RadicM 1076 Napisano Septembar 7, 2016 Hard Enduro, 1532 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda Africa Twin 750 '01, Honda Dominator 650 '01 bili nekad Suzuki TS 125 R i Tomos ATX 01' Prijavi odgovor kao problematičan Da popunimo predhodne dane sa slikama Prvi dan na brodu je protekao dobro spavanje u skoro praznoj sobi 6 dan Drugi dan na brodu spavanje, gledanje u more i 2h ukrcavanja u Barseoni zamolise me da napustim sobu dok je ociste. Kad sam se vratio puno arapa ali nekako nadjoh dva sedista da se smestim. I prodje jos jedan dan gledanja u plafon, more i razmisljanju o smisliu zivota... 7 dan Pred iskrcavanje upoznajem mladi par nemaca koji putuju po Maroku 3 nedelje sa dzipom a pri samom iskrcavanju u hangaru iza mene upoznajem Zvoneta Serugu covek obiso pola afrike i sad vodi turu po motorista po Maroku sa njima se druzim dok prolazimo granicu sjajni ljudi dosta dobrih saveta oko rute. Posle carine produzujem pravo za Tanger gde shvatam da je moj hostel u centru stare medine i da se do tamo ne moze motorm. Nadjoh alternativu u hotelu Dar Omar Khayam. Motor ostavih u dvoristu menadzera koji ni manje ni vise vozi Dominatora Posle prosetah malo do medine jos uze ulice nego u Genovi puno ljudi prodavnica strava stigo sam na istok. I dalje ne shvatam svrhu ovog vozila Cudno neko voce zvano kaktus Ovde se mecke i dalje masovno voze 8 dan Pakovanje i krecem za Chefchaouen ali pre toga da se pozdravim sa menadzerom i da prozborimo malo o mojoj ruti sta bi valjalo da izmenim. Stajemo na svima vec dobro poznatu afriku, negde prihvataju kartice negde ne. Silazim sa glavnog puta i nastavljam lokalnim i dalje je asfalt. Sta je to pored puta moram da vidim Sto bi Corba reko "zelena trava doma mog" Brda se malo talasaju I stizem do odredista u kamp koji je na odlicnom mestu na 15min pesaka od grada. I tu opet srecem nemacki par sa broda Pored njih upoznajem jos austrijanca koji je sam obisao Afriku sa KTM 950 ADV i sad ide za Ganu sa sestrom u Polu ciji su svi papiri falcifikovani x) pocevsi od tablice preko karneta i pratece dokumentacije taj dan je pravio novu saobracajunu... I sve to jer nije mogao da prodje tehnicki. Da da nisu ni svi austrijanci bas fini (austrijanci sleva, nemci zdesna) Sidjoh do grada malo da prosetam zaista vredi odvojiti dan dva posetiti ovo mesto. 12 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RadicM 1076 Napisano Septembar 7, 2016 Hard Enduro, 1532 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda Africa Twin 750 '01, Honda Dominator 650 '01 bili nekad Suzuki TS 125 R i Tomos ATX 01' Prijavi odgovor kao problematičan 9 dan Pakovanje i pokret malo kasnije oko 10 - 11 kobna greska. Na putu do Feza sam skrenuo na neki sporedni put da vidim malo unutrasnjost zemlje. Al cudno pisu STOP Guzva na cesmi Medjutim kako se podne blizilo temperatura se podigla na 47c sto vrlo brzo postaje pakleno pa krecem ka glavnom put a do njega mala deonica makdama. Negde na pola puta stajem na cesmu koja naravno ne radi. Pa se malo skolnih u hlad da se ne onsevestim na ovom suncu. Dogurah nekako do glavnog puta i tad pocinje agonija. Toliko je vruce da pece svuda gde nisi pokriven ruke lice sve i to pri brzini od +80km/h kao u rerni. Uh koja sreca kad sam video kanal za navodnavanje pored puta i to jos pun hladn vode da se malo umije i rashladim Jos 80km voznje u rerni i stizem do Feza, najtezi deo puta dok sam nasao kamp gorim cini mi se da sam dobio toplotni udar taj dan. Smestih se u kampu "Caming Internacional" pa odoh do grada. Gde srecom postoji bazen pa sam se vrlo brzo vratio u normalu. Posle toga se odvezoh 4km do medine gde na ulazu postoji mnostvo parkinga i cene su oko 2e za 24h ili 1e za 12h (ovo sam tek sutradan skontao). Edited: sa vise opisa 8 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RadicM 1076 Napisano Septembar 7, 2016 Hard Enduro, 1532 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda Africa Twin 750 '01, Honda Dominator 650 '01 bili nekad Suzuki TS 125 R i Tomos ATX 01' Prijavi odgovor kao problematičan "Grad Fez je treci najveci grad po velicini u Maroku, osnovan je u 8 veku i trenutno je dom za vise od milion ljudi. Grad ima poseban tradicionalni karakter stari grad ili Medini pod nazivom Fez el-Bali koji jedva da se promenio kor z vekove. Nalazi se iza visiokog zida i ima uske sokake gde stotine trgovaca prodaju niz proizvoda kao sto si ribe, zacini, voce, tepisi i svakojake rukotvorine. Takodje grad je poznat po svojim proizvodima od koze koja se prodaje na bazaru Souk. Souk je mesto gde se nalaze tri drevne manufakture od kojih je najveca i najstarija Chouara i stara je skoro hiljadu godina" Na ulicama zaista svega isvacega i vazi isto pravilo kao u Istambulu ne okreci se ni za kim i ignorisi lokalce jer su dosadni ko muve i ako se okrenes ubedice te da kupis nesto. Imao sam tu srecu ili nesrecu da se okrenem za nekim likom koji me je proveo kroz pola medine misleci da cu nesto kupiti tako da sam obisao zanatsku radnju gde se prave tepisi, apoteku (zaista imaju svega i svacega) i na kraju me odvede u najskuplji restoran. E tu je palo objasnjavanje kako sam student i da nemam para i na sve to mi uze jos i 2e za vodjenje kroz prodavnice Uvece kad sam se vratio upoznah jednog marokanca i francuza kampuju do mene dobri likovi posedesmo do kasno u noc. Edited: sa vise opisa 5 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RadicM 1076 Napisano Septembar 7, 2016 Hard Enduro, 1532 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda Africa Twin 750 '01, Honda Dominator 650 '01 bili nekad Suzuki TS 125 R i Tomos ATX 01' Prijavi odgovor kao problematičan Dan 10 Pozdravih se ujutru sa komsijama pa podjoh ponovo do grada da jos malo prosetam. Posto juce nisam stigao da obidjem manufakture gde se sredjuje, boji i sije koza danas sam bezuspesno lutao po gradu trazeci ta mesta. Raspitivao sam se kod ljudi i tako upoznah dve devojke odavde sa kojma sa kojima nadjoh put do tamo. Malo o preocesu prerade koze. "Koza se prvo natapa u smesi cravljeg urina, kreca, vode i soli. Ova kausticna smesa pomaze da se omeksa koza i da se odvoji mast, meso i dlake. U ovoj smesi provode tri dana posle cega se sastruze svi navedeni elementi. Nakon ovoga koza se potapa u golubija govna rastvorena u vodi ciji amonijak podpomaze dalje omeksavanje koze i lakse primanje boje. Ovaj proces moze da potraje i do 3 sata tokom koga radnik gazi svojim nogama kozu dok ne dobije zeljenu mekocu. Nakon toga koza se smesta u bazene za bojenje koji sadrze prirodne pigmente. Kada se zavrsi sa bojenjem koza se susi i prodaje zanatlijama koji od njih prave torbe, jakne, ranceve i nadaleko poznate babouches marokanske papuce." Ovde se cak i najvece evropske modne kompanije kao sto su Guci i Prada snabdevaju kozom! Zavrsni rad i kvalitet su zaista jako dobri i vrede svaku paru. Posle ovoga druzio sam se celo popodne sa njima setajuci po medini gde mi objasnise pokazase dosta stvari. Ostre se nozevi za praznik Eid al Adha koji pada za 5 dana i kada ce tradicionalno svaka kuca ujutru zrtvovati jednog ovna. Nakon ovoga narednih mesec dana nece raditi nijedna mesara jer ce svi imati dovoljno mesa Jedna pred rastanak sa domacicama i njihovim drugarom edit: malo vise opisa 6 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lalajko 2024 Napisano Septembar 8, 2016 Teoreticar ..., 12115 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: BMW R1200GS Adv Prijavi odgovor kao problematičan Koja? Послато са Nexus 7 уз помоћ Тапатока Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Jelenko Vilotic 1012 Napisano Septembar 8, 2016 I have limited knowledge to make room for faith..., 435 postova Lokacija: Padova, Italy Motocikl: R1200GS Prijavi odgovor kao problematičan I ja sam se isto zapitao. Brate, moras to malo konkretnije da izvestavas i da potkrepis slikama Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RadicM 1076 Napisano Septembar 8, 2016 Hard Enduro, 1532 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda Africa Twin 750 '01, Honda Dominator 650 '01 bili nekad Suzuki TS 125 R i Tomos ATX 01' Prijavi odgovor kao problematičan Znam nazalost nemam puno vremena za pisanije odavde jedino kad se budem vratio pa onda malo sire i dealjnije da opisem ko do sad Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Jelenko Vilotic 1012 Napisano Septembar 8, 2016 I have limited knowledge to make room for faith..., 435 postova Lokacija: Padova, Italy Motocikl: R1200GS Prijavi odgovor kao problematičan E izes ga. Kanda nisi skonto... nema veze uzivaj u Maroku Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Jelenko Vilotic 1012 Napisano Septembar 8, 2016 I have limited knowledge to make room for faith..., 435 postova Lokacija: Padova, Italy Motocikl: R1200GS Prijavi odgovor kao problematičan Mlad je... ima kade. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RadicM 1076 Napisano Septembar 8, 2016 Hard Enduro, 1532 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda Africa Twin 750 '01, Honda Dominator 650 '01 bili nekad Suzuki TS 125 R i Tomos ATX 01' Prijavi odgovor kao problematičan Elem juce sam stigao iz Feza do Mileta skoro 350km i 9h voznje. Bilo je dobrih deonica sa makadamom cak i mestimicne kise, temperatura je varirala od 40c u podnoziju do 20c na Atlasu. Danas produzujem ka Merzugi i pescanim dinama. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
GastroBiker 1216 Napisano Septembar 8, 2016 Svrati ponekad, 201 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Kawasaki Versys, BMW R1200GS Prijavi odgovor kao problematičan Desna, dobila je cvece. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Stile 507 Napisano Septembar 8, 2016 Svrati ponekad, 346 postova Lokacija: Sombor Motocikl: Suzana je stroj ... Prijavi odgovor kao problematičan E izes ga. Kanda nisi skonto... nema veze uzivaj u Maroku Jedan je Shele ,da je on tamo ako nista nabo bi kamilu 6 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Savan 8689 Napisano Septembar 8, 2016 Drug član, 4503 postova Lokacija: Rotterdam, the Netherlands Motocikl: Triumph Daytona 955i SE Prijavi odgovor kao problematičan Cvece je utešna nagrada zanimljiv putopis. Citam pazljivo nastavak. Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
piki 12072 Napisano Septembar 8, 2016 Drug član, 1306 postova Lokacija: Sr.Mitrovica Motocikl: Honda Africa CRF 1000 L Prijavi odgovor kao problematičan Skontace,skontace . Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RadicM 1076 Napisano Septembar 9, 2016 Hard Enduro, 1532 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda Africa Twin 750 '01, Honda Dominator 650 '01 bili nekad Suzuki TS 125 R i Tomos ATX 01' Prijavi odgovor kao problematičan Juce stigoh do pustinje Erg Chebbi. Usput je bilo mnogo toplo oko podneva u proseku 45c - 50c. Zbog velike suvoce vazduha I visokih temperatura sve isparava tako da imas utisak da se ne znojis ali itekako dehidriras. Zbog toga sam oko podneva pauzirao 2h u nekoj kucici pored puta, da se malo povratim. Inace ima lepih deonica kroz kanjone. A nadje se I poneka oaza. U Erfudu stajem na rucak malo da se okrepim ali jedva da mogu da jedem od vrucine I malaksalosti plus na sve to me od juce muci I stomak posle nekog I ne bas najboljeg tazina... Tako da sam jedva pojeo pola obroka. Tu me uputuse na kamp Sahara Garden. Posle pola sata nadjoh kamp I prespavah ostatak dana I noci. Tek jutros sam dosao sebi Inace pogled iz kampa, ovuda se nekad vozio Dakar. Sad se sa lokalcima moze dogovoriti da vas provedu tom trasom. 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
GhostMile 4614 Napisano Septembar 9, 2016 Lord Sidious Tamni, 4841 postova Prijavi odgovor kao problematičan Osusilo mi se grlo citajuci. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kawazoki 5846 Napisano Septembar 9, 2016 Zainteresovan, 654 postova Lokacija: CACAK Motocikl: SUZUKI DR650se `96g Prijavi odgovor kao problematičan Mali savet za te tropske temperature....uzmi majicu ili vecu maramu ..natopi je vodom cak i ako ti je se dosta ugrejala na motoru pa je rasiri kao kad ti je keva prostirala ves na zici...mahni odnosno protresi je nekoliko puta kroa vazduh i onda stavi oko vrata ispod jakne. Naravno cim sednes da odmoris negde takodje nakvasi maramu ili parce tkanine i stavi preko glave i strujanje vazduha ce jos dodatno smanjiti temperaturu ii rashladiti je... Ja sam cak i hladio vodu u flasici plasticnoj na temperaturi od 40C tako sto sam mokru majicu zavijao oko flase zatim zakacio na motor i dok sam vozio strujanje vazduha je pospesivalo rashladjivanje...tako da sam cesto imao uzitak da na takvoj vrucini popijem prilicno hladnu vodu. Pozdrav i uzivaj... 15 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RadicM 1076 Napisano Septembar 9, 2016 Hard Enduro, 1532 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda Africa Twin 750 '01, Honda Dominator 650 '01 bili nekad Suzuki TS 125 R i Tomos ATX 01' Prijavi odgovor kao problematičan @kawazokiMoracu to da pocnem da praktilujem kad krenem dalje. Ovako je na granici izdrzivog. Inace prekjuce sam kupio svezu mentu stavio u flasu I kuvao caj usput lakse se pije od obicne vode I osvezava. 10 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RadicM 1076 Napisano Septembar 9, 2016 Hard Enduro, 1532 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda Africa Twin 750 '01, Honda Dominator 650 '01 bili nekad Suzuki TS 125 R i Tomos ATX 01' Prijavi odgovor kao problematičan Deo puta od Feza do Midleta perkujce. Put me vodi preko Ifrana u brdovitije predele gde me ceka malo normalnija klima. Vozeci kroz sumu vidim nesto cudno lezi na sred puta, stajem malo dalje bacim pogled nazad kad ono majmun . Vratim se nazad kad ono ceo copor visi na drvecu. Ubrozo staje jos nekoliko automobila sa turistima izlaze i pocese da hrane i daju vodu majmunima. Nastavljam dalje kroz nacionalni par a nizu se slicni predeli nasem pesteru i zlatioru, samo ovce, koze, cobani i katuni. Odavde se speustam ka najblizem gradu da dopunim gorivom i odavde pocinje makadam. Uspud stajem pored potoka da ruca i da se malo odmorim. Nakon toga pocinje spustanje ka ravnici i temperatura polako raste. 5 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
max80 3059 Napisano Septembar 9, 2016 Drug član, 726 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Yamaha Tracer 7 na drumu, Katana i Fazer u srcu Prijavi odgovor kao problematičan Bravooooooo... Samo napred Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Toreador 723 Napisano Septembar 9, 2016 Drug član, 1126 postova Lokacija: BG Motocikl: BMW Xr Prijavi odgovor kao problematičan Odlicno,jos jedan zanimljiv putopis iz Maroka. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RadicM 1076 Napisano Septembar 9, 2016 Hard Enduro, 1532 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda Africa Twin 750 '01, Honda Dominator 650 '01 bili nekad Suzuki TS 125 R i Tomos ATX 01' Prijavi odgovor kao problematičan Na pola puta u daljini vidim nesto sto lici na mali tornado ili u kod nas u vojvodini poznatije kao pijavca Tocenje na pumpi i 50km asfalta i visoke temperature nakon cega se odvajam ponovo za brda u kojima se vec dobro naoblacilo Ovde vec mestimicno pada kisa na svakih 1km - 2km stane pa pocne. Negde se okrenem da vidim dal je sve na broju fali jedna torba okreci nazad, sva sreca pa je otpala svega 500m pre toga. Idalje kisa tu i tamo pada vec je oko 4 sata razmisljam da li da kampujem ovde ili da nastavim dalje. Ipak odlucujem da ne rizikujem i nastavljam do prvog kampa. U jednom momentu vidim kraj oblaka na horizontu ovo je jos dodanto ohrabruje da nastavim dalje. Silazim u ravnicu ostalo je jos 60km do kraja. 40km pre planiranog kampa vidim drugi i ostajem u njemu posto vise nisam bio za voznju posle skoro 350km i 9h voznje... 12 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sveti Atila 687 Napisano Septembar 9, 2016 Svrati ponekad, 332 postova Lokacija: Zemun / Žarkovo Motocikl: Versys 650 Prijavi odgovor kao problematičan Uh, ova pustinja nikako ne privlači... Postalo mi je bolje kad sam video oblake i drveće Ali svakako, još jedan hard core put za tebe i Dominatora, svaka čast! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RadicM 1076 Napisano Septembar 9, 2016 Hard Enduro, 1532 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda Africa Twin 750 '01, Honda Dominator 650 '01 bili nekad Suzuki TS 125 R i Tomos ATX 01' Prijavi odgovor kao problematičan Sve osim pescanog dela je tako suvo I neprivlacno Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lalajko 2024 Napisano Septembar 9, 2016 Teoreticar ..., 12115 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: BMW R1200GS Adv Prijavi odgovor kao problematičan Kako se snalazis sa vodom za pice? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...