Jump to content

Moto Zajednica

R1200RT: Iznenadno gasenje

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 294 postova
  • Motocikl: BMW K100

Motor je 2014 godiste , presao je 24000km , savrseno radi ali se ponekad ugasi. To se desava , kada mu naglo oduzmes gas. Posle tog gasenja , odma upali i normalno radi ali mu narednih 20- 30 sek. obrtometar luduje. To se desava , povremeno , bez nekog pravila. Dva puta je kacen na dijagnostiku i uvek , kazu bez greske. Jel ima neko , neku ideju .

• Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Life Ain't A Fairytale, 239 postova
  • Motocikl: Cudni

TPS je najverovatnije, isti simptom je imao moj drug sa GS-om, takodje komp nije prijavljivao gresku.Bucko serviser iz Delte je dijagnostikovao kvar ako to moze da pomogne.Posle promene se problem nije vise javio.  Probaj da resetujes sve parametre sa GS-911 mozda pomogne. Gasenje kod oduzimanja gasa moze da bude i ne sinhronizovano ubrizgavanje al to ne uzrokuje skokove u obrtajima. Mozda Bojan BMW ima jos neku ideju, valjda ce da se prijavi :)

• Malinar u pokusaju, 1755 postova
  • Motocikl: triumph tiger 1050

Ja sam razumeo da motor nema skokove u obrtajima, vec samo obrtaljka poludi. Svakako je nesto vezano za elektroniku, nije klema, nemoj uzaludno da se nadas.

Motor nema skokove u obrtajima , obrtomer poludi i to samo u momentu kada ga upalim , posle tog gasenja. A gasi se ponekad , ne uvek kad oduzmem gas. Inace sve , radi bukvalno savrseno. Sve to se desavalo na jednom duzem putu, tako da sam bio u bmw- servisu u Rimu i Atini. Radjena je dijagnostika na oba mesta i zakljucak je sve ,radi odlicno

Nisam se dobro odrazio, na skokove skazaljke obrtomera sam mislio ne na same obrtaje. Problemi su mu bili identicni kao kod tebe. Pokusao sam da nadjem video koji mi je poslao sa divljanjem obrtaljke al sam ga obrisao jer se to desili pre dve godine, jbga.  Majstori najcesce ne znaju da detektuju problem kad nema upisane greske u kompijuteru. Probaj i ti da snimis obrtaljku kad ti se to desi ponovo i naoruzan strpljenjem pravac servis :).

Kad je bio u servisu , kao za inat, nista od toga se nije desavalo. Ali ipak su sve zivo kontrolisali. Verovatno su mislili da sam blesav. A skakanje obrtaljke traje kratko i posle bude sve ok. To je inace motor mog sina , koji ga je doterao iz nemacke , da tata proba malo nove tehnologije. Pa sam ga probao , oko 4500 km. Ovih dana se sin vraca u nemacku , pa ce tamo detaljnije, da se pozabave sa problemom.

Nece to od vode da se desi . Ja sam sa mojim GS-om kisnuo ( po 4 dana ceo dan kad sam isao u Norvesku), gazio duboke blatnjave bare i nikad nisam imao nikakav problem za 97000 km koliko sam sa njim prosao. Svi konetkori su extra kvlitetni i sansa da udje voda su minimalni a i ako udje ( sto mi se nije desilo) ne rdjaju. Najgori su ti elektronski fantomski kvarovi kad nesto kao radi a ponekad probrljavi. Teski su za dijanostiku i to ne samo na motorima nego generalno u svim elektricnim sklopovima. Drugar koji je imao problem je isto kacio na servisni komp u servisu, ja sam mu kacio motor na GS-911 i nikad nije prijavljivao nikakvu gresku. Od kada je promenio TPS( motor je jos uvek bio u garanciji tako da je bilo dzabe) vec dve godine mu se nije nista slicno desilo a presao je oko 20-30000km od tada. Nadam se da ce nemci uspeti da to rese ali iz mog iskustva i tamo kao i svuda ima majstora i "majstora". Za sinhronizaciju je problem jer niko nece da se zajebava da ga usteluje u 0 jer je 20 dozvoljena tolerancija a veruj mi da je razlika da je 100% ustelovan i kad je u dozvoljenoj toleranciji. Meni se desavalo da se gasi kad oduzmem gasi ali od 40000km (izasao iz garancije) kada sam poceo da ga sam odrzavam i sinhronizujem taj problem nikad vise nisam imao. Javi samo sta si uradio :)

• Podržavam 1

• Ne silazi, 6635 postova
  • Motocikl: đački pešački

Potrebno je da se uradi update softwera uključujući i za gear shift asist. Akumulatori mogu da prave problem, u nekom trenutku kontroler očita kratak spoj. Postoji mogućnost da se uključi kill swich na ćopavaoj, moguće i nogom, pa obrati pažnju na to, a takođe izgleda postoji neka kolizija, serviseri preporučuju da se motor ne gasi na ćopavu jer navodno dolazi do zbunjivanja softwera. Labave svećice i propuštanje vakum creva na TB-ima. Keyless nije imun na radio smetnje, za to postoji i upozorenje, pa razmotri i tu mogućnost. Elekto džekovi jesu kvalitetni al može da se desi da nisu jezičci zaključani do kraja i u nekom trenutku se izgubi kontakt na napajanju pumpe goriva recimo. Na Zoolovo iskustvo sa TPS-om, na LC-u je fly by wire, nema sajle već preko elektronike koja je dvosmerna, tako da kažem, očitava se otvaranje  gasa 0-100% ali i u kontra smeru, 100-0%, znači relacija ručica-TPS, ako se desi povrat otklona u minusu, dolazi do problema. Što se tiče sinhronizacije, vagres crevo je jedino  precizno, tek na njemu izvršiti podešavanje je dangubno, zato majstori rade samo na leru, retko ko na 3.000-4.000, a kroz pun opseg malo ko. R LC je dosta komplikovan i previše softiciran tako da ...

Sin se vratio i na putu do minhena, ugasio se jedamput. Bio je u servisu i otprilike su mu rekli, da postoje indirektne smetnje na bms k modulu ,  prouzrokovane vlagom u potenciometru pozicije menjaca. Potenciometar su zamenili a bms k reprogramirali. Ja sam znao , da taj potenciometar a kod ranijih motora prekidac, oce lako da se pokvasi , ali onda pobrljavi , pokazivac brzine na kom. tabli , sto se ovde nije desavalo. Tako da mi je to sve cudno i sumnjam , da je to bio uzrok problemu.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja