crnamrlja 22 Napisano April 29, 2008 Zainteresovan, 755 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Multistrada 950S Prijavi odgovor kao problematičan ne shvatam, sta da radim, takav sam se rodio naravno da je opasno ako tvoja svetla smetaju drugim vozacima, zato se svaka svetla podesavaju,nevezano za to da li su halogena ili xenon koliko ja vidim, dozvoljeni su u USA i Nemackoj, evo linka sa Carpe-TDM foruma o tome kako je covek u Holandiji ugradio HID sistem... http://www.carpe-tdm.net/ipb/index.php?showtopic=4613 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dajver 3 Napisano April 29, 2008 U prolazu, 40 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan ne shvatam, sta da radim, takav sam se rodio naravno da je opasno ako tvoja svetla smetaju drugim vozacima, zato se svaka svetla podesavaju,nevezano za to da li su halogena ili xenon koliko ja vidim, dozvoljeni su u USA i Nemackoj, evo linka sa Carpe-TDM foruma o tome kako je covek u Holandiji ugradio HID sistem... http://www.carpe-tdm.net/ipb/index.php?showtopic=4613 http://www.dft.gov.uk/pgr/roadsafety/drs/hidheadlamps "In summary it is not permitted to convert an existing halogen headlamp unit for use with HID bulbs. The entire headlamp unit must be replaced with one designed and approved for use with HID bulbs and it must be installed in accordance with the rules stated above." Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
crnamrlja 22 Napisano April 29, 2008 Zainteresovan, 755 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Multistrada 950S Prijavi odgovor kao problematičan ali kakve veze ima taj zakon sa kisom, prskalicama i snagom osvetljavanja? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dajver 3 Napisano April 29, 2008 U prolazu, 40 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan ali kakve veze ima taj zakon sa kisom, prskalicama i snagom osvetljavanja? "The reason for this is that the existing lens and reflector are designed around a Halogen filament bulb, working to very precise tolerances. If one places a HID "burner" (bulb) in the headlamp, the beam pattern will not be correct, there will be glare in some places and not enough light in other places within the beam pattern." to je sto se tice snage osvetljenja... nije bitna snaga neko kako se to svetlo rasipa. "Once fitted to the vehicle it must have headlamp cleaning and self-levelling." to je sto se tice prskalica i autonivelacije a samo je praksa pokazala da se xenon svetlo vise odbija o mokru povrsinu nego halogeno pa tako vise smeta vozacima koji dolaze u susret, samim tim je i vidljivost manja. Opet kazem verovatno HID kit moze da se ugradi kako treba i valjano ali je mnogo vea sansa da to bude na neciju stetu. Ni proizvodjaci automobila nisu jos ovladali tehnologijom xeonxkih farova pa je tesko za ocekivati da to moze bilo ko da ugradi sam u svom dvoristu i da bude dobro kao neko originalno resenje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
misa-pei 6586 Napisano April 29, 2008 Drug član, 3046 postova Lokacija: Beograd, Tresnja Motocikl: CBR 1000F - Bedevija Prijavi odgovor kao problematičan "The reason for this is that the existing lens and reflector are designed around a Halogen filament bulb, working to very precise tolerances. If one places a HID "burner" (bulb) in the headlamp, the beam pattern will not be correct, there will be glare in some places and not enough light in other places within the beam pattern." to je sto se tice snage osvetljenja... nije bitna snaga neko kako se to svetlo rasipa. To znaci, da je i te kako bitno kakvo je staklo, jer je njegovo rasipanje predvidjeno za odredjenu snagu sijalice /ili svetlost u lux/ i da sa prejakom sijalicom, moze ili da smeta ili da ne ostvari potpuni efekat. Ponovicu, razlicito staklo, a i socivo, je za obcne balonke, drugazije za H4, a ovo staklo koje vidim na serijskim farovima je ravno, bez "zareza" za rasipanje. Znaci, nije to bez vraga, sto rece Oliver Mlakar.To sto sijalica moze da stane, da se nabudzi, konvertuje, ne znaci da je automatski, po svim parametrima, to dobro. Verujem da se dobije nesto, ali koliko i zasto su onda pozabranjivali u mnogim zemljama da se stave u postojece farove, ako je to sasvim OK. Mada i oni napolju umeju da budu uzasne picajzle. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
crnamrlja 22 Napisano April 29, 2008 Zainteresovan, 755 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Multistrada 950S Prijavi odgovor kao problematičan zarezano spoljasnje staklo opet nema nikakve veze sa tipom [izvora] svetla vec sa zeljenim rasipanjem tj usmeravanjem ta funkcija na modernijim automobilima je prepustana samoj reflektivnoj povrsini [reflektoru tj. ogledalu], dakle ti `zarezi` su sada unutar fara a ne na staklu koje prekriva far ovo vazi i za ne-xenon farove na TDMu druge generacije [`96-`01] je oboreno svetlo reseno upravo sa lupom u kakvu se stavljaju xenon farovi iako serijski xenon nikada nije ugradjivan u te motore vec samo H1 sijalica ljudi, nije u pitanju `rocket science` Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dajver 3 Napisano April 29, 2008 U prolazu, 40 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan ljudi, nije u pitanju `rocket science` Zasto se onda ta svetla ne ugradjuju serijski u sva motorna vozila koja imaju far, kad vec kosta oko 300e tj. nije skupo? I zasto nisu svuda dozvoljena? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
crnamrlja 22 Napisano April 29, 2008 Zainteresovan, 755 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Multistrada 950S Prijavi odgovor kao problematičan zbog radijacije Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
misa-pei 6586 Napisano April 29, 2008 Drug član, 3046 postova Lokacija: Beograd, Tresnja Motocikl: CBR 1000F - Bedevija Prijavi odgovor kao problematičan To da su sad zarezi za rasipanje unutar fara, tj na socivu, nisam znao, ali i dalje mislim da postoji neka konstrukciona razlika u farovima, jer bi onda bili isti za balonki, H4 i ksenonku. A kakva radijacija? Ako se ne varam, xenon je inertan gas? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Topalovic 0 Napisano April 30, 2008 U prolazu, 3 postova Prijavi odgovor kao problematičan ... i dalje vazi poziv Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vladamir 9 Napisano April 30, 2008 Zainteresovan, 953 postova Lokacija: Bliski Istok Prijavi odgovor kao problematičan zarezano spoljasnje staklo opet nema nikakve veze sa tipom [izvora] svetla vec sa zeljenim rasipanjem tj usmeravanjem ta funkcija na modernijim automobilima je prepustana samoj reflektivnoj povrsini [reflektoru tj. ogledalu], dakle ti `zarezi` su sada unutar fara a ne na staklu koje prekriva far ovo vazi i za ne-xenon farove na TDMu druge generacije [`96-`01] je oboreno svetlo reseno upravo sa lupom u kakvu se stavljaju xenon farovi iako serijski xenon nikada nije ugradjivan u te motore vec samo H1 sijalica ljudi, nije u pitanju `rocket science` Potpuno tacno! Stim sto takvo socivo sa H1 sijalicom postoji jos 91 godine na yamahi FZR1000Exup (dok su neki evropski proizvodjaci jos ugradjivali svece u farove ) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
crnamrlja 22 Napisano April 30, 2008 Zainteresovan, 755 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Multistrada 950S Prijavi odgovor kao problematičan bojim se da su evropljani, pre svega bmw i mercedes dosta pre japanaca poceli sa serijskom ugradnjom xenon farova u svoje automobile Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vladamir 9 Napisano April 30, 2008 Zainteresovan, 953 postova Lokacija: Bliski Istok Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam pricao o faru sa socivom i H1 sijalicom i sve to na motociklu sorry za off Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blackbite 7 Napisano Maj 4, 2008 Drug član, 2265 postova Lokacija: Stara Pazova Prijavi odgovor kao problematičan Ne Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Qm 24 Napisano Jun 5, 2008 U prolazu, 46 postova Prijavi odgovor kao problematičan Drugari, vidjam po gradu mnogo motora sa xenonima, aftermarket- naravno. Zanima me da li je neko sa takvim motorom isao u inostranstvo, da li mu je rekao neko nesto,itd? Mislim na EU... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
MilanLaki 0 Napisano Jun 5, 2008 U prolazu, 91 postova Lokacija: Zemun Prijavi odgovor kao problematičan Onda ne treba komlikovati stvar, vec treba da se stave ove Osram ili Philips ili... mislim na ove sto daju vise svetla ako vec ljudi kazu da su dobre. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
K_A_W_A 947 Napisano Jun 5, 2008 Drug član, 1187 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Yamaha FAZER 8 - Race Blue 2014 Prijavi odgovor kao problematičan Evo ja pre neki dan stavio Osramove i verujete mi da ubijaju. Extra stvar. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Qm 24 Napisano Jun 5, 2008 U prolazu, 46 postova Prijavi odgovor kao problematičan Imam i ja na autu Osram NB i stvarno su primetno bolje od standardnih halogenki, ali i dalje ne mogu da se porede sa xenon svetlom (koje imam na kratkim svetlima)... Iskreno, brine me da ne bude problema posto planiram da idem napolje motorom, takodje me brine i da ne zaslepljujem nadolazeca vozila jer su farovi dosta visi nego na autima... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
spectra 1 Napisano Jun 5, 2008 U prolazu, 68 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: DL1000 V-Strom 2007 Prijavi odgovor kao problematičan Prve xenon kitove sam uvezao pre dve godine. - xenon sijalice svetle na otprilike isti nacin kao i neonka u kancelariji, unutra je gas, koji se "zapali" pomocu startera, tj visokog napona. - pošto to nije klasično omsko zagrevanje, nego pražnjenje gasa,, samo temperatura je manja nego kod običnih sijalica - nema šta da izgori (nema vlakna), ali xenon sijalice imaju svoj vek trajanja (pole određenog broja sati gas se "potroši" i one svetle sve slabije i slabije) - neko je pominjao bi-xenone, kod automobila to je jedna mehanička klapna koja padne preko gornjeg dela sijalice za kratka svetla, i time priguši svetlo i ograniči domet. Kad upalite dugo svetlo klapna se podigne i sijalice svetli kroz ceo far. To je napravljeno iz razloga što xenon sijalice svetli u punom sjaju tek posle nekog vremena kad gas postigne temperaturu. Bitno za ablend, sijalica je uvek ugrejana, samo se mehanička klapna podiže - ono što je bitno napomenuti je da je svaki far projektovan tako da je vlakno ili balon sijalice u žiži i svetlost se praktično odbija od sjajnjog dela fara. (već rečeno) E sad dolazimo do prakse: 1. za motore koji imaju H4 to jest u istoj sijalice je i kratko i dugačko svetlo (dva vlakna) u obzir dolazi samo primena istog takovg xenonskog kita (u pitanju je jedna sijalica - jedan balon sa gasom, koji se mehanički uvlači izvlači i imitira kalpnu kao kod bixenona - smatram da u ovm slučaju nije dobro rešenje samo zameniti sijalicu već je u pitanju kompleksnija stvar. Trebalo bi zameniti ceo far (ne zanm da li ih neko uopšte pravi za motore) 2. za motore koji imaju odvojen far za kratko i dugačko svetlo, može da se ugradi xenon na kratko, a možda na dugačko osram nightbreaker ili ništa ne raditi. 3. vodite računa o toplini bele svetlosti (najbolje da probate ili da vam prodavac demonstrira u realnim uslovima) Problem koji nastaje na motorima je da se motor prlično podiže prilikom dodavanja gasa i spušta prilikom kočenja (više nego automobil) i to zna da zbuni vozače koji dolaze u susret (ne znaju da li ablenduješ ili nešto drugo). Moje lično mišljenje je da je ugradnja xenona na motor pomodarstvo i rasipanje novca i da se ne dobija nikakva značajnija razlika u osvetljenosti u odnosu na neke sijalice poput Osram NightBraker-a (probao). Jednostavno far i staklo nije projektovano za xenon sijalicu, i ono što se dobije na mostu se izgubi na ćupriji. Ja sam odustao od xenona (a imam ih na lageru, ostalo mi od uvoza). Možda je pravo rešenje neki dodati far kao što je : http://www.hella.com/produktion/HellaUSA/WebSite/Channels/Consumers/Products/Performance_Lighting/DE_Line/Micro_DE_Xenon/Micro_DE_Xenon.jsp Ja cu pre investirati u LED kočnice i STOP svetlo za kofer, i onako ne vozim nešto preterano noću, a danju me vide i sa Osram-om. Pozz Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dajver 3 Napisano Jun 8, 2008 U prolazu, 40 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Bravo Spectra. Tako je. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
brutus 4 Napisano Jun 8, 2008 Svrati ponekad, 416 postova Lokacija: Novi Sad Prijavi odgovor kao problematičan Ja mislim da je funkcija xenona na motoru čisto estetska tako da ko hoće da ih stavi zbog izgleda-samo napred, ali zbog funkcije-dobra halogena sijalica je zakon. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
svrle 2 Napisano Jun 8, 2008 Svrati ponekad, 229 postova Prijavi odgovor kao problematičan ja imam xenon farove na hondi civic type s a nemam ono socivo ispred lampe? ??? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
stojkor6 1 Napisano Jun 9, 2008 U prolazu, 37 postova Lokacija: Zajecar Prijavi odgovor kao problematičan Gde kupiti sijlice za kratko i dugacko svetlo na Yamahi R6 2005 i koje su to H4,H7? OSRAM NIGHTBREAKER u BG-u Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dajver 3 Napisano Jun 9, 2008 U prolazu, 40 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Gde kupiti sijlice za kratko i dugacko svetlo na Yamahi R6 2005 i koje su to H4,H7? OSRAM NIGHTBREAKER u BG-u Ne znam koji je tip sijalica kod tebe ali Osram NB, silverstar mozes da kupis u auto sport prodavnicama, cak i u Idei extra sam video. Kostaju oko 600din. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mrle 8653 Napisano Jun 9, 2008 nekrunisani kralj moto cigana, 3207 postova Lokacija: Banovo brdo, Juzni Beograd... Motocikl: 4x4 Prijavi odgovor kao problematičan Bio sam prisutan kod autoelektricara koji mi je sredjivao amblender na Puntu, pa sam bas u to vreme pokrenuo temu o sijalicama, obicnim H$, iskustva , preporuke i sl. Na kraju sam stavio Philips +30%, nije nesto narocito bolji. U to vreme je on na svoju Mazdu 6 stavio xenon za kratke farove i obicnu halogenku za duge, bas sam gledao kakva je razlika na jednom obicnom faru i na drugom gde je ugradio kit, nebo i zemlja, ovaj svetli 5X bolje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...