Blueser 2396 Napisano Februar 15, 2020 Analog Man, 341 postova Motocikl: Nisam član od 28.10.2022. Prijavi odgovor kao problematičan Valjani razlozi uz objašnjenje. 1 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ivanrsvb 347 Napisano Februar 15, 2020 Zainteresovan, 648 postova Prijavi odgovor kao problematičan Po toj logici a sto bi jedan moj drug upitao jednom sta ce sportski motor na ulici:-)Zato sto ta kubikaza moze isporuciti osigurati zeljene performanse(obrtni moment i ostalo)a da se pri tome ne vrti preko 30k obrtaja sto i nije moguce iz manje kubikazePoslato sa LLD-L31 pomoću Tapatoka 2 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motorcyclist 16784 Napisano Februar 15, 2020 Integrisan, 4990 postova Prijavi odgovor kao problematičan Zbog obrtnog momenta i da ne moras da mlatis po menjacu kad hoces dovoljno snage. Takodje neko voli samo da zavrne gas i da ima snege a ne da spusta u nizu ili dve. Takodje ti motori traju duze jer se vrte na manje obrtaja. I da da ponovim, obrtni moment. 1 2 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vex 3964 Napisano Februar 15, 2020 Drug član, 467 postova Lokacija: v.gradiste Motocikl: V2- americki Prijavi odgovor kao problematičan Bez litre ne valja 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zika56 16997 Napisano Februar 15, 2020 (promenjeno) Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3638 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan Kad imaš dobru kubikažu, možeš iz te mašine da dobiješ šta god poželiš. Što se mene tiče, voleo bih da moj BMW ima 1800-2000 kubika, a snaga skoro nebitna (90-100 konja više nego dovoljno). Uostalom, ko je imao prilike da sa dobro natovarenim motorom i sa saputnikom krene negde uz strme serpentine, vrlo brzo ukapira čemu služi kubikaža. Promenio Februar 15, 2020 član zika56 4 1 2 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
stari roker 4257 Napisano Februar 15, 2020 motoras, 2460 postova Lokacija: PECINCI Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500 Prijavi odgovor kao problematičan Vec je bila slicna tema. Pa da se ne lazemo. "Iljada" mnogo lepo zvuci i kad se samo kaze... 3 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BaneVuk58 8104 Napisano Februar 15, 2020 Solo Rider, 3140 postova Lokacija: Sremčica Motocikl: Yamaha FJR 1300 A Prijavi odgovor kao problematičan Verovatno su mislili i na odrasle, a ne samo na decu 1 7 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bdada 14388 Napisano Februar 15, 2020 moto merkat °°, 4898 postova Lokacija: Šid Motocikl: Yamaha TDM 3VD Prijavi odgovor kao problematičan Kada se jednog dana uvoza sa litrom pitace to isto, ali za 125 ccm. 2 4 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ivanrsvb 347 Napisano Februar 16, 2020 Zainteresovan, 648 postova Prijavi odgovor kao problematičan A dobro mozda se zeza vise,mozda pita ozbiljno i misli na prakticne stvari jer realno u svakodnevnom saobracaju a postujuci propise i 300cc je sasvim dovoljno Poslato sa LLD-L31 pomoću Tapatoka Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zika56 16997 Napisano Februar 16, 2020 (promenjeno) Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3638 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan pre 20 minuta, Ivanrsvb je napisao: A dobro mozda se zeza vise,mozda pita ozbiljno i misli na prakticne stvari jer realno u svakodnevnom saobracaju a postujuci propise i 300cc je sasvim dovoljno Sve zavisi šta podrazumevaš pod svakodnevnim saobraćajem? Nekom je to odlazak do posla i nazad kroz gradsku gužvu, a neko motorom obilazi svet, .....! A što se poštovanja propisa tiče i sa 125 kubika komotno možeš da prekoračuješ brzinu. Kubikaža ne služi da bi se ostvarivala maksimalna brzina, nego da bi motor u svakom režimu i u svim uslovima lako "potegao". Motori velike kubikaže pravljeni su još prvom polovinom prošlog veka (Cindap, BMW, Harlej, Indijan, ....) i uglavnom nisu imali veliku snagu niti su služili za postizanje maksimalne, brzine nego za udobnu (dugotrajnu) vožnju ili za specijalne namene (vojska, polcija, ...). I danas su motori veće kubikaže uglavnom putni (kruzeri) i najčešće nemaju neku veliku snagu niti ostvaruju neku veliku brzinu jer im to nije namena. Osnovni nedostatak motora veće kubikaže je taj, što je u odnosu na motor manje kubikaže (a iste snage) bitno teži i gabaritniji, ali zato ima i dosta prednosti. Promenio Februar 16, 2020 član zika56 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sashac 8204 Napisano Februar 16, 2020 Cool tip, 2146 postova Lokacija: Beograd Motocikl: MT 09 Tracer Prijavi odgovor kao problematičan Ja bih ovo preinacio u pitanje...Cemu R motori na ulici...kad su po performansama pravljeni za kraca jurcanja ogromnim brzinama,ili ti narodski-trkanju...Ili,cemu sportska kola na ulici...recimo...Realno,ogranicenja su svugde max 130km/hmax...ako izuzmemo Nemacki autoban i sl.Svesno nas teraju u prekrsaje...paradoks jbg. 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ivanrsvb 347 Napisano Februar 16, 2020 Zainteresovan, 648 postova Prijavi odgovor kao problematičan Sve zavisi šta podrazumevaš pod svakodnevnim saobraćajem? Nekom je to odlazak do posla i nazad kroz gradsku gužvu, a neko motorom obilazi svet, .....! A što se poštovanja propisa tiče i sa 125 kubika komotno možeš da prekoračuješ brzinu. Kubikaža ne služi da bi se ostvarivala maksimalna brzina, nego da bi motor u svakom režimu i u svim uslovima lako "potegao". Motori velike kubikaže pravljeni su još prvom polovinom prošlog veka (Cindap, BMW, Harlej, Indijan, ....) i uglavnom nisu imali veliku snagu niti su služili za postizanje maksimalne, brzine nego za udobnu (dugotrajnu) vožnju ili za specijalne namene (vojska, polcija, ...). I danas su motori veće kubikaže uglavnom putni (kruzeri) i najčešće nemaju neku veliku snagu niti ostvaruju neku veliku brzinu jer im to nije namena. Osnovni nedostatak motora veće kubikaže je taj, što je u odnosu na motor manje kubikaže (a iste snage) bitno teži i gabaritniji, ali zato ima i dosta prednosti.Podrazumevam da si motociklom ucenik u saobracaju na putu rezervisanim za obavljanje istog a na kom vaze zakonom definisana pravila zar ne:-)Razumem ja komociju vece kubikaze na kraju ne verujem da sam pametniji od inzinjera niti da izmisljam nesto a decenije evolucije svega toga nego kazem mozda je se pokretac teme zezo sa ovim pitanjem ili je ako js ozbiljan mislio u bukvalnim smislu poucen licnim iskustvom gde ne vidi razlog za postojanje takvih motora za rcm voznju po Bg i okolini Poslato sa LLD-L31 pomoću Tapatoka 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zika56 16997 Napisano Februar 16, 2020 Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3638 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan pre 9 minuta, Ivanrsvb je napisao: Podrazumevam da si motociklom ucenik u saobracaju na putu rezervisanim za obavljanje istog a na kom vaze zakonom definisana pravila zar ne:-)Razumem ja komociju vece kubikaze na kraju ne verujem da sam pametniji od inzinjera niti da izmisljam nesto a decenije evolucije svega toga nego kazem mozda je se pokretac teme zezo sa ovim pitanjem ili je ako js ozbiljan mislio u bukvalnim smislu poucen licnim iskustvom gde ne vidi razlog za postojanje takvih motora za rcm voznju po Bg i okolini Poslato sa LLD-L31 pomoću Tapatoka Ne verujem da je pokretač teme imao nameru da se zeza sa ovim pitanjem, pre će biti da nema dovoljno tehničkog znanja da shvati razliku između snage i momenta, niti dovoljno iskustva da oseti kako se ta razlika manifestuje u vožnji. 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ivanrsvb 347 Napisano Februar 16, 2020 Zainteresovan, 648 postova Prijavi odgovor kao problematičan Ne verujem da je pokretač teme imao nameru da se zeza sa ovim pitanjem, pre će biti da nema dovoljno tehničkog znanja da shvati razliku između snage i momenta, niti dovoljno iskustva da oseti kako se ta razlika manifestuje u vožnji. Mozda ko zna...Poslato sa LLD-L31 pomoću Tapatoka Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
piki 11437 Napisano Februar 16, 2020 Drug član, 1283 postova Lokacija: Sr.Mitrovica Motocikl: Honda Africa CRF 1000 L Prijavi odgovor kao problematičan Tema je kao da je crno dete postavio,pa se vratim na avatar i vidim nije on. 2 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Jupiter 3259 Napisano Februar 16, 2020 Drug član, 1007 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan A možda je evoluirao? Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blueser 2396 Napisano Februar 16, 2020 Analog Man, 341 postova Motocikl: Nisam član od 28.10.2022. Prijavi odgovor kao problematičan 25 minutes ago, zika56 said: Ne verujem da je pokretač teme imao nameru da se zeza sa ovim pitanjem, pre će biti da nema dovoljno tehničkog znanja da shvati razliku između snage i momenta, niti dovoljno iskustva da oseti kako se ta razlika manifestuje u vožnji. Pa, pošto sam mašinac, poznate su mi osnove, tako da mi je poznato šta je snaga, a vrlo dobro mi je poznata definicija obrtnog momenta. Dragi su mi svi odgovori, koji na pitanje odgovaraju posmatrajući ga iz svakog "ugla". Na "proste" odgovore ne obraćam pažnju. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blueser 2396 Napisano Februar 16, 2020 Analog Man, 341 postova Motocikl: Nisam član od 28.10.2022. Prijavi odgovor kao problematičan E da, nadam se da se vlasnici motora sa većom kubikažom nisu uvredili pitanjem, a i temu treba zakuvati . Takođe se nadam da će biti raznih i poučnih odgovora za forumaše. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motorcyclist 16784 Napisano Februar 16, 2020 Integrisan, 4990 postova Prijavi odgovor kao problematičan Pa mislim da je vec sve odgovoreno. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zika56 16997 Napisano Februar 16, 2020 Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3638 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan pre 4 minuta, Blueser je napisao: Pa, pošto sam mašinac, poznate su mi osnove, tako da mi je poznato šta je snaga, a vrlo dobro mi je poznata definicija obrtnog momenta. Dragi su mi svi odgovori, koji na pitanje odgovaraju posmatrajući ga iz svakog "ugla". Na "proste" odgovore ne obraćam pažnju. Ovako "prost" odgovor sam dao isključivo na osnovu "složenosti" pitanja koje je postavljeno, a koje je asociralo na to da se mešaju snaga i moment. Izvinjavam se ako nisam u pravu i svakako da nisam imao nameru bilo kog da uvredim, samo sam izneo svoje mišljenje na osnovu načina na koji je pitanje postavljeno. I ja često postavljam pitanja (kada mi nešto nije jasno) i ne ljutim se kada dobijemo odgovor (jer sam valjda i pitao da bih dobio odgovor na nešto što mi je nejasno). A ukoliko si mašinac i znaš razliku između momenta i snage i ukoliko imaši vozačko iskustvo (a nemam razloga da ti ne verujem), onda je nejasan razlog zbog kog si postavio pitanje? Nije valjda da bi nas zajebavao (što su neki drugi u svojim komentarima već pomenuli). U svakom slučaju imao sam dobre namere da dam objašnjenje, ali sam očigledno pogrešio i izvinjavam se. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
JevtaNS 1862 Napisano Februar 16, 2020 Drug član, 2860 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: strom 650 Prijavi odgovor kao problematičan Iz istog razloga kao i oni manje kubikaže. Da bi proizvođač zaradio! 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
JevtaNS 1862 Napisano Februar 16, 2020 Drug član, 2860 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: strom 650 Prijavi odgovor kao problematičan Da i ovi mali nikad ne bi postojali da se tehnologija nije razvijala za velike Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vasa.93 2627 Napisano Februar 16, 2020 Drug član, 1292 postova Lokacija: Niš Motocikl: Yamaha Tracer 700 Traveler 2 Prijavi odgovor kao problematičan Budući da je tema u forumu Generalno, ja bih rekao da je ovo pitanje filozofske prirode. Pošto je već bilo nekih odgovora, ako želimo da produbimo debatu odmah se nameće kontra pitanje - a zašto da ne? Koji su valjani razlozi uz objašnjenje? 1 2 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zika56 16997 Napisano Februar 16, 2020 Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3638 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan pre 5 minuta, Blueser je napisao: E da, nadam se da se vlasnici motora sa većom kubikažom nisu uvredili pitanjem, a i temu treba zakuvati . Takođe se nadam da će biti raznih i poučnih odgovora za forumaše. Iz ovog komentara je sada već potpuno jasan i razlog i cilj i namera zbog kojih je postavljeno "pitanje". Drugar došao na ideju da zakuva i da zajebava. Malo zabavuška! Neke kolege odmah procenile šta je u pitanju, a ja upao u zamku. 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Jupiter 3259 Napisano Februar 16, 2020 Drug član, 1007 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Naposletku, mogao bi se tu još jedan odgovor nametnuti, uz komentar. Zato što ti je cena registracije preko 750ccm skupa, ali nije to gospodine skupo, nego ti nemaš para! Što bi rekla Džejeva nesuđena žena. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...