, posto mu to onda dodje isto ko na kolima?! Pazljivo odaberite plasticnu casu u koju cete sipati tecnost da vam se ne bi desilo da trazite casu koju ste ostavili bas na mestu gde se sad nalazi neka fleka a casa je dobila noge dok ste vi pogledom trazili crevo koje ste hteli da okacite na ventil koji sluzi za luftiranje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
coolair 14 Napisano Jul 9, 2008 Svrati ponekad, 308 postova Lokacija: Ripanj Motocikl: Honda Helix CN250 Prijavi odgovor kao problematičan A sta da rade oni koji imaju 2 diska na prednjem tocku jer da idu kod automehanicara, posto mu to onda dodje isto ko na kolima?! 2 crevca i 4 čaše ;D ;D ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Nucleus 101 Napisano Jul 9, 2008 Zainteresovan, 788 postova Lokacija: Indjija Prijavi odgovor kao problematičan + Za motore sa duplim diskom napred, procedura luftiranja moze da se radi istovremeno na obe strane (ako imate nekoga u blizini da pomogne na drugoj strani), ako ipak radite sami, kada zavrsite sa jednom predjite na drugu stranu. @coolair: fino uputstvo, posluzice novajlijama, siguran sam. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bobangsxr 1362 Napisano Jul 9, 2008 Drug član, 1139 postova Lokacija: cuprija- basel Motocikl: Aprilia SL 1000 Falco - Honda XL 1000 Varadero - Yamaha XVS 1300 Midnight Star-Yamaha Xcity 250-Yamaha Xmax 125 Prijavi odgovor kao problematičan dihtung ili semering Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
polic 55 Napisano Jul 9, 2008 Svrati ponekad, 189 postova Lokacija: Pancevo Motocikl: Tracer9 GT '23 Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam menjao tecnost tako sto sam koristio spric na koji sam navukao tanko crevo a drugi kraj creva na sisicu klesta i pod pritiskom punio sistem odozdo. Kada vidim da u posudi imam dovoljno ulja stegnem sisicu i momentalno imam tvrdu kocnicu, bez potrebe za drukanjem . Normalno pre svega sam jednostavno ispustio staro ulje. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
B@ne 307 Napisano Jul 9, 2008 Drug član, 1520 postova Motocikl: KTM 990 Adventure, KTM Lc4 Adventure-R 640 Prijavi odgovor kao problematičan I ja tako radim, mnogo je jednostavnije i brže. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6421 Napisano Jul 9, 2008 Enduraš, 6391 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam menjao tecnost tako sto sam koristio spric na koji sam navukao tanko crevo a drugi kraj creva na sisicu klesta i pod pritiskom punio sistem odozdo. Kada vidim da u posudi imam dovoljno ulja stegnem sisicu i momentalno imam tvrdu kocnicu, bez potrebe za drukanjem . Normalno pre svega sam jednostavno ispustio staro ulje. Isto tako radim, najjednostavnije i najbrze. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
srle69 56 Napisano Jul 9, 2008 Svrati ponekad, 453 postova Lokacija: Petrovac na Mlavi Motocikl: imao Kawasaki KLE 500 Prijavi odgovor kao problematičan Hvala COOLAIR-u na detaljnom uputstvu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
coolair 14 Napisano Jul 10, 2008 Svrati ponekad, 308 postova Lokacija: Ripanj Motocikl: Honda Helix CN250 Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam menjao tecnost tako sto sam koristio spric na koji sam navukao tanko crevo a drugi kraj creva na sisicu klesta i pod pritiskom punio sistem odozdo. Kada vidim da u posudi imam dovoljno ulja stegnem sisicu i momentalno imam tvrdu kocnicu, bez potrebe za drukanjem . Normalno pre svega sam jednostavno ispustio staro ulje. Ovo jeste naj jednostavniji način, sa jednom manom: Voda je teža od kočione tečnosti, pa samim tim stoji dole, u klještima (doduše u maloj količini). Prilikom sipanja tečnosti odozgo, i drukanja, sigurniji sam da će se sistem bolje očistiti od vode, nego kada odozdo guraš tečnost i samim tim zadržiš vlagu (i nedaj Bože čestice nečistoće) u sistemu. Pozz Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Cope 215 Napisano Jul 16, 2008 Drug član, 2247 postova Lokacija: Beograd/Šumadija Motocikl: Triumph Tiger 800xc Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam menjao tecnost tako sto sam koristio spric na koji sam navukao tanko crevo a drugi kraj creva na sisicu klesta i pod pritiskom punio sistem odozdo. Kada vidim da u posudi imam dovoljno ulja stegnem sisicu i momentalno imam tvrdu kocnicu, bez potrebe za drukanjem . Normalno pre svega sam jednostavno ispustio staro ulje. Mislim da se talog iz klješta bolje izbaci obrnutim procesom ... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
B@ne 307 Napisano Jul 16, 2008 Drug član, 1520 postova Motocikl: KTM 990 Adventure, KTM Lc4 Adventure-R 640 Prijavi odgovor kao problematičan Pre zamene ulja klešta se operu. Kupiš sprej za pranje kočnica i to obaviš za par minuta. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Cope 215 Napisano Jul 16, 2008 Drug član, 2247 postova Lokacija: Beograd/Šumadija Motocikl: Triumph Tiger 800xc Prijavi odgovor kao problematičan Pre zamene ulja klešta se operu. Kupiš sprej za pranje kočnica i to obaviš za par minuta. Pa da, nisam lepo pročitO zadnju rečenicu Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bokilic 6101 Napisano Jul 16, 2008 :), 5945 postova Lokacija: Nova Pazova! Motocikl: Bicikl Prijavi odgovor kao problematičan Pre zamene ulja klešta se operu. Kupiš sprej za pranje kočnica i to obaviš za par minuta. Pa da, nisam lepo pročitO zadnju rečenicu pa tesko ces tim sprejom da ocistis talog,,mozda spolja ocistis klesta,al talog u kljestima samo pod pritiskom,,a i taj sprej je oican odmasivac koji sluzi samo da odmasti plocice,,,sarena laza ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Cope 215 Napisano Jul 16, 2008 Drug član, 2247 postova Lokacija: Beograd/Šumadija Motocikl: Triumph Tiger 800xc Prijavi odgovor kao problematičan Mene u principu naj više plaši zalutali vazduh u sistemu za kočenje, jednom mi se to desilo kad sam menjao pločice i filozofirao sa čišćenjem klešta, pa sam posle toga kočio i nogama i rukama :o :o :o Od sad - zašrafi šrafići, ne diraj dugmići. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Lomnica_city 12 Napisano Mart 26, 2013 Svrati ponekad, 328 postova Lokacija: Jagodina Motocikl: Honda TransAlp XL600V Prijavi odgovor kao problematičan Tema jes' bajata, ali posto cu ovo raditi za koji dan, uz mali servis, da li je bolje, zbog tog taloga koji pominjete, da sisteme iskombinujem, da odozgo sipam iz cega vec a dole spricom izvlacim vazduh dok ne krene malo ulja, a da je tad rezervoar gore vec pun koliko-toliko? To bi valjda izvuklo taj talog zajedno sa onim prvim uljem koje je sigurno zaostalo, makar par kapi, i to ce taman malo da ispere i crevo od istog? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pronto 6798 Napisano Mart 26, 2013 Ne silazi, 6591 postova Lokacija: Vrmdža, Sokobanja Motocikl: konzerviran Prijavi odgovor kao problematičan Sta bih ja (a to i radim) Nakon skidanja poklopca izvucem (alatom, a moze i spricom) svu staru tecnost iz rezervoara. Vrlo cesto i tu ima, d'izvinete gomila govana. Zasto da sve to prolazi kroz crevo! Kada to obavim i ocistim sve uglove, sipam novu tecnost i tek onda idemo dole da preko odvrnute sisice vadimo-prvo staru tecnost, a onda i malo nove (neprestano dolivajuci). Kada kroz providno crevo pocne da ide svetlije, cisto ulje...gotov posao. Malo odzracivanja i to je to. Nije lose, sisice skinuti...mada ume da bude prljavo...i namotati malo teflon trake na navoj. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dex357 11 Napisano Mart 27, 2013 Svrati ponekad, 106 postova Lokacija: mladenovac Prijavi odgovor kao problematičan Tema jes' bajata, ali posto cu ovo raditi za koji dan, uz mali servis, da li je bolje, zbog tog taloga koji pominjete, da sisteme iskombinujem, da odozgo sipam iz cega vec a dole spricom izvlacim vazduh dok ne krene malo ulja, a da je tad rezervoar gore vec pun koliko-toliko? To bi valjda izvuklo taj talog zajedno sa onim prvim uljem koje je sigurno zaostalo, makar par kapi, i to ce taman malo da ispere i crevo od istog? taj talog teško da će tako izaći pošto se sisice za odzračivanje(ispuštanje vazduha) uvek nalaze na vrhu a ne u dnu cilindra,jedino pravo čišćenje je ako se klešta skinu i rastave na proste činioce,sve opere i obriše pa ponovo sklopi.ili što Bokolic reče da bez rasturanja to sve produvaš kompresorom ... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Lomnica_city 12 Napisano Mart 29, 2013 Svrati ponekad, 328 postova Lokacija: Jagodina Motocikl: Honda TransAlp XL600V Prijavi odgovor kao problematičan Imam par kompresora tu gde je motor, pa cu onda tako nesto i da primenim, jel se samo svuda uperi pistoljce a ne rasklapa nista vise? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dex357 11 Napisano Mart 29, 2013 Svrati ponekad, 106 postova Lokacija: mladenovac Prijavi odgovor kao problematičan pa najbolje je da skines kljesta sa motora,da usled pritiska ostaci ulja ne bi prskali po motoru,odvijes sisicu skroz,znaci izvadis je iz kljesta,jer ostaje veci otvor za izlazak necistoca. Onda nekako fiksiras klip posto se moze desiti da prilikom izduvavanja vazduh istera klip, potom vrh pistolja usmeris u rupu gde se zavija crevo koje dovodi ulje u kljesta okrenes kljesta tako da rupa gde se uvija sisica bude najniza tacka i duuuuvas...posle toga sve isto al obrnutim redosledom...a kad sipas novo ulje najbolje bi bilo da ga pustis da prirodnim padom prodje ako hoce Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Boban EN 543 Napisano Maj 11, 2013 Pažljivo prati, 624 postova Lokacija: Novi Sad-Futog Motocikl: Husqvarna 701 enduro Prijavi odgovor kao problematičan Ja prošle godine menjao na starom motoru. Sistem kao @coolair jedino sto sam rastavio i rezervoar i klip na njemu i sve gumice dobro očistio. nakupilo se tu poprilično prljavštine a prava greota kad je sve već u njemu novo, mislim na ulje, da se ni on ne očisti. Nije komplikovano a nije zgoreg odraditi. Svaka čast na temi. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
MaRkO_87 4 Napisano Maj 13, 2013 U prolazu, 69 postova Lokacija: Veliki Crljeni Motocikl: Suzuki GSX R750 Prijavi odgovor kao problematičan Aj posto se niko nije setio da pita, da pitam ja... Postoji li razlika u proizvodjacima kocionih tecnosti, tacnije kako izabrati pravu kocionu tecnost za svoj motor? Ja na primer vozim GSXR750 K7 i sve sto znam je da treba sipati DOT4. Da li je samo to dovoljno pri odabiru tecnosti, ili je bitna i marka ili jos neka karakteristika??? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mrva 541 Napisano Maj 13, 2013 Zainteresovan, 728 postova Lokacija: Beograd, Zvezdara Prijavi odgovor kao problematičan Razlikuju se tacke kljucanja od tecnosti do tecnosti. Ja sam uzeo http://www.ap-sport.rs/prodavnica/index.php?dispatch=products.view&product_id=33776 koja ima dosta visoke temperature za DOT4 mada ce ti svaka tecnost zavrsiti posao, bitno da je nova. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lukas 35 Napisano Maj 13, 2013 U prolazu, 60 postova Lokacija: beograd-subotica Motocikl: suzuki dr350, honda xl Prijavi odgovor kao problematičan nebitno je ko je proizvodjac bitno je da se kupi prema specifikaciji, pise na bocici u 99% slucajeva, vecina motora koristi dot4 a samo pojedini dot 5 ili dot 5.1 poslednja dva se najcesce koriste na stazi jer imaju vecu temperaturu kljucanja i nisu preporucljiva za "nase" motore jer sadrze neke materije koje lako ostecuju creva Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mrva 541 Napisano Maj 13, 2013 Zainteresovan, 728 postova Lokacija: Beograd, Zvezdara Prijavi odgovor kao problematičan Netacno, DOT5.1 se moze koristiti gde i DOT4, ima vise temperature kljucanja ali je i higroskopniji od DOT4 tj brze skuplja vlagu. DOT5 je baziran na silikonu i koristi se u nekim Citroenima, vojnim vozilima itd. (mozda i na stazi za to ne vec znam) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...