Robin Hood 3967 Napisano Avgust 9, 2015 Princ Sherwood-a, 2447 postova Lokacija: Blokovi Prijavi odgovor kao problematičan Tako je. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ivan88 855 Napisano Avgust 9, 2015 Ludi kompjuteraš, 729 postova Lokacija: Subotica Motocikl: Honda CBR250R 2011 Prijavi odgovor kao problematičan Trese vam se noga kolega uglavnom menjam sa kvačilom jer ne ubrzavam toliko da bude fluidno ali kada odvrnem gas i uradim blagi pritisak na polugu menjača i secnem gas brzo, TDM salta bez pardona iako bas nije poznat po fluidnom menjacu. Ako secnem laganije, trzne, znaci da ne vozim dovoljno ostro za saltanje bez kvačila već kruziram penzionerski. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ortodox09 24 Napisano Avgust 9, 2015 U prolazu, 67 postova Lokacija: Doboj - Novi Sad Motocikl: Honda VFR rc36 Prijavi odgovor kao problematičan Sinoc sam probao iz manje u vecu na VFRu... iz vece u manju cu sutra da probam, ali u povratku sa posla... negde blizu mehaničara, da se nađe za ne daj Bože Kad sam provalio koliko je to ''tek tek'' više nije bilo cimanja. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bdada 14512 Napisano Avgust 9, 2015 moto merkat °°, 4898 postova Lokacija: Šid Motocikl: Yamaha TDM 3VD Prijavi odgovor kao problematičan I kada saltam sa kvacilom TDM-a ubacujem tj "pripremim" kao da cu bez,blago polugu na gore bas zbog njegovog menjaca i kada krecem ne bodem iz prve nego prvo lagano pa tek onda ubacujem,tako sam navikao pa i bez kvacila nema trzaja. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dominator96 864 Napisano Avgust 10, 2015 Svrati ponekad, 475 postova Lokacija: Temerin-Novi Sad Motocikl: Kawasaki Versys 650 Prijavi odgovor kao problematičan Daću ja vama moju Teneru pa je prešaltajte bez kvačila...sutra malo... xaxaxaxxaxaxxaa dajem i ja yz 500 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ThePainkiller 4384 Napisano Avgust 10, 2015 Drug član, 3827 postova Lokacija: Kula Motocikl: Honda VFR750 RC36 Prijavi odgovor kao problematičan Daću ja vama moju Teneru pa je prešaltajte bez kvačila...sutra malo... xaxaxaxxaxaxxaa dajem i ja yz 500 Eh Dusane, stim tvojim poginuti i sa kvacilom,a kamoli bez kvacila... :-) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
abarth_maniac 6007 Napisano Avgust 10, 2015 Drug član, 2777 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: SV 650S, Simson SR50, Cagiva Mito, CBF1000 Prijavi odgovor kao problematičan Ima još jedna stvarčica... Napisano je svašta, i generalno je tačno, neću polemisati. Nije spomenuto jedino, da je lakše šaltati bez kvačila agregat sa 4 redna nego npr sa jedanim cilindrom. Naravno, 2 komada su između. Da obrazložim, kada motocikli ima jače kočenje motorom, menjač trpi veću silu. Pa je teže potrefiti taj cim gasa da bi se došlo u "REV MATCH" , da ne bi bilo momenta na menjaču.Primer: Moj SV kad se oduzme naglo gas, počne da klizi koliko koči motorom. (jednocilindraši pogotovo) Zamislite da ga bocnem bezdušno jednu niže? Em se neda menjač, em kad bih uspeo, efekat bi bio kao da sam stao na zadnju kočnicu. Inače češće šaltam bez kvačila nego sa... Niže kako kad, kad peglam, koristim kvačilo da bih imao smooth na kočenju. I u svakom slučaju radim preload na polugu menjača. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ThePainkiller 4384 Napisano Avgust 10, 2015 Drug član, 3827 postova Lokacija: Kula Motocikl: Honda VFR750 RC36 Prijavi odgovor kao problematičan O tome ja i pričam...moj je jedan cilindar...ne kažem da je nemoguće šaltati bez kvačila, ali je vraški teško pogoditi tajming za pritiskanje poluge...ako imalo pogrešiš motor trzne i dosta je neprijatan osećaj... Dolazim do zaključka da mi je mnogo lakše šaltati sa kvačilom, nego igrati lutriju sa menjačem, a video sam kako može izgledati menjač od XT-a kada se jaši po njemu bez milosti... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Marko1995 891 Napisano Avgust 11, 2015 Zainteresovan, 653 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: BMW R1200GS Adventure, Benelli TRK 502 X Prijavi odgovor kao problematičan Kod mene na kinezu mozes kako oces, kad ubrzavam sto ga jace zavrcem lepse upada u brzinu, glatko, nema da trzne A iz vece u manju isto laganica, al jos lepse kad se malo doda gasa...Jos ako neko ima problema sa tim iz vece u manju ako mu nije stalo bas da iskoristi maksimalno motorono kocenje, nego hoce samo da presalta nek proba da uspori jos malo (vise nego sto bi inace saltao u manju) pa onda da prebaci sa tim medjugasom ima da upadne samo tako...Radio sam ja ovo i pre, nego sad video temu pa reko aj da probam bas, vozao se jedno pola sata, kvacilo pipnuo samo kad sam izasao iz dvorista, i dva puta sto sam krenuo sa crvenog E sad moze biti da je do kineza pa sve ide ovako lako il sam majstor da ga potrefim Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ŠekiKG 4332 Napisano Avgust 11, 2015 Šumadinac, 1581 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Yamaha xj 900S Diversion Prijavi odgovor kao problematičan Majstor koji mi održava motore tvrdi da šaltanje bez kvačila ne proizvodi nikakva oštećenja i da se, kod starijih motora bez problema šaltuje "na gore", ka nižim brzinama mogu nastati oštećenja, dok je na novim motorima moguća i jedna i druga opcija. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ThePainkiller 4384 Napisano Avgust 11, 2015 Drug član, 3827 postova Lokacija: Kula Motocikl: Honda VFR750 RC36 Prijavi odgovor kao problematičan Majstor koji mi održava motore tvrdi da šaltanje bez kvačila ne proizvodi nikakva oštećenja i da se, kod starijih motora bez problema šaltuje "na gore", ka nižim brzinama mogu nastati oštećenja, dok je na novim motorima moguća i jedna i druga opcija.U prevodu-kvacilo nije bez razloga tu stavljeno... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
cikamiroslav 149 Napisano Avgust 12, 2015 Svrati ponekad, 192 postova Lokacija: Paraćin Motocikl: Hyosung GV 650 EFI 2010 Prijavi odgovor kao problematičan Probao sam na autu- MOŽE!!! Nikad dosad to nisam probao, a vozim 100 godina Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
milomir22 3579 Napisano Avgust 15, 2015 Malinar u pokusaju, 1707 postova Lokacija: Kg Motocikl: triumph tiger 1050 Prijavi odgovor kao problematičan Bolje zameniti lamelu posle odredjene kilometraze (ipak je to potrosni materijal), nego zbog gluposti kupovati nov menjac. Dugo vozim motore, ali nikada nisam probao da saltam bez kvacila, niti cu, moc navike ili strah, a mozda i nisam neki vozac. Automobil tek ne bih probao bez kuplunga. Takve igrarije mogu skupo da kostaju. Ko zna, svaka cast! 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BokyBoy 17048 Napisano Avgust 15, 2015 Vozim motor, nisam BAJKER, 2360 postova Lokacija: BGD-LHS Motocikl: Kawasaki Ninja ZZR1400 '09 ABS aka Black Widow Prijavi odgovor kao problematičan Ubodeš uvek, samo ako znaš kako. Znači, pritisak na šaltheblu (ne manijački, preload što bi rekli Šveđani) dok se ubrzava. U trenutku kad hoćete da prešaltate, samo otpuštanjem gasa secnite ubrzanje i menjač će sam upasti u viši stepen prenosa k'o u puter. Ovo raditi pri odsečnijem ubrzanju, ne pri konstantnom gasu. Gas ne treba otpuštati skroz, samo ga malo vratiti i biće dovoljno. Što se tiče šaltanja "na dole", tu je potreban međugas odnosno treba uraditi "rev matching". Mada i tada treba šaltati "na vr' " kvačila. Objasnio... ...sve istina...kvacilo samo prilikom kretanja... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Robin Hood 3967 Napisano Avgust 15, 2015 Princ Sherwood-a, 2447 postova Lokacija: Blokovi Prijavi odgovor kao problematičan Doduše, zaboravio sam da dodam. Treba i između prve i druge koristiti kvačilo. Nije da ne može ali da bi se izbeglo slučajno izbacivanje iz brzine. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zika56 17045 Napisano Avgust 15, 2015 Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3647 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan Na BMWu mi se dešava da prilikom šaltanja naniže dođe do kratkotrajnog proklizavnja zadnjeg točka, pa iz tog razloga kvačilo koristim ako idem od treće naniže. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bug1 235 Napisano Novembar 16, 2015 Svrati ponekad, 198 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Kad sam prvi put video temu razmišljao da li da probam ali je ostalo samo na tome . Kratko posle toga u vožnji na šaltanju nešto kvrcnu i osta ručica da landara . Reko' ode sajla....Setim se teme i rešim da se oprobam , posle par kilometara i 10ak šaltanja na više i niže provalio fazon i ide bez problema . Jedini problem što nisam smeo da stanem nigde . Kad se mora mož' se nauči . Inače , nije pukla sajla nego se samo otkačila ona budzica dole kod šaltalice al' ko će gleda tad po mraku kad može i bez kvačila Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Svaler 1990 Napisano Novembar 16, 2015 ..., 2427 postova Lokacija: Tемерин Motocikl: Honda VFR 800 Vtec Prijavi odgovor kao problematičan Trese vam se noga kolega uglavnom menjam sa kvačilom jer ne ubrzavam toliko da bude fluidno ali kada odvrnem gas i uradim blagi pritisak na polugu menjača i secnem gas brzo, TDM salta bez pardona iako bas nije poznat po fluidnom menjacu. Ako secnem laganije, trzne, znaci da ne vozim dovoljno ostro za saltanje bez kvačila već kruziram penzionerski.Па како онда убрзаваш ако не може да буде флуидно? Ја мог шалтам без и на 3 хиљаде стварно глатко. Иначе, не знам за ваше, али на мом ТДМ-у осетим и чујем скоро свако шалтање са квачилом, док је без квачила и smooth, и глатко и упада ко у сир. И тако га и возим. Из 1 у 2 са квачилом, јел без увек остане у леру, на доле са међугасом. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ivan88 855 Napisano Novembar 16, 2015 Ludi kompjuteraš, 729 postova Lokacija: Subotica Motocikl: Honda CBR250R 2011 Prijavi odgovor kao problematičan Trese vam se noga kolega uglavnom menjam sa kvačilom jer ne ubrzavam toliko da bude fluidno ali kada odvrnem gas i uradim blagi pritisak na polugu menjača i secnem gas brzo, TDM salta bez pardona iako bas nije poznat po fluidnom menjacu. Ako secnem laganije, trzne, znaci da ne vozim dovoljno ostro za saltanje bez kvačila već kruziram penzionerski.Па како онда убрзаваш ако не може да буде флуидно? Ја мог шалтам без и на 3 хиљаде стварно глатко. Иначе, не знам за ваше, али на мом ТДМ-у осетим и чујем скоро свако шалтање са квачилом, док је без квачила и smooth, и глатко и упада ко у сир. И тако га и возим. Из 1 у 2 са квачилом, јел без увек остане у леру, на доле са међугасом. Pa onako, ocu kakiti necu kakiti. Ispred mene deda u kolima, iza zena za volanom, a ja bi da preticem a bas nisam doruckovao jutros sinoc mi bas drug kaze (doduse isli smo kolima) da vozim ko penzioner lagano i previse pazljivo. Moj odgovor: E moj ti da vozis motor po gradu svaki dan i dozivljavas raznorazne situacije ti bi isto ovako vozio. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
AndjeoPakla 3469 Napisano Novembar 17, 2015 Zainteresovan, 429 postova Lokacija: Petrovac na Mlavi Motocikl: CBR 900RR Prijavi odgovor kao problematičan Imam ja Jawu 350 i na njoj to baš glatko ide, vozio jednu-dve sezone bez sajle za kvačilo, čak je ok i za start jer kad se ubaci u prvu i drži poluga pritisnuta skoro skroz drzi odvojeno dok se ne pusti poluga i tad motor kreće. Nego nije mi baš jasno zašto su stavili ler između 3. i 4. brzine, dešava se da ponekad kad se slabije podigne poluga pri šaltanju iz 3. u 4. ostane na tom leru. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
jboban 412 Napisano Novembar 17, 2015 Zainteresovan, 969 postova Lokacija: Užička Republika Motocikl: Suzuki DL650 V-Strom Prijavi odgovor kao problematičan Ja probah malo, ali retko uspe. Uradim preload (natezanje), secnem gas, ali nekad prebaci, nekad ne. Kad ne prebaci to je vrlo neprijatno cimanje. Ne znam u čemu je problem. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
rboban 1038 Napisano Novembar 17, 2015 Drug član, 3000 postova Lokacija: Obrenovac Motocikl: FleXeR Prijavi odgovor kao problematičan Imam ja Jawu 350 i na njoj to baš glatko ide, vozio jednu-dve sezone bez sajle za kvačilo, čak je ok i za start jer kad se ubaci u prvu i drži poluga pritisnuta skoro skroz drzi odvojeno dok se ne pusti poluga i tad motor kreće. Nego nije mi baš jasno zašto su stavili ler između 3. i 4. brzine, dešava se da ponekad kad se slabije podigne poluga pri šaltanju iz 3. u 4. ostane na tom leru. I dalje si vozio sa kvacilom, ali noznom komandom! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ŠekiKG 4332 Napisano Novembar 17, 2015 Šumadinac, 1581 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Yamaha xj 900S Diversion Prijavi odgovor kao problematičan Ja probah malo, ali retko uspe. Uradim preload (natezanje), secnem gas, ali nekad prebaci, nekad ne. Kad ne prebaci to je vrlo neprijatno cimanje. Ne znam u čemu je problem. U tebi! Ako sve odradiš kako treba, kao što je već napisao i objasnio Robin, ulazi kao u puter. Verovatno ne ubrzaš dovoljno. Daj mu ga malo po gasu, uz konstantan (malo jači, ne preterano, ali to vremenom naučiš da doziraš) pritisak na polugu i kada oduzmeš -"secnneš" gas, bez problema sam ulazi u brzinu. I savet - to vežbaj na otvorenom putu, pravcu, jer ćeš verovatno biti usredsređen na tu radnju tako da nećeš biti dovoljno i potrebno koncentrisan na ostale učesnike u saobraćaju. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ThePainkiller 4384 Napisano Novembar 17, 2015 Drug član, 3827 postova Lokacija: Kula Motocikl: Honda VFR750 RC36 Prijavi odgovor kao problematičan Ja probah malo, ali retko uspe. Uradim preload (natezanje), secnem gas, ali nekad prebaci, nekad ne. Kad ne prebaci to je vrlo neprijatno cimanje. Ne znam u čemu je problem. U tebi! Ako sve odradiš kako treba, kao što je već napisao i objasnio Robin, ulazi kao u puter. Verovatno ne ubrzaš dovoljno. Daj mu ga malo po gasu, uz konstantan (malo jači, ne preterano, ali to vremenom naučiš da doziraš) pritisak na polugu i kada oduzmeš -"secnneš" gas, bez problema sam ulazi u brzinu.I savet - to vežbaj na otvorenom putu, pravcu, jer ćeš verovatno biti usredsređen na tu radnju tako da nećeš biti dovoljno i potrebno koncentrisan na ostale učesnike u saobraćaju. U prevodu, gledaj ispred sebe i vozi pazljivo i sa koncetracijom i koristi kvacilo...jer i postoji sa razlogom... 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Svaler 1990 Napisano Novembar 17, 2015 ..., 2427 postova Lokacija: Tемерин Motocikl: Honda VFR 800 Vtec Prijavi odgovor kao problematičan А Борисе, ти се ухватио разлог па разлог. Разлог због ког је стављен је кретање из места, и шалтање на ниже. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...