ŠekiKG 4332 Napisano Novembar 12, 2016 Šumadinac, 1581 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Yamaha xj 900S Diversion Prijavi odgovor kao problematičan Pre par vikenda smo bili na treningu bezbedne voznje i svi smo se uverili u ovo...prvo kvacilo, pa zadnja kocnica trenutak pre prednje. Ko nije verovao, mogao je da proba bilo koju tehniku i uporedi duzinu kocenja sa ovom tehnikom. Uz to je i sve vreme padala kisa. Naravno, samo za panicno kocenje. Vozim već 33 godine (vozio sam sve, od drumskih krstarica, automobila, motocikala),ali još pamtim prve časove vožnje kada mi je instruktor rekao da pre kočenja ni u kom slučaju ne pritiskam kvačilo, jer tako vozilo zadržava brzinu, a u pojedinim situacijama i ubrzava i sa njegovim savetom se, na osnovu iskustva slažem! I kad voziš šestom brzinom, nakon oduzimanja gasa motor usporava i olakšava dalje kočenje. 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Svaler 1990 Napisano Novembar 12, 2016 ..., 2427 postova Lokacija: Tемерин Motocikl: Honda VFR 800 Vtec Prijavi odgovor kao problematičan И ја подржавам овај ствар да се квачило стиска последње. Пробајте, дал' мотор дал' ауто, возити и стиснути квачило. Осети се да возило прво "убрза". Кад се кочи без стиснутог квачила обртаји вртоглаво падају. Тренутак пред "кликтање" (оно после чега се мотор гаси због малих обртаја) стискам квачило. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
doktor 4802 Napisano Novembar 12, 2016 Ne silazi, 5562 postova Lokacija: Kraljevo Motocikl: XT1200Z Super Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Svi smo mislili tako dok nismo probali, a bilo nas je 13-14, svi iskusni dugogodisnji vozaci. Čak je, dan pre poligona, na teorijskom delu umalo izbila rasprava na pomen pritiskanja kvacila. Kada se samo pusti gas, obrtajima treba 2-3-4 sekunda da se spuste na nulu, za to vreme vozilo prelazi odredjeni put i deo pogona jos uvek deluje na zadnji tocak. Stiskanjem kvacila, obrtaji skoro trenutno se spustaju i kocnice efikasnije odrade svoj posao tj. ne bore se sa dodatnom silom koja dolazi na zadnji tocak. Vozilo ne moze "da poleti" jer se vec trenutak kasnije aktivira kocnica. Ali bitno je naglasiti da je ovo samo kocenje u panicnim situacijama. Ne vazi prilikom usporavanja ili bilo kog drugog kocenja. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ŠekiKG 4332 Napisano Novembar 12, 2016 Šumadinac, 1581 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Yamaha xj 900S Diversion Prijavi odgovor kao problematičan Ispravite me ako gresim, ali ako slucajno ne stisnem kvacilo postoje prilicne sanse da se motor ugasi i trgne i baci men zar ne? Nema šansi da se ugasi. Ali, to je već stvar rutine. Kad dovoljno usporiš, onda stiskaš kvačilo i nema šansi, ako imaš dovoljno rutine, da se ugasi. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dragan d 737 Napisano Novembar 12, 2016 Zainteresovan, 527 postova Lokacija: beograd - Grocka Motocikl: Honda ST1100 Pan Evropa Prijavi odgovor kao problematičan Pokušavam da premotam film od pre nekoliko godina.... Kiša, prolazim pored sajma i vozilo ispred mene naglo koči da bi se prebacilo u desnu traku bez pokazivača pravca. Vozio sam suzukija Maraudera 650. Sećam se odlično: kvačilo, zadnja i odmah prednja. Držao sam korman pravo, stisnuo se uz motor kolenima, klizao sam ravno i nisam puštao ni jednu ni drugu kočnicu i zaustavio se tik iza vozila. Vozim već 30-tak godina i mislim da mi je to bilo najuspešnije kočenje. Zašto najuspešnije. Pa klizao sam pravo tako da sam se sam sebi posle divio . Zašto pominjem stiskanje uz rezervoar kolenima. Zbog smanjenja sile na korman ali i jedne bitne stvari. Imao sam iskustva sa padom gde me je prednji i zadnji rol zaštitio samo zato što sam bio uz motor stisnut. Od tada mi je to valjda ostala navika, I ovaj način kočenja je valjda nesvestan i refleksan. Inače blago i osetljivo pipkanje zadnje kočnice na mahove prilikom usporavanja mislim da je takodje refleksna reakcija. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4197 Napisano Novembar 12, 2016 Ne silazi, 6563 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Ne mislim na šaltanje jer nema vremena, ali neki redosled na koji sam mislio je puštanje gasa (motorno kočenje), prednja uz dodatak zadnje kočnice, a onda kvačilo. Na ovaj način se ipak iskoristi deo motornog kočenja. Motor bi nastavio da gura samo kad bi obrtaji pali ispod ler gasa. Sve preko toga je motorno kočenje i doprinosi zaustavljanju. Inače, po teoriji, panično kočenje je nekontrolisana instinktivna reakcija i treba je vežbom menjati za kontrolisano svesno. Bila je predugačka tema o kočenju prednja zadnja i blabla... ko i uvek, nemam nameru da ponavljam a i Doktor je bio jasan i kratak. Jeste, kočinje u panici je nagonsko, refleksno i ne kontrolisano ali sve dotle dok se na sazna kako se efikasno i za naj kraće i vreme i put motor uspori ili zaustavi, neko to odmah prihvati, nekom je potrebno da mu se pokaže pre nego on sam proba, neko sam usporedi kako misli i kako mu je instruktor objasnio, tek tada počinje vežba i konstantan lični trening da bi na kraju svako kočenje bilo kontrolisano u najgorim i najtežim situacijama. Gas se svako pušta ali je odspajanje pogona kvačilom naj brži način i uz istovremenu upotrebu kočnica tad ne dolazi do povećanja brzine usled inercije kretanja i nedostatka motornog kočenja koje je skroz neifikasno naspram kočnica. Prosto, iz krajnje brizine išaltavanjem do prve zaustavni put je pitaj Boga kolko dugačak, suvim kočnicama suprotno. Motorno kočenje može da se usporedi sa silom kočenja samo kad se prebaci u niži stepen i naglo pusti kvačilo, jedino tad može da zablokira tzočak i to u deliću sekunde, nekad čak ni to, zavisi od visine obrtaja, stanja kvaćila i snažnosti motora, potom konstantno pada sila motora i smanjuje se efikasnost, dok kod kočnica je ta sila stalna ili varjabilno kontrolisana svojom šakom. Ako je sila na kočnici do granice prelaska točka iz kotrljanja u klizanje, nikakva korisnost od eventalne dodatne i kratkotrajne sile motornog kočenja nema već samo šteta, točak će da prokliza i sam pad efikasnosti motornog kočenja nije dovoljan da točak ponovo zahvati već je potrebno popustiti i samu kočnicu i ponovo izdozirati do kranje granice kotrljanja, em za to treba vreme, em treba drugim stiskom pogoditi tačnu dozu. U suštini je sve prosta fizika, da li je jača sila kočnice ili motornog kočenja, koja brže postiže svoj maksimum, koja pre stupa u dejstvo, da li kraće traje pokret odvajanje šake od gasa, povrat sajle il elektronske žice, sagorevanje inertne usisne smeše i prekid radnog takta, smirivanje radnih obrtnih inertnih masa, ili je kraće istovremeno odspajanje pogona i stiskanje kočnice i to do maksimalne, koja je konstantna ili kostantnija, odnosno bez pada i koja je kontrolisano varjabilna. Držao sam u ruci posleratni udžbenik za obuku vozača po kojoj su instruktori tada predavali, figurativno nacrtan automobilski volan, toliko o tome. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mradomir 3057 Napisano Novembar 12, 2016 8-bit, 1882 postova Lokacija: Beočin Motocikl: KTM690 | Freeride 250R | Burgman 650 Prijavi odgovor kao problematičan Pre par vikenda smo bili na treningu bezbedne voznje i svi smo se uverili u ovo...prvo kvacilo, pa zadnja kocnica trenutak pre prednje. Ko nije verovao, mogao je da proba bilo koju tehniku i uporedi duzinu kocenja sa ovom tehnikom. Uz to je i sve vreme padala kisa. Naravno, samo za panicno kocenje. Ovo je ok na dobrom asfaltu, ali velika je verovatnoća da će ti sa stisnutim kvačilom blokirati zadnji točak. Problem ne pravi slabo kočenje zadnjeg točka, već obrnuto - prevelika sila koja dovodi do klizanja. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4197 Napisano Novembar 12, 2016 Ne silazi, 6563 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Za bilo koje date uslove, uvek je prejaka sila uzrok proklizavanja točka/točkova, nema direktne veze da li je kvačilo stinuto ili ne, može se blokirati točak u svakom trenutku jer lamela prokliza a i može se ugasiti agregat. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
milomir22 3598 Napisano Novembar 12, 2016 Malinar u pokusaju, 1714 postova Lokacija: Kg Motocikl: triumph tiger 1050 Prijavi odgovor kao problematičan Iako mi je na prvu stiskanje kvacila zvucalo nelogicno, motor, automobil, kamion i traktor u voznji imaju nekih svojih slicnosti, ali su sasvim drugacija vozila. Motor ima izuzetno jake kocnice, a prilikom panicnog (ili bilo kog drugog) kocenja, akcenat je na prednjem tocku, a pogon je pozadi. Zadnji ce blokirati svakako. U sustini, kvacilo ne treba stiskati, jedino ako ne radi zadnja kocnica. Na automobilu se prilikom kocenja NIKADA ne pritiska kvacilo, a na traktoru (koji gura teret) se kvacilo pritiska samo kada ste sigurni da su kocnice nadvladale polet tereta (uvek na ravnom). Ko promasi brzinu na traktoru (nebitno uzbrdo-nizbrdo), a nema mnogo jake kocnice na istom ili kocnice na prikolici, vrlo brzo ce se naci u gadnom sosu. Sto bi rekao jedan moj drugar "traktor je najsporije vozilo sa najvecim mogucim ubrzanjem". Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4197 Napisano Novembar 12, 2016 Ne silazi, 6563 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Svaki točak će da blokira ne adekvatnoj sili, jeste veći učinak prednjeg, ili prednjih, točkova, ali zadnji ima-ju svoj udeo, a kod motora i još nešto, da opet ne debatujemo prednja zadnja...Uvek se stiska kvačilo kod paničnog kočenja ne bitno motor auto, u traktor se ne razumem. Očigledno i dalje se ne razdvaja "panično" kočenje od usporavajućeg na nizbrdici, semaforu itd. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dexason 127 Napisano Novembar 12, 2016 Svrati ponekad, 231 postova Lokacija: Paracin Motocikl: Suzuki GSX-R 750 K5, Yamaha TDR Prijavi odgovor kao problematičan Uvek se stiska kvačilo kod paničnog kočenja ne bitno motor auto, u traktor se ne razumem. I na traktor mora kvacilo.. . 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4197 Napisano Novembar 12, 2016 Ne silazi, 6563 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Ma naravno, šalim se, fizika je uvek ista. Bez da vređam, i ja sam naučen, prvo pogrešno, pa zato i pao, pa ispravno i nadam se da više neću bar zbog kočenja, al ne kapiram oportunizam apriori, neko predubeđenje, staž, uobičajenost itd. a bez da se proba i empijirski uveri. Ovo je poligonski trening paniičnog kočenja, levo al se ne vidi, stoji jedan instruktor sa radarom, polaznik gleda u njega kao u smeru kretanja, instruktor podizanjem ruke daje znak da se ubrza do brzine od 50kmh kojom se konstantno vozi, pažljivo prati i po potrebi prekida vežbu na naj mnji znak nesigurnosti, drugi instruktor podizanjem ruke simulira pojavu prepreke i tad vozač koči što bolje po prvi put i na način kako on misli i kako je uobičajeno vozio. Kad se zaustavi tačno vidi kolki je bio zaustavni put, instruktor podučava iz prolaza u prolaz, lako uočava silu koju učenik dozira i postepeno ga koriguje, hrabri, podilazi, objašnjava, odgovara na nedoumice,...i vozač postepeno savladava tehniku o kojoj pričamo i uviđa da se kočioni put skraćuje i time polako eliminiše uvreženu prošlost. Nekom treba manje, nekom više prolaza, ali se na kraju mahom svi dovedu na granično kočinje koje dobar instrukter prepozna kao maksimalno dobro a bezbedno za datu osobu koja to kasnije mora da praksom utvrdi i pretvori u refleks. Vežba se radi bez posmatranja jer niko se ne oseća prijatno kad ga drugi gledaju kako uči, greši itd, ostali učesnici stoje u koloni na polazištu bez da vide ili čuju detalje i među njima je treći instruktor koji im uklanja tremu i sprema za start, znači nema brukanja iako nije sramota ne znati, niko se nije naučen rodio ma šta mislili o sebi. 50 kmh je dovoljna brzina za učenje i sasvim bezbedna, svi moraju da nose opremu i preko obavezne kacige, to delom smanjuje nelagodnost. Pri većim brzinama se radi na višim nivoima obuke i ne sa svima koji izraze želju, jednostavno je prevelika odgovornost na instruktorima, jednako važi i za simuliranu vlažnu podlogu. Ima kurseva počevši od BJB-a, Doktorov komentar, i umesto debate na tastaturi, na poligon, manite se uličnih podučavanja i raznoraznih pogrešnih praksi bez obzira na staž, a takođe ni GP nije umesan u drumskoj opasnoj problematici. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4197 Napisano Novembar 13, 2016 (promenjeno) Ne silazi, 6563 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan (Nije bio dobar post.) Šta bi, sumnjiva mi ova tišina, nikom nije pištolj uperen u slepoočnicu. Kupio sam moped da bi se čisto prevozio i izbegao gužvu, radila se petlja na hipodromu u Beogradu. Nisam znao da upravljam dvotočkašem, kočio sam nagonski sa obe kočnice nekako nagonski, "podučili" me prijatelji da se zadnja ne koristi dok se ne stane, pređoh 4.500km i padoh upravo zbog pogrešnog kočenja, na pitanje kako ide vožnja, "tera on mene a ne ja njega, svi su mi se smejali, al tako je bilo. Vrag odneo šalu, prvi kurs BJB-a i nauči me Laza, Evil Zo, svim elementima vožnje, do tad niko nije znao od mojih jedno petnaestak prijatelja motordžija šta znači prevedena reč "Countersteering", a kamoli da poduči. Znači, počeo sam kao dunster ali sam i bio svestan toga i spreman i voljan da učim bez imalo blama iako sam tvdoglav i teško dokazljiv, naučio i u praksi usvojio, i dan danas kad imam priliku koristim je da propitam bolje od sebe, iako sam prošao visoku obuku kasnije, ne smatram se nekim naročitim znalcem i nadam se da ću sledeće sezone moći da sebi priuštim još učenja da bi pre svega otklonio nedostatke koje sigurno imam a ne vidim ih, a možda i napravim neki kvalitativni korak dalje što u mojim godinama nije ni malo lako a i opasno je. Nije jedna slika nikoga ubedila a još manje naučila, znam ljude koji su takođe dobro obučeni ali i dalje imaju po neku nedoumicu, nije motor ni malo jednostavn, sa druge strane preopasan, razgovor je bezazlen. Promenio Novembar 13, 2016 član đunta Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
milomir22 3598 Napisano Novembar 13, 2016 Malinar u pokusaju, 1714 postova Lokacija: Kg Motocikl: triumph tiger 1050 Prijavi odgovor kao problematičan Da se ne koci zadnjom, konstruktori je ne bi ni stavljali. Bio sam par puta u situaciji da me je zadnja kocnica spasila pada, kocio sam na asfaltu s puno rizle, a da sam kocio silovito prednjom, pao bih sigurno, ovako smo malo zaplesali. Autom ne bih stiskao kvacilo nikako, narocito sto vozim pezo 206 i yarisa iz 2001. oba sa dobosima pozadi. Ne mora da znaci da sam u pravu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ŠekiKG 4332 Napisano Novembar 13, 2016 Šumadinac, 1581 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Yamaha xj 900S Diversion Prijavi odgovor kao problematičan Šta bi, sumnjiva mi ova tišina, nikom nije uperen pištolj u slepoočnicu, slobodno. Kupio sam moped da bih se čisto prevozio i izbegao gužvu kad se radila petlja na hipodromu u Beogradu. Nisam znao kako se upravlja dvotočkašem, ne sećam se kako sam kočio, nagonski sa obe nekako, prijatelji me "podučiše" da se zadnjom uopšte ne koči i nako 4.500km pređenih padoh baš zbog pogrešnog načina, na pitanje kako ide vožnja, "tera on mene,( skuter), a ne ja njega, što su svi komentarisa Pa, ko sme da se javi, kad' odmah izmažeš učesnike diskusije? Ne smem da se pozovem na pređenu kilometražu, iskustvo, logiku... Šalim se,nemoj odmah da se nerviraš i da me staviš u "Šta me je danas iznerviralo". Ne mogu da tvrdim da nisi u pravu (što se tiče upotrebe kvačila), ali meni logika i iskustvo ukazuju da, ipak, nisi u pravu. Da budem iskren, nikada nisam probao način koji si ti opisao, ali mi se ne čini da je ispravan. I molio bih te da ovde napišeš da li brzina ima uticaja kod odluke u korišćenju kvačila, odnosno, da li se koristi pri manjim, ili svim brzinama. Za manje brzine bih nekako i shvatio, za veće, baš i ne. Uostalom, probaću, pa onda ću moći dalje da komentarišem U međuvremenu... Nigde ni pomena o kvačilu? 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
srecko_chile 8 Napisano Novembar 13, 2016 Svrati ponekad, 105 postova Lokacija: Banja Luka Motocikl: Bez motora. Prijavi odgovor kao problematičan Da se ne koci zadnjom, konstruktori je ne bi ni stavljali. Bio sam par puta u situaciji da me je zadnja kocnica spasila pada, kocio sam na asfaltu s puno rizle, a da sam kocio silovito prednjom, pao bih sigurno, ovako smo malo zaplesali. Autom ne bih stiskao kvacilo nikako, narocito sto vozim pezo 206 i yarisa iz 2001. oba sa dobosima pozadi. Ne mora da znaci da sam u prav Ponekad je pametno kociti samo zadnjom barem u situacijama kao sto je tvoja, ali treba znati kada koristiti samo nju. Sto se tice auta ja sam ucio u autoskoli da se koristi kvacilo i kocnica. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4197 Napisano Novembar 13, 2016 (promenjeno) Ne silazi, 6563 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Pozivanja na gugle, vikipediju, youtube i forumašenje, uključujići i moje, je informacija kao i svaka druga, i tako treba da se tretira jer nije znanje koje podrazumeva razumevanje, da nije tako, ne bi bili potrebno školstvo, sve ima na youtube, jel tako, al pitam da li bi neko išao da vadi zub kod "doktora" kome bi na zidu visila "internet diploma" a ne višegodišnjeg univerziteta. Postavio si ovaj klip u onoj dugoj temi o kočenju, dobar je, ali, na oko 1.50" se pokazuje kako se putem ispruženih i ispravljenih ruku prebacuje težina tela zarad opterećenja prednjeg točka prilikom kočenja što je pogrešno. Ukočenim rukama u takvom položaju prestaje mogućnost upravljanja, znači ni najmanje korekcije kormanom nisu moguće, šake su tad gotovo jednako krute i pitanje je kolika je sposobnost da se dozira sila na komandi ručne kočnice, plus samo telo teško da ima idelan inercioni vektor pravolinijski i vrši nejednak pritisak na levu i desnu stranu kormana i tad dolazi neminovno do njegovog otklona i skretanja u stranu. A ako je telo tim načinom i oslonjeno, nema šanse da se oslobode ruke, ako bi se to pokušalo, ode telo još više ka napred. LM, osnovna postavka je da ruke uvek moraju da budu rasterećene i slobodne i samim tim upravljanje nesmetano, šta ćeš ako krene zadnji kraj da pretiče prednji, mora korekcija kormanom a sa ukočenim rukama to nije moguće, šake i ruke služe za upravljanje a ne za držanje, sidrenje i slične varijacije. Što se tiče staža i pozivanja na isti, bilo je dvoje u klupi do klupe, jedan stariji ispisnik sa stažom od skoro pedeset godina na dvotočkašu, odličan inženjer inače, nikad nije stisnuo zadnju kočnicu dok ne stane, drugi mlađi, dvadesetak godina staža na raznoraznim motorima, potpuno suprotno, nikad prednju, obojica žustro brane svoju tehniku, čak i veoma lepo obrazlažu al je to jednom rečju jednodimenzinalno, jedan je pohađao koliko se sećam, drugi ni da čuje i imao je pad delom i zbog ne znanja kako se pravilno koči i ostao je takav. Teško je sagledati i prihvatiti činjenice ako stoji čitav život iza, to je problem bez obzira koliko je iskustvo koje takođe može biti pogrešno bez obzira što nije bilo padova, a sa druge strane je još gore da se apriori negira i to bez da se opipa, tj. proba, "ja kažem" nije često nikakav argument, zavisi i ko ga izražava, gledajući tako, oba pomenuta su sa svog gledišta u pravu, a u zabludi. Zato sam i naveo slikovito, "ako koza laže, rog ne laže", poligon i metar, mada se uvek nađe neko ko ni to neće da uvaži. (Nemam vremena trenutno, možda kasnije raskvačilamo, nema mazanja i isticanja na stub srama, znaš da se šalim Šumadinac, čak i kad deluje da sam podigo ton, a i da jesam ništa strašno, nije nikad zlonamerno i .nipodaštavajuće.)( I luduje nešto postovanje, sva sreća pa sam naučio da sačuvam da ne bi kucao ponovo) Promenio Novembar 13, 2016 član đunta Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mradomir 3057 Napisano Novembar 13, 2016 8-bit, 1882 postova Lokacija: Beočin Motocikl: KTM690 | Freeride 250R | Burgman 650 Prijavi odgovor kao problematičan I na kraju koja je ispravna procedura, kvačilo, zadnja, prednja? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4197 Napisano Novembar 13, 2016 Ne silazi, 6563 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Što se mene tiče, nisam kadar večeras, em umoran, em sam tražeći nesrećni primer iščitao sam celu temu i pao u melanholiju, sutra. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Toreador 721 Napisano Novembar 13, 2016 Drug član, 1120 postova Lokacija: BG Motocikl: BMW Xr Prijavi odgovor kao problematičan Sta je bolje kod naglog kocenja da li kvacilo na pocetku ili na kraju? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ŠekiKG 4332 Napisano Novembar 13, 2016 Šumadinac, 1581 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Yamaha xj 900S Diversion Prijavi odgovor kao problematičan @Đunta: Ukočenim rukama u takvom položaju prestaje mogućnost upravljanja, znači ni najmanje korekcije kormanom nisu moguće, šake su tad gotovo jednako krute i pitanje je kolika je sposobnost da se dozira sila na komandi ručne kočnice, plus samo telo teško da ima idelan inercioni vektor pravolinijski i vrši nejednak pritisak na levu i desnu stranu kormana i tad dolazi neminovno do njegovog otklona i skretanja u stranu. A ako je telo tim načinom i oslonjeno, nema šanse da se oslobode ruke, ako bi se to pokušalo, ode telo još više ka napred. LM, osnovna postavka je da ruke uvek moraju da budu rasterećene i slobodne i samim tim upravljanje nesmetano, šta ćeš ako krene zadnji kraj da pretiče prednji, mora korekcija kormanom a sa ukočenim rukama to nije moguće, šake i ruke služe za upravljanje a ne za držanje, sidrenje i slične varijacije. Sa ovim se slažem, ali za kvačilo na početku kočenja, nikako. (nešto sam zafrknuo oko citiranja) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
drs 16213 Napisano Novembar 14, 2016 Misbehave Responsibly, 1643 postova Lokacija: Beograd Motocikl: FZ6S Prijavi odgovor kao problematičan Panično (ok, iznenadno, ne planirano a snažno) kočenje se najčešće javlja u situacijama kada smo na pozitivnom gasu (ubrzavamo ili održavamo konstantnu putnu brzinu). Nagli prelazak iz tog režima u režim snažnog kočenja, često znači da, gas nismo stigli da vratimo do kraja (zatvorili) a stiskamo kočnicu. Zato se nikako ne mogu složiti sa kolegom Jeti-jem , da se kvačilo ne dira na početku kočenja. Čak bi se dalo formulisati pravilo da pri paničnom kočenju stiskaš sve poluge i rukama i nogama (leva noga šalta u niži stepen). Ništa ne može da zameni kombinaciju iskustva, osećaja i zdravog razuma pa se shodno tome ne može svaka situacija ukalupiti u jedno kruto pravilo. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mradomir 3057 Napisano Novembar 14, 2016 8-bit, 1882 postova Lokacija: Beočin Motocikl: KTM690 | Freeride 250R | Burgman 650 Prijavi odgovor kao problematičan Čak bi se dalo formulisati pravilo da pri paničnom kočenju stiskaš sve poluge i rukama i nogama (leva noga šalta u niži stepen). Ovo su neki novi momenti. Obrazloži molim te levu nogu, zašto bi šaltali u nižu brzinu? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Svaler 1990 Napisano Novembar 14, 2016 ..., 2427 postova Lokacija: Tемерин Motocikl: Honda VFR 800 Vtec Prijavi odgovor kao problematičan Више инстинктивно него формулисано правило. ебеш-гребеш и рукама и ногама само да станеш Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
jboban 412 Napisano Novembar 14, 2016 Zainteresovan, 969 postova Lokacija: Užička Republika Motocikl: Suzuki DL650 V-Strom Prijavi odgovor kao problematičan Samo da staneš da, ali to nije najbolji način. Zato se i vežba, uči, proba da ta reakcija bude što svesnija, smislenija i ispravnija. Isto je i sa Target Fixation fenomenom koji se dešava, a protiv koja se borimo npr. stalnim gledanjem tako gde želimo da idemo, a ne skamenjeni u prepreku kojoj se približavamo. Što se tiče teme, postoji li neka dalja referenca od naših ličnih iskustava i domaće škole bezbedne vožnje? Npr. ovde se uopšte ne pominje kvačilo: How to use BREAK PROPERLY. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...