FFBikerSar 804 Napisano Avgust 8, 2019 Zainteresovan, 531 postova Lokacija: Sarajevo, Bosnia-Herzegovina Motocikl: BMW K1100RS Prijavi odgovor kao problematičan Iz časopisa MOTORRAD: https://img1.motorradonline.de/Geraeuschmessung-inlineImageC-9dacc0ab-1601823.jpg "Tokom sljedećih sedam mjeseci britansko Ministarstvo saobraćaja testiraće novorazvijene mjerače za nadziranje i obuzdavanje buke u saobraćaju. U Francuskoj se također već testira. Njemačka se oslanja na blažu varijantu sistema. Cilj inicijative nisu isključivo motocikli, već sva vozila s manipuliranim ispušnim sistemima i vozači koji namjerno previsoko turiraju svoje motore. Ministar saobraćaja Chris Grayling opravdava mjeru riječima da zagađenje bukom predstavlja ozbiljnu prijetnju zdravlju. Nova tehnologija prvi je korak na putu za mirnije gradove. Uređaji najprije bilježe glasnoću i brzinu prolaska vozila, a takođe bi trebali prepoznati različite klase vozila. Ako su vrijednosti dopuštene za klasu prekoračene, aktivira se kamera za brzinu, uzima se dokaz o vozilu i evidentira se registarska tablica automatskim prepoznavanjem registarske pločice. Tony Campbell, izvršni direktor britanskog udruženja motociklističke industrije, ne vidi opasnost u uređajima nadzor buke. Proizvođači su se tokom razvoja konačno strogo pridržavali važećih propisa. Stoga je praćenje poštivanja apsolutno dobrodošlo. Ako bude uspješno, britansko Ministarstvo saobraćaja želi kontinuirano proširvati upotrebu novih kamera za brzinu. To bi također moglo značajno utjecati na postupanje ostalih zemalja s pitanjem zagađenja bukom, posebno jer se o tome već raspravlja u cijeloj Europi. Na primjer, u Švicarskoj, Ženevski lokalni parlament trebao je u junu 2019. godine donijeti odluku o uvođenju kamera za buku. Prema trenutnim procjenama, one će biti spremne za upotrebu tek za dvije do četiri godine. U Zürichu je takva inicijatia odbijena u martu, jer „bez odgovarajućih zakonskih osnova o aktivnosti nadzora policije nije moguće pravno iskoristiti mjerenja prolaza u svrhu sankioniranja“. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
piki 11540 Napisano Avgust 9, 2019 Drug član, 1289 postova Lokacija: Sr.Mitrovica Motocikl: Honda Africa CRF 1000 L Prijavi odgovor kao problematičan Ne brinite se ako ce u svajcarskoj biti tek za 4 godine mi smo mirni do 2067 godine 1 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
FFBikerSar 804 Napisano Avgust 9, 2019 Zainteresovan, 531 postova Lokacija: Sarajevo, Bosnia-Herzegovina Motocikl: BMW K1100RS Prijavi odgovor kao problematičan Sinoć je bila zanimljiva emisija na Austrijskoj TV, ORF 2, na temu zatvaranja popularnih dionica cesta preko planinskih prijevoja i sl. za motocikle i motorna vozila uopšte, jer se lokalno stanovništvo buni zbog buke. Ta pojava se sve češće javlja i u Njemačkoj, Švicarskoj, Italiji - Alpe, Tirol, Eiffel itd. Ko razumije njemački, može je još 6 dana pogledati ovdje. https://tvthek.orf.at/profile/Am-Schauplatz/1239/Am-Schauplatz-Krawall-im-Alpenparadies/14022306 a i kasnije, ovdje: https://diedokusthedocumentarieslesdocumentaires.web.tv/video/am-schauplatz-krawall-im-alpenparadies__2yvpdpxy4fk Informacije o emisiji: https://tv.orf.at/program/orf2/20190808/877639601/story Zahvaljujući onima što vole da voze sa Akrapovičima i bez db-Killera, polako će se doći do situacije da s motorom nećeš moći dalje od kućnog praga... Staviti ga kao ukras u dnevni boravak i uživati u njemu 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pronto 6720 Napisano Avgust 9, 2019 Ne silazi, 6569 postova Lokacija: Vrmdža, Sokobanja Motocikl: konzerviran Prijavi odgovor kao problematičan Svaki propis ima dva kraja. Mi kao neko ko o tome ima mišljenje da se oni prave samo i isključivo u smislu represije, često nismo u stanju da razumemo čemu sve to...i na jednom smo kraju. Sa druge strane, ttebalo bi razumeti pokretače inicijative da se, ako ništa drugo...sankcioniše upotreba krajnje neprimerenih izduva i uopšte tehnike i ponašanja koja ugrožava druge. Verujem da nije nimalo prijatno ( sem vozaču eventualno) kada vam u sred noći šparta po kraju neki ljuti trkač sa otvorenom cevkom. Ako mislite da bi na putu trebalo da se kotrlja sve i svašta...onda ništa. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
DexMaster 7 Napisano Avgust 13, 2019 U prolazu, 21 postova Lokacija: Pancevo Motocikl: Suzuki GSX 600 F , Cagiva T4 350E Prijavi odgovor kao problematičan On 8/9/2019 at 1:56 PM, pronto said: Svaki propis ima dva kraja. Mi kao neko ko o tome ima mišljenje da se oni prave samo i isključivo u smislu represije, često nismo u stanju da razumemo čemu sve to...i na jednom smo kraju. Sa druge strane, ttebalo bi razumeti pokretače inicijative da se, ako ništa drugo...sankcioniše upotreba krajnje neprimerenih izduva i uopšte tehnike i ponašanja koja ugrožava druge. Verujem da nije nimalo prijatno ( sem vozaču eventualno) kada vam u sred noći šparta po kraju neki ljuti trkač sa otvorenom cevkom. Ako mislite da bi na putu trebalo da se kotrlja sve i svašta...onda ništa. Sve je to lepo i iako ja ne podrzavam Lonce za kompot i koristim jos uvek fabricki izduv 4 u 2 na mom GSXF 600, Seti se gde zivimo i da se zakoni i aneksi kod nas donose tako da se maksimalno iskoristi mogucnost kaznjavanja u interesu punjenja budzeta. Tj U Britaniji ce propisati neki realan bro decibela i verovatno ce imati tolerancije na tip vozila godiste itd. Kod nas ce biti 87db kraj price pare na sunce. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zarekg 239 Napisano Septembar 1, 2019 Svrati ponekad, 224 postova Prijavi odgovor kao problematičan Nisam siguran za trenutni Pravilnik ali je ranije uvek bila definisana maksimalna buka koju motocikli smeju da prave. I svaki tehnicki pregled je bio obavezan da ima uredjaj koji meri buku u decibelima. Sto to niko nikada nije radio je druga prica. Obzirom sta sve ljudi rade sa izduvima i koliko se neki nepodnosljivo deru, red bi bio da neko najzad uvede red. 2 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
el classico 6047 Napisano Septembar 3, 2019 Drug član, 4146 postova Lokacija: CH-HR-BiH Motocikl: 2002 K1200RS-1989 XTZ 750 Chesterfield- 1989 XTZ 750 FarawayBlue, 1985 Honda XLV750-RD01 Prijavi odgovor kao problematičan U Crikvenici sam, željan odmora i čilanja na ugodnom suncu.Idilu kvari jedan lokalni kreten na nekom jednocilindrašu sa šupljim aspuhom i poneki nadobudni automobilist sa auspuhom koji imaju “klapne”.Grozno.E da, ima još par skutera sa tjuning rorama, toje za bacit se sa balkona.Pitam se šta bi bilo da imaju postavljene takve kamere.. Vozim motor, nisam bajker. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pronto 6720 Napisano Septembar 3, 2019 Ne silazi, 6569 postova Lokacija: Vrmdža, Sokobanja Motocikl: konzerviran Prijavi odgovor kao problematičan To je izgleda deo folklora u svakom manjem morskom mestu... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
srbac 2418 Napisano Septembar 3, 2019 Andragog, 4987 postova Lokacija: On off road Motocikl: BMW K25 HONDA PD05 KTM RFS Prijavi odgovor kao problematičan Volim fabrički auspuh, milina ! 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Miloš A 2021 Napisano Septembar 4, 2019 Ne glasam - ne ćutim, 395 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki Ninja ZX-14R Prijavi odgovor kao problematičan Zagađenje bukom u urbanim sredinama je nepodnošljivo i bez budženih auspuha. Radujem se danu kada će na tehničkom da mere buku, tapšaću svakom skidanju tablica, dasejapitam oduzimanje motora svakome ko misli da komšije ne moraju da spavaju jer ko ih j*** 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ThePainkiller 4384 Napisano Septembar 4, 2019 Drug član, 3827 postova Lokacija: Kula Motocikl: Honda VFR750 RC36 Prijavi odgovor kao problematičan Prvi put kada vam vašu bebu (malo dete) probudi (a vi ste ga jedva uspavali) jedan takav trkač sa šupljim auspuhom (ili bez njega), počećete da shvatate da ima smisla to da se uvede strožija kontrola buke na tehničkom pregledu i u saobraćaju... Da se razumemo, volim i ja Race Ada, Dragon i ostale, lepo urađene, otvorene topove, ali neke granice bi trebalo da postoje. Kao i sama kultura vozača da sa istim tim otvorenim topovima ne divlja u gusto naseljenim područjima. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zika56 17024 Napisano Septembar 4, 2019 (promenjeno) Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3647 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan Na dvestotinak metara od moje kuće živi i radi jedan moto mehaničar i onda, nakon svake posete njemu, mušterije isprobavaju motor dok polaze kroz naselje. Urlanje i zavijanje mašina na visokim obrtajima se čuje kilometrima daleko (a često i usred noći neki napaljenko smatra da baš on treba da izbudi celo selo). Juče neki klinac sa dvotaktnim skuterom (sa otvorenim izduvom) celo popodne maltretirao meštane. A imao sam prilike da na nekoliko grupnih vožnji idem iza motora a otvorenim izduvom i to je već pole par minuta pakao i nije mi jasna svrha ovakvih prerada. Promenio Septembar 4, 2019 član zika56 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
srbac 2418 Napisano Septembar 4, 2019 Andragog, 4987 postova Lokacija: On off road Motocikl: BMW K25 HONDA PD05 KTM RFS Prijavi odgovor kao problematičan Svrha je , bež te ljudi ide baja sa satelitom ( beverli 500+ akrep) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
srbac 2418 Napisano Septembar 4, 2019 Andragog, 4987 postova Lokacija: On off road Motocikl: BMW K25 HONDA PD05 KTM RFS Prijavi odgovor kao problematičan A neki vele, da me čuju ako me nisu videli, što ima logike ! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
DraganNS 8044 Napisano Septembar 4, 2019 Drug član, 1701 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Kawasaki Versys 1000 Grand Tourer Prijavi odgovor kao problematičan pre 28 minuta, ThePainkiller je napisao: Prvi put kada vam vašu bebu (malo dete) probudi (a vi ste ga jedva uspavali) jedan takav trkač sa šupljim auspuhom (ili bez njega), počećete da shvatate da ima smisla to da se uvede strožija kontrola buke na tehničkom pregledu i u saobraćaju... Da se razumemo, volim i ja Race Ada, Dragon i ostale, lepo urađene, otvorene topove, ali neke granice bi trebalo da postoje. Kao i sama kultura vozača da sa istim tim otvorenim topovima ne divlja u gusto naseljenim područjima. Apsolutno se slažem! A te priče o skretanju pažnje na sebe automobilistima... Imaš, brate, sirenu pa sviraj ako misliš da je potrebno. Ne može neko da maltretira sve oko sebe ne bi li, kao, bolje zaštitio svoje d.. e. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Singularitet 2495 Napisano Septembar 4, 2019 Stari S.W.A.T., 975 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: crf1100adv Prijavi odgovor kao problematičan 3 hours ago, srbac said: A neki vele, da me čuju ako me nisu videli, što ima logike ! Ma jok, to je fora. Glupo im da iskreno kažu da je to neko mačo mangupiranje, nego kao glavu čuva. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bdada 14472 Napisano Septembar 4, 2019 moto merkat °°, 4898 postova Lokacija: Šid Motocikl: Yamaha TDM 3VD Prijavi odgovor kao problematičan Jos zalosnije, ubedjeni su da buka glavu cuva. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zarekg 239 Napisano Septembar 4, 2019 Svrati ponekad, 224 postova Prijavi odgovor kao problematičan 4 hours ago, ThePainkiller said: Prvi put kada vam vašu bebu (malo dete) probudi (a vi ste ga jedva uspavali) jedan takav trkač sa šupljim auspuhom (ili bez njega), počećete da shvatate da ima smisla to da se uvede strožija kontrola buke na tehničkom pregledu i u saobraćaju... Pre nekoliko godina skoro u sred grada u Sumaricama na pravcu prema muzeju 2 manijaka voze motore sa ili bez auspuha, nije ni bitno, bitno je da je buka tako velika da deca na trotoaru pored beze glavom bez obzira a ni odraslima nije mnogo bolje. Ja sam vozio bajs i kada prodje pored mene (ne od brzine nego od nesnosne buke) se sav tresem jos 15 sek posto prodje pored mene. Sto je najgore, ne prodju i odu. Nego voze po deset puta gore-dole. Uhvatio sam se i za telefon da zovem saobracajnu policiju ali se niko ne javlja. U sledecem krugu kada sam naisao posle 15-tak minuta nije ih bilo. Sto su vozili 150 tamo gde je ogranicenje 50, to ne treba ni pominjati. I onda se neki cude sto narod ne voli motocikliste. Dzabe normalna polovina kada su druga polovina idioti. 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bocca_bastard 6872 Napisano Septembar 4, 2019 I didn't start the fire, 6098 postova Lokacija: NBG Motocikl: Biffer 1L, Kliks 0.65L Prijavi odgovor kao problematičan Pre 2 sati, bdada je napisao: Jos zalosnije, ubedjeni su da buka glavu cuva. Zapravo buka i cuva glavu. Dok ne naucis da vozis defanzivno. I onda cuva, ali u marginalnoj meri 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Moped 31 Napisano April 16, 2020 U prolazu, 43 postova Lokacija: Falkensee Motocikl: Kawa zzr1200, ZRX1100 Prijavi odgovor kao problematičan On 4.9.2019. at 7:35, Miloš A je napisao: Zagađenje bukom u urbanim sredinama je nepodnošljivo i bez budženih auspuha. Radujem se danu kada će na tehničkom da mere buku, tapšaću svakom skidanju tablica, dasejapitam oduzimanje motora svakome ko misli da komšije ne moraju da spavaju jer ko ih j*** Ja ujutru kad startujem motor samo vidis kako se pale svetla na zgradama. Nekad je i mene sramota koliko je bucan ali sta ces... tehnicki (tüv) kaze da je to u redu... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Forsberg 4566 Napisano April 17, 2020 Drug član, 986 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda VFR 800 FI 2000. Prijavi odgovor kao problematičan 21 hours ago, Moped said: Ja ujutru kad startujem motor samo vidis kako se pale svetla na zgradama. Nekad je i mene sramota koliko je bucan ali sta ces... tehnicki (tüv) kaze da je to u redu... Zbog toga sam ja Yamahu gurao dalje od zgrade kad je palim da me komšije ne spale u 6h ujutru. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Moped 31 Napisano April 17, 2020 U prolazu, 43 postova Lokacija: Falkensee Motocikl: Kawa zzr1200, ZRX1100 Prijavi odgovor kao problematičan Veruj mi stvarno se trudim da ne pravim buku ujutru, vozim polako na 2.000obrtaja.. najgore mi je paljenje, moram pod saugom a onda digne obrtaje na 4.000... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...