Robin Hood 3967 Napisano Januar 22, 2015 Princ Sherwood-a, 2447 postova Lokacija: Blokovi Prijavi odgovor kao problematičan Tako je Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4184 Napisano Januar 22, 2015 (promenjeno) Ne silazi, 6551 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Morao sam ipak da izbrišem poruku. Promenio Januar 23, 2015 član đunta Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4184 Napisano Januar 22, 2015 Ne silazi, 6551 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Ja diskusiju vidim kao priliku da naucim nesto, pogotovo sto mi se desi da mi je logika pogresna, sem ako ne predje u prepucavanje sto nije slucaj. Da ne beše priče ja ne bi pročito svoje reči po drugiput i ne bi uočio grubu omašku, a pre neki dan sam upravo preračunavao hidrauliku amortizera koja je jednako važi ko i za štapove. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4184 Napisano Januar 23, 2015 Ne silazi, 6551 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Ja diskusiju vidim kao priliku da naucim nesto, pogotovo sto mi se desi da mi je logika pogresna, sem ako ne predje u prepucavanje sto nije slucaj. Da ne beše priče ja ne bi pročito svoje reči po drugi put i ne bi uočio grubu omašku, a pre neki dan sam upravo preračunavao hidrauliku amortizera koja je jednako važi ko i za štapove. Prosta celokupna zapremina ulja koja se sipa nije isto što i radna zapremina koja treba da stoji u istom odnosu naspram kompresionog prostora da bi stepen sabijanja ili kompresioni odnos bio jednak projektovanom, odnosno ne promenjen. Tačno je da se hod štapa ne menja iako me pojam ekstendera naveo na pogrešan zakjlučak da se povećava, tako da kompresioni odnos ostaje ne promenjen ako se u štap doda količina ulja jednaka zapremini ekstendera. Međutim, prenabrego sam činjenicu da se radi o takozvanom emulzionom amortizeru, jer to štap i jeste, i po mom znanjcu zapreminski odnos ulja naspram gasa valja da bude u nekom odnosu, konkretno, kako je inženjerski projektovan. Posledica sabijanja je pojava pritiska i promenom kompresionog odnosa se on povećava ili smanjuje, kod nekih štapova postoji opcija duvanja i podizanja pritiska unutar cilindra ali uz nepromenjene količine i ulja i gasa, tako da ostajem pri mišljenju da pri ugradnji šupljeg ekstendera valja ispioštovati zatečeni odnos ulja naspram gasa i shodno toj proporciji dodati ulje iako se radi o relativno maloj promeni i bez obzira na posledični rezultat ili da li će to neko da primeti ili ne. Mehanika je egzaktna i uvek sa nekom projektovanom tolerancijom i ja nastojim da se uvek držim u tom okviru jer van toga je obično kvar ili put do njega, a lična percepcija krajnje subjektivna. Ko što je Nenad rekao, pitanje ove modifikacije je kako će rezultovati u praksi, svakako da će doći do pomeranja geometrije a i samim istezanjem opruge za dubinu ekstendera će ona promeniti inicijalnu karakteristiku tako da se problematika usložnjava. Ne nastojim da odvratim pošto i sam volim modifikacije, lično bih voleo da čujem rukovođenje za njom kao i rezultat iste. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mrva 541 Napisano Januar 23, 2015 Zainteresovan, 728 postova Lokacija: Beograd, Zvezdara Prijavi odgovor kao problematičan Jedino treba uzeti u obzir da, ako je ovaj dodatak supalj, treba resiti oslanjanje opruge. Ako je od punog materijala, (pretpostavljam da jeste) treba ga samo usrafiti i gas. A valjda je onaj koji ga je smislio racunao na to da ovo treba da potisne oprugu i ostavio je mjesto dje ce se ona naslanjati kao na standardni cep-kapu u stapovima. Ako nije, onda samo treba naci odgovarajucu podlosku Sinoc razmisljam i sada tek vidim da je vec pomenuto. Nema logike da su suplji posto treba da sabiju oprugu kao i originalni cepovi. Dakle, dzaba polemisemo Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ARES 1238 Napisano Januar 23, 2015 Drug član, 2318 postova Lokacija: Beograd-Vracar Prijavi odgovor kao problematičan Mogao je da bude i supalj ali da precnik rupe bude manji od precnika opruge. @djunta Sve je to lepo sto pises ali praksa je jedno teorija drugo. Nivo ulja je nesto sto je dala fabrika ali se sa promenom nivoa ulja mogu resiti neke druge stvari, medjutim ljudima koji voze na ulici uvek savetujem fabricku meru. O geometriji je takodje nezahvalno pricati. Ne znamo koliko je kolega tezak, koje su opruge u motoru itd.... Uvek kazem, opruge u tim starijim motorima su za vozaca tezine od 60-70kg.... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 22204 Napisano Januar 23, 2015 Integrisan, 9562 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan Gotovo sam siguran da opruge ostaju u fabrickom polozaju, ukoliko "odu" gore ekstender gubi funkciju posto za duzinu istog stap u cizmu sidje... Dobijes istu duzinu sa manjim hodom... Upustanjem kroz trouglove povecava se osovinski razmak, geometrija pomerena, vozne karakteristike ce biti i laiku uocljive u vidu vece stabilnosti na pravcu dok ce krivine "trpeti"... Mada o enduro motoru govorimo... Pozdrav Nenad. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mrva 541 Napisano Januar 23, 2015 Zainteresovan, 728 postova Lokacija: Beograd, Zvezdara Prijavi odgovor kao problematičan Mogao je da bude i supalj ali da precnik rupe bude manji od precnika opruge. Naravno da moze ali ne vidim logiku da se tako pravi, trazi dodatni posao, a nikakvih dobitaka sem olaksavanja koje je zanemarljivo sem ako neko ne bi da eksperimentise. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Jelenko Vilotic 1012 Napisano Januar 23, 2015 I have limited knowledge to make room for faith..., 435 postova Lokacija: Padova, Italy Motocikl: R1200GS Prijavi odgovor kao problematičan Extender je supalj, ali mu je unutrasnji precnik toliki da moze da sabije oprugu... ceo motor je pomalo podigut posto je ekstender ugradjen i na zadnji amort... inace deluje kao da si na africi, sto se visine tice... nista posebno... motor sam kupio takav, tako da mi je svejedno... kada je vec tu nek stoji, ionako mi se svidja da je malo visi.. inace vozljivost je ista, trandza je trandza... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ARES 1238 Napisano Januar 23, 2015 Drug član, 2318 postova Lokacija: Beograd-Vracar Prijavi odgovor kao problematičan Kazem ja... A krenule su bile filozofije. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4184 Napisano Januar 23, 2015 Ne silazi, 6551 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Kazem ja... A krenule su bile filozofije. Kad je kiša, kad je sunce, praznjikav forum. Pošto extender nema veliku zapreminu ko što bi mogao da ima po samoj slici a da je skroz šupalj, nabija oprugu kao u fabričkoj postavci, pri zameni ulja preračunaj ili premeri odokativno njegovu kubaturi i dodaj u štapove 2/3 od toga. Podrazumeva se da se uvek sipa propisana količina ali je naj bitnije da oba štapa budu jednako napunjena, ( http://forum.bjbiker...edivanje-nivoa/ ), ustalom to je i naglašenu u manualu. ARES Postavljeno Danas, 10:24 AM @djunta Sve je to lepo sto pises ali praksa je jedno teorija drugo. Nivo ulja je nesto sto je dala fabrika ali se sa promenom nivoa ulja mogu resiti neke druge stvari, medjutim ljudima koji voze na ulici uvek savetujem fabricku meru. Trkaće fore su nešto o čemu ja lično nerado govorim, firam ili primenjujem u "civilstvu" iako se držim tih principa u "običnoj" i hobi mehanici. Svaka takmičarska naprava se nateže do kraja, svako trimovanje se usko podvodi samo jednom cilju, brzini, modifikacije su nužne ali je to uvek ko klizanje mošnicama po žiletu iznad bureta rakije. Naravno da se ne samo nivoom ulja već i viskozitetom drastočno može uticati na vešanje, a tek ako se uključe i ostali činioci na samom klipu,prelivnim ventilima, gas, no to je priča za takmičarski krug, za gradsku vožnju je dovoljno sipati rejsing amortizol i to prevashodno zbog kvaliteta, dužeg zadržavanja iste performanse i imunosti na temperaturu koja se posledično javlja u hidraulici i nimalo nije mala. Inače, BMW je nekad davno prvi metuo ulje u prednje moto vešanje i štap je takav i danas. Uživaj Ivane u Transalpu, sjajan motor i kad god ga vidim ne mogu se oteti a da ga ne pogledam. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Jelenko Vilotic 1012 Napisano Januar 23, 2015 I have limited knowledge to make room for faith..., 435 postova Lokacija: Padova, Italy Motocikl: R1200GS Prijavi odgovor kao problematičan hvala svima na odgovorima djunta ziv bio Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4184 Napisano Januar 23, 2015 Ne silazi, 6551 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan hvala svima na odgovorima djunta ziv bio Ž Hvala, i ti i živ bio i vozio. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...