Jump to content

Moto Zajednica

Zakon

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 150 postova
  • Motocikl: Kawasaki zzr 1100..Suzuki gsx250

Iz novog zakona o vozilima ,e sad mi nije jasno za tricikl (trajk) ,s jedne strane to je prepravljeno vozilo,po tome on bi mogo da se atestira,bar po onome kako sam ja ukairao citanjem ovg zakona,, Mozda gresim . mozda je pogresno mesto za temu...1neznam.gif

<br style="color: rgb(46, 62, 85); font-family: Verdana, Arial, Helvetica; background-color: rgb(243, 243, 243);">XV ВОЗИЛА

1. Опште одредбе

Члан 246.

(1) Возило у саобраћају на путу мора да испуњава прописане техничке услове, техничке прописе и да буде

технички исправно.

(2) Возило је технички исправно ако има исправне све прописане уређаје и опрему и ако задовољава све

техничке нормативе за возило.

(3) Возила у саобраћају на путу не могу имати уређаје, склопове и опрему чија употреба може угрозити, ометати

или изазвати забуну другог учесника у саобраћају.

(4) Возила не смеју на предњој страни да имају уређаје или материје које дају односно одбијају светлост црвене

боје, а на задњој страни које дају, односно одбијају светлост беле боје, изузев уређаја и материја предвиђених

прописима из става 6. овог члана, као ни трепћуће светло које није предвиђено одредбама овог закона.

(5) На возилу се не смеју налазити нити користити уређаји који дају, односно одбијају, светлост видљиву

учесницима у саобраћају у бојама које нису предвиђене прописима из става 6. овог члана .

(6) Министар надлежан за послове саобраћаја доноси ближе прописе о условима које морају да испуњавају

возила у саобраћају на путу у погледу димензија, техничких услова и уређаја, склопова и опреме и техничких

норматива.

(7) У саобраћају на путу не сме да учествује превозно средство које овим законом није одређено као возило.

Члан 247.

(1) Власник односно корисник возила дужан је да, на захтев полицијског службеника, да податке о идентитету

лица коме је дао возило на управљање односно коришћење.

(2) Физичко лице, власник односно корисник возила не сме дати возило на управљање лицу које је под дејством

алкохола, односно психоактивних супстанци или је у толикој мери уморно, болесно или је у таквом психофизичком

стању да није способно да безбедно управља возилом, нема возачку дозволу одговарајуће категорије или је рок

важења возачке дозволе истекао.

Члан 248.

(1) Возила регистрована у иностранству могу да учествују у саобраћају на територији Републике Србије ако имају

склопове, уређаје и опрему, прописане важећом међународном Конвенцијом о саобраћају на путевима и ако су у

исправном стању.

(2) Возила из става 1. у погледу димензија, највеће дозвољене укупне масе и осовинског оптерећења, морају

испуњавати услове прописане за возила у Републици Србији.

60

(3) Возила из става 1. овог члана морају бити осигурана у складу прописима Републике Србије о обавезном

осигурању возила.

(4)

2. Испитивање возила

Члан 249.

(1) Моторна и прикључна возила која се појединачно или серијски производе или преправљају, односно њихови

уређаји, склопови и опрема, морају бити усаглашени са једнообразним техничким условима у складу са прописима о

хомологацији.

(2) Пре стављања у промет, односно пуштања у саобраћај возила из става 1. мора се утврдити и да ли ова

возила испуњавају прописане услове у складу са овим законом.

(3) Уверење (потврду) о испуњености услова из става 2. овог члана издаје Агенција.

(4) Један примерак уверења из става 3. овог члана за појединачно произведено или преправљено возило мора се

налазити у возилу, када возило учествује у саобраћају на путу, а возач је дужан да га покаже на захтев овлашћеног

лица.

(5) Ближе услове о поступку и начину испитивања возила, издавања уверења и потврда и вођењу евиденција о

обављеним испитивањима доноси министар надлежан за послове саобраћаја на предлог Агенције.

(6) Послове из става 3. овог члана Агенција обавља као поверене.

Члан 250.

(1) У поступку издавања уверења из члана 249. став 3. за возило које се серијски производи и за које је издато

уверење о усклађености са прописима о хомологацији Агенција утврђује да ли возило испуњава услове из става 2.

тог члана.

(2) У поступку издавања уверења из члана 249. став 3. за возило које се појединачно производи, а за које није

издато уверење о усклађености са прописима о хомологацији Агенција утврђује да ли уређаји и склопови возила

испуњавају услове из прописа о хомологацији и да ли возило у целини испуњава услове из става 2. тог члана.

(3) Преправка возила, сем у случају уградње уређаја за погон на алтернативна погонска горива, мора бити

извршена у складу са смерницама које одређује произвођач возила које се преправља или на начин за који је

произвођач потврдио да се може извести на возилу.

(4) Пре извршења преправке возила мора се сачинити техничка документација о преправци коју одобрава

Агенција.

(5) Агенција након увида у техничку документацију може исту одобрити и без испуњења услова из става 3. овог

члана, а посебно у случајевима када се таквим преправкама унапређује безбедност возила, техничка култура и

проналазаштво, односно омогућава обављање одређених делатности за које се возило посебно не производи.

Агенција на захтев привредног друштва, дугог правног лица или предузетника, који испуњава услове из члана 4. став

3. овог закона, може одобрити техничку документацију за уградњу уређаја на погон на алтернативна погонска горива

у возила одређене марке и типа, са идентичним начином припреме горива и смеше. У том случају није потребна

овера техничке документације за појединачно возило те марке и типа под условом да је уградњу извршило лице

коме је одобрена та техничка документација.

(6) Преправку, односно појединачну производњу возила може да изврши привредно друштво, односно друго

правно лице или предузетник из члана 4. став 3. овог закона.

(7) Агенција може одобрити да преправку возила на основу одобрене техничке документације, изврши и

грађанин, само ако то чини за сопствене потребе, када се таквим преправкама унапређује безбедност возила,

техничка култура и проналазаштво, односно омогућава обављање одређених делатности за које се возило посебно

не производи.

(8) Агенција у поступку утврђивања да ли моторна и прикључна возила која се појединачно или серијски

производе или преправљају, испуњавају прописане услове из члана 249. став 1. и 2. може, након увида у техничку

документацију, обављање појединих испитивања возила, односно уређаја на возилу, као и мерења, поверити

одређеном привредном друштву или другом правном лицу које је материјално и стручно оспособљено да та

испитивања, односно мерења изврши.

(9) У случају из претходног става Агенција ће у захтеву за испитивање јасно одредити која поједина испитивања и

мерења се том приликом морају обавити.

(10) Уверење из члана 249. став 3. за возила која су преправљена може се издати само када се током испитивања

утврди да су технички исправна.

(11) Послове наведене у ставу 1,2,4,5,7,8 и 9. овог члана Агенција обавља као поверене.

Члан 251.

61

(1) Када се на техничком прегледу или на други начин, за возила која су регистрована у Републици Србији или се

увозе у Републику Србију, утврди неслагање података за возило који су уписани у саобраћајну дозволу, са подацима

из Базе података о моторним и прикључним возилима (коју обезбеђује Агенција) спровешће се, пре издавања

саобраћајне дозволе, односно издавања регистрационе налепнице, поступак утврђивања да ли возило испуњава

прописане услове из овог закона и том приликом утврдити стварно стање у погледу спорних техничких

карактеристика.

(2) Поступак утврђивања испуњености услова из претходног става обавља Агенција или друга стручна

организација коју Агенција одреди.

(3) Послове наведене у ставу 1. и 2. овог члана Агенција обавља као поверене.

Члан 252.

(1) Уређаји за погон возила на гас који су уграђени у моторна возила морају се подвргавати периодичном

прегледу код правног лица кога овласти Агенција.

(2) Прегледи из претходног става морају се обављати у роковима који не могу бити дужи од 5 година.

(3) О исправности уређаја правно лице из става 1. издаје потврду.

(4) Правна лица из става 1. дужна су да преглед врше прописно и на савестан начин.

(5) Возило у које су уграђени уређаји за погон на гас, не сме да учествује у саобраћају на путу, док се на прегледу

из става 2. не утврди да су исти исправни .

(6) Возач возила са уграђеним погоном на гас мора поседовати код себе потврду из претходног става и исту

пружити на увид овлашћеном лицу.

(7) Послове из става 1. овог члана Агенција обавља као поверене. <br style="color: rgb(46, 62, 85); font-family: Verdana, Arial, Helvetica; background-color: rgb(243, 243, 243);">

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1030 postova
  • Motocikl: APRILIA Caponord & Transalp 1999

Trebao si da postavis u opste teme . Ali nema veze mozda administratori i prebace to tamo ili ti izbrisu pa ti postavi opet .

Evo mog iskustva a i iskustva jednog prijatelja a cini mi se da je bilo o tome reci i naforumu .

Cesto radim dosta izmena na dzipovima , prikolicama i ostalim da kazem radnim masinama a i motorima . Skoro sam odvezo prikolicu koju smo namenski napravili za nesto ( da ne davim za sta ) ali izgleda kao obicna naravno ista je kao i klasicne prikolice samo posle se skine onaj gornji deo i odradi se stvar . Kada sam otisao da pitam rekli su mi da je za sada sve stopirano sto se tice atesta i da nema vise nikakve mogucnosti atestiranja .

To je za prikolicu . Sada za dzip . Prijatelj je kupio kao teretno pa sam ga napravio kao putnicko i rekli su mi da nema sanse da se vise nikada vrati na putnicko vozilo ( ili bar za sada ) a to je i ranije bilo u zakonu pa smo probali jer nas nista ne kosta . Inace pratim te zakone kako izlaze jer to dosta radim i prepravljamo dosta stvari .

Sad sa kombijem . Jednog smo putnickog na teretni i to je proslo . Ali opet smo jedan teretni trebali na putnicki i to sada nije proslo i vratili coveka nazad .

Znaci za sada svi atesti su stopirani sto se bilo kakvog atesta ili prepravke tice .

Najbolje ti je da odes na neki masinski fakultet i da pitas ili pravo u AMSS gde se izdaju i rade takve stvari . Ovde kod nas su dolazili sa masinkog fakultera i rekli su STOP na sve stvari .

A sad jos jedna zezalica da znas i da budes obazriv u tome . Nesto smo pravili na jednom motoru i morali smo da izmenimo malo ram . NIsta posebno jer sam ja to vario a ince to dobro radim a da je bilo nesto gde je neciji zivot ugrozen tim varom kao na vratu viljuske itd pa ajde normalno bi otiso kod nekog da to odradi kako treba . Kada je lik na tehnickom video var i da smo malo nesto prepravljali reko je da bi moralo da se atestira ali ajde nema veze kaze to ce da prodje ali ti treba onaj ko je ovo vario da ima sertifikat i pecat da ti je on odradeo . E sad mozda je covek i u pravu ali ovog puta je to bila bezazlena stvar .

Zato bolje put pod noge pa u AMSS ili na neki masinski fakultet ili gde se to radi kod vas ti atesti pa da pitas . Ove ce ti reci mnoooooogo stvari i na kraju ti nece nista biti jasno .

Iskopiraj to sto si naso za tricikl i nosi kod njih da ti u startu kazu sta treba da se ne bijes u gravu posle da nista ne mozes da odradis jer su oni nesto u medjuvremenu izmislili .

Nadam se da sam nesto pomogo .

Pozdrav i srecno !!!!!

• Lord Sidious Tamni, 4841 postova

.... Kada sam otisao da pitam rekli su mi da je za sada sve stopirano sto se tice atesta i da nema vise nikakve mogucnosti atestiranja . ...

A gdje si konkretno isao da pitas i dobio ovakav odgovor?

• Svrati ponekad, 150 postova
  • Motocikl: Kawasaki zzr 1100..Suzuki gsx250

Znam da je tako nego me prijatejl ubedjuje suprotno,pa sam hteo da se informisem,

U ams sam svratio i pitao za prikolicu,naravno sve stopirano,inace hteo da napravim prikolicu za prevoz motorcikla..

• Drug član, 1030 postova
  • Motocikl: APRILIA Caponord & Transalp 1999

Pitao sam ja svuda druze i za sada je STOP za sve stvari . Bar ovde kod nas a gore kod vas i u Vojvodini mozda je nesto drugacije ipak je to Srbija znas i sam .

Bio na tehnickom gde izdaju ateste i dolaze tamo da ih rade ( mislio da me zezaju )

Iso u AMSS isto dobio odgovor

Zvao u Nis na masinkom fakultetu jer se tamo voze sva vozila i ono opet nista .

Meni je u interesu da daju jer i zaradim neki dinar na takvim stvarima . Ali za sada nista tj. srednji prst gradjanima Srbije od nasih vodecih.......

• Svrati ponekad, 302 postova
  • Motocikl: Triumph sprint 900 Kawasaki Z500, Triton 650 Gilera 500 LTE 1938g.

Od februara lane,novi zakon,mašinski fakultet u novom sadu nije izdao ni jedan atest za vozila,drug mi je radio to,dok se radilo!

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja