Jump to content

Moto Zajednica

Skola voznje: Voznja u grupi

Recommended Posts

• Navigator, 1801 postova
  • Motocikl: Papričica :)

No postoji jedan zanimljiv fenomen koji se tice voznje u grupi (bar kod nas u klubu). Naime kada prvi u koloni vozi dogovorenih 120km/h, da onaj na zacelju mora da vozi 150. Naime javlja se problem kod preticajna, gde oni na kraju kolone moraju da sacekaju priliku da preteknu auto koji su ostali vec pretekli, pa posle preticanja moraju da voze dosta brze da bi sustigli grupu.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 981 postova
No postoji jedan zanimljiv fenomen koji se tice voznje u grupi (bar kod nas u klubu). Naime kada prvi u koloni vozi dogovorenih 120km/h' date=' da onaj na zacelju mora da vozi 150. Naime javlja se problem kod preticajna, gde oni na kraju kolone moraju da sacekaju priliku da preteknu auto koji su ostali vec pretekli, pa posle preticanja moraju da voze dosta brze da bi sustigli grupu.[/quote']

Nije samo kod vas SREMACA to se i nama desava!

• Ne silazi, 5473 postova
  • Motocikl: Honda Varadero 1000 ABS

Zato je ne zelim jos da se vozim u grupi,jer sile prosjek preko 110-120,a ja to ne mogu da stignem,a nesto mi se ne gine ovako mlad,tako da za sada najvise volim solo ili sa par njih koji ne voze prosjek vis od 80-100!?

• Drug član, 1693 postova
  • Motocikl: BMW R1200C , BMW R1200GS, Yamaha TDM900,Kove 500X, KYMCO S200 People, Suzuki Burgman 650 executive, Tomos Automatic

....ima još jedan intersantan fenomen....kod grupe sa više od 5 motora javlja se problem prepotentnih automobila, koji na svaki naèin pokušavaju preteèi celu grupu......zato je bolje veèe grupe podeliti na manje grupe motorista i držati razdaljinu meðu njima....

• Zainteresovan, 978 postova
Zato je ne zelim jos da se vozim u grupi' date='jer sile prosjek preko 110-120,a ja to ne mogu da stignem,a nesto mi se ne gine ovako mlad,tako da za sada najvise volim solo ili sa par njih koji ne voze prosjek vis od 80-100!?[/quote']

Vozi zadnji za grupom i ne boj se.

Vozio bi par minuta,dok ne bi otperjali,pogotovo sto postoji par likova koji ga bas prze,tako da polako ima vremena,dok ja jos malo nadodjem!? Ne zilim da mi neko nesto prisere da sporo vozim,jer bi ga odma nastiklo sakom,ne zbog nekog kompleksa,nego sta cu kad sam pocetnik!?

A svakako sam mislio zadnji da nekome ne napravim frku naprijed,pa citava kolona u gomilu!? :D

Za to sam uvjek raspolozen!!! :D:D:D

Jeeeee ima jos kao sto sam ja,mojoj sreci nigdje kraja?!

Pa ako budes navracao kroz Trebinje javi se!!!

Da da svakako,jedan kaze ja sam u vojsci imao desetara i meni vise nike ne naredjuje,i sta ti tu da radis,boli me briga,mogu ja i sam,a i kolega Ceh je tu?! :D

• Călător motocicleta, 2361 postova
  • Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :)

Evo i ja sam sa vama. Mi smo na ovom nasem proputovanju prelazili oko 300km za 12 sati. Od toga aktivne voznje recimo oko 9. To znaci 100km za 3 sata. Pa ti racunaj nasu prosecnu brzinu. OK bilo je tu dosta zaustavljanja na minut-dva radi slikanja ali to odprilike izlazi na oko 40km/h

• U potrzi za performansama..., 3388 postova
  • Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE
Zato je ne zelim jos da se vozim u grupi' date='jer sile prosjek preko 110-120,a ja to ne mogu da stignem,a nesto mi se ne gine ovako mlad,tako da za sada najvise volim solo ili sa par njih koji ne voze prosjek vis od 80-100!?[/quote']

Samo polako, bice ovo ljeto voznja Trebinje-Herceg Novi-Bar pa ces da se izbirikas znas kako :mrgreen: :wink:

To hoces da mi nabijes komplekse nize vrijednosti,kad me obrijes sa R46!? Ali uzdam se u tvoju savjest i naklonost prema nama pocetnicima?!

Bay the way jedva cekam da se izbirikam,samo da mi se docepat kuce i motora!?

To hoces da mi nabijes komplekse nize vrijednosti' date='kad me obrijes sa R46!? Ali uzdam se u tvoju savjest i naklonost prema nama pocetnicima?!...[/quote']

Bez brige, samo opusteno :thumbs_up: Kada dodjem dolje, vjeruj mi, vise mi se nidje nece zuriti :D

...Bay the way jedva cekam da se izbirikam' date='samo da mi se docepat kuce i motora!?[/quote']

Uh, ne spominji! Jos SAMO 15 dana, 8 sati i 32 minuta... :kaboom:

Vozi zadnji za grupom i ne boj se.

Ukoliko cijela grupa vozi ujednacenim tempom, ja nekako najvise volim da sam ili prvi ili zadnji. Ako sam prvi, samo pazim na ovoga iza sebe i ja dajem tempo (naravno, nikada nije problem usporiti...), ako sam zadnji, onda pazim samo ispred sebe. A ako si u "sendvicu", moras da pazis na sve :? Medjutim, kada si iza nekoga moras biti "bolji", pogotovu na kocenju, da ne kazem iskusniji. Kada se vozim sa nekim ko "ne zna" ili koga ne poznajem (tj. ne poznajem njegovu voznju) bolje mi je da sam iza, ipak najvise vjerujem svojim kocnicama i sposobnostima. Ako vec moram biti nedje u sredini, onda volim da je ovaj iza mene "dobar".

Naravno, sva ova moja teorija se odnosi na gradsku jurnjavu i medjugradsku performance voznju :!:

Sa touring voznjom smirenijeg tempa i pri tom 3+ ljudi, nemam nekog znacajnog iskustva, ali tu ne bi trebalo da bude problema jer se vozi smirenijim tempom pa ima vise vremena za reakcije svih...

Tako da se meni za touring grupnu voznju svidja Dexterr-ova varijanta:

Najiskusniji ide prvi (nesto mi se ne svidja ova rijec iskusiji, radije bi koristio "bolji", uslovno receno), za njim ide najneiskusniji, pa malo iskusniji, pa jos malo iskusniji, i tako redom...

I mislim da bi trebalo praviti vise grupa sa do 5 motora i tu se ravnomjerno podijeliti. Da ne bude 5 najbrzih u prvoj pa 5 najneiskusnijih u zadnjoj. Zar nije bolje da ima po jedan dobar u svakoj grupi koji vodi svoju grupu... Mislim da tako ostatak najbolje uci i prolazi...

• Svrati ponekad, 118 postova

U toku voznje posle prvih 50 km predjenih momci se prestroje i svako sebe nadje u grupi.Za mene je najvaznije:ako sam poveo grupu ili sam najstariji u grupi,da ja tu istu grupu i vratim nazad celu i bez bilo kakvih havarija a ono neko brz,neko spor i sl. pustimo to.Ko hoce kako on hoce onda mora da se vozi sam samcit.Mislim tako...

...Za mene je najvaznije:ako sam poveo grupu ili sam najstariji u grupi' date='da ja tu istu grupu i vratim nazad celu i bez bilo kakvih havarija...[/quote']

U svakoj grupi treba da bude jedan takav vozac :kul:

Ja se ne bi izdvajao iz grupe svojom voljom,ali ako ne mogu da podrzim taj tempo,a vodja ne haje za to ,sta mi drugo preostaje?!

• U prolazu, 41 postova
  • Motocikl: Suzuki Burgman executive 650

Pozdrav svima, pre svega za voznju u grupi treba odrediti Road Captain-a, najiskusniji bajker. On odredjuje rutu kojom se ide, putnu brzinu, pit-stop, i sl. Takodje iskusni bajker ide na zacelju, kao i najbrzi motori. Tokom voznje raspored vozaca moze da se menja (pozicija) ali celo i kraj su isti. Ne treba nikada zaboraviti i odstaojanje tokom voznje. Ako neko zeli da "izduva" bajk moze ali kada se udalji od kolone. Najrizicniji su polasci i zaustavljanje na putu (van parkinga), zbog opasnosti od naletanja vozila, treba se drzati krajnje uz ivicu puta, a prilikom polaska moze se i na kratko zutaviti saobracaj u traci dok cela kolona ne krene-pod uslovom da niste na auto-putu :oops: .

Sada poslije jedne duze ture mogu da kazem da je razlika nebo i zemlja kada imate ispred sebe iskusnog vozaca i nekog ko to nije,konkretno kada su me "poveli" na motorijadu u Batocinu,moja prva,posto sam svecano postao clan moto kluba "TNT" Trebinje,kada su oko mene bili predsjednik i potpredsjednik,koji zasluzuju to mjesto kako svojim ponasanjem tako i voznjom,bilo mi je zadovoljstvo,a jedan dio voznje sam vozio iza lika koga nije bas osvojila vozacka vjestina,preznojio sam se,a taj nam je kasnije zadao i dosta muka,ali nebitno!?

Vidi se kad je neko prosao milion kilometara,da je "pismeniji" vozac nego neki koji jedva ceka da se izduva!

Tako da od sada sa rukovodstvom na mjesec!!!

• Svrati ponekad, 309 postova
  • Motocikl: Piaggio Beverly 200

Stara tema, ali da dodam koju recenicu.

Prvi put sam isao sa grupom 17.2.2007. do Velike Plane. Dobro su poterali motore posle Avale ka Mladenovcu. Nisam mogao da izdrzim taj tempo, vec sam terao svoj. Medjutim, prijatno sam se iznenadio sto je uvek neko bio iza mene. Prvo sam pomislio da me to neki bajker prati, neko ko se slucajno nasao na istom putu. Posle sam skapirao da je to jedan od "nasih" :D

Sacekali smo se par kilometara dalje i nastavili. Kasnije je put bio sa manje krivina, pa sam koliko toliko pratio grupu, ali je UVEK bio neku tu iza mene. To je meni ulivalo sigurnost.

Pozdrav ekipi od 17.2.2007!!!

• Svrati ponekad, 127 postova
  • Motocikl: Honda Hornet CB900F 2006

Bilo bi lepo onaj ko je obrisao topik koji sam postavio da je iskopirao moj post i ubacio ga pod ovaj.

Dok se to ne desi, ja se iskljucujem sa ovih diskusija.

Sve najbolje !

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja