Jump to content

Moto Zajednica

Epilog udesa od avgusta prošle godine

Recommended Posts

• 8-bit, 1882 postova
  • Motocikl: KTM690 | Freeride 250R | Burgman 650

Lep dan, 4 popodne, ja i kolega išli do grada, svako svojim motorom.

U Partizanskoj ulici u NS-u, semafor, zeleno svetlo, idemo pravo, brzina oko 50km/h.

Auto iz suprotnog pravca se prestrojava da skrene u njegovo levo. U momentu kada

ja ulazim u raskrsnicu, on daje gas i izleće ispred mene - kaže da me nije video.

Nisam stigao ni da prikočim, udarac - letim kao u filmu i "sreća" ateriram na glavu.

Prvo pomislih - dobro je nisam slomio vrat. Pokušam da ustanem pa opet sednem.

Kaciga uništena, motor totalna šteta. Lap top u koferu, koji je leteo jedno 20 metara,

se iskrivio ko banana.

Uglavnom pokupi me hitna, par dana zajebancije u urgentnom. Malo sam pišao krv,

jedva hodao mesec dana, i to je to.

Čim sam naplatio osiguranje, sutra kupio drugi motor i prekosutra zapucao na more.

E sad, već sam zaboravio na to, kad danas dobijem dopis od tužilaštva:

post-30986-0-00708300-1444939671.jpg

Kako ja ovo razumem, on nije ni stigao do sudije.

Nešto su se nagodili, ali ja nemam pojma šta, jer "naredbu" koja nalaže neku obavezu nisam dobio.

Jel' inače ovakva procedura, ili su nešto smutili?

Da zahtevam da mi dostave pomenutu "naredbu", čisto da ih malo iscimam.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Rođen da peca, nateran da radi, 260 postova
  • Motocikl: FZS 1000 (ostali samo dugmići)

Ako se ne varam, u pitanju je oportunitet. Ponudi mu se ispunjavanje određenih obaveza - nadoknada štete, uplata novca državi, itd....a zauzvrat se ne pokreće krivični postupak. Sve ovo, pod uslovom da je do tada neosuđivan. Ova mera se često koristi u zadnje vreme.

• Podržavam 2

• 8-bit, 1882 postova

Zahtevaću da mi pošalju "nagodbu" baš da vidim koliko vredi kada nekome sjebeš deo života.

I zar ne bi trebalo oštećeni da se složi sa ovim - mene su iskulirali.

• Podržavam 2

• Svrati ponekad, 194 postova
  • Motocikl: SV 650 S

Taj predmet u istom delu sadrzi krvicnu i prekrsajnu prijavu...

Oportunitet se prumenjuje samo na krivicnu prijavu, ali i dalje mu ostaje prekrsajna prijava, odnosno kazna, bodovi, zabrana itd...

Samo pod uslovom da ispostuje obaveze zadate nacelom oportuniteta, ako nadzornik utvrdi da nije ispostovao bilo koji deo obaveza ponovo stupa na snagu krivicna ali mislim ovaj put bez mogucnosti finansijskog poravnanja odnosno ide na robiju onoliko koliko je propisano za dato delo...

Verovatno je bio cirke, ne registrovan ili bez dozvole dok je zaradio krivicnu...

• Drug član, 1885 postova

Uplatio je pare u budžet koji posle ide u humanitarne svrhe, kako se dogovorio sa tužilaštvom.

U pravu su ljudi, primenjen je institut oportuniteta. Po ZKP-u iz 2012 nije potreban pristanak oštećenog za to. Ali jeste potrebno da nije bilo alkohola, crvenog svetla, velike brzine i sl.

Ovde su procenili da je to bio nehat, tj da nije išao namerno da te udari, a za to je predviđena novčana kazna ili zatvor do godinu dana(a koji uglavnom zbog saobraćajnih dela bude nanogica) tako da su bez postupka uterali pare u budžet i svi srećni.

Ti si naplatio od osiguranja, živ si i zdrav,država je uzela novac u humanitarne svrhe, ovaj nesrećnik se nije vukao po sudu već se usrao od tužioca, tako da je u principu sve ok

• Podržavam 1

• U prolazu, 70 postova
  • Motocikl: BMW F650 CS

Uplatio je pare u budžet koji posle ide u humanitarne svrhe, kako se dogovorio sa tužilaštvom.

U pravu su ljudi, primenjen je institut oportuniteta. Po ZKP-u iz 2012 nije potreban pristanak oštećenog za to. Ali jeste potrebno da nije bilo alkohola, crvenog svetla, velike brzine i sl.

Ovde su procenili da je to bio nehat, tj da nije išao namerno da te udari, a za to je predviđena novčana kazna ili zatvor do godinu dana(a koji uglavnom zbog saobraćajnih dela bude nanogica) tako da su bez postupka uterali pare u budžet i svi srećni.

Ti si naplatio od osiguranja, živ si i zdrav,država je uzela novac u humanitarne svrhe, ovaj nesrećnik se nije vukao po sudu već se usrao od tužioca, tako da je u principu sve ok

sa akcentom na deo rečenice koji kaže "živ si i zdrav" ;)

• 8-bit, 1882 postova

Ma nisam ni hteo da se nešto žalim. Malo me nervira što su mi poslali obaveštenje da odustaju od

tužbe, a nisu naveli šta su se "dogovorili". Naravno da to budi u meni neku sumnju, kao - to su zaboravili.

Čim sam naplatio osiguranje, sutra kupio drugi motor i prekosutra zapucao na more.

Koje osiguranje imas?

Da bude jasno, proteklo je više od mesec dana dok nisam dobio osiguranje. Inače Uniqa me isplatila,

i to, što sam bio sav izubijan, oko 1000E. Za kacigu, totalnu štetu na motoru, slupan kofer, lap top - isto 1000E.

Motor je bio KLE '93 godište u odličnom stanju, ofarban, sređen, baš sam uživao vozeći ga.

Možda sam mogao dobiti i više, ali nisam imao živaca.

• Drug član, 1711 postova
  • Motocikl: Kawasaki Versys 1000 Grand Tourer

Nije loš ovaj pravni institut, naravno, pod uslovom da se primenjuje selektivno, u opravdanim slučajevima opisanim u zakonu. Dodao bih da se na ovaj način izbegava društvena "stigma" osudjivanosti na zatvorsku kaznu, gubitak posla ukoliko je kazna zatvora duža od 6 meseci (Zakon o radu, čl. 176.), kasnije otežana zapošljivost itd..

• Kontraš!, 1271 postova
  • Motocikl: KLX 650 sm/enduro

druze tebe su tu onda uradili lepo procenitelji iz osiguranja i ti si trebao da se zalis na njihove procene a ne zbog ovoga. Lepo oteras motor u ovlascen kawasaki servis i platis im da ti daju predracun pa onda dostavis osiguranju. Al dobro, vesti su to prevaranti, i cesto puta moras da ih ganjas sa dobrim advokatima...

• Strucnjak, 1631 postova
  • Motocikl: CRF300L

Koje osiguranje imas? 

Nije bitno koje on osiguranje ima vec koje osiguranje ima druga strana. Ja imam ocajno iskustvo sa Uniqua osiguranjem i od mene nece videti nikad ni dinara. Procenitelj se sluzio lazima i prevarama, lagao je o nacini primene zakona i plasio protivustavnim netacnim argumentima. Govna.

• Solo Rider, 3191 postova
  • Motocikl: Yamaha FJR 1300 A

"Čim sam naplatio osiguranje, sutra kupio drugi motor i prekosutra zapucao na more"

Kaži nam kako si prošao s obzirom na deo uništenog života i pričinjene štete. Mislim da li zadovoljan kompenzacijom za sve gore navedeno???? Cenim da ti je proradila žiška pa te sad kopka koliko se država tu ugradili.Nemoj da se truješ i nerviraš ide svojim putem.Kupio si drugi motor i to je već nešto a u svakom slučaju bolje od ništa s obzirom kako su drugi prolazili.

• 8-bit, 1882 postova

"Čim sam naplatio osiguranje, sutra kupio drugi motor i prekosutra zapucao na more"

Kaži nam kako si prošao s obzirom na deo uništenog života i pričinjene štete. Mislim da li zadovoljan kompenzacijom za sve gore navedeno???? Cenim da ti je proradila žiška pa te sad kopka koliko se država tu ugradili.Nemoj da se truješ i nerviraš ide svojim putem.Kupio si drugi motor i to je već nešto a u svakom slučaju bolje od ništa s obzirom kako su drugi prolazili.

Da li sam zadovoljan kompenzacijom - pa baš i nisam, ali mi je bitnije moje mentalno zdravlje od par stotina evra više.

Ne nerviram se uopšte, više sam blago iritiran - da ih nazovem "nelogičnostima" koje u zadnje vreme prožimaju celo naše društvo.

Krenuo sam preširoko, ali kad ste već pitali...

"Oportuniti" je dobra stvar, posebno ako sredstva idu u humanitarne svrhe.

Nelogično je obavestiti oštećenog da se odustaje od procesa, a ne navesti razlog, bolje da ga ne obaveste.

Dok ovo pišem, malo sam potražio pojam "oportuniti".

Dovoljno je pročitati prvi pasus predgovora da vam sve bude jasno:

http://www.partners-serbia.org/wp-content/uploads/2013/06/primena.nacela.oportuniteta-publikacija1.pdf

Tamo piše:

U periodu od deset godina, navedene odredbe Zakonika o krivičnom postupku pretrpele su

veći broj izmena i dopuna koje, nažalost, nisu doprinele usavršavanju ovog načela

jer su bile nedovoljno jasne, bez koncepcije, doslednosti i logike.

Ipak nisam ja Don Kihot.

• Drug član, 1885 postova

Zakon je počeo da se primenjuje 2012 godine, donet je ranije. Pre toga je sam oportunitet izgledao drugačije.

Konkretno ovo je manje više eksperiment u uvođenju nekog oblika američkog krivično procesnog sistema.

Tamo je tužilac bog i batina, a znate i sami iz serija i filmova kako mogu da se dogovore ili da ne pokrenu gonjenje.

Prema statistici kod njih se preko 90% slučajeva reši pre suda.primamljivo zar ne?

Pare stvarno idu u humanitarne svrhe i to nekih otprilike pedesetak hiljada. A tokom postupka bi samo oduzimao vreme i kazna ne bi obuhvatala novčanu. Samo bi bili novi troškovi.

kapiram da ti je loš osećaj sto te niko ništa nije pitao, ali u ovoj varijanti tako je bolje za sve

• Svrati ponekad, 231 postova
  • Motocikl: VIRTUELNI

ja kad sam imao udes...pre nego sto ce njemu da odrede "kaznu"- oportunitet ,trazena je izjava od mene da necu da ga krivicno gonim, ( kad sam potpisao,platio je  na tri rate iznos 50.000 za deciju bolnicu u beogradu...)

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja