Jump to content

Moto Zajednica

Evropa vs. Japan

Recommended Posts

• Drug član, 1779 postova

AU sta je japanaca ,sta bi Lalajko sa onom evropskom superiornoscu u moto krosu .Da li ti je dovoljni ovo ili hoces jos .Mislim da bi se sad ako imam imalo malo casti trebao da se izvines svim clanovima foruma koji voze japanske motore na izrecenim neistinama i potccenjivackom odnosu prema njima .

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1140 postova
  • Motocikl: 2007 Triumph Daytona 675

Evropski motori ne ucestvuju u svim AMA organizovanim takmicenjima narocito u Motokrosu.  Takodje, AMA je pod totalnom kontrolom japanske 4-ke i takva su pravila za homologaciju da skoro nijedan evropljanin nemoze da ucestvuje.  U USA Suzuki je pobednik Superbike, Yamaha Superstock, Honda Formule Extreme, i Kawasaki je pobednik Supersporta, zato su i napravili 4 idiotske klase da bi svi bili sampioni u jednoj klasi.  Teska prevara.

Na primer:

Cim je Aprilia pocela da pobedjuje u Supermot klasi odmah su je zabranili u AMA-u, Cinjenica.  Zbog toga nema fabrickih timova.

Kada je Aprilia htela da se trka u AMA Superbiku u isto vreme kada se trkala u vrlo uspesno u WSBK, AMA nije dozvolio jer navodno po AMA pravilima Aprilia nije prodala dovoljan procenat motora.  ???

I Ducati je imao problema sa homologacijom.

• , 1322 postova

nema na chemu, ovo nije postavljeno da bi se nekom drzala strana u ovoj raspravi jel je po meni potpuno besmislena i evidentno izmakla kontroli , malo kulturnog  ponasanja i postovanja ovde stvarno ne bi skodilo nikome.Ja motore vozim pune 24 godine i to sve sorte , nemam nista protiv nijednog motora a najvishe bih voleo da imam mogucnosti da mi u garazi stoji i BMW 1200 I DUCATI I AVGUSTA I R1 I CBR 1000 RR HD FAT BOY I YAMA YZF 250 I GOLDWING jer sve motore volim podjednako mozda malo vise Afriku ,dzabe nekom i titule koje je njegov motor osvajao i obrtni moment i gomila konja ispod buljsona ako taj to ne ume da goni ili mu sluzi kuci kao ukras za pokazivanje kako ima dobar motor a verujte da  dosta takvih poznajem  , manite kenjanje ( ovo je bas kulturno p.a. ) sedajte na magarce i vozajte se .

dobro kazes...  ;)

• Teoreticar ..., 12115 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

ali uvek i samo uvek izazvan ljudskom gluposcu osobinom koja me izludjuje najvise od svih mana .

Konacno da se u necemu salzemo. Najgore je sto glup covek nikad nije dovoljno pametan da shvati da je glup. Sva sreca te si ti kroz dosadasnju diskusiju definisao glupost.

AU sta je japanaca ,sta bi Lalajko sa onom evropskom superiornoscu u moto krosu .Da li ti je dovoljni ovo ili hoces jos .Mislim da bi se sad ako imam imalo malo casti trebao da se izvines svim clanovima foruma koji voze japanske motore na izrecenim neistinama i potccenjivackom odnosu prema njima .

Pite, malo si se (opet) zbunio, ne zaboravi da i ja vozim japanski motor. Treba li sam sebi da se izvinim? :)

Kao sto sam do sada vise puta ponovio, tema ove diskusije je sta je najbolje kupiti u uslovima neogranicenog budzeta. Ne znam zasto je to tako tesko zapamtiti. Rezultati takmicenja iz 70 i 80 tih godina nisu ti neki merodavan faktor. Mozda bi bilo najbolje da suocimo konkretne top modele u svojim klasama i da ih poredimo?

R klasa:

Ducati Desmosedici RR

9JZBb_ducati500lg5wt3.jpg

MV Agusta F4

i1RNH_f4tamb784777fbs9.jpg

Supermoto:

KTM 690 SMC

QtBIW_ktm690smcfake863c61si0.jpg

Husqvarna SM 510R

LzkY2_husqvarna510smr20081640ea9.jpg

Enduro:

KTM EXC 450

404.jpg

KTM EXC 525

0qSKH_christh90716aec1.jpg

Putni enduro:

KTM 990 Adventure

orEKE_990adventureorangebig88gk5.jpg

BMW R1200GS Adventure

NVXDp_bmwr1200gsahl91ee94vl0.jpg

Eto. Koji bi japanski motocikli po peformansama, tehnologiji i kvalitetu mogli da se porede sa ovim modelima? Posto moje znanje nije Bog zna kakvo u odabiru konkretnih modela, zamolio bih poznavaoce da me isprave, ukoliko postoji jos neki model u evropskoj proizvodnji kojeg bi smo mogli da bacimo u vatru poredjenja. Hvala!

Sta bi sa CUB-om?

Tema je: modeli koji su perjanice peformansi, tehnologije i kvaliteta koje kupuje neko neizmerno bogat. Mislis li da bi se taj bogatas odlucio za CUB?

• Zainteresovan, 560 postova
  • Motocikl: Honda CBF 1000

Sta bi sa CUB-om?

Tema je: modeli koji su perjanice peformansi, tehnologije i kvaliteta koje kupuje neko neizmerno bogat. Mislis li da bi se taj bogatas odlucio za CUB?

upravo tako-sta je CUB ako ne perjanica kvaliteta? A i u svoje vreme je bila perjanica tehnologije i performansi. Nisam znao da je tema najskuplji japaci protiv najskupljih evropljana.

Uostalom, ja da sam neizmerno bogat, pored ninje, ducatija i BMW-a bi kupio jednog CUB-a da se vozikam po svojoj bezobrazno ogromnoj viletini  ;D

ali uvek i samo uvek izazvan ljudskom gluposcu osobinom koja me izludjuje najvise od svih mana .

Konacno da se u necemu salzemo. Najgore je sto glup covek nikad nije dovoljno pametan da shvati da je glup. Sva sreca te si ti kroz dosadasnju diskusiju definisao glupost.

Pite, malo si se (opet) zbunio, ne zaboravi da i ja vozim japanski motor. Treba li sam sebi da se izvinim? :)

Kao sto sam do sada vise puta ponovio, tema ove diskusije je sta je najbolje kupiti u uslovima neogranicenog budzeta. Ne znam zasto je to tako tesko zapamtiti. Rezultati takmicenja iz 70 i 80 tih godina nisu ti neki merodavan faktor. Mozda bi bilo najbolje da suocimo konkretne top modele u svojim klasama i da ih poredimo?

Mislim da se ta definicja najbolje odslikava tvoj karakter nesposoban da podnese poraz.Ljudski je pogresiti ali je ljudski i priznati gresku zasta ti ocigledno nisi sposoban .Mislim da je ovim tvoj kredibilitet kao urednika ozbiljnio narusen i sto se mene tice ja sam ti izbrisao prva dva slova iz nadimka.

• Zainteresovan, 560 postova
  • Motocikl: Honda CBF 1000

Mislim da se ta definicja najbolje odslikava tvoj karakter nesposoban da podnese poraz.Ljudski je pogresiti ali je ljudski i priznati gresku zasta ti ocigledno nisi sposoban .Mislim da je ovim tvoj kredibilitet kao urednika ozbiljnio narusen i sto se mene tice ja sam ti izbrisao prva dva slova iz nadimka.

Pite smorio si vise s vredjanjem, ne moras na svaki post da odgovaras, brate ako ti se ne cita nemoj citati i gotovo. Niko ovde tebe ne vredja i ne napada, uzmi vozi se, juri ribice, radi nesto korisno. Upropasti temu covece. Iz svakog tvog posta je neka frustracija i agresivnost. Na kraju krajeva ako imas nesto da kazes Lalajku kazi mu to na PP

Morao sam da ti poravim post Pite, ne ide ti quotovanje od ruke.

Za moj kredibilitet se nista ne brini, ja vodim racuna o njemu. Upravo sve ovo sto sam napisao ovde, sto sam ti dao konkretne modele, podatke, dijagrame snage ce uticati na moj kredibilitet. Kao sto ce na tvoj kredibilitet uticati to sto si mi tri puta rekao da lazem i par puta rekao da sam glup. Moj nivo diskusije su podaci i dijagrami, a tvoj nivo su uvrede. Time ja cuvam svoj kredibilitet. Najsmesnije mi je sto TI trazis zastitu od Pabla!  ;D ;D

Ali nema veze. Hajdemo dalje sa temom, ovo je opet off.

Evo vam ga Lajko pa uzivajte sa njim malo se vi borite meni je stvarno glupo bilo sta vise da dokazujem I Misirac i Motoholic su rekli sta su imali nazalost to ne dopi9re do gosn Llajka i ja se iz ove teme iskljucujem .

• Drug član, 1187 postova
  • Motocikl: Yamaha FAZER 8 - Race Blue 2014

Rekao sam da necu nista komentarisati, pa to i dalje postujem. Ali moram Vam pokazati sliku od danas koju sam slikao. Vozali se po gradu ja i moj drugar Igor. Moj kosta 12,000 a njegov 25,000. Uzivaj te. Imate svi po wopi od mene.

post-763-12878993240143_thumb.jpg

• Svrati ponekad, 221 postova
  • Motocikl: BMW F800GS

Ajde malo da se vratimo na temu.Zasto skoro niko ne spominje Triumph?Zar nije bio pre nekih 6 meseci post u kojem je napisano kako je Daytona odrala sve konkurente u klasi od 600cm ili na primer Rocket III koji je prava zver medju custom motorima.

Pozdrav

• BMW GS is waiting for You...what are You waiting for????, 822 postova
  • Motocikl: Wee 650

O motorima od 50 000 ojra ne mogu da pricam jer su mi jos uvijek bezobrazno daleko ali zato o APN6 mogu  :)

Na osvonovu svih clanaka,testova,interneta(nek ne shize oni sto pljuju po netu,jer nemam love da probam sve motore ovog svijeta) raznih foruma itd.

stekao sam utisak da su evropski motori malo ispred japanskih po performansama (mada opet treba pricati samo o konkretnim modelima) a meni se cini i po dizajnu!

Japanci su (na osnovu 1000de testova koje sam procitao) ipak dugotrajniji i kvaltetniji!

Opet ponavljam da je ovo neki opsti utisak koji se stice citajuci prvenstveno evropske motomagazine i testove jer stvarno je van mojih finansijskih mogucnosti da mijenjam 2do 3 motora po sezoni da bih pisao iz prve ruke! Uostalom potvrdu o kvaliteti nekog motora moze dati samo vozac koji ga posjeduje 5 ili 10 godina......ili moto test ekipa koja ga zajsi pa ne silazi dok ga ne slomi :)

Ako bi mogla da se izvede neka anologija iz licnog iskustva koja imam sa drugim segmentima Talijanske industrije(medicinski aparati) mogu da konstatujem da su Talijani prvaci u dizajnu,"ograniceno" razumnog odnosa cijene i mogucnosti ali im je zavrsna obrada i kvalitet materijala ipak stepenicu ispod Njemackog i Japanskog!

Opekao sam se kada sam god kupio nesto Talijansko (ima par izuzetaka) ali jedna stvar je provjerena a to je da se nikada ne mozete pouzdati u "stalnost kvaliteta"! Mozda im ne bi bilo na odmet da pojacaju kontrolu finalnih proizvoda!(Samo da napomenem da Talijani imaju veliku (mozda i najvecu evropsku)medicinsku industriju)!

Slicno je i sa nekim testovima gdje su se na Talijanima kvarile neke stvari nakon samo par hiljada kilometara!

Njemacka industrija je vec nesto drugo po pitanju kvaliteta.....vjerujem da su i pitanju motora daleko ispred Talijana!

• Zainteresovan, 493 postova
  • Motocikl: Honda Vision

Tema je dobro osmisljena, svaka cast Lalajku koji se dostojanstveno drzi i vraca tok teme na pravu putanju, ali smo u realizaciji malo traljavi. Mislim da ce najbolji sud dati profesionalci tj profesionalni vozaci koji provode svakodnevno 5-8h u sedlu a to su, policija, kurirske sluzbe, (dostavljaci, postari...) , trkaci i na kraju serviseri. Znaci situacije od kojih se trazi da motor sluzi svrsi za koju je napravnjen bez kompromisa. To su ljudi cije misljenje bih ja vrednovao daleko pre novinarskih i marketinskih sluzbi i testova, trebalo bi potraziti na netu nesto o tome.

Sto se tice Japan vs Evropa, misljenja sam da su Japanci napravili veliki prodor na trziste i ponudili ono sto je potrebno prosecnom kupcu, gde nude/prodaju najbolje za datu cenu. Da nije tako motocikli bi izgledali jos uvek kao Trijumfi i Nortoni iz 70', a danas imamo motocikle za stazu, za put i van puta, grad itd. Kupci su profitirali prilicno u svemu tome i danas za motocikl treba odvojiti manje nego sto je to trebalo ranije, mada je to generalni industrijski trend. Evropa je krenula u protivnapad i naravno da to uspevaju u uskim segmentima trzista odakle bi trebali polako da osvajaju i sire, kada bi i cena trebala da malo padne. Po meni je Evropski brend je jos uvek ekskluziva i tamo gde nude vise u odnosu na Japance to debelo i naplate. Nekima je to potrebno i spremni su da plate, neki nemaju problem finansija i kupuju tu ekskluzivu, neko je pomenuo japije :), neko jednostavno zeli da bude drugaciji pa kupuje, a nekad je to samo stvar ukusa. Mislim da je razlika samo u ciljnim grupama gde Japosi gadjaju sredinu tj masu gde ne mogu da promase, dok Evropa gadja uske segmente i nudi proizvod tacno po meri.

• Drug član, 1261 postova

Da nije tako motocikli bi izgledali jos uvek kao Trijumfi i Nortoni iz 70',

Sinko ja nista ne bih imao protiv da motori izgledaju kao Triumph i Norton 70 ih, a bogami ni BSA. Ti motori su predsavljli vrhunac tehnologije tada, Isli su skoro 200, i kada su se pojavili Japanski konkurenti, jedina prednost im je bila niska cena, minimalno vibracija i nije nigde curelo ulje. Sve tri karakteristike Jap motora su i dalje su takve , ali ne moze mi niko osporiti kvalitet i karakter Engleskih motorcikala iz 50ih, 60ih, 70ih godina.

A ko je ikada seo na Nortona, jako dobro zna da sa minimalnom doradom (zamenom)vesanja i kocnica, motorcikl od 850 ccm i onim obrtnim momentom, lezanjem (u pitanju je jedan od najboljih cevastih ramova ikad) i 160 kg,bio bi vise nego konkurentan u svojoj klasi.

Izraz caffe racer je nastao u Engleskoj i opisuje trkanje po ulici ispred kafica, a tu motorcikli iz 60 ih godina i dalje drze primat, jer isporucuju svu snagu do 6000 obrtaja, to ti je nesto kao MT01 sa upola ccm i isto konja, laksi za 50 ak kg.

• Zainteresovan, 493 postova
  • Motocikl: Honda Vision

Evo nadjoh par policijskih testova napravljenih pri odabiru motocikla za sluzbenu upotrebu. U pitanju su cetri modela: Bmw R1200RT-P, HD Electra Glide, HD Road King, Honda ST1300PA. Vrlo iscrpan test, manevrisanje u razlicitim uslovima i podlogama, kocenje, ubrazanje, rad i ocene mehanickih sklopova, ergonomija vozaca na duzim voznjama.Ono sto je bas intereesantno su komentari policijskih bajkera na testu. Pogledajte i sami Pdf560kb, leto 2006.

http://www.lasd.org/sites/motorcycle-test/2006.pdf

Drugi test je malo noviji i testira se R1200RTP iz 2007 vs Electra Glide vs Road Kinga. Malo je kraci, pregledniji i sa slikama. Pdf 1.21mb

http://www.michigan.gov/documents/msp/VehicleEvaluation2007_MSP-Motorcycles_182665_7.pdf

Yamaha takodje ima i svoga predstavnika u trci, FJR1300 kompletno opremljen i sa kras barovima.Test kaze da je vrlo slican Hondi ST ali ispod Bmw-a, dok je cenom daleko jeftiniji od svih u konkurenciji.

http://i148.photobucket.com/albums/s30/chopper255/IMG_3043.jpg

Evo i misljenja jednog policajca sa http://www.motorcops.com/phpBB2/index.php foruma na kome se moze naci dosta informacija.

Where do I begin??

In 1994 I started my motor career on a 1988 Kawi KZ1000. This motor had issues and I always blamed the motorcycle, but realize that a lot of it had to with maintenance that it was getting or lack of.

In 1996 we got a set of Harley's. We too had maintenance and reliability problems. We kept them until 2002. They were hot in the summer, had more broken parts then you can think of. But I must say that in the 5 years I rode it, it never left me stranded. I may had to put parts in the saddle bag (horn) but she got me home.

In 2001 we won a BMW R1150RTP. The ABS and reliability hands down won our fleet over. All the motors loved this motorcycle from the seating postion, brakes, motor, keeping the heat off the rider, electric windshield, adjustable levers. Fleet loved the warranty of 3 years.

In 2002 we got a fleet of 9 BMW R1150RTPs. We loved them. We had no major issues with and clutches lasted. My I was able to keep to about 36K with a few rodeos throw in. Our Harley's ate clutches pretty much at each monthly pratice.

In March 2007, 12th to be exact, we took delievery of 9 BMW R1200RTP. We could not be more pleased. They are an improvement over the 1150s, with more power and being lighter. We were able to get a 10 year contract, replacing the motors each 3 years, selling them with 6 months of warranty left.

When we attempted to bid out the contract Honda's did not provide a bid. The dealer was having a hard time trying to get quotes with the crash bars, lights and siren. That was why BMW works so well with our department. It was a cop bike out of the box.

If you are looking for a police motorcycle for your department, you must also look into service and maintenance. Who is going to work on your motor etc.......... Go to your local dealers in your area and start asking questions and becoming friends. I still go to the Harley shop and Honda shop, because you never know what could happen. I keep all my options open.

V-Strom

http://i180.photobucket.com/albums/x304/yz250714/bikefront.jpg

http://i180.photobucket.com/albums/x304/yz250714/bikeright.jpg

Evo zasto su Englezi povukli Honde iz opticaja:

http://news.bbc.co.uk/1/hi/england/merseyside/6600897.stm

Kad smo vec kod policijskih bajkova evo jos jedne stranice: http://www.pmha.net/indexb.html

• Drug član, 1261 postova

Ako ste primetili u pitanju je vstrom 650.

Apropo pandurskih vozila, ja bih njima ukinuo motorcikle i dao bi im skutere od 250 ccm, da se siti navozaju,ionako voze uglavnom po gradu posto imamo 300 km autoputa. U americi postoji sistem patroliranja izmedju gradova. Znas izadjes iz jednog grada a do drugog 300 km. Ovde bre na svakih 5 km imas neko selo sa policijskom stanicom, i dva dokona pandura.

Kao sto rekoh skuter i da ih bog vidi.

A oni nisu merilo sto se tice pouzdanosti, posto uglavnom minimalno odrzavaju motorcikle, pa se desava da bmw koji inace moze da predje 100000 km, kod nih posle 10000 ode na otpad sa crknutim agragatom, a onda veseli srbi kupe, investirju koju stotku i voze se do kraja zivota......

Usput posedovao sam 5 BMW motorcikala i dvoja  kola iste marke, to je kvalitetan proizvod, ali ja ga nevolim i tacka...........

Survey casopisa Ride na sajtu "Motorcycle".

No Make/Model            /Kg  /bhp /Ratio            /Comments

1 Honda VTR 1000 SP-1 200 136 0.68 Scores full marks all round

2 Honda CBR 1100XX Blackbird 223 162 0.73 Overall hard to beat

3 Honda Blackbird 1998-99 223 162 0.73 Fast even comfortable. Best controls. Brakes could be better

4 Honda CBR 900RR Fireblade 170 152 0.89 High scores all round 

5 Triumph Daytona 955i 198 128 0.65 Excellent brakes. Gearbox could be better

6 Ducati 996 190 123 0.65 Excellent performance and handling

7 Kawasaki ZX -9R Ninja 183 144 0.79 High scores all round

8 Yamaha YZF -R1 177 150 0.85 Best performance. Gearbox could be better

9 Kawasaki ZX -6R Ninja 171 110 0.64 High scores all round

10 Triumph TT600 170 108 0.64 Best brakes, excellent handling but performance could be better

11 Suzuki GSX 1300 Hayabusa 215 175 0.81 Maximum performance. Sub frames can be a problem

12 Kawasaki ZX -12R Ninja 2000-01 210 176 0.84 Most powerful production bike in the UK

13 Honda CBR 600 1999-01 170 110 0.65 Excellent build quality. Gearbox could be better

14 Yamaha YZF R6 169 120 0.71 Highest performance of a 600. Low gearbox score

15 Honda CBR 900RR Fireblade 1996-99 180 128 0.71 Excellent build quality and reliability. Low scores for gearbox and brakes.

16 Aprilia RSV1000 Mille 189 128 0.68 Good handling and performance

17 Suzuki GSX -R750 2000-01 179 135 0.75 Highest performance of a 750. Low score for brakes

18 Honda CBR 900RR Fireblade 1992-95 185 122 0.66 Most crashed bike in the Ride survey. Excellent build quality and performance scores

19 Triumph Daytona T595 198 130 0.66 Excellent brakes. Low score for gearbox

20 Kawasaki ZX-7R Ninja 203 123 0.61 Good overall scores

21 Suzuki TL1000R 190 135 0.71 Prone to electrical, bodywork and clutch problems

22 Kawasaki ZX -9R Ninja 1998-99 183 141 0.77 Prone to smaller problems with the electrics, engine, clutch, bodywork and brakes but still scores OK in the overall reliability category.

23 Ducati 916 198 109 0.55 Handling and thundering engine but with a low reliability score and low annual mileage by owners

24 Suzuki GSX-R750 1996-99 179 129 0.72 Good scores all rounder except for build quality

25 Yamaha YZF 1000R Thunderace 198 145 0.73 Excellent brakes and performance with low scores for controls, build quality and gearbox

26 Kawasaki ZX -9R Ninja 1994-97 215 125 0.58 Average scores all round

27 Suzuki TL1000S 187 125 0.67 Best gearbox, excellent performance but problems with frames, clutch, gearbox, electrics and rear suspension

28 Suzuki GSX -R1100 197 125 0.63 Excellent gearbox and reliability with low scores for handling, controls and brakes

29 Kawasaki ZX -6R Ninja 1998-99 176 106 0.60 Average scores except for a low score for brakes

30 Suzuki GSX -R600 174 106 0.61 Good for the track, but uncomfortable even for a sports bike

31 Honda CBR 600F 182 100 0.55 Low gearbox score but regarded as a good all rounder

32 Kawasaki ZX -6R Ninja 1995-97 182 100 0.55 Reliable with a low annual mileage. Brakes and electrics can give problems. Low score for controls

33 Ducati 748 200 103 0.52 Very low reliability score but offers excellent handling

34 Suzuki RF 900R 203 125 0.62 High and low scores with the overall owners experience score being low

35 Suzuki GSX  -R750 195 112 0.57 Cult bike

36 Honda VTR1000 Firestorm 192 110 0.57 High and low scores with the overall owners experience score being low

37 Kawasaki ZZ-R600 1993-01 195 100 0.51 Fast and comfortable but with low scores for handling, gearbox and brakes

38 Honda CBR 400RR 175 58 0.33 Favoured by woman riders because of the low seat and easy weight. Low scores for brakes and gearbox.

39 Honda VFR 400R (NC30) 170 63 0.37 Reliable but low scores for brakes, gearbox and controls

40 Honda CBR 600F 1991-94 185 100 0.54 Comfortable sport bike with low scores for brakes and gearbox

41 Yamaha FZR 1000R (EXUP) 1989-95 209 125 0.60 Low scores but an older bike

42 Ducati 900SS 1990-01 188 80 0.43 Low scores but an older bike

43 Yamaha FZR 600 1989-96 184 100 0.54 Low scores but an older bike

44 Kawasaki GPz900R 1984-1994 228 115 0.50 Low scores but an older bike

45 Kawasaki ZXR 400 1991-01 159 64 0.40 Low scores but an older bike

46 Kawasaki ZZ -R600 1990-92 195 98 0.50 Low scores but an older bike

Evo skromnog doprinosa temi. 8)

Gost
Ova tema je zaključana za nove odgovore.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja