Jump to content

Moto Zajednica

Pucanje gume sa 200 km/h

Recommended Posts

• U prolazu, 85 postova
  • Motocikl: Kawasaki ZZR 1200

Verujem sa se svako ko vozi motor zapitao kako je kada pukne guma. Sta se desava.....itd

Da bi otvorio temu i podelio svoje iskustvo, napisacu vam sta mi se desilo pre dva dana.

Vozim Kawasaki ZZR 1200, veliki, jak, ozbiljan motor koji zahteva sve da bude utegnuto kako bi pruzio ono zasto ga je neko i kupio. Imam na motoru Merzeler gume stare godinu ipo dana. Presle oko 10.000 km, sara odlicna.......generalno motor mi je uvek spreman da krenem bilo gde na put. Ali.....

Isao sam u Sloveniju za vikend kod prijatelja. U povratku sam vozio sve vreme od 170 do 210 km-h u zavisnosti od deonice jer je bilo dosta magle usput. Kada sam se priblizio granici sa Srbijiom, na nekih 30-tak kilometera, osetio sam da mi motor kliza po asfaltu kao da sam na valjcima kada se radi registracija motora. Znao sam da mi je neki problem jer je asvalt kao ogledao u HR, poceo sam da usporavam ali kočio sam samo motorom bez naglog kočenja da ne bi pao. Sve se desava jako brzo i nisam imao paniku i ako je situacija krajnje ozbiljna. Brzinu odaram ispod 100 km-h i kako brzina pada tako mi je sve teže da obuzdam motor. Počinjem da razmišljam da ću sigurno pasti i gledam kako da se bacim na koju stranu, motor sve više ljulja a volan držim iz sve snage jer se trese kao mašina za bušenje asfalta. Poprilično se smanjuje brzina i već sam siguran da i ako padnem neću poginuti........onda idu misli da mi se motor neće mnogo ni oštetiti......da bi na kraju uspeo da stanem u zaustavnu traku bez pada.

Silazim sa motora i vidim da je guma skroz legla. Vadim sprej i ušpricavam penastu masu kako bi zakrpio gumu i tek onda vidim da je guma sa rupom da bi se mogla skoro pesnica gurnuti u gumu, a da je sa svih strana počela da se raspada.

Kreće potraga za šlep službom.....pa šlepovanje, U Šidu mi menja gumu neki vulkanizer koji mi uvaljuje staru gumu iz 2002 godine kao novu....ali nemam izbora.

Postavljam i dalje sebi pitanje kako se raspala guma i sta je pravi uzrok.

Takođe preporučujem svim bajkerima da se ne štedi nikada na odabiru gume. Verujem da je godište i klasa gume bitnija nego sam brend.

Gume koje se prodaju kao nove a ustvari su stare par godina su jako opasne.

Apelujem na sve bajkere da najozbiljnije shvate da su gume i kočnice najbitniji na motoru jer me je ovoga puta samo bog sačuvao.

Ne žalite pare za vrhunsku i novu gumu.

pozdrav

bikepics-2606900-800.jpg

http://www.bikepics.com/pictures/2606900/

bikepics-2606902-800.jpg

http://www.bikepics.com/pictures/2606902/

bikepics-2606905-800.jpg

http://www.bikepics.com/pictures/2606905/

Promenio član Pablo
ubacio slike u post
  • Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• U prolazu, 85 postova

Naravno NE. Na putu kroz HR često se nailazi na deonice gde su magle 3-4 km......vidljivost par stotina metara...to je zbog isparenja

• Podržavam 1

• Go BIG or Go home, 413 postova
  • Motocikl: honda CB 1000 - Big One

Pa zar je DOT od godinu ipo dana toliko rizičan ? Ima tu još i brzinski indeks, čini mi se i težina...

• Podržavam 1

• Lord Sidious Tamni, 4841 postova

Ovo izgleda nemoguce. Mora da je neka fabricka greska ili da si nagazio neki naostreni poklopac od tegle ili nesto drugo veliko ostro...:neznam:

Ne mogu da zamislim da spontano ovako rikne...:stabre:

Brzina nije ni blizu kriticna za ovakvu havariju. Svaki index ovo mora moci izdrzati.

• U prolazu, 85 postova

Znam za DOT, klasu gume i sl.......ali ne mogu da verujem da se guma bukvalno raspadne sa vise strana......pitao sam ljude koji se razumeju u motore, mehaniku, gume....i kažu da je malo čudno....ne bi smela da guma odreaguje na veliku temperaturu koja je sigurno bila velika na tim brzinama i vremenu koje sam vozio skoro bez prestanka....ipak se radi o kvalitetnoj gumi koja nije ni toliko stara i puno prešla.

Moje je mišljenje da se na našem tržištu prodaju gume nižih klasa. Znam da su neki kupovali nove gume koje su podrhtavale i sl...

Od sada svake godine na početku sezone nove gume jer prelazim oko 8000 godišnje.

• Drug član, 1190 postova

Pa zar je DOT od godinu ipo dana toliko rizičan ? Ima tu još i brzinski indeks, čini mi se i težina...

Nije. Propisno uskladistene gume treba da ostanu ok do pet godina: http://www.moto-tyres.co.uk/reifenalter.html

Naravno, ne bih uzeo pet godina stare gume, pa ni cetiri. Ali, nije mleko u pitanju, pa da se trazi od jutros.

Nista nije savrseno, pa ni gume, raspadnu se i u MotoGP i u Formuli 1 ponekad. Rizik problema, medjutim, raste sa silama kojima ih izlazemo. Kada neko vozi jako brzo, raste sansa katastrofalnog defekta, kao u ovom slucaju.

Pre nego sto neko kaze da 210 nije jako brzo i da taj motor ide 320 - ipak jeste, zato se i prica ova prica.

Naravno, drago mi je sto si dobro prosao. Ubuduce, maaalo popusti gas i vise uzivaj u voznji, a manje u drami. Sve najbolje!

1moto3.gif

• Podržavam 3

• U prolazu, 85 postova

Zahvaljujem se svima na odgovorima.

Poenta jeste bila da svi ozbiljno svatimo brzine kojima vozimo, gume koje stavljamo, ulja koje koristimo, starost motocikla, umor u vožnji........

Ako o svemu ovome razmisljamo onda možemo uživati u vožnji i smanjiti rizik nezgode

• Podržavam 5

• Drug član, 2753 postova
  • Motocikl: GPZ 500 Street Twin

Moguce da je doslo da manjeg cjepanja u startu, a da je brza voznja od nekoliko stotina metara do zaustavljanja napravila ostalo.

Jebo ti taki motor kad ga vozis 200 ko da vozis 100, laganica :D ............ i onda tabla "80", kao da si stao :D , prvo sto pomislis je da ti sat laze, nemoguce da je to 80, skoro pa stojis :D

On topic, koji je model Metz koji ti se pocjepao, mozda neko ima istu pa da obrati paznju

• Ne silazi, 6542 postova
  • Motocikl: đački pešački

Predpostavljam da je fabrička greška naj pre pošto je otpalo parče uokvireno tačno po skoro celom šnitu konture šare, brazdi. Ako je balans tegić nasuprot za 180° ili oko proboja to indikuje na anomaliju.Montaž marker ne može se videti više? I ako si je krpio na tom mestu može i to. Pregrevanje samo po sebi nije jer tad obično puca bok ili se cela guma razleti. Ovde je očigledno to mesto defektno iz nekog razloga. Moguće da je bilo duže izloženo hemiji, nafta, ulje...Prelistaj memoriju.

• Drug član, 1710 postova

Meni se raspala guma na auto prikolici ali nije bila dovoljno napumpana i brzina od 140 joj nije prijala pa se verovatno pregrejala i 'polomila'. Ali da je tebi guma malo ispustila osetio bi ne bi vozio tako, greska na gumi najverovatnije. Kod vulkanizera jednom vidim sitne opiljke od gume unutra u gumi od auta, kaze vozio si je neko vreme meku i pokaze mi unutra sitne pukotine po bokovima gde se guma 'lomi' kada je meka.

• Ludi kompjuteraš, 729 postova
  • Motocikl: Honda CBR250R 2011

Meni se cini da si je preterao preko neke bare od kiseline ili nesto slicno..kao da je hemijski pojedena..ovo ne znam samo mi se cini. I sretan ti rodjendan0takoje.gif

• U prolazu, 85 postova

Memoriju vracam stalno.

Guma je uvek u dobra i napumpana po propisu.

Motor je uvek spreman za dalji put.

Mislim da nisam presao tockom preko nekog ostrog predmeta ili hemikalije.

Bez obzira na brzinu sve se vidi idpred tocka kuda ide i sta se pregazi.

Definitivno mislim da je zbog neke greske na gumi doslo do pucanja gume, a da se zbog ispunpanosti vazdiha i vremena zaustavljanja guma pocela raspadati.

Voleo bih zbog svih nas da se posveti neka tema od strane strucnjaka o gumama, kvalitetu, odrzavanju, kako odreagovati prilikom pucanja prednje i zadnje gume i slicno.

Preko foruma covek moze mnogo da nauci.

• Braćala..., 2179 postova
  • Motocikl: Honda CB750F 1981

Ja bih za svaki zlučaj poslao "prigodni" email sa pratećim slikama metzeleru.

Malo ih kulturno iznapušavaš i dodaš da ćeš preći na konkurentske gume i tako to...i da ćeš isto tako i da ih oblatiš po svim mogućim moto forumima

Ne može da škodi samo će tebi da bude lakše jer si ih pošteno naduvao a ko zna ako ti se posreći možda dobiješ i novu gumu od njih :zvizduk:

• Podržavam 7

• Zainteresovan, 503 postova

Ne znam jesi li bio pijan, malo dete nisi, a "bog te sačuv'o" jer si bio ono treće...

De bre dobra šara? Zar se po "dobroti šare" ocenjuje sigurnost gume?

Kažeš da si prešao 10.000 otkako si je stavio, a guma stara 3 sezone? A Otišao si do SLO i nazad? Pa samo taj put je minimalno 1000 km... Znači da motor godišnje voziš u proseku 15 dana? Da si promenio "jednom ipo" ulje otkako je ta guma na motoru? Da nisi sa motorom išao u grad i slično. Hajde tih 10.000 pomnoži sa bar 3. Mislim da ti procene brojeva ne idu od ruke. I za automobil male snage je previše da guma provede 3 sezone na vučnoj osovini a ne za motor gde su sile kud-i-kamo veće po cm2 u odnosu na automobil...

Još voziš čudovište od 1200 ccm i 140++ks ...

Ne kapiram vas, definitivno. Posebno ne ove "starac fočo" bajkere koji tako olako "170-210 po magli" i "dobra guma od 10.000 km i evo još malo pa 4 godine"...

Da sam u PR Mezelera, tražio bih ti da pošalješ gumu na analizu u fabriku i iskoristio kao dobar marketing u smislu kako smo ti pored gluposti koje radiš sačuvali glavu...

jbt matorac si od 47 godina ... ccccc

• Podržavam 1

• Svrati ponekad, 333 postova
  • Motocikl: Suzuki GSX600F '01

Kolega,bitno da si ti glavu sacuvao, svaka cast na dobroj reakciji i zdravom razumu bez panike.

Sto se guma tice, klasiraju se kao i sve ostalo, da su namenjene za "zapadno" trziste sigurno ne bi bile ovakve,cak ni pri tim brzinama jer imaju "index brzine" koji to treba da podnese. Guma je stara, ali ovako da strada, stvarno 1:100.000

@Istankov:Ne bih tako postavljao racunicu, losa ti matematika, uzmi u obzir da neki ljudi bukvalno ne stizu da voze motor zbog radnih i porodicnih obaveza (moj rodjeni brat npr), tako da sto se kilometraze tice bolje da napravi tih 10k km na turama kao sto su do SLO i nazad, makar bilo u 5-6 tura kada mu slobodno vreme dozvoli nego da se vikendom vozika do kafica i nazad gde bi mnogi balavili nad njegovim motorom,a on nakupi kilometrazu 0takoje.gif

• Podržavam 2

• Lord Sidious Tamni, 4841 postova

...

Ne kapiram vas, definitivno. Posebno ne ove "starac fočo" bajkere koji tako olako "170-210 po magli" i "dobra guma od 10.000 km i evo još malo pa 4 godine"...

...

A da pitas sta ti nije jasno, umjesto da prosipas drvlje i kamenje?

Ili je ovo u sklopu akcije zastite omladine? :neznam:

• Podržavam 2

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja