Jump to content

Moto Zajednica

Koji lezaj staviti i u cemu je razlika?

Recommended Posts

• motoras, 2488 postova
  • Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500

Sklapam masinu od Tomosa E90. Dosao sam do lezaja radilice gde sam skinuo stare 6203 (koji su naravno provrteli). Sada bi ja to vratio da bude sa fabrickim dvodelnim NJ203, ali me interesuje kakva je razlika u odnosu na NU203 koji sam odavno vec nabavio.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 298 postova
  • Motocikl: Triumph sprint 900 Kawasaki Z500, Triton 650 Gilera 500 LTE 1938g.

NU šeta levo desno bez ograničenja,znači ležaj kod kvačila mora biti kuglični da radilica nebi šetala levo desno!Inače nema smetnje da staviš NU

• motoras, 2488 postova
  • Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500

Kontam. Kod NJ unutrasnji deo ispada samo na jednu stranu,a kod Nu na obe. Prkticno to znaci da ako bi se pokrenuo,ispao bi kroz semering,ali ako se to desi,znaci da je provrtio na radilici. Pod uslovom da je sa druge strane 6203 koji drzi radilicu i neda joj da se mrda od bloka do bloka tih par milimetara... Koliko se ja razumem...

Ako nabavim povoljno NJ203 ubacicu taj,nekako mi deluje sigurnije...

Jel neko lepio lezajeve sa loctite 603,638,648 ili slicno? Ne bih bas da lupam kirnerom,mada sam deklu kvacila izkirnerisao,ali nju mi je lako da zamenim ako opet provrti. Interesuju mu iskustva sa lepkovima za lezajeve...

• :), 5945 postova
  • Motocikl: Bicikl

kirner..sigurnije je...naravno ne ko zidar da lupas,nego zilion sitnih kirni svud u krug ,oba lezaja ista da budu,,,nj po mogucstvu lakse se vrte..i imaju granicu gde treba...

mogu i 62 ali......

• Ne silazi, 6591 postova
  • Motocikl: konzerviran

Nisam siguran koji je broj, ali postoji Loktajtov (pa i Wurth) proizvod koji je bas za to. Cak na uputstvu pise koji je zazor u stanju da ispuni. Bitno je samo sve dooooobro odmastiti. Najbolje je da se deklovi operu u nitro razredjivacu, a spoljna kosuljica lezaja pre nanosenja ove supstance obrise papirom namocenim u nitro. Radi provereno, lepili smo jednom prilikom gliko lezajeve za jednu klipnjacu na nekom raspalom BMWu 316, otkinuo se onaj nokat sto ga drzi.

Bilo bi lepo isto tako da ako mozes izmeris (izracunas) koliki je aksijalni zazor i da potavis one fine sajbne za stelovanje. To ne radi niko, tacnije svi to izbace vec pri prvom rasturanju, a to mnogo znaci.

E da jos nesto...to cu morati da nabavim za sebe...postoje i fini listici koji sluze za tu svrhu. Lice na spijune, ali su mnooooogo finiji i rade se u raznim finocama. To je isto super stvar.

• motoras, 2488 postova

kirner..sigurnije je...naravno ne ko zidar da lupas,nego zilion sitnih kirni svud u krug ,oba lezaja ista da budu,,,nj po mogucstvu lakse se vrte..i imaju granicu gde treba...

mogu i 62 ali......

Vec je kirnerisano ,vise puta...Zato mi se i ne mili da lupam opet.

Inace,fabricki je do magneta NJ,a do kvacila 6203...

• Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3700 postova
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)

Ne sećam se oznaka(davno je bilo) ali nije li ležaj do magneta bio valjkasti i to FAG/ov ?Sećam se da je bio skup ko đavo i da sam ga jedva nabavio...

I meni se čini da je bio valjkasti ležaj. Ja sam na mom Elektroniku 90 za dve godine zamenio tri kompleta radilica i ležajeva i jedan klip sa karikama. Možda sam i cilindar menjao jednom. A prešao sam za te dve sezone preko 60.000 km.

• :), 5945 postova
  • Motocikl: Bicikl

da'prodjose godine'zaboravlja se' ako je vec kirnovano.....pa probaj sa lepkovima'mada ja nesto to ..nemirisem'imam neke listice'koji su kirnovani'sluze za nesto drugo'ali!!!!!! uspesno sluze i za te stvari'gvozdje je gvozdje!a lepak lepak!nazovi me dacu ti par komada pa probaj'resa uaju i na 250 cm problem!

• motoras, 2488 postova

Ne sećam se oznaka(davno je bilo) ali nije li ležaj do magneta bio valjkasti i to FAG/ov ?Sećam se da je bio skup ko đavo i da sam ga jedva nabavio...

I meni se čini da je bio valjkasti ležaj. Ja sam na mom Elektroniku 90 za dve godine zamenio tri kompleta radilica i ležajeva i jedan klip sa karikama. Možda sam i cilindar menjao jednom. A prešao sam za te dve sezone preko 60.000 km.

NJ 203 i jeste valjkasti lezaj,a sa druge strane ide 6203. Naravno,mnogima je taj valjkasti bio preskup,pa su stavljali 6203 koji je identican po dimenzijama. tako je i na ovoj mojoj masini. Krivo mi je jer prethodni vlasnici nisu bas mnogo vodili racuna o tom motoru,te su svi lezajevi provrtili u bloku. Ni radilica nije u sjajnom stanju. Ako nabavim novu bice ok,ako ne -nabudzicu ovu.

• motoras, 2488 postova

da'prodjose godine'zaboravlja se' ako je vec kirnovano.....pa probaj sa lepkovima'mada ja nesto to ..nemirisem'imam neke listice'koji su kirnovani'sluze za nesto drugo'ali!!!!!! uspesno sluze i za te stvari'gvozdje je gvozdje!a lepak lepak!nazovi me dacu ti par komada pa probaj'resa uaju i na 250 cm problem!

postavicu ovde slike,da vidis kako to izgleda. Ubacicu blokove u gepek,pa ako bedem u prolazu skoro kroz Pazovu,svraticu da vidis i uzivo... Kad dodje vreme napravicu temu o ostvarenju decackog sna... :moto3:

• Ne silazi, 6586 postova
  • Motocikl: đački pešački

Nj i NU su cilindrično valjkasti ležajevi i jesu skupi. Razlika je što kod jednog je unutrašnja čaura sa zaslonom a kod drugog je ravna. Taj zaslonom ne dozvoljava prolazak kroz ležaj na drugu stranu. Mase za fiksiranje ležajeva zapune i neki zazor ali se pri izbijanju moraju grejati na oko 160°C što praktično čini oštećenje ležaja i semeringa. Neki Permatex je pristupačne cene. Uzmi oštru i usku kirnu i ispikuj ujednačeno što više tačkica i u nekoliko krugova pa će to dosta dobro da ucentrira ležaj i spreči samo-okretanje.

• Svrati ponekad, 483 postova
  • Motocikl: HONDA CB 750 boul d"or, free-style

Moj savet je da odneses to u neku radionicu da se to razbusi na borveru i na strugu naprave biksne od bronze po meri lezaja. na taj nacin ga vracas u fabricko stanje, pusti hemiju. Mozes lobodno staviti 6203 c3 SKF, FAG, KOYO. . Valjkasti lezaj je malo trajniji i pravi manji otpor pri okretanju zbog veceg dozvoljenog radijalnog zazora. E 90 je poznat po visokim okretajima i startnosti, pa sam odluci. Pozz

• Podržavam 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja