kgujas 1 Napisano Jun 18, 2008 U prolazu, 67 postova Lokacija: Subotica Prijavi odgovor kao problematičan Koliko je bitno da se guma montira u skladu sa smerom rotacije? Meni je na zadnjem tocku guma montirana za smer rotacije na prednjem tocku. Da li da nosim kod vulkanizera? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
srle69 56 Napisano Jun 18, 2008 Svrati ponekad, 453 postova Lokacija: Petrovac na Mlavi Motocikl: imao Kawasaki KLE 500 Prijavi odgovor kao problematičan Ne razumem,pa valjda se i prednji i zadnji tocak okrecu u istom smeru... Ovo su ti dve najcesce oznake na gumama: ----------> rotation (oznaka gledana sa desne strane gume) <---- rear -----> front (oznaka gledana sa desne strane gume) Ako ti ovako stoje oznake,onda ti je guma ispravno montirana Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kgujas 1 Napisano Jun 18, 2008 U prolazu, 67 postova Lokacija: Subotica Prijavi odgovor kao problematičan Ja imam ovu drugu oznaku i kad gledam na gumi i kako se tocak okrece,okrece se u smeru front , a zadnja je guma. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
rboban 1036 Napisano Jun 18, 2008 Drug član, 2998 postova Lokacija: Obrenovac Motocikl: FleXeR Prijavi odgovor kao problematičan Razlika je sto prednji sluzi za kocenje, pa je tako i okrenuta sara da istiskuje vodu kad se koci... Zadnji je pogonski i sara je tako okrenuta da istiskuje vodu kad ubrzava.... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
acim 765 Napisano Jun 18, 2008 Ne silazi, 5815 postova Lokacija: Minhen Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24 Prijavi odgovor kao problematičan Nisi baš lepo objasnio o čemu se radi. Ako ti je oznaka za smer rotacije na gumi okrenuta naopako, obavezno idi kod vulkanizera da ti to prepakuje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dr.Bane 206 Napisano Jun 18, 2008 Drug član, 1125 postova Lokacija: Ljubljana, Slovenija Motocikl: ex MV Agusta 800 Brutale Prijavi odgovor kao problematičan Nisi baš lepo objasnio o čemu se radi. Ako ti je oznaka za smer rotacije na gumi okrenuta naopako, obavezno idi kod vulkanizera da ti to prepakuje. u suprotnom će ti se cela guma istrošiti posle 500 km Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Boki-KG 92 Napisano Jun 18, 2008 Banned, 993 postova Lokacija: kg Motocikl: zx7r Prijavi odgovor kao problematičan Nisi baš lepo objasnio o čemu se radi. Ako ti je oznaka za smer rotacije na gumi okrenuta naopako, obavezno idi kod vulkanizera da ti to prepakuje. u suprotnom će ti se cela guma istrošiti posle 500 km Ako se motor i vozach ne polome u medjuvremenu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
srle69 56 Napisano Jun 18, 2008 Svrati ponekad, 453 postova Lokacija: Petrovac na Mlavi Motocikl: imao Kawasaki KLE 500 Prijavi odgovor kao problematičan Nece se guma brze istrositi nego sare nece imati svoju funkciju pa je voznja rizicnija. Ako na zadnjoj gumi oznaka " ------->front " se krece u smeru okretanja tocka kada motor ide napred onda je sve OK,ne diraj nista. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kgujas 1 Napisano Jun 18, 2008 U prolazu, 67 postova Lokacija: Subotica Prijavi odgovor kao problematičan Moracu da uslikam ,pa da se vidi da li je OK ili ne. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bikus 17 Napisano Jun 18, 2008 Svrati ponekad, 372 postova Lokacija: BGD Motocikl: MTS 1200s DVT Prijavi odgovor kao problematičan to front znaci da tocak treba da se okrece u tom smeru, a ne da ta guma ide na prednju felnu Ako sam te razumeo, ti mislis da ako je guma na zadnjoj felni treba da se okrece u rear smeru, a na prednjoj u front smeru. Treba uvek da se vrti u front smeru, a i ne mozes tu gumu da montiras na prednju felnu... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kgujas 1 Napisano Jun 18, 2008 U prolazu, 67 postova Lokacija: Subotica Prijavi odgovor kao problematičan E ako je tako,onda mi postaje jasno. Hvala.. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
srle69 56 Napisano Jun 18, 2008 Svrati ponekad, 453 postova Lokacija: Petrovac na Mlavi Motocikl: imao Kawasaki KLE 500 Prijavi odgovor kao problematičan I meni postaje jasno sta je pisac teme hteo da kaze (pita),samo sto se lose "odrazio". Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
OverLord 328 Napisano Jul 2, 2008 Zainteresovan, 639 postova Lokacija: Kraljevo Motocikl: KTM 1290 Super Adventure R, KTM 950 Adventure, KTM 300 EXC, Yamaha XT1200ZE Super Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Razlika je sto prednji sluzi za kocenje, pa je tako i okrenuta sara da istiskuje vodu kad se koci... Zadnji je pogonski i sara je tako okrenuta da istiskuje vodu kad ubrzava.... a bas sam bio u tripu zasto je kontra na razmisljanje me je naveo jedan mehanicar, kaze...ova prednja guma ti nije u redu, vidis da je kontra od zadnje...nisam ga slusao jer je smer dobro podesen i verujem fabrici koja je tako napravila, ali sam ipak razmisljao zasto je to tako hvala za objasnjenje Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sasadoncic02 55 Napisano Maj 9 Svrati ponekad, 105 postova Prijavi odgovor kao problematičan Da oživim temu.Kod mene su izgleda obe kontra okrenute.Prednja je slikana sa desne strane,zadnja slikana sa leve.Burgman 400k7. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BobaNP 68 Napisano Maj 9 U prolazu, 39 postova Lokacija: Nova Pazova Motocikl: Aprilia SXR 50 '23 Prijavi odgovor kao problematičan Задња ти је добар смер, предња не. 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Darko Mihajlovic 4431 Napisano Maj 9 Drug član, 1441 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki GTR 1400 Prijavi odgovor kao problematičan 30 minutes ago, Zog said: Obe su dobar smijer, na prednjoj strelica mora ić put nazad. Nece biti... Zadnja mu je dobra , prednja ne.. Kao sto rece BobaNP 1 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sasadoncic02 55 Napisano Maj 9 Svrati ponekad, 105 postova Prijavi odgovor kao problematičan Neznam,pojedini brendovi su toliko nejasni sa obeležavanjem smera da je to strašno.Pitao sam stručnjaka kome je to posao u fabrici guma sa visokom školom,on kaže obe su kontra.Za vulkanizere neću da komentarišem.Послато са SM-A715F помоћу Тапатока Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ser 7678 Napisano Maj 9 -, 1746 postova Motocikl: / Prijavi odgovor kao problematičan A sto je zadnja kontra? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sasadoncic02 55 Napisano Maj 9 Svrati ponekad, 105 postova Prijavi odgovor kao problematičan A sto je zadnja kontra?Pa ako gledamo strelice,na prednjoj ima i za front i rear.Ako je ona kontra i zadnja je.Na zadnjoj samo rear smer .Zadnja je slikana sa leve strane motociklaПослато са SM-A715F помоћу Тапатока Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BobaNP 68 Napisano Maj 9 U prolazu, 39 postova Lokacija: Nova Pazova Motocikl: Aprilia SXR 50 '23 Prijavi odgovor kao problematičan Задња ти је 150/70-13 и та димензија колико је мени познато иде само на задњи точак, зато и има само једно обележје. Предња 120/80-14 може ићи и напред и назад, зависно од типа мотоцикла, зато има два обележја. Јел' ти мало јасније сада? 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Petre 779 Napisano Maj 9 (promenjeno) Zainteresovan, 638 postova Lokacija: Skopje Motocikl: SV650A Prijavi odgovor kao problematičan Proizvogjac prednje gume je smatrao da ta guma moze i na oba tocka. Tako je i oznacio, kad je na prednjem tocku, jedan smer (front), a kad je na zadnjem, drugi smer rotacije. Nije da sam izmislio toplu vodu, al ajd... PS Boba brzi od mene Promenio Maj 9 član Petre 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ser 7678 Napisano Maj 9 -, 1746 postova Motocikl: / Prijavi odgovor kao problematičan Oni postovi iz 2008me nemaju veze sa vezom. Prednja ti je kontra namontirana Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sasadoncic02 55 Napisano Maj 9 Svrati ponekad, 105 postova Prijavi odgovor kao problematičan Oni postovi iz 2008me nemaju veze sa vezom. Prednja ti je kontra namontiranaDobro shvatio sam da front i rear zavisi da li je u stvari guma na prednji ili zadnji točak,pa se na osnovu toga gleda tek smer ovih strelica da se guma okreće u pravom smeru kada motor ide napred.Послато са SM-A715F помоћу Тапатока 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
cezarpa 11027 Napisano Maj 9 Ne silazi, 2193 postova Lokacija: pvo Motocikl: Benelli Prijavi odgovor kao problematičan Bez brige nece se nista desiti.Imao sam Beverly 300 i majstor mi je montirao nove gume.Stim sto je bio pametan pa prednju gumu okrenuo po sari,a ne po strelici.Tada nisam bio upucen,ali sam sa tim motorom presao oko 4000km i prodao.Momak koji je kupio vozi dve godine kasnije iste gume. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ekozelj 775 Napisano Maj 9 Svrati ponekad, 367 postova Lokacija: Zaječar Motocikl: Yamaha FZS600 Fazer Prijavi odgovor kao problematičan Evo možda ovo pomogne: For larger motorcycles, there is no universal rotation, the front and rear will have to rotate in the single direction listed by the manufacturer. For smaller motorcycles, like 125s and a lot of scooters, some tyres will be a universal fitment because the front and rear tyres are the same size. A evo i kratki video koji zašto je to tako: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...