Cvele 0 Napisano April 3, 2006 U prolazu, 24 postova Lokacija: Zajeèar Prijavi odgovor kao problematičan Evo ja otvorih ovu temu da ne bi zaèatavali neke druge. Verovatno mnoge interesuje ova tema, ostaje nam samo da èekamo da neko ljubazan napiše sve šta je potrebno od hemikalija, kako izgleda sam postupak, da li je moguæe de-hromirati delove... Ono što ja znam i što sam i radio jeste priprema za hromiranje. Delove pre hromiranja morate da se oèistite i izšmirglate, ispolirate, tako da izgledaju kao da su hromirani. Moraju da budu ravni i da se sijaju kao ogledalo ako želite da vam tako izgledaju i nakon hromiranja. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Pablo 1811 Napisano April 4, 2006 Vlasnik sajta, 5353 postova Lokacija: Beograd, Srbija Motocikl: BMW R1200 GS Adv, S1000RR; Beta 350RR Prijavi odgovor kao problematičan Odlicna ideja. I mene interesuje kako izgleda postupak... Znam da je elektroliza u pitanju, al ne znam detalje.... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Endurac 954 Napisano April 4, 2006 Drug član, 1576 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1100RT Prijavi odgovor kao problematičan Otac moje devojke se bavio ovim dosta dugo, postupak se zove GALVANIZACIJA, radi se u bazenima sa hemikalijama, a pokusacu da od njega saznam neke detalje koji su manje poznati o procesu, jer se verovatno o osnovnom procesu sve mozze nacci na net-u Znam da mu je poslednji veci posao bilo hromiranje felni i volana (kormana) za bicikle. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ApeX_DivisioN 104 Napisano April 4, 2006 Svrati ponekad, 289 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: TT600R Prijavi odgovor kao problematičan Ja znam postupak ali za kucno niklovanje. Uzme se jedna akvarel cetka za farbanje i na njoj imate onaj metalni deo za taj metalni deo se stavi parce nikla koji ce biti povezan sa + klemom od akomulatora a drugi deo tj. deo koji hocete da niklujete stavite - akomulatora i to sve spustite u neki akvarijum manji koji ce biti napunjen sa kiselinom od akomulatora (ispraznite jedno 2 kom). I kad to sve uradite polako premazijete cetkicom deo koji niklujete ali treba da taj nikl ima kontakt sa delom koji se niklje da bi se topio i cetkicom razmazujete. To je to nista strasno za kucnu upotrebu. Svi imamo sve samo nam je problem taj NIKL koji nemozemo da nabavimo. POzzzz I srecno Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vladas 192 Napisano April 4, 2006 Svrati ponekad, 373 postova Lokacija: Buenos Aires, Argentina Motocikl: BMW F650GS Prijavi odgovor kao problematičan Nije bas pravo hromiranje al' eto bacite pogled... Farba koja kada se osusi navodno izgleda kao da je hromirano... skupoooo! Cekam da mi stigne, iz madjarske, primerak ofarban tom bojom... ko zna mozda i valja. http://alsacorp.com/chrome.htm Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
darko dav 710 Napisano April 4, 2006 Zainteresovan, 633 postova Lokacija: SVILAJNAC Motocikl: Honda Africa crf 1000 Prijavi odgovor kao problematičan brate javi kad to stigne,izgleda mi jako zanimljivo,ako to nesto vredi sigurno uzimam i ja :wink: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
quasaar 1027 Napisano April 4, 2006 Călător motocicleta, 2361 postova Lokacija: Novi Sad / Mlecni Put Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :) Prijavi odgovor kao problematičan Nije bas pravo hromiranje al' eto bacite pogled... Farba koja kada se osusi navodno izgleda kao da je hromirano... skupoooo! Cekam da mi stigne' date=' iz madjarske, primerak ofarban tom bojom... ko zna mozda i valja. http://alsacorp.com/chrome.htm[/quote'] A koliko je to skuuuupooooo, onako na odprilike, ako nije tajna Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Cvele 0 Napisano April 4, 2006 U prolazu, 24 postova Lokacija: Zajeèar Prijavi odgovor kao problematičan Nije bas pravo hromiranje al' eto bacite pogled... Farba koja kada se osusi navodno izgleda kao da je hromirano... skupoooo! Cekam da mi stigne' date=' iz madjarske, primerak ofarban tom bojom... ko zna mozda i valja. http://alsacorp.com/chrome.htm[/quote'] Video sam ovu temu na moto magazin forumu. Nije to loša stvar, i bilo bi dobro da ima i ovde dase kupi. A oko cene.... pa skupo je samo ono što ga nema. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Cvele 0 Napisano April 4, 2006 U prolazu, 24 postova Lokacija: Zajeèar Prijavi odgovor kao problematičan ApeX_DivisioN, zar ne ide prvo bakarizacija, pa tek onda niklovanje. Èini mi se da sve ono što je niklovano, pa kad ga ogrebemo ispod je uvek bakar. Sad možda grešim... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ApeX_DivisioN 104 Napisano April 5, 2006 Svrati ponekad, 289 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: TT600R Prijavi odgovor kao problematičan Upravu si bakarizacija se radi da bi nikl bolje uhvatio i to rade samo u vecim fabrikama koliko ja znam ovi sto nikluju delove ti sigurno to nerade jer treba jos jedna kada i jos jedan par elektroda za to Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vladas 192 Napisano April 5, 2006 Svrati ponekad, 373 postova Lokacija: Buenos Aires, Argentina Motocikl: BMW F650GS Prijavi odgovor kao problematičan evo koliko je skupo: MC-101P-Kit Pint Kit includes: 1 Pint - MirraChrome 1 Quart - Speed Clear 8 oz. - Speed Clear Hardener 1 Pint - Black Basecoat 1 Quart Reducer 1 Polishing Cloth U$D 319 P.S. Ova infomacija o chrome farbi na MM forumu je od mene. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Cvele 0 Napisano April 5, 2006 U prolazu, 24 postova Lokacija: Zajeèar Prijavi odgovor kao problematičan Jel ti ovo informacija o tom teènom hromu (farbi)? Ako jeste, za koliku kolièinu je ta cena. Da li se nanosi klasièno pištoljem ili... Kakav je postupak farbanja? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vladas 192 Napisano April 6, 2006 Svrati ponekad, 373 postova Lokacija: Buenos Aires, Argentina Motocikl: BMW F650GS Prijavi odgovor kao problematičan Informacije o tecnom hromu (farba) MC-101P-Kit Pint Kit includes: 1 Pint - MirraChrome 1 Quart - Speed Clear 8 oz. - Speed Clear Hardener 1 Pint - Black Basecoat 1 Quart Reducer 1 Polishing Cloth U$D 319 Kolicina je gore navedena al' je u US jedinicama mere. Farba se nanosi obicnim pistoljem za farbanje. APPLICATION GUIDE http://www.alsacorp.com/products/mirrachrome/mirra_appl.htm VIDEO DEMONSTRATION http://www.alsacorp.com/products/mirrachrome/mirra_video.htm http://www.alsacorp.com/products/chromefx/videos/ChromeFXappvidweb.wmv http://www.alsacorp.com/images/Fantachrome.wmv http://www.alsacorp.com/products/mirrachrome/videos/CyberWeb.wmv PRODUCT SHOWCASE http://alsacorp.com/products/mirrachrome/mirra_show.htm FREQUENTLY ASKED QUESTIONS http://www.alsacorp.com/products/mirrachrome/mirra_faqs.htm Cenovnik http://alsacorp.com/ordering.htm Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
polic 55 Napisano April 6, 2006 Svrati ponekad, 189 postova Lokacija: Pancevo Motocikl: Tracer9 GT '23 Prijavi odgovor kao problematičan U firmi " DES " imate niklovanje i hromiranje za vrlo male pare a vrlo kvalitetno. Meni su niklovali " LeoVinci " i stvarno je extra kvalitet ! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Cvele 0 Napisano April 6, 2006 U prolazu, 24 postova Lokacija: Zajeèar Prijavi odgovor kao problematičan To je korisna informacija za ljude iz Panèeva. Tih DES-ova ima u svakom gradu, kod mene ne rade niklovanje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ApeX_DivisioN 104 Napisano April 17, 2006 Svrati ponekad, 289 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: TT600R Prijavi odgovor kao problematičan LJudi nepokusavajte nsta o kucnom niklovanju ja i Bivan smo danas probali i nista nam nije upalilo. Deo koji smo hteli da niklujemo neka metalna bolcna je samo pocrnela, nikl je samo nestao sa pozitivne elektorode heeee. Probali smo u jacoj i u slabijoj kiselini i nista nepali reakcija se vidi, sve krene da vri i kljuca al se nista nehvata na deo koji niklujemo i jos nesto ta bolcan je bila vezana sa bakarnom zicom kokoj se takodje nista nije desilo samo je pocrnela Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gile 1510 Napisano April 17, 2006 Drug član, 844 postova Lokacija: Gornji Milanovac Motocikl: Kawasaki Versys 650 '10; Kawasaki KZ 440 LTD '82 & '83 Prijavi odgovor kao problematičan Apex i Bivan spalili Djenku!!! :-) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Cvele 0 Napisano April 17, 2006 U prolazu, 24 postova Lokacija: Zajeèar Prijavi odgovor kao problematičan Nijedan eksperiment nije neuspešan. Vidimo samo da tako ne može. :shock: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ApeX_DivisioN 104 Napisano April 18, 2006 Svrati ponekad, 289 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: TT600R Prijavi odgovor kao problematičan evo vam par slika neuspelog pokusaja. unutra je parce kormana koji je niklovan i sa druge strane neka bolcna . probali smo sa akumulatorom i direkt odma sa punjacem gde je struja 10A Kiselinu smo kupili onu akomulatorsku 50din litra i kasnije smo je razredjivali ali nema efekta. I sta reci neprobati kod kuce Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bivan 0 Napisano April 18, 2006 Svrati ponekad, 110 postova Lokacija: Temerin Motocikl: Honda CB900 F2 Prijavi odgovor kao problematičan Bar nam nije bilo dosadno. A da ste videli kako smo se na pocetku obradovali, kad smo videli da nikl nestaje i da neke cestice idu u pravcu te bolcne, i reko do jaja. Ali nekoliko minuta posle smo se razocarali i morali smo da sednemo i odmorimo zivce uz pivo Na kraju sam samo rekao MYTH BUSTED Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Peca 1 Napisano April 18, 2006 Zainteresovan, 585 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Koji ste vi alhemicari. Probajte bolje pivkana da napravite da makar imate neke koristi od eksperimenata :carobnjak: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Cvele 0 Napisano April 18, 2006 U prolazu, 24 postova Lokacija: Zajeèar Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam èuo prièu da je moguæe uraditi posrebrivanje postupak bi bio isti. Kao teènost trebalo bi koristiti neku tekuæinu obogaæenu srebrom, a u tu svrhu na primer mogla bi da se iskoristi teènost od razvijanja negativ filma (u fotografiji). Napominjem negativ filma, jer negativ oslobaða srebro, a ne papir koji dobijamo kao krajni proizvod (dve razlièite teènosti). Ta teènost je obogaæena srebrom jer sa negativ filma se oslobaða srebro prilikom razvijanja istog. Probao sam u fotografskim radnjama da uzmem tu teènost, koju oni ionako bacaju, meðutim problem je što su svima mašine za razvijanje povezane direktno sa kanalizacijom, i niko neæe da se zeza sa tim da mi odvaja teènost. Sad valjda nisam mnogo izmatio.... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Cvele 0 Napisano April 18, 2006 U prolazu, 24 postova Lokacija: Zajeèar Prijavi odgovor kao problematičan ApeX_DivisioN, možda je greška bila što ste radili sa tako velikom strujom, a i to niklovano parèe koje ste imali, možda treba èist nikl da se koristi. S druge strane sumnjam da proces niklovanja može tako kratko da traje, svega nekoliko minuta. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ApeX_DivisioN 104 Napisano April 18, 2006 Svrati ponekad, 289 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: TT600R Prijavi odgovor kao problematičan Kada bih razmisljao o struji koja treba da ide pa o hemikaliji koja se ubacuje pa cak i o parcetu nikla kojeg nemam to vize nebi bila kucna varijanta niklovanja, bilo bi jako skupo posto je nikl sam po sebi skup a da nepricam o ispravljacu za niklovanje koji radi na 40A po dm kvartatno i jos treba odrzavati temperaturu rastvora, tako da je bolje odma odustati bar smo nesto probali i videli smo da nepali Autor: zzzzVreme: 21.01.2004. u 01:43 Ne isplati se to doma raditi.Kromiranje je vrlo zahtjevan galvanski postupak. Moraš održavati temperaturu elektrolita u uskim granicama (53 c) , a to znaèi glomazna kada.Zatim gustoæa struje preko 40 A/dm kvadratnom i napon oko 10 V pa ispade ogroman i skup ispravljaè.Treba tu još štošta da sad ne nabrajam.Za najbjedniji postupak morao bi uložiti bar 5 000 eura. E i ovajh je lepo odgovorio nadam se da se nije bakcao ko mi u radionici prica o postupku hromiranja koji je slican niklovanju ali to je u principu to Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Cvele 0 Napisano Maj 16, 2006 U prolazu, 24 postova Lokacija: Zajeèar Prijavi odgovor kao problematičan Kasnije ili pre, uspeæemo. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...