Jump to content

Moto Zajednica

Dronovi/bespilotne letilice

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 100 postova
  • Motocikl: MT-07 , super soco ts1200r
2 hours ago, Skittles said:

Meni niko nikada nije pravio problem, letim 10ak godina svuda.

Za po gradu, nemoj baš da stojiš na sred trga dok je obraćanje velikog vođe kada dižeš/spuštaš, već iz nekog šteka il sa krova, gde nema ljudi.

A za po prirodi, tek tu nema ko da te cima.

Ali budi svesna da mož da se desi :) 

ne interesuju me nesto preterano takve manifestacije, tj bilo kakve manifestacije :D 

2 hours ago, cezarpa said:

Preko 250 gr. verovatno bi trazili dozvolu.Mada u realnoj situaciji kad pustam dron gledam da nema svedoka.Ako ga pustis u gradu gledaj da te ne vide.tu je uvek rizik da te neko prijavi.Neko rece Ako ne pravis sranje nece te ni juriti.Iako si prekrsio visinu,daljinu I grad.

Pravilnik-o-bespilotnim-vazduhoplovima.pdf (dronovi.rs)

Pokusavam da provalim iz ovog resenja da li zapravo treba dozvola ako je dron manji od 0.9kg:

1) категорија 1 - обухвата беспилотне ваздухоплове чија је максимална маса на полетању мања од 0,9 kg;

I onda pasus o dozvoli:

Услови за управљање беспилотним ваздухопловом
Члан 20.

Оператер беспилотног ваздухоплова мора да буде пунолетно лице, које је здравствено способно и које је положило проверу знања које је неопходно за безбедно коришћење беспилотних ваздухоплова.
Изузетно од става 1. овог члана, оператер који управља беспилотним ваздухопловом категорије 1 на начин који не захтева алокацију ваздушног простора или одобрење Директората:
1) није дужно да полаже проверу знања, нити да испуњава захтеве који се тичу здравствене способности прописане овим правилником;
2) може да буде малолетно лице старије 15 година, односно млађе од 15 година ако се приликом управљања беспилотним ваздухопловом налази под непосредним надзором пунолетног лица.

Ako citam ovo pravilno, to znaci da kategorija 1 (do 0.9) ne zahteva dozvolu za upravljanje

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1057 postova
  • Motocikl: Aprilia Atlantic 500 Classic

Predmeta materija je kod nas prilično neuredjena, a dodatni problem pravi činjenica da su ozbiljne sprave lako dostupne mnogima...

Ako želiš dobro da se informišeš pre nego se upustiš u zabavu evo ti prave adrese, snaći ćeš se

CAD.GOV.RS
Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije

Sent from my SM-G996B using Tapatalk

• Sviđa mi se 1

Da li ćeš polagati ili ne zavisi samo od tebe, poenta je znati šta radiš i gde i kada to radiš.

Drugarski pozdrav

• Sviđa mi se 1

• Ne silazi, 2190 postova
  • Motocikl: Benelli

Naravno ostaje pitanje koliko su organi reda azurni u otkrivanju prekrsaja daljina I visina van vaznih objekata .Isto Tako za prikriveno letenje iznad grada.Recimo na visini oko 100m mini 3 je besuman.

• Drug član, 3006 postova
  • Motocikl: CBR 1000F - Bedevija

Kako da organi reda odrede na kojoj je visini dron? Mislim na "obične" organe, u plavom i u selu. 

• Solo Rider, 3075 postova
  • Motocikl: Yamaha FJR 1300 A
pre 31 minuta, misa-pei je napisao:

Kako da organi reda odrede na kojoj je visini dron? Mislim na "obične" organe, u plavom i u selu. 

Odokavtivno metodom 😂

• Sviđa mi se 1

Ne verujem da će iko bilo kome praviti problem dok ne udje u prekršaj (ugrožavanje bezbednosti letenja - dešavalo se, snimanje objekata od posebne važnosti, svesno ili nesvesno - isto se dešavalo).
Onda kreće agonija sa organima sudske vlasti. Čak i ako se provučete bez posledica, stres je veliki i neizvesnost traje...presedne ti.

Ali, ko se dima ne nadimi taj se vatre ne ogreje :-)

• Svrati ponekad, 100 postova
  • Motocikl: MT-07 , super soco ts1200r
16 hours ago, Bokes said:

Predmeta materija je kod nas prilično neuredjena, a dodatni problem pravi činjenica da su ozbiljne sprave lako dostupne mnogima...

Ako želiš dobro da se informišeš pre nego se upustiš u zabavu evo ti prave adrese, snaći ćeš se

CAD.GOV.RS

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije

Hvala za linkove, dosta dobrih informacija ima, pogotovo ovaj mali booklet sa  svim pravilima za podsecanje. 

• Sviđa mi se 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja