Jump to content

Moto Zajednica

ZX12r druga brzina!!!!

Recommended Posts

• U prolazu, 2 postova

ispada iz druge brzine(neutral ili prva), motor sam rasklopio I izvadio menjacki sklop i viljuske.

prema podacima iz service manuala za 2001 ZX12R, dimenzije viljuski i bubnja su u toleranciji a viljuske nisu krive, na zupcznizima oba vratila nema vidljivih ostecenja,citao sam na netu da je to uobicajeni kvar kod tih motora i da se to vrlo jednostavno resava obradom zupcanika druge brzine pod odrdjenim uglom i vise nema problema.

Verujem da se to i kod nas radi samo mi treba neka preporuka za nekog dobrog majstora koji je vec upoznat sa time.

Evo linka da vidite o cemu se radi.

http://www.aperaceparts.com/transmissions.html

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 2329 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 250, Suzuki GS 450L

Хмммм, не бих рекао да било који мотор избацује из брзине без разлога... Биће да ти то ниси добро премерио... А ако си у праву, онда испада да он има фабричку грешку толико грубу да је за не поверовати да се Кавасаки-у тако нешто поткрало...?! Мада, не би било ни први пут да мотор има "дечије болести" али мислим да је овај проблем далеко од тога.

Чини ми се да овакав проблем настаје код мотора који су превише точкирани или превише грубо шалтовани на високим обртајима, угл. наниже. Тако се излижу конуси на склоповиа мењача и ето (твог) проблема. На око све изгледа добро али кад се мало боље загледаш. премериш... Мислим да је та "обрада" у ствари враћање на фабричке вредности зупчаника друге брзине који има проблем, а проблем не настаје сам од себе. У случају да је само зупчаник друге брзине мислим да је сигурније да га купиш нов.

Ако нисам у праву нека ме исправе искуснији.

• Podržavam 1

Први пост сам написао а да нисам погледао линкове које си поставио. Сад сам их погледао и то је само потврдило мој први пост. Ово се ради са моторима којима се посебно грубо манипулише:

Racecut...

This cut is performed on the side of the dogs that are loaded on acceleration. Recommended for hot street bikes and drag racers, dwarf cars, etc.

Up and down cut....

Both sides of the dog are cut to also prevent jumping out of gear on down shifts. Recommended for road racing.

У коју групу спада твој мотор то би ти морао - требао знати. Рекао бих да за нормалну уличну вожњу овај захват није потребан. Постави слике твојих зупчаника где се лепо виде конуси о којима причамо.

Ако мотор не користиш за трке убрзања или сличне ствари онда купи пар зупчаника који ти стварају проблеме, склопи и вози.

У случају да мотор користиш за оне "ствари" из цитата онда обрађуј!

За овај проблем рекао бих да треба да "захвалиш" бившем власнику...

Promenio član Sr3ck0

• Lord Sidious Tamni, 4841 postova

Zasto bi kupovao novi, ako ovom obradom moze da rijesi problem??

Ako se ovo radi u svrhu grubog manipulisanja, trebalo bi da izdrzi i blago ili normalno manipulisanje. :D

Zasto bi kupovao novi, ako ovom obradom moze da rijesi problem??

Ako se ovo radi u svrhu grubog manipulisanja, trebalo bi da izdrzi i blago ili normalno manipulisanje. :D

Зато што та операција кошта малтене као нови зупчаник, под условом да се одради како треба код неког ко зна то да ради.

Може да дода мало пара и купи нови зупчаник. Ако га вози нормално то би требало да траје доста дуго. На мом Сузукију који сам растурио (1983. год.) зупчаници су као нови, као да никада нису радили. (Погледаћу поново ове конусе, за сваки случај...)

Ако ради код неког ко "зна шта ради" па не уради добро, онда ће га дупло коштати...

• Svrati ponekad, 290 postova
  • Motocikl: Honda cb750k -- cbx 125 f -- yamaha xv 1900 star raider

Ako je ovakav a sigurno jeste,bruse se ove 'kandze' koje se nalaze sa strane ali pod uslovom da zaobljenost ivica nije veća od 2mm.Bruse se čeono.

Vrlo prosta operacija brušenja,inače se zupčanici menjaju u paru :zdravo:

post-16993-0-73724400-1389025715_thumb.jpg

• Svrati ponekad, 483 postova
  • Motocikl: HONDA CB 750 boul d"or, free-style

Savetujem zamenu zupcastog para(moze i dobar polovan). Svi delovi zupcanika koji trpe opterecenje i trenje pored termicke obrade su jos i cementirani,na dubinu do 0,7mm se dodaje ugljenik i taj celik dobija izuzetnu tvrdocu. Brusenjem se taj sloj skida i vrlo brzo propada ta povrsina, a znamo koliki je posao menjati to. Pozz

Savetujem zamenu zupcastog para(moze i dobar polovan). Svi delovi zupcanika koji trpe opterecenje i trenje pored termicke obrade su jos i cementirani,na dubinu do 0,7mm se dodaje ugljenik i taj celik dobija izuzetnu tvrdocu. Brusenjem se taj sloj skida i vrlo brzo propada ta povrsina, a znamo koliki je posao menjati to. Pozz

Radio sam mnogo puta na menjačima bmw-a,guzzi-ja...ne mora da se cementira jer ta površina koja se brusi ne naleže na drugi zupčanik .Brušenjem skidamo zaobljenost kandzi jer zbog te zaobljenosti sam zupčanik teži da se iskopča iz drugog zupčanika i zbog toga ispada iz brzine.

Radio sam i to traje , na jednom bmw-u skoro 15godina ,900rr pet...:zdravo:

Radio sam mnogo puta na menjačima bmw-a,guzzi-ja...ne mora da se cementira jer ta površina koja se brusi ne naleže na drugi zupčanik .Brušenjem skidamo zaobljenost kandzi jer zbog te zaobljenosti sam zupčanik teži da se iskopča iz drugog zupčanika i zbog toga ispada iz brzine.

Ako to sto ti obrusis ne naleze na drugi zupcanik, to sto ti pricas, odnosno kako sam te ja shvatio, nije ovo o cemu se ovdje prica.

Ti brusis, kako kazes, "ceono" dok zaobljeni rub ne nestane. Zapravo stanjis te kockice (kandze) tako da je ukupna sirina zupcanika manja?

Ovdje se prica o brusenju kockica ne ceono, nego upravo sa strana koje nalezu jedna na drugu i prenose snagu. \

Ja nisam expert, ali zvuci logicno da bi cement tu mogao da igra ulogu.

Ako to sto ti obrusis ne naleze na drugi zupcanik, to sto ti pricas, odnosno kako sam te ja shvatio, nije ovo o cemu se ovdje prica.

Ti brusis, kako kazes, "ceono" dok zaobljeni rub ne nestane. Zapravo stanjis te kockice (kandze) tako da je ukupna sirina zupcanika manja?

Ovdje se prica o brusenju kockica ne ceono, nego upravo sa strana koje nalezu jedna na drugu i prenose snagu. \

Ja nisam expert, ali zvuci logicno da bi cement tu mogao da igra ulogu.

Ne znam o čemu se ovde priča,ovaj problem se rešava onako kako sam napisao ili zamena zupčastog para.Ukupna širina zupčanika se smanjuje za max 2mm.

Moguce, ali TS je pitao o "under-cutting" metodi, koja se svodi na ovo:

Kosine na ovim slikama su extremno pretjerane da bi se lakse shvatilo o cemu se radi i sta se brusi (u ovoj prici):

Prije brusenja kandze su zaobljene odnosno pohabane kao na slici:

Posle brusenja izgleda ovako ("pod microskopom", golim okom jedva primjetno):

Brusi se po linijama sa strane kandzi.

Mi zamišljamo da se zupčanik uvek uzubljuje maksimalno,ne.Koliko puta smo nemarno ubacili u brzinu,dodali gas i ispadne iz brzine?

Ovo zaobljenje nastalo 'silovanjem' menjača potpomaže lakšem ispadanju iz brzine :neznam:

Ako bi obrađivali 'kandze',cementirali,vratili na mere novog zupčanika,po nekoj logici bi trebali da uradimo obradu zupčanika treće brzine što je neisplativo :zdravo:

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja