Jump to content

Moto Zajednica

R1200RT: Prednja kocnica

Recommended Posts

• Drug član, 1392 postova
  • Motocikl: Suzuki gsxs1000, kawasaki zx6r, Beta 350rr

Zeza me rucica,kada pritisnem kocnicu ne vrati dovoljno ,pa mi stop svetlo ne gasi a i ona pumpa od kocnica zuji,kada vratim prstima ona se posle nekog vremena ponovo vrati nazad i pravi kontakt.Ima neki saf sa strane ali nema sanse da ga odvrnem ni zavrnem,ne mrda ni na jednu stranu.Rucica je nekako rasklimana,ima neki luft od 3-4 mm,i to je zeza.Kako da sredim taj luft?Nadam se da mozete skontati sta je problem :neznam:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 6653 postova
  • Motocikl: đački pešački

Predpostavljam da govoriš o prednjoj kočnici? Bilo kako, teško da zaglavljivanje potiče od same poluge osim ako nije mnogo kriva pa potisni trn zaglavljuje, pa i onda. Ako nakon stiskanja poluge lako i odmah povratiš rukom ručicu a zaključiš da je kočnenje aktivno, lampica i pumpa, onda je blokiranje iz nekog drugog razloga kojih može biti više pa je teško reći išta ovako.

Da,prednja kocnica je u pitanju.Ja je vratim lagano,nema otpor,ali je nekako klimava,cim naidjem na neravnine na putu ona se vrati nazad i pali stop svetlo.

Da,prednja kocnica je u pitanju.Ja je vratim lagano,nema otpor,ali je nekako klimava,cim naidjem na neravnine na putu ona se vrati nazad i pali stop svetlo.

Polako molim te, pritivurečno kazuješ. Iz prvog posta sam te razumeo da kad stišneš ručicu i vratiš je rukom, ostaje ti upaljena lampa i pumpa?

Iz drugog ispada da se po vraćanju ručice u početni položaj sistem sam uključuje?

Ajd ovako, kad stisneš kočnicu motor koči a kad pustiš ručicu da li ima naznaka da i dalje zadržava kočenje koje ubrzo nestane. Ako nemaš utisak da kočnica zaglavljuje u smislu sile kočenja a pali se sistem, lampa i pumpa, onda je elektronski kvar vrlo verovatno.

Malo je tesko ovako preko interneta objasniti,ovih dana sam malo vise vozio motor i pored te kocnice otkrio sam jos nekoliko problema.Pokusacu da objasnim prvo za kocnicu.Kocnica ponekad radi sasvim normalno,nema luft,i ne stvara kontakt sa senzorom za stop svetlo,tako da stop svetlo se ne pali,takodje ni abs pumpa.Zatim odjednom u toku voznje,pocne da ima taj luft od mozda pola cm i onda se rucica klima napred nazad i pipa taj senzor od stop svetla,tako da se svetlo pali i gasi,takodje i abs pumpa,ne osecam da tockovi koce,jer kad stanem na semaforu izbacim u neutral i mogu lagano da pomeram motor dok abs zuji i stop svetlo gori.Takodje sam primetio kada stisnem rucicu kocnice malo brze,osetim na prednjim diskovima da paknovi mnogo brzo stegnu diskove,cuje se udarac paknova u disk,tesko je ovako objasniti ali u glavnom nije normalna reakcija na brzo stiskanje kocnice.

Drugi problem koji sam zapazio je taj kada krecem sa motorom i ako malo brze pustim kvacilo cuje se udarac u kardanu.

I jos nesto sto mozda nije problem,kad ubacijem u prvu i iz prve u drugu kao i iz trece u drugu menjac lupa i maltene osetim kako se zatrese motor,cuo sam za bmw da menjac lupa pa ne znam da li je i tu neki problem.

Uglavnom hocu ovih dana da promenim kocionu tecnost,ulje u kardanu i menjacu pa ako nema nikakvih promena,ne gine mu bmw servis,a satnica im je 150e :lud:..

Udavih...

• дипл.инж.саобраћаја, 157 postova
  • Motocikl: R 1150 GS

to sto se cuje tup udarac u kardanskom sklopu kada ostrije pustis kvacilo je normalno, i ja sam imao slicnu nedoumicu.

to sto se cuje tup udarac u kardanskom sklopu kada ostrije pustis kvacilo je normalno, i ja sam imao slicnu nedoumicu.

Uh dobro je,to mi je bio najveci strah..A sta mislis o ovom pucanju menjaca,jel kod tebe isto ima zvuk taj.Ranije sam vozio Suzuki i kod njega je bilo tog lupanja samo kad ubacujem u prvu i to kad je ulje vec zrelo za zamenu,dok je sveze ulje nije se ni culo.

• Drug član, 1740 postova
  • Motocikl: Tomos 14M BMW R 26 BMW R 65 BMW R1150R

to lupanje u menjacu je normalno , trebace ti vremena da se naviknes na saltanje brzina a posle toga to vise neces cuti ..

na japanskim motorima je hod menjaca mali pa se i brze promeni brzina , sad imas veci hod menjaca pa je skroz drugacije saltanje ...

probaj da menjas brzine polako ili pak brzo pa ces videti gde je caka i posle neces vise imati problema ...

krstomir user_popup.png

Postavljeno Danas, 09:53 AM

Malo je tesko ovako preko interneta objasniti,ovih dana sam malo vise vozio motor i pored te kocnice otkrio sam jos nekoliko problema.Pokusacu da objasnim prvo za kocnicu.Kocnica ponekad radi sasvim normalno,nema luft,i ne stvara kontakt sa senzorom za stop svetlo,tako da stop svetlo se ne pali,takodje ni abs pumpa.Zatim odjednom u toku voznje,pocne da ima taj luft od mozda pola cm i onda se rucica klima napred nazad i pipa taj senzor od stop svetla,tako da se svetlo pali i gasi,takodje i abs pumpa,ne osecam da tockovi koce,jer kad stanem na semaforu izbacim u neutral i mogu lagano da pomeram motor dok abs zuji i stop svetlo gori.Takodje sam primetio kada stisnem rucicu kocnice malo brze,osetim na prednjim diskovima da paknovi mnogo brzo stegnu diskove,cuje se udarac paknova u disk,tesko je ovako objasniti ali u glavnom nije normalna reakcija na brzo stiskanje kocnice.

Mani se foruma već motor pravo u ovlašćeni servis, bar pravih imaš u inostranstvu, to ti je moja iskrena preporuka. Naime, saznao sam od zvaničnog BMW servisera da je postojao problem pre par godina na modelu 1200 Roadster, il tako nekako, upravo sa kočionim sistemom, dešavalo se da na pip kočnice sistemi za asistenciju ispucaju punu efikasnost i prelet preko kormana malte ne.

Drugi problem koji sam zapazio je taj kada krecem sa motorom i ako malo brze pustim kvacilo cuje se udarac u kardanu.

Uglavnom hocu ovih dana da promenim kocionu tecnost,ulje u kardanu i menjacu pa ako nema nikakvih promena,ne gine mu bmw servis,a satnica im je 150e :lud:..

Udavih...

Začujem tu i tamo da klepeću menjači na 1200 i poneki na 1150, moj se ne čuje ili ga ja bar ne doživljavam tako mada mi se umeju drugari požaliti da previše lupa kad im dam da obrnu đir. BMW menjač traži lagani predpritisak i odlučni, oštri, brzi il tako nekako, stisak papuče, znači prefinjeno ali ne nežno, ne može niko da ga polomi. Ja ga ponekad išaltavam na obe strane bez kvačila i uopšte nemam outisak krljanja već samo čujem i osećam zaključavanje prenosnika i cim usled prenosa snage.

Našim menjačima pogoduje gušće ulje, 140-tica plus dodatak gear adtiva, MoSo2, Moly, 90% na ADV-u voza tu opciju a i moje lično iskustvo se više nego poklapa.

Dalje, udar sklopova kvačila jeste specifičnost i smatra se normalnom ali ne mora da bude baš toliko izražena. Sistem traži podmazivanje na gomili mesta i to specijalnom mašću i ne može se uraditi bez razdvajanja agregata i menjača.

Sajle se kod BMW-a počevši od mog ne podmazuju ničim i nigde osim na viljušci potisnog ležaja, kod hidrauličnog naravno nigde ali je zamena tečnosti kod tih modela obavezna i po korisničkom uputstvu vrlo česta ako se ne varam, javlja se i korozija, procurivanje i kvarovi i sve to može činiti da kvačilo zatrzava. Povremeno je poželjno skinuti hidraulični cilindar što je danguba al nema druge.(Sa mehaničkim kvačilom se može drugojačijim podešavanjem dobiti suptilnije i tačnije otpuštanje, moj subjektivni osećaj je da hidraulika kasni nekako).

I jos nesto sto mozda nije problem,kad ubacijem u prvu i iz prve u drugu kao i iz trece u drugu menjac lupa i maltene osetim kako se zatrese motor,cuo sam za bmw da menjac lupa pa ne znam da li je i tu neki problem.

I na kraju voleo bi da opišeš detaljnije, nedoumica mi oko tog, "osetim kako se zatrese motor", da li se čuje kao udar i oseti trzaj pa ko da poskoči malo motor, da nije otprilke slično ko kad stisneš kvačilo u vožnji pa naglo ga odpustiš uz dodat gas.

Kao prvo,hvala ti na ovakvom odgovoru,sad mi je sve malo jasnije.

Sto se tice kocnica tu nema zezanja,necu da se zajebavam,sutra ga vozim u servis,bolje neki euro da izleti iz dzepa nego ja da izletim preko koromana :lol:

Sto se tice lupanja menjaca,ne krlja zupcanike,zdrav je zvuk,ali brate nekako glasan i motor se trzne bas kao sto kazes:" ko kad stisneš kvačilo u vožnji pa naglo ga odpustiš uz dodat gas". I to se ne desava stalno,nekad se desi da presalta i bez zvuka i bez trzaja ,moguce da treba malo i tu tehniku saltanja da savladam ..

Kao prvo,hvala ti na ovakvom odgovoru,sad mi je sve malo jasnije.

:dobrodosli2:

Sto se tice kocnica tu nema zezanja,necu da se zajebavam,sutra ga vozim u servis,bolje neki euro da izleti iz dzepa nego ja da izletim preko koromana :lol:

Taman da ti svi mi kažemo da je isto ko i na našim motorima.

Sto se tice lupanja menjaca,ne krlja zupcanike,zdrav je zvuk,ali brate nekako glasan i motor se trzne bas kao sto kazes:" ko kad stisneš kvačilo u vožnji pa naglo ga odpustiš uz dodat gas". I to se ne desava stalno,nekad se desi da presalta i bez zvuka i bez trzaja ,moguce da treba malo i tu tehniku saltanja da savladam ..

Ne bih da dijagnostikujem dalje ali ti predlažem da odeš u baš dobar ili veliki Bmw motorad i da tražiš da ti motor isproba iskusan test vozač i predhodno mu potanko objasni kad i kako ti se ovo deševa, ako kojim slučajem ne primeti ništa, "teraj" ga ponovo da duže testira mada ako je vičan očas posla će da isprovocira menjač. Ako nasluti nešto sumnjivo i predloži da ostaviš motor da bi tačnije ili detaljnije dijagnostikovali, izričito im naloži da ni pod kojim uslovima ne otvaraju sam menjač, mogu da svuku kardan i vide kardansko vratilo i FD, mogu i sam menjač da zbace radi provere ulaznu osovinu i seta kvačila, al nikako ne dozvoli otvaranje samog kućišta. Kad imaš povratnu informaciju javi se da se iskonsultujemo za na dalje iako nisam majstor.

• Drug član, 1695 postova
  • Motocikl: BMW R1200C , BMW R1200GS, Yamaha TDM900,Kove 500X, KYMCO S200 People, Suzuki Burgman 650 executive, Tomos Automatic

Sajle se kod BMW-a počevši od mog ne podmazuju ničim i nigde osim na viljušci potisnog ležaja, kod hidrauličnog naravno nigde ali je zamena tečnosti kod tih modela obavezna i po korisničkom uputstvu vrlo česta ako se ne varam, javlja se i korozija, procurivanje i kvarovi i sve to može činiti da kvačilo zatrzava. Povremeno je poželjno skinuti hidraulični cilindar što je danguba al nema druge.(Sa mehaničkim kvačilom se može drugojačijim podešavanjem dobiti suptilnije i tačnije otpuštanje, moj subjektivni osećaj je da hidraulika kasni nekako).

Samo mala ispravka....ako u posudici za olje hidrauličkog kvačila imaš mineralno ulje (grafitne tamno sive boje), onda se to ulje NE MENJA.....ni kod starijih motora se DOT4 ulje nije menjalo u sistemima hidrauličkog kvačila, več se je na cca 40.000 kilometara skinuo hidraulički cilindar na menjaču i očistio od prljavštine i eventualne hrđavosti (što je i bio uzrok "prokišnjavanja" tog dolnjeg cilindra,jer je razdrapalo gumicu na potisnom klipu ). Ulje se je menjalo po potrebi i na želju mušterije......

• Podržavam 2

Samo mala ispravka....ako u posudici za olje hidrauličkog kvačila imaš mineralno ulje (grafitne tamno sive boje), onda se to ulje NE MENJA.....ni kod starijih motora se DOT4 ulje nije menjalo u sistemima hidrauličkog kvačila, več se je na cca 40.000 kilometara skinuo hidraulički cilindar na menjaču i očistio od prljavštine i eventualne hrđavosti (što je i bio uzrok "prokišnjavanja" tog dolnjeg cilindra,jer je razdrapalo gumicu na potisnom klipu ). Ulje se je menjalo po potrebi i na želju mušterije......

Nisam previše upoznat, čak naprotiv, sa serijom 1.2, ali ima dosta priča na ADV-u. Ako je u pitanju baš hidraulično ulje ala ATF, onda ono traje, ali ako je naliveno kočiono ulje DOT 3, minerlka po pravilu, ili DOT 4, druga neka baza, onda se ono valja menjati kao bilo koje kočiono jer je hidroskopno. I pozor, ono što piše na poklopcu suda to je merodavno bez obzira na manual. Ima zabuna jer kod pojedinih serija bude baš mineralno na čepu, kod nekih nije a stoji u manualu pa ako se sipa u DOT 4 sistem naduju se gumice i belaj posle.

Da, prljav hidro sistem može uzrokovati trzanje kvačila. Da ja imam, menjo bih kad i kočiono, znači jednom godišnje pa nek piše manual šta god, neće da škodi a trošak je ko par piva.

• Podržavam 1

• Integrisan, 8727 postova

Krstomire, što se kvačila tiče - sve po tvom opisu deluje na normalan i uobičajen kardanski "kick". Potpuno normalna stvar...

Možeš i u servis, kad te đunta naplaši ;), ali ako bude nešto drugo, poješću svoj šešir (podrazumeva se da u servis ne odeš sa "čujem nešto, znam sigurno da mu nešto fali, pogledajte ponovo, duže testirajte". Tada obično "poprave", masno naplate, oni se reše dosadne mušterije, a ta mušterija srećna...)

• Podržavam 1

Ne plašim, već kad čovek ima nedoumicu sigurno je bolje da ga pregleda pravi majstor umesto da se povodi za forumskim pričama. Radije bi ja da pojedem šešir.:lol:

• Integrisan, 8727 postova

Iz njegovog opisa prepoznajem nešto što sam čuo par miliona puta ;), pa zaključujem kako zaključujem...

Al' može se i u servis, obično obožavaju te koji čuju i insistiraju da se pogleda... :lol:

• Podržavam 1

Da li si mu dao virtuelni opis koji je on isto tako prepoznao kao svoj?

bas kao sto kazes:" ko kad stisneš kvačilo u vožnji pa naglo ga odpustiš uz dodat gas". I to se ne desava stalno,nekad se desi da presalta i bez zvuka i bez trzaja ,moguce da treba malo i tu tehniku saltanja da savladam ..

A više bih voleo da je tvoj zaključak ispravan a ja u ne pravu.

Promenio član đunta

U servis cu ici samo zbog kocnica,to je jedino sto me realno plasi,prvenstveno zbog moje bezbednosti,jutros sam vozio i opet je kocnica poludela i ovog puta abs lampica se upalila,stao sam,ugasio motor,opet ga upalio,abs lampica se ugasila a rucica kocnice opet postala normalna.A sto se tice kardana i menjaca,promenicu ulje i vozim pa sta bude,svi ovi simptomi sto imam su moguce normalni ako ostane ovako kao sto je sada,nista ne diram a ukoliko primetim pogorsanje onda naravno idem u servis.

p.s Da neko od vas dvojice ne dolazi u Eifel sad krajem aprila sa avanturistama??Ukoliko dolazite,bicu i je sa njima 30 april i 1 maj tako da cete moci da isprobate motor pa da mi date dijagnozu na licu mesta :lol:

Pre nego nastavimo sa virtelizacijom da dopunim. Majstor čije ime više neću da izgovaram je slušno, bez stetoskopa, i na osnovu mog sličnog opisa Krstomiru dijagnostikovao kvar kardanske osovine koju ću sad da prodam na Sveti Nikad, naravno da nije, dešava se ali ne preterano često. Na BMW transmisijskom vodu postoje 4 spojna mesta sa aksijalnim zazorom plus nužan prazan hod u samom diferencijalu što čini da se čuje klingklank uvek, više kako teče eksploatacija i ne vrši adekvatno podmazivanje, a uglavnom razlog pojačanom klepetanju je preveliki zazor u samom FD-u, ne retko i po desetak puta većeg od optimalnog čak i kod nultog sklapanja. Samo kardansko vratilo pored gume ima i dva krsta tako da broj zazora se uvećava i praktično sumnjam da se može utvrditi tačno stanje stvari bez detaljnijeg pregleda zašta je potrebno iskustvo, obično počevši od zadnjeg kraja gde je prisutan čuveni problem sa velikim lagerom koji takođe kad gekne pravi dodatni zazor i kliktanje.Ako je sve dobro sledi sam menjač, kompenzatorni sklop koji se pohaba ili oslabi ili čak pukne ublaživač trzaja, čito sam da je svojevremeno u Grčkoj bilo dosta popucalih na seriji 1.2 jednostavno zbog višlje temperature na tom podneblju. Sve ovo se projektuje kroz sve brzini a ne isključivo

kad ubacijem u prvu i iz prve u drugu kao i iz trece u drugu menjac lupa i maltene osetim kako se zatrese motor,cuo sam za bmw da menjac lupa pa ne znam da li je i tu neki problem.

Znači Krstomir je vrlo precizno ukazao na problem, nema razloga da mu se ne veruje, pobija il pak smatra da je virtuelno nečije poznavanje verodostojnije od neposrednog njegovog. Potpuno istu analogiju sam imao na svom motoru na desetak petnaestak dana po gradu, na drumu ne i ne milon x puta niti sam niti bi to dozvolio iako je motor i takav funkcionalan ali sve do trenutka dok ne ostane ne ušaltovan, koliko to traje kroz kilometražu ne znam, moj ni na 100K nije ispadao već trzne delić sekunde i nastavi kao što sam i opisao doživljavano a Krstomir preklopio. Znam po neke kojima se isto ili slično manifestuje i vozaju se još uvek, lično ni ja nisam hteo ništa da prčkam jer sam uglavnom naučio da eliminišem ali je majstor tvrdio da će rešiti pa kad nije tj. pogoršao je, moro sam useusvojekljuse.

Krstomire to ti je ujedno i moj predlog jer reparacija menjača boli koliko košta naročito u inostranstvu. Za utehu, po informacijama sa neta nisi ili nismo jedini koji se vozamo tako. ( vidim da si u međuvremenu postovao).

Lično ne mogu doći na dešavanje zbog oskudacije ali sam planiro put na tu stranu. Ali bez obzira, nek ti proba motor test vozač, to ne košta ništa, a ti ne moraš ili nemoj da pristaneš na njegove upute ko što predloži Severian. Da si u Srbiji ja bi ti reko da nikom ne daješ motor podrazumevajući i mene, nisam ja ni majstor nit pa kompetentan za tačnu dijagnozu, samo iznosim lično iskustvo i preživljeno. Belgija i svet su nešto drugo ili bi bar trebalo.( Skoro sam pominjo davnašnje putešestvje iz Pariza do Ahena kroz Belgiju, oko Monsa ako se sećam, i izrazio sam želju da tuda prođem motorom, zapamtio sam da je prelepo ko iz bajke).

Ma vozam ovako kako jeste i ne diram nista,ni ja na otvorenom putu nista ne osecam,jedino mi smeta u gradskoj voznji ali ga u gradu skoro pa i ne vozim.Ovaj moj je prosao 108k nek izgura jos 40-50 i ja zadovoljan :zvizduk:..

Belgija jeste lepa za voznju motora ali samo njen jugo istocni deo,Ardeni i taj deo sto si ti prosao od Monsa pa ka Nemackoj,na severnoj strani je previse saobracaja i prenaseljeno je.Imam zakazano u ponedeljak za kocnice pa cu javiti sta je se desilo.Pozdrav i hvala na trudu :takoje:

E pa evo ga izvestaj problema...Ko ne plati na Drini plati na Cupriji ili kako vec ide ta poslovica..1hmm.gif

1.lager na prednjem tocku

2.lager kardana

3.rupe gde ulaze safovi zadnjeg tocka popucale,tri skroz na pola pukle,dve naprsle,zbog toga je se nesto klimalo,nisam bas razumeo i to nesto je grebalo kociona klesta ,tako da ce i klesta morati da se promene.

4.problem sa rucicom je jos najeftiniji ispao,zamenice samo nesto u samoj rucici opet nisam skontao sta je to ,uglavnom kosta 37e.

Eto to je to,uglavnom rekli su mi da sam dosao u zadnji cas,jer je postojala opasnost da spadne zadnji tocak..Motor ce biti tek za 2 sedmice gotov :(

• Drug član, 1695 postova
  • Motocikl: BMW R1200C , BMW R1200GS, Yamaha TDM900,Kove 500X, KYMCO S200 People, Suzuki Burgman 650 executive, Tomos Automatic

ono što če ti zameniti u prednjoj ručici imaš pod rednim brojem 12.......

Redni broj 12

Tek sad videh poruku,motor je zavrsen pre 15-tak dana,uglavnom ispalo je da je problem sa rucicom bio najmanji problem,zamenili su taj neki deo u rucici i sad radi bez greske.Ove ostale stvari su dosta kostale,u stvari delovi su bili 600e ukupno ali zato su me za rad ogulili domacinski,900e 0plac.gif,ukupan racun 1500e :(

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja