Jump to content

Moto Zajednica

NC750X 2016

Recommended Posts

• U prolazu, 65 postova
  • Motocikl: Honda VFR 1200 DCT Africa 1100 DCT BMW S1000RR M Yamaha Xmax 400 Yamaha Nmax 125
On 16.4.2022. at 20:00, muljaz je napisao:

Hteo je ovaj jedan da proda svoj 2014, pa da uzme ovaj ali odustao. Taj 2014 odavno nisam video ocuvaniji, juce mu menjao ulje. Presao 26000 km kao nov. Beli, kofer, maglenke, kres bar, uticnica, gume nove…

Menajli ulje pre dve godine i od tad presao 3000. Zalio se da ima neku knedlu kod dodavanja veceg gasa. Ja probao video da cima lanac i da guta knedlu stvarno. Taman hteo da pisem za problem i reko aj probam prvo da resetujem menjac. Resetovao, dotegao lanac (koji je za zamenu) i drugi motor sad.
Desavalo se da ide npr. 70 na sat, na ekranu pise da je u 3. brzini i kad das gas on slabo povuce i onda odjednom kao da prebaci u nizu i onda povuce kako treba. Posle resetovanja sve kako treba

Citao sam o ovome nesto po netu, ali bih voleo da neko tacno objasni kako se resetuju DCT menjaci, da li su onda na nekim fabrickim postavkama, da li to vazi za sve modele, pa cak i za GoldWing? Da li to znaci da motor pamti stil voznje kakav je bio kod prethodnog vlasnika, pa to moze da se razlikuje od naseg stila itd. Da li moze neko ove stvari malo bolje da objasni? Hvala najlepse...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Donaudampfschifffahrtselektrizitätenhauptbetriebswerkbauunterbea, 461 postova
  • Motocikl: Forza 350 ('22)

To je samo kalibracija kvacila, prvenstvo sluzi da se uskladi novo kvacilo sa menjacem. Samo sa Hondinom dijagnostikom se moze uraditi reset ECU menjača što bi bilo pravo "učenje" menjača. U Delti traje 30min.

Promenio član SQTR

• Drug član, 1063 postova
  • Motocikl: Honda NC750XD

Ni posle ovoga ni posle pravog ucenja menjaca nisam primetio nikakvu znacajnu razliku. Mozda zato sto mi nije bio ni rastelovan :)

Jedino sam posle pravog Deltinog ucenja primetio da menja u drugim obrtajima, a fluidnost je ista kao pre.

Verovatno ce znaciti nekome ko bas ima neki problem ili ga je vozio super agresivno pa mu treba peglanje. 

• Podržavam 1

Za razliku od konvencijalnog, DCT trazi kočnicu u krivini jer se nikad ne zna kad ce da prešalta i prestane da koči motorom. 

Prednost integre je sto je zadnja kočnica na levoj ruci pa je lakse manevrisati na malim brzinama sa obe noge slobodne. 

Promenio član SQTR

Zato se koci pre kirivine. U krivini se drzi ili lagano dodaje gas radi drzanja balansa i trakcije, natezanja oslanjanja jer to mu daje stabilnost, a tada ni dct ne prebacuje u nizu i frke nema. Kocenje i prednja kocnica u krivini, naginjanje motora napred gubis balans plus lazno davanje dct-u signala da salta u nizu...fijuu

Nije do dct-a vec nacina voznje.

Koliko je ta brzina mala da trebaju obe noge? 

Sve se resava koriscenjem malo vise zadnje i vezbom. Retko ko je siguran na polukruznom. Leci ce to na svoje, samo strpljivo

• Podržavam 1

38 minutes ago, Ferty_ said:

Zato se koci pre kirivine. U krivini se drzi ili lagano dodaje gas radi drzanja balansa i trakcije, natezanja oslanjanja jer to mu daje stabilnost, a tada ni dct ne prebacuje u nizu i frke nema. Kocenje i prednja kocnica u krivini, naginjanje motora napred gubis balans plus lazno davanje dct-u signala da salta u nizu...fijuu

Nije do dct-a vec nacina voznje.

Koliko je ta brzina mala da trebaju obe noge? 

Sve se resava koriscenjem malo vise zadnje i vezbom. Retko ko je siguran na polukruznom. Leci ce to na svoje, samo strpljivo

Ne trebaju obe noge ali je bolji osecaj kao kvacilo. 

Nemam problem da trail brejkujem u krivini, nece on da vrati u nizu ali i u visu voli iako je gas konstantan. To svi prakticno rade u krivini nizbrdo. Mnogo je lakse naglo stati ako je to nedaj boze potrebno. 

Ima raznih stilova vožnje. 

Promenio član SQTR
  • Podržavam 1

59 minutes ago, dragan_alumiroi said:

Kad god mi dct prebaci brzinu a da  nisam hteo to je značilo da nisam u pravom modu. Inače mi čita misli.

Jedino što bih promenio je da u s1 može u 6. na 70 kmh

Isto. Cesto mi na 80+ pa mislim i do 90 drzi jos uvek petu i bespotrebno se dernja motor. Tacno mu je prava mera oko 70 u sestoj jer odatle lepo povlaci, a ko zeli da mu se dernja i bude spreman u nizoj brzini eno ima jos dva S moda koja sam koristio samo da probam i meni su totalno bespotrebni. Samo jednom mi je trebao S2 ne secam se na kom planinskom putu i to ne jer je S1 bio los nego sam onako natovaren hteo malo da poteram krivine, a jaka uzbrdica bese pa se razigrao :jee1:

• Podržavam 2

• Integrisan, 9285 postova
  • Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD
Pre 12 sati, SQTR je napisao:

To je samo kalibracija kvacila, prvenstvo sluzi da se uskladi novo kvacilo sa menjacem. Samo sa Hondinom dijagnostikom se moze uraditi reset ECU menjača što bi bilo pravo "učenje" menjača. U Delti traje 30min.

Nece da bude i ima razlike u radu pre i posle, da bi se uocila razlika "pre" se mora promeniti u odnosu kako je bilo. Inace reset preko dijagnostike svih racunara i ucenje traje ne vise od 5min.

Prave se prvi km u novoj sezoni, prvo sto primetih je da mi drzi za nijansu vece obrtaje, bacim pogled na tablu, kockice stoje kao lani ali zvuk agregata mi govori drugacije.

Drugo sto primetih je da mi duze drzi 2 brzinu na ubrzanju.

pre 2 dana uzeh da resetujem, jbg pozurilo se malo

L oznaka znaci da odg. temp. motora nije postignuta

IMG-20220421-162230.jpg

danas je pao i nama reset

IMG-20220423-170237.jpg

i to dobar, sve fercera kako treba

PANO-20220423-171952.jpg

• Sviđa mi se 4

Tesko da ce Delta da naplati 5min rada.

Ovo gore "kalibracija i reset" su prenete reči ovlašćenog servisera. 

• BJB Maxi scooter club, 1656 postova
Pre 5 sati, SQTR je napisao:

Zbog toga je tu ona cuvena 'cena za zapoceti sat....' :neznam:

Pre 12 sati, SQTR je napisao:

Da opet ponovim, reset svih računara i učenje traje (zagrejan motor) ne vise od 5min.

Lično bio, radio u par navrata.

• Svrati ponekad, 324 postova
  • Motocikl: CRF 1000L Africa Twin, Moto Guzzi V85TT

Imam puno godina. Kao i svi moji vršnjaci, počeo sam sa Tomosom, od automatika pa dalje. Ali nikad u životu nisam čuo za Tomos Streetmate, a vidim bio je i Streetmate R. Kako vidim, to je automatik u odeći nekog cafe racera, šta li. Kažu da su se proizvele svega dve serije.

E sad, zašto pričam ovo na NC temi. Pa zbog tanka, odnosno "kofera" na mestu tanka. Ispada da su to Slovenci uradili na ovom čudu još početkom veka.

Pogledajte video, a koga mrzi, neka krene od 2.00. Ali, super je video, ima još rešenja kao na NCu.

Promenio član Justicije
  • Sviđa mi se 3

• Svrati ponekad, 253 postova
  • Motocikl: Honda NC 750X
1 hour ago, Justicije said:

Imam puno godina. Kao i svi moji vršnjaci, počeo sam sa Tomosom, od automatika pa dalje. Ali nikad u životu nisam čuo za Tomos Streetmate, a vidim bio je i Streetmate R. Kako vidim, to je automatik u odeći nekog cafe racera, šta li. Kažu da su se proizvele svega dve serije.

E sad, zašto pričam ovo na NC temi. Pa zbog tanka, odnosno "kofera" na mestu tanka. Ispada da su to Slovenci uradili na ovom čudu još početkom veka.

Pogledajte video, a koga mrzi, neka krene od 2.00. Ali, super je video, ima još rešenja kao na NCu.

Nikad čuo za ovaj Tomos. Možda je bio samo za izvoz tada? pa je promakao pažnji.

Ali kad smo već kod tomosovih inovacija ovaj post me osim naših prvih motora podsjetio na još jednu naprednu prasku Slovenaca - strip o sigurnoj vožnji motocikla u kojem je glavni lik dječak po imenu Tom Os. Pa nas uči šta i kako...

Nadam se da je barem još neko osamdesetih godina prošlog vijeka čitao taj strip i da može potvrditi ovo što pišem jer iskreno i meni sada izgleda čudno....haha 

• U prolazu, 73 postova
  • Motocikl: Suzuki Burgman 400, 2004; Honda Integra NC750D, 2019;
1 hour ago, drazenye said:

Jel' stvarno ima dva filtera ulja?

Klasični filter ulja sa kućištem i filter DCT kao uložak.

Taj je tomos prva masina koju sam.hteo da kupim. Bio je salon na pocetku 29og novembra gde je danas Fiat Alfa ili tako nesto. Bile su dve verzije. Jedna kao naked, a druga kao neki retro stil. Motori slicni Yamahi ybr125 sto ima naked i custom. 

Bese plastikaner, lagan, ali sam po 20min sedeo i ljuljao, mastao ::)

Da li znate da Tomos ima SM i Kroserice i to takmicarske jako dobre i sa yamahinim motorom? Izguglajte...tomos je opasno pravio.te stvari, a ne znam danas rade li jos. Bese to negde 2000ih godina.

@Kadezi sta je stavka "zaptivka"?

Meni su na prvom zamenili samo ulje i filter ulja. Po fabrici se kao filter dct-a menja na narednom kao i filter vazduha. 

pre 10 minuta, Ferty_ je napisao:

sta je stavka "zaptivka"?

Oring gumica na poklopcu filtera DCT-a.

• Podržavam 1

• Svrati ponekad, 130 postova
Pre 10 sati, Kadezi je napisao:

Prvi servis zaborava nema - 16630 dinarjev.

Ovo me je podsetilo kada sam  radio prvi servis na svojoj novoj Hondi.  Kupio je u salonu dole u Triše Kaclerovića, a servisirao u Boleču. Isto su me ošašavili zbog ovlašćenog servisa.  Tada je tamo radio Zvonko, sledeći put običnom je bilo tri puta manje, za isto :)

Promenio član Nebojša S
  • Sviđa mi se 2

12 hours ago, Kadezi said:

@Ferty_ meni su u startu rekli da se na prvom servisu menja i filter dct-a. Sto se zaptivke tice, veruj mi da nemam pojma.

Meni jok. Jos sam pitao i insistirao da uz moju doplatu zamene i dct filter ker ne moze da skodi...ma jok. Samo ulje i filter ulja. Okeejj...ne mogu da im lupam cvrge ako nece. 

Zato od tada kad radim servis menjam sve. 

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 1250 postova
  • Motocikl: Suzuki Strom 650A, Yamaha XJ600S
pre 5 minuta, Ferty_ je napisao:

Okeejj...ne mogu da im lupam cvrge ako nece. 

ovo mi je totalno nejasno, oćeš da im platiš. Isto tako drug se naganjao sa drugim ovlašćenim oko kočionog ulja, 4 godine staro, "ma dobro je". Druže ako oću svaki mali servis da štelujem ventile, ima da šrafiš i naplatiš.
Jel neka patnja, može nešto da krene po zlu pri zameni filtera dct-a, pa zato izbegavaju? Tipa kao menjanje grejača na dizelima, umeju se zalome, pa majstori beže od toga ako ne moraju..

• Svrati ponekad, 253 postova
  • Motocikl: Honda NC 750X
16 hours ago, Kadezi said:

Prvi servis zaborava nema - 16630 dinarjev.

1651163384967.jpg

@Kadezi

Na koliko kilometara tačno si uradio prvi servis? Meni rekoše da od 800 do 1200 kad god dodjem dobro došao a što kasnije to bolje!? 

Da li su ti nudili 10W40? Pitam jer meni nude zbog klime. Da li da prihvatim?

A cijena 130Eur je mashala! Ugradili su se u svaku kapljicu

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja