Jupiter 3309 Napisano Januar 20, 2017 Drug član, 1008 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Imaš ABS, staćeš po kiši na beloj liniji. Nemaš, završićeš u kanalu. E sad, mnogi se ovde možda neće složiti sa mnom, čak je svojevremeno i moj instruktor na časovima govorio "koči prednjom", ali moja preporuka mladom vozaču je: koči zadnjom, koči zadnjom, koči zadnjom, koči zadnjom... I kad naučiš da kočiš zadnjom, prednja će ti leći k'o budali šamar. I još jedna stvar koju mlad vozač treba da zna, i najbolji i najveštiji su pali sa motora. A u toj situaciji moraš imati kacigu na glavi, i opremu sa protektorima. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Momentum 1148 Napisano Januar 20, 2017 Rossista originale, 1063 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Kawasaki ZX-9R C1 Prijavi odgovor kao problematičan Ja se nadam da se ti salis, al ajde... 6 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Jupiter 3309 Napisano Januar 20, 2017 Drug član, 1008 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Ja se šalio nisam, mada šaljivim tonom pišem, ali sam možda zaista dužan pojašnjenje. O prednjoj kočnici se nema šta napisati, efektivno učestvuje 60-80% u zaustavljanju, sila koja te vuče napred ti nalaže da je upotrebiš, sve već znamo. Zaustavićeš se tako što ćeš kočiti sa oba točka, ali UVEK ćeš prvo upotrebiti zadnju kočnicu. Dva su razloga zbog kojih je važno naučiti kočiti zadnjom. Prvi je više tehnički, a to je da npr. u navedenoj situaciji umesto refleksnog lock-a prednjeg točka mogao je doći svestan lock zadnjeg točka, koji u tom trenutku počinje da pleše jer je lagan, a motor se usmerava u pravcu u kome vozač gleda (zbog težišta koje tom prilikom izaziva), ili u najgorem slučaju motor pada ispred vozača. To je ono što mora da se nauči. Drugi razlog je pomalo estetski, prepun je grad vozača koji kao nojevi zabadaju glavu u upravljač, kljucaju pred svakim semaforom, jer koče isključivo ili pretežno prednjom. Kočenje zadnjom omogućava glatko, lagano usporavanje, a samim tim i vožnju čini lepšom sa mnogo manje cimanja. Ali dobro, to je samo moje mišljenje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Momentum 1148 Napisano Januar 22, 2017 Rossista originale, 1063 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Kawasaki ZX-9R C1 Prijavi odgovor kao problematičan Druze, ti si savetovao novom bajkeru da koci samo zadnjom. Ja bi na tvom mestu prestao dalje da komentarisem ovu temu, bez uvrede 6 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
hard_rock 7450 Napisano Januar 22, 2017 Ne silazi, 6084 postova Motocikl: GS1250Adv curi ulje na semering Prijavi odgovor kao problematičan Ja kad bih poslusao savet i zakocio zadnjom na 100km/h sa gpz-om bilo bi samo RIP... U mom slucaju ide ne diraj zadnju, ne diraj zadnju... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Savan 8690 Napisano Januar 22, 2017 Drug član, 4503 postova Lokacija: Rotterdam, the Netherlands Motocikl: Triumph Daytona 955i SE Prijavi odgovor kao problematičan Nažalost, mlad vozac bi trebao da nauci te osnove jos tokom obuke. Onda se ne bi vodila ovde diskusija i ne bi bilo pogrešno/ispravnog savetovanja. Iz korena mnoge stvari ne valjaju Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Momentum 1148 Napisano Januar 22, 2017 Rossista originale, 1063 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Kawasaki ZX-9R C1 Prijavi odgovor kao problematičan ali moja preporuka mladom vozaču je: koči zadnjom, koči zadnjom, koči zadnjom, koči zadnjom... I kad naučiš da kočiš zadnjom, prednja će ti leći k'o budali šamar. Ja se nadam da ti shvatas sta si ti ovde napisao i sta neko ko je juce dosao na forum i zeli da se sto vise teorije nacita, moze samo iz ovog tvog odgovora da nauci? Ti si rekao da covek koji se tek obucava da vozi motor treba da koci ISKLJUCIVO zadnjom, pa ako prezivi da pocne da uci i prednjom. Mislim, mozga bez 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Razer 19 Napisano Januar 22, 2017 U prolazu, 63 postova Motocikl: Honda CBR 600 F2 Prijavi odgovor kao problematičan Hajde ovako da bude jasno: 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Jupiter 3309 Napisano Januar 23, 2017 Drug član, 1008 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Super, hvala Razer za video. Ovde na snimku prilikom demostracije upotrebe kočnica vidimo da kada se upotrebi samo zadnja kočnica (3:40), zadnji točak ide u ovom slučaju na vozačevu desnu stranu. U zavisnosti od brzine kretanja i udaljenosti prepreke, kao i znanja da se taj manevar kontroliše, on se može upotrebiti za izbegavanje prepreke ili ublažavanje udara, ili bezbedniji pad. Kada je brzina kretanja veća, kao i sila pritiska na zadnju kočnicu, zadnji točak počinje ranije da beži u stranu. Vozač da bi vežbao ovakvo kočenje podrazumeva se da već zna da zaustavi motor. Ja sam namerno napisao da se mnogi ovde neće sa tim složiti, jer ovo nije nešto što se često upotrebljava, specifična je situacija i treba dosta vežbe i znanja. A opet ako govorimo o tome da ulaziš u raskrsnicu brzinom od 100 km/h, da, udarićeš u kamion. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bdada 15361 Napisano Januar 23, 2017 moto merkat °°, 4963 postova Lokacija: Šid Motocikl: Yamaha TDM 3VD Prijavi odgovor kao problematičan Super, hvala Razer za video. Ovde na snimku prilikom demostracije upotrebe kočnica vidimo da kada se upotrebi samo zadnja kočnica (3:40), zadnji točak ide u ovom slučaju na vozačevu desnu stranu. U zavisnosti od brzine kretanja i udaljenosti prepreke, kao i znanja da se taj manevar kontroliše, on se može upotrebiti za izbegavanje prepreke ili ublažavanje udara, ili bezbedniji pad. Kada je brzina kretanja veća, kao i sila pritiska na zadnju kočnicu, zadnji točak počinje ranije da beži u stranu. Vozač da bi vežbao ovakvo kočenje podrazumeva se da već zna da zaustavi motor. Ja sam namerno napisao da se mnogi ovde neće sa tim složiti, jer ovo nije nešto što se često upotrebljava, specifična je situacija i treba dosta vežbe i znanja. A opet ako govorimo o tome da ulaziš u raskrsnicu brzinom od 100 km/h, da, udarićeš u kamion. Vec na 3:41 objasnjava da je zaustavni put tri puta duzi a ne da zadnji tocak ide desno. Imam osecaj da se sprdas sa veoma ozbiljnom temom. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Jupiter 3309 Napisano Januar 23, 2017 Drug član, 1008 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Stvarno nemam vremena da po netu tražim video klipove i uputstva za vožnju. Ko razume o čemu govorim super, ko ne razume opet super. Što se mene tiče urednici mogu da izbrišu i ove moje postove koje su ostavili, a svako od vas može da vozi kako god hoće i zna. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Golub 1643 Napisano Januar 23, 2017 -+-, 1006 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Yamaha ♥ Prijavi odgovor kao problematičan Zapanjen sam sta procitah :staa: !! Ja zaista ne razumem o cemu govoris a zaista bih voleo...mozda da naucim nesto novo... Ali reci mladom / neiskusnom vozacu da koristi samo zadnju i zadnju je ugrozavanje bezbednosti drugih lica! Ajd da si napisao kreni sa zadnjom pa onda prednju (kako i pojedini savetuju) ali napisati "moja preporuka mladom vozaču je: koči zadnjom, koči zadnjom, koči zadnjom, koči zadnjom..." no comment! Pa ne razumem sto sad koristis prednju uopse kada si tako savladao zadnju?? Posto si napisao da te je instruktor savetovao/ucio da koristis prednju a ti to odbio zanima me gde si pokupio savet da ne koristis prednju dok ne postanes iskusan vozac? Odnosno ekspert u koriscenju zadnje kocnice? Znas li sta se desava kada u nagibu stises zadnju? Posto je prica ovde o kocenju u ekstremnim situacijama...Primer: krivina velika, lepa, mladi vozac ulazi u krivinu, odusevljen sto je oborio motor 30% od onog sto motor moze i na 3/4 krivine auto pokvaren u njegovoj traci i on zabada zadnju... i sta se desava? Po tebi "Kočenje zadnjom omogućava glatko, lagano usporavanje", mislim, znam da se to nece desiti... Ovo tvoje vazi i ja tako kocim kada kada prilazim semaforu na kome je crveno ja sam na 50m od njega i ono laganica... Uciti nekog kako se koristi kocnica, posebno pri ekstremnim situacijama je vrlo zaje*ana stvar... Prvo sto ono sto je za nekog ekstremna situacija za drugog nije... 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Jupiter 3309 Napisano Januar 23, 2017 Drug član, 1008 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Ajd da si napisao kreni sa zadnjom pa onda prednju (kako i pojedini savetuju) ali napisati "moja preporuka mladom vozaču je: koči zadnjom, koči zadnjom, koči zadnjom, koči zadnjom..." no comment! Da li je moguće da niko od vas ne želi da upotrebi mozak, da uoči dozu humora (jer napisao sam da će prednja leći kao budali šamar), i da pročita i naredni post u kome sam pojasnio i napisao "uvek sa obe kočnice"? Hvatate se za jednu reč, a ne sagledavate širu sliku, a onda još meni prebacujete da nakucavam poruke. Rekao sam da je manevar specifičan, nije za svaku situaciju, nije za krivinu i oboren motor. Jedno jesam pogrešio, a to je da moj komentar uopšte nije prikladan za ovu temu, ovde se piše o početnicima i osnovama. Još samo da nađem gde da kliknem i prestanem da pratim ovo... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bdada 15361 Napisano Januar 23, 2017 moto merkat °°, 4963 postova Lokacija: Šid Motocikl: Yamaha TDM 3VD Prijavi odgovor kao problematičan Gore desno pise "prestani sa pracenjem teme" klikni i spasi nekom zivot nekom zivce. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Golub 1643 Napisano Januar 23, 2017 -+-, 1006 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Yamaha ♥ Prijavi odgovor kao problematičan Ajd da si napisao kreni sa zadnjom pa onda prednju (kako i pojedini savetuju) ali napisati "moja preporuka mladom vozaču je: koči zadnjom, koči zadnjom, koči zadnjom, koči zadnjom..." no comment! Da li je moguće da niko od vas ne želi da upotrebi mozak, da uoči dozu humora (jer napisao sam da će prednja leći kao budali šamar), i da pročita i naredni post u kome sam pojasnio i napisao "uvek sa obe kočnice"? Hvatate se za jednu reč, a ne sagledavate širu sliku, a onda još meni prebacujete da nakucavam poruke. Rekao sam da je manevar specifičan, nije za svaku situaciju, nije za krivinu i oboren motor. Jedno jesam pogrešio, a to je da moj komentar uopšte nije prikladan za ovu temu, ovde se piše o početnicima i osnovama. Još samo da nađem gde da kliknem i prestanem da pratim ovo... Ok, mozda nisam dobro protumacio tvoj post...ali brate nije ovo tema za humor jer ce neko, nekad mozda da shvati to ozbiljno... a glava se na motoru lako gubi, jebes glavu to je jos i najlakse... ostanes u kolicima kao biljka... I izvini glup sam ali ne razumem sta hoces da kazes ovde: "Jedno jesam pogrešio, a to je da moj komentar uopšte nije prikladan za ovu temu, ovde se piše o početnicima i osnovama."? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
hard_rock 7450 Napisano Januar 23, 2017 Ne silazi, 6084 postova Motocikl: GS1250Adv curi ulje na semering Prijavi odgovor kao problematičan Neka negativna energija na forumu vlada, da se primetiti Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 6199 Napisano Januar 23, 2017 Svakom po zasluzi, 12450 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan PMS (Parked Motocycle Syndrom) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Jupiter 3309 Napisano Januar 23, 2017 Drug član, 1008 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Ne, nisam hteo da uvredim bilo koga niti jednim komentarom, samo jednostavno sam se zeznuo što sam uopšte ušao u raspravu o ovome, a pritom možda i nije baš za početnika da vežba. A sa druge strane, vežba stvara savršenstvo. Znaš da Tibetanci kažu da je potrebno 3.000 ponavljanja da bi pokret, udarac postao skladan, prirodan... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zika56 17419 Napisano Januar 23, 2017 Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3708 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan 651"]Hajde ovako da bude jasno: https://www.youtube.com/watch?v=eQJdd2tavQU Na video snimku je sve lepo pokazano i rečeno i zaista mi nije jasno zbog čega neki i dalje pokušavaju da "objasne" nešto što je već objašnjeno. @Jupiter je dao svoj komentar, ja sam ga pročitao komplet i nisam stekao utidak da je insistirao na neupotrebi prednje kočnice, nego na početno kočenje zadnjom (što je i po meni ispravno). @Golub postavlja pitanje šta će da se desi ukoliko "zabodemo" zadnju u krivini i pri nagibu od 30%? Ja znam šta može da se dogodi u toj situaciji, ali bi ga zamolio da odgovori šta će da se desi ukoliko bi u istoj toj krivini i pri istom nagibu "zaboo" prednju (što on izgleda preporučuje)? Moje iskustvo je da kad mi zadnja kliza putanju i dalje mogu da kontrolišem upravljačem (bar do nekle), a kadcti u takvoj situaciji otklizne prednja nema tu više prilike za popravku. A na videu lepo ljudi kažu: Obe kočnice (početno kočenje zadnjom), a na mokroj podlozi uglavnom zadnjom! I ne vidim čemu dalja rasprava oko potpuno jasnih stvari!? 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Golub 1643 Napisano Januar 23, 2017 -+-, 1006 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Yamaha ♥ Prijavi odgovor kao problematičan @Zika56 Zadnjom bi jos vise oborio motor i najverovatnije proklizao a prednjom bi ispravio motor i mozda uspeo da zaobidje auto bez pada ukoliko bi pustio kocnicu i korigovao putanju ponovo, zadnja uvek pre/lakse blokira nego prednja... I da dodam ne savetujem zabadanje ni jedne kocnice niti sam savetovao...odnosno savetujem koliko god je moguce da se ostane hladne glave i ne paniciti. Ja se licno vise zalazem za ucenje sta ne treba raditi, nego sta raditi...ako me razumete... I da dodam da sam u mom sledecem postu napisao kolegi Jupiteru "Ok, mozda nisam dobro protumacio tvoj post...ali brate nije ovo tema za humor jer ce neko, nekad mozda da shvati to ozbiljno... a glava se na motoru lako gubi, jebes glavu to je jos i najlakse... ostanes u kolicima kao biljka..." 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zika56 17419 Napisano Januar 23, 2017 Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3708 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan @Zika56 Zadnjom bi jos vise oborio motor i najverovatnije proklizao a prednjom bi ispravio motor i mozda uspeo da zaobidje auto baz pada, zadnja uvek pre/lakse blokira nego prednja... I da dodam ne savetujem zabadanje ni jedne kocnice...odnosno savetujem koliko god je moguce da se ostane hladne glave i ne paniciti. Ja se licno vise zalazem za ucenje sta ne treba raditi, nego sta raditi...ako me razumete... I da dodam da sam u mom saledecem postu napisao kolegi Jupiteru "Ok, mozda nisam dobro protumacio tvoj post...ali brate nije ovo tema za humor jer ce neko, nekad mozda da shvati to ozbiljno... a glava se na motoru lako gubi, jebes glavu to je jos i najlakse... ostanes u kolicima kao biljka..." Ovo što si naveo u prvom pasusu ni slučajno nemoj da probaš da primeniš u realnoj situaciji, jer ćeš (u najboljem slučaju) grdno da se razočaraš u rezultat (iz razloga što je sve što sibtu naveo uglavnom netačno).Sa ostalim što si napisao se slažem. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Golub 1643 Napisano Januar 23, 2017 -+-, 1006 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Yamaha ♥ Prijavi odgovor kao problematičan Hocete da kazete da zadnja kocnica ne obara motor dodatno kada je motor u nagibu ili da prednja ne ispravlja?? ili sve zajedno? I da zadnja kocnica ne blokira lakse nego prednja? I moram da dodam da sve sto pisem, pisem iz iskustva...e sad ako je tacno da se ne slazemo ni u jednom delu mog prvog pasusa...pa ne znam razliciti motori, stilovi voznje, iskustva, realne situacije... I evo jos da dodam da sam jos par puta procitao 211 post kolege Jupitera, i opet shvatam da savetuje iskljucivo koriscenje zadnje (mladim vozacima) tek u sledecem postu je dodao prednju... Kolega Jupiter, zaista se ne raspravljam sa vama, moguce je da niste dobro srocili ono sto ste hteli reci..Mene niste uvredili ni jednim kometarom i verujem da vam to nije ni namera...Isto tako nemam ni ja nameru nikoga da vredjam..s'moje strane sve ok... Mislim da rasprava, razmena misljenja je ok (naravno u granicama pristojnog) posebno u ovim zimskim danima ok, taman digne malo pritisak da se covek ugreje Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zika56 17419 Napisano Januar 23, 2017 Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3708 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan Hocete da kazete da zadnja kocnica ne obara motor dodatno kada je motor u nagibu ili da prednja ne ispravlja?? ili sve zajedno? I da zadnja kocnica ne blokira lakse nego prednja? I moram da dodam da sve sto pisem, pisem iz iskustva...e sad ako je tacno da se ne slazemo ni u jednom delu mog prvog pasusa...pa ne znam razliciti motori, stilovi voznje, iskustva, realne situacije... Pa baš to hoću da kažem (uglavnom).Kočenje bilo kojom kočnicom u krivini dovodi do ispravljanja motora. U slučaju oštrog (naglog) kočenja prednjom kočnicom u nagibu verovatno će pre da dođe do proklizavanja nego ukoliko bi to isto učini li zadnjom. Kod vožnje na pravcu je situacija drugačija. A evo iz kog razloga: Prilikom ustaljene vožnje na putu veći deo težine je na zadnjem točku (posebno ako imamo još i suvozača i prtljag), tako da u prvom delu usporenja većim delom to ostvaruje zadnji točak. Tek kad zbog tog usporenja i promene geometrije vešanja dođe do toga da se težina prebaci na prednji točak on preuzima i glavnu ulogu u usporenju. Ako bi smo iznenada oštro (i pri tome još u nagibu) ukočili prednjom došlo bi brzo do proklizavanja jer je u tom momentu težina još uvek na zadnjem točku. Takođe, sama prednja guma je tešnja i nije predviđena da na podlogu (u nagibu) prenese silu trenja koju može da prenese zadnja guma. Uostalom i iz ovog razloga kroz krivinu lagano ubrzavamo (čime rasterećujemo prednju gumu i pri tome još i držimo motor u potrebnom nagibu). Ima na sve navedeno uticaj i vrsta motora i način vožnje i ....., ali su neke fizičke zakonitosti podjednake. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca bre 352 Napisano Januar 23, 2017 Svrati ponekad, 247 postova Lokacija: Pancevo Motocikl: Sprint princ pa Yamaha virago 500 Prijavi odgovor kao problematičan Видим да се озбиљно расправљате око тога тј око кочница, а дал је ко од вас био на бјб курсу безбедне вожње? И јел ко ко је био после вежбао то што је тамо учио. Ја сам био ал нисам вежбао па сам платио школу. А ви? 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lord_oblivion 1392 Napisano Januar 23, 2017 Ne silazi, 6314 postova Lokacija: Meljak Motocikl: KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition Prijavi odgovor kao problematičan Ja ću samo da Više puta žvakana tema i opet svako se drži svoje varijante... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...