Jump to content

Moto Zajednica

Zasto ne povesti skuter na more ili put , hehe

Recommended Posts

• U prolazu, 67 postova

Evo malo da se pohvalim, mojih ruku djelo, atestirano na do sada 1400km, kroz 3 drzave...Kontam ti ja pred polazak na more, zasto iznajmljivati skuter kad vec imam 2 komada u garazi,,,malo truda, varenja i sjeckanja i cuda su moguca...Ovo kacim ne da bi se hvalio, nego da neko moze da vidi ideju, posto sam ja izginuo dok nisam sve osmislio, jer nigdje i niko nikad nije okacio nesto slicno, pa su muke bile otkriti kako to moze da felcera.Napravljen je nosac koji ide na standardni nosac eurokuke, tako da sve ostaje u funkciji kad se skine ovaj nosac. Auto je sa 18ticama felnama,245/40/18 sa dvije boce za metan od po 60kg i tocak bocom za plin, natovaren svim potrebnim stvarima za more, tako da ovo definitivno moze da felcera, ne prelazi gabarite vozila, ima svu signalizaciju i tako,,,

Ove zatezne trake su ono cisto reda radi postavljene,kao dodatno osiguranje, ali dok se testiralo morao sam da budem siguran da nece da lupka i skakuce hehe...

post-13347-0-87392000-1378143122_thumb.jpg

• Podržavam 19

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Dva tocka...All my life, 358 postova
  • Motocikl: Yamaha Raptor-4 tocka...Piaggio Beverly 500... Suzuki DR 650...Aprilia Atlantic 250... Honda Deauville Nt700

Zanimljivo, ali dal mozda netreba neki atest za to?

• U prolazu, 67 postova

Pa kuka kod mene je atestirana na vertikalno opterecenje od 90 kg, vecina ih ide od 70-90 kg, a ovo je sa skuterom tesko nesto oko 100kg,sve ukupno jer je skuter sam po sebi 89kg tezine stim da ima jos dva uzduzna nosaca spojena za zadnjom gredom,zavarene cijevi i u njih ubacene manje cijevi i sve usrafljeno M8 srafovima (to su ove dvije uzduzne cijevi koje se vide izmedju tockova ispod glavnog nosaca kao stabilizatori bocnih opterecenja ili sto bi rekli u narodu da se ne klacka i ne trpi opterecenje na samoj glavnoj osovini, tj nosacu kuke), tako da je opterecenje na samoj kuki, odnosno nosacu ispod 40kg max. Znam da ce uvijek biti onih koji objasnjavaju da se netreba zezati, da ovo ili ono...ali ja sam se eto zezao, a oni koji nece da se zezaju fino daju 150e i iznajme skuter na moru i gotivica im... (zamislite samo opterecenje kuke kad se koci nizbrdo sa zakacenom prikolicom od recimo tonu tezine,koliko je teska moja kamp prikolica sa sve opremom...koja je to sila koja gura i prema autu i prema dole, mnogo vise od 70 kg sigurno). Sve je to projektovano za znatno veca naprezanja, ali trudili smo se da svakako ostanemo u granicama atestiranog sto smo i uspjeli.

Naime atest ne treba jer to nisam nasao nigdje da je propisano, ima samo da ne narusava dimenzije auta, da je signalizacija vidljiva, kao i tablica sa osvjetljenjem, kao sto ne treba atest za one nosace za recimo stakla i slicno na pickupovima i drugim vozilima. A teret ne prelazi 40cm uzduzno van gabarita vozila, pa ne treba ni ona signalna lampa, marama ili tabla. Kao sto rekoh prosao sam 1400km sa njim do Grcke preko Bugarske i jedino sto sam dozivio su iznenadjeni policajci koji su cak i slikali jer kazu da to nisu vidjeli do sada hehe...

Isao sam kod nas na dva tehnicka i potvrdili su mi da je skroz blesavo, ali da nema problema sto se zakona tice...

Ponasanje auta u voznji je zaista nepromjenjeno, nisam prelazio doduse 130kmh i zbog kofera koji postane malo bucan na vecim brzinama, malo je uzbrdo znao da zaskripi gumama kad se krece, ali to je posledica natovarenosti kao sto rekoh boce za metan, tng i gomila stvari...ludilo.

Ovo je samo prenosenje licnog iskustva kako mozemo kad vec imamo nesto da to i iskoristimo, da ne bacamo pare na rentiranje necega sto ostavimo u garazi,a transport nas ne kosta maltene nista jer je potrosnja goriva bila jedva malo nesto veca od prosjecne,plina oko 12 litara i metana nesto ispod 6kg na 100km sto ogromna kolicina tereta mora da povuce za sobom u svakom slucaju. Naime i kad sam odlucio da ugradim plin isto su pricali da je nemoguce pored metana,,,al evo radi sve kako treba, felcera samo tako....doduse tu oko atesta cu da vidim sta cu da radim, najvjerovatnije nista ali vidjecemo hehe...

• Podržavam 2

• Drug član, 2422 postova
  • Motocikl: KTM EXC300- KTM EXC250

O ovome sam ja razmisljao za cross motor. Tezine su tu negde ali je cross duzi pa me interesuje da li sme i koliko da motor viri sa strana i ako ima nekih dateljnijih slika same konstrukcije bez motora

• U prolazu, 67 postova

Ovako posto sam sad na moru slikacu sutra nosac pa cu postaviti, u sustini je jako jednostavno ispalo na kraju, samo je problem bio osmisliti kako to da se okaci, da bude montazno, a stabilno, i uz to lako....mnogo problema mnogo nedoumica, od samog pocetka, ali onda sam se manuo smisljanja uzeo brusilicu i krenuo polako...

Zaista sam odlican varilac, ali ja varovima nikad ne vjerujem, pa sam co2 aparatom nalivao domacinski varove, a onda ih razlivao sa TIGom, tako da su varovi malo kabastiji,,,ali ono sto kazu bolje za pocetak to ojacati kako valja..napravio sam ja jos ojacanja na svim mjestima koja nicemu ne sluze, ali to je ono,,,od viska glav ane boli,Najbitnije je dobro uskladiti uglove posto je jako nezgodno povariti ove nosace dodatne za nosivu gredu tj nosac kuke, da budu pod identicnik uglom, a same one nisu zbog rasporeda tezine na simetricnim mjestima. tu je bilo malo stelovanja, podkajlavanja i igrarija, kad je to montirano, ostalo je lako islo. Na zalost toliko sam bio ubiven sto bi rekli da dok sam radio na plus 40 u sve maskirnoj uniformi, zbog varenja, nisam bas bio sposoban da se sjetim da to slikam, hehe..

Uglavnom, tockovi se zaglave izmedju dvije nosive cijevi, cini mi se da su fi 40mm, homologirane za rolbarove, ostalo mi od bagija pa rekoh da ihh iskoristimo. prednji tocak upada u svoje leziste i zaglavljuje se sa zadnje strane u ovaj kosi nosac, a zadnji tocak upada izmedju cijevi i spusta se do granicnika. I tu mrdanja nema, posto je sve napravljeno da bude knap, felne ne drljaju o cijevi, a gume fantasticno dobro zaglave,Mislio sam da jos nesto tu ubacujem da to ustabilim ali nema zaista potrebe, samo se ovim trakama uveze malo da nebi u putu skakutao, i to je to, ne osjeca se u voznji zaista. stavio sam neku staru krpu izmedju skutera i zadnjeg branika, cisto da nevi ogrebao branik, mada kontam sad da oko zadnjeg tocka moze da se napravi neki mali ram i da se on srafi ili da ide na sarku i bolcnu, ali vidjecu jos, pa da to obuhvti zanji tocak odozgo i onda je full obezbjedjen.

Sta kaze ZOBS:U saobraćaju na putu vozilo ne sme da se optereti:

1) preko nosivosti upisane u saobraćajnu dozvolu i najveće dozvoljene ukupne mase.

2) preko najvećeg osovinskog opterećenja pojedinih osovina određenih od strane proizvođača vozila tj. preko osovinskog opterećenja propisanog tehničkim normativima za određeni tip vozila.

3) tako da vozilo sa teretom premašuje najveće dozvoljene dimenzije za pojedine vrste vozila (dužina, širina i visina). Ove dimenzije, za pojedine vrste vozila, propisane su u Pravilniku o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju.

4) preko mogućnosti koje dozvoljavaju osobine puta.

Izuzetno od gore navedenih tačaka 2) i 3), po Zakonu o bezbednosti u saobraćaju(ZOBS), vozilo, odnosno skup vozila, sme da učestvuje u saobraćaju na putu, uz posebnu dozvolu nadležnog organa.

Prevoz tereta na putnickom vozilu

Teret na vozilu mora da bude smešten i obezbeđen tako da pri vožnji ostaje u položaju postavljenom prilikom utovara, tako da:

1) ne ugrožava bezbednost učesnika u saobraćaju i ne nanosi štetu putu i objektima na putu,

2) ne umanjuje stabilnost vozila i ne otežava upravljanje vozilom, kao i da ne utiče na funkcionisanje i korišćenje sklopova i delova vozila,

3) ne umanjuje preglednost vozaču,

4) ne pada i ne rasipa se sa vozila po putu, odnosno ne vuče se po putu,

5) ne zaklanja svetla, registarske tablice i druge propisane oznake na vozilu,

6) ne zagađuje životnu sredinu.

Teret na motornom vozilu može da pređe najudaljeniju tačku na prednjoj strani vozila do jednog metra.

Teret na vozilu ne sme da pređe najudaljeniju tačku na zadnjoj strani vozila za više od 1/6 svoje dužine, a najviše za 1,5 m, s tim da teret preostalim delom dužine mora biti oslonjen na tovarni prostor.

E sad sirina je problem posto o njoj nigdje nista ne pise, pise da max sirina vozila i prikljucnog vozila ne smije biti preko 2,5 metara, ali neznam nasta se to odnosi.za pozadi postoji masa nosaca za bicikle, i ostala cuda, ali nista nema o teretima koje premasuju gabarite vozila po sirini...

Ja se samo bojim sto je nasa saobracajna policija sarolika, pa.cak i ako je sve po zakonu moze da naidje neki nadrkani pandur i da te drka

• U prolazu, 67 postova

To je na zalost nasa realnost, i tamo gdje bezakonje vlada nikad nemozemo biti sigurni u bilo sta. Ali oni ako hoce da te maltretiraju tu ce naci bilo sta, od pritiska u rezervnom tocku do toga da im se nisi smijesio dovoljno kad su te startovali...Hajde da kazemo da je grcka policija bas liberalna, i da se ne bakce sa saobracajem, posto ih i nema nigdje, skuterasi po grckoj sa kacigom mogu biti vidjeni samo ako su turisti ili neki bakutaneri sa dekicama pa se plase za svoj zivot, skutera bez tablica ovdje ima poprilicno, kod jednog sam vidio kredom ispisana neka sloba i broj hehe. Ali Bugari su bas zaguljeni sto se saobracaja tice, pa kad oni nisu reagovali ni na ulasku ni na izlasku, i stajao sam bas pored jedne patrole na prosirenju da odmorim, i oni su gledali i odusevljavali se idejom. Prosao sam nasih nekoliko patrola usput i to lagano, i vidio sam da gledaju budzu pozadi, ali niko lizalicu nije dizao da zaustavi...

• Zainteresovan, 493 postova
  • Motocikl: Honda Vision

Ovo je potpuno legalno i vec postoji, tj moze se kupiti od 500e na gore, i to bas za skutere, kace se na kampere. Jedino ogranicenje je sto kuka auta ne sme biti opterecena vise od 50kg. Zato se ovi nosaci na kamperima se ne kace na kuku kao nosaci za bicikle, vec se kace za samu sasiju vozila. Ali ako kazes da opterecenje kuke ne prelazi 50kg onda nema problema.

• U prolazu, 67 postova

Pa zato sam ja i napravio dodatna dva nosaca koji su okaceni tj idu sistemo cijev u cijev koja je navarena na gredu tj nosac zadnjeg branika, tako da nosac kuke fakticki trpi samo trecinu opterecenja, ali hajde recimo da se cijevi malo savijaju i da prenose opterecenje na nosac kuke pa sam zato i rekao da nosac trpi jedno 50tak kg.. Au, 500e hehhe,,,moracu da razmislim da nekako patentiram ovo, posto je mene kostalo cirka nekih 3000 dinara materijala mozda malo vise posto sam potrosio cijelu bocu Argona na razlivanje varova, ali sam bas pretjerivao sa varovima.Sad stigoh sa plaze pa nisam stigao da slikam, ali slikacu sve potanko kad stignem u nasu voljenu Srbiju pa kad razmontiram sve to da se bolje vidi. .

• U prolazu, 67 postova

hehe...ja rekoh koliko je mene kostalo, 2 fara original zastavina po cini mi se 800 dinara, uzeo sam ih za neke druge potrebe pa sam zaboravio, kilo farbe 500 dinara, prikljucak za instalaciju kvalitetniji 500 dinara, zicu za co2 aparat ne racunam,i co2 gas, i potrosio sam cijelu bocu argona od 10kg sto je malo preko 2000 din, hehe, ali kao sto rekoh to je bilo bespotrebno...cijevi kao sto sam napisao sam vec imao,pa je mene izaslo tako malo. ali moze lako da se uradi proracun ulaganja u ovako nesto, naravno potrebno je imati fabricki nisac kuke, tj zadnju gredu u braniku da bi to uopste moglo da se montira.

• Podržavam 2

• Zainteresovan, 503 postova

Ne razumem cemu toliko odusevljavanje, kada je ovo sve odavno vidjeno. Nikakav specijalni poduhvat nisi napravio, nista novo, nikakvu wow ideju koja odavno ne postoji i ne funkcionise savrseno. Jedino sto si eto uradio sam sve...

Ovakvi nosaci odavno OOOOOOODAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAVNO odavno odavno postoje i ljudi ih koriste na motorhome (kamperima) i na njima nose sve moguce i nemoguce stvari...

Čak su se lovci dosetili da na kuku kače kutiju za prevoz pasa.

Toliko o tome...

Panduri na te izbacene delove gledaju ok ako ne pokrivaju tablicu i signalizaciju. Pošto si izveo dodatnu, nemaš da brigaš - Vozi

A sto da se ne odusevim kad je covek napravio sve kako treba sam, zar odusevljavanje zasluzuje samo nesto novo? Ti si verovatno napravio dosad na hiljade patenata pa ti sve ostalo nije zanimljivo

• U prolazu, 67 postova

Pa drugar uz duzno postovanje, zaista mi nije cilj da bilo koga odusevljavam vec da svojim rjesenjem jednog hajde da kazemo sklopa pomognem i grugima. To jeste zaista izmisljeno odavno ali kao sto sam rece na kamperima i drugim skalamerijama, ja iskreno nisam nikad imao prilike da vidim da je to smjesteno na jedan putnicki auto, googlao sam, pretrazivao, i meni bi mnogo lakse bilo da sam imao bar nesto za pocetak. Kamper je vise teretno vozilo i ima zadnju sinu na koju moze da se okaci sta ti dusa pozeli,,,putnicki auto je sve samo ne podesan za ovako nesto. Kad imas samo ideju i zadnji kraj auta ispred sebe, daleko je teze da se ta ideja realizuje nego kad imas neku pomoc nekoga ko je nesto slicno radio.Izuzetno ogranicene mogucnosti i skucen prostor su najveci problem, a opet je potrebna odgovarajuca robusnost i nosivost kako bi to izdrzalo sva naprezanja.

Evo i povratak prosao kako treba, pa sam jutros slikao sve

post-13347-0-44062800-1378472944_thumb.jpg

post-13347-0-42827900-1378472956_thumb.jpg

post-13347-0-58381200-1378472968_thumb.jpg

post-13347-0-36213000-1378472979_thumb.jpg

post-13347-0-27992100-1378472990_thumb.jpg

post-13347-0-46251800-1378472999_thumb.jpg

post-13347-0-21002100-1378473010_thumb.jpg

post-13347-0-31751600-1378473021_thumb.jpg

post-13347-0-86535100-1378473032_thumb.jpg

post-13347-0-27421300-1378473043_thumb.jpg

post-13347-0-44955700-1378473126_thumb.jpg

• Podržavam 2

• U prolazu, 1 post

Odlična stvar, samo ti moram kao profesionalni varilac zameriti na hvaljenju varova. Prejaki su, var treba biti 0,7 od debljine najtanjeg segmenta koji se vari. Takođe, ako si vario mag-om, nije bilo potrebe da ih topiš tig-om, samo pregrevaš materijal. I još nešto: ako si "odličan varilac", onda moraš verovati svojim varovima:)

• Podržavam 1

• U prolazu, 67 postova

Hvala na savjetima drug moj, ali ono, nije da se hvalim ali stvarno do sada nisam imao pehova sa pucanjem varova, ali kao sto rekoh to je stvar kojoj ja nikad vjerovao nisam, neznam zasto, to je nesto sto nema veze sa onim realnim, nego ono vise kao subjektivno nepovjerenje...sad sam mijenjao auto pa moram sve iz pocetka, sad treba praviti sve ovo isto samo za westralia nosac, posto mi na a6 ne pasuje ova kuka, ali svakako je ovaj nosac odradio posao, vise od 5000km vucarao sam skuter gdje god sam stigao, mnogo prakticno rjesenje za uzivanje...

• motoras, 2461 postova
  • Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500

Ja sam tek sad video ovu temu. Extra! Može li ovo da se napravi i da se nakaci ako nema kuke? Mislim dva nosača sa branika i okacim Tomosa na Audi 80? Apn nema više od 70 kg.

• U prolazu, 67 postova

Pa i nemoze bas, obicno su nosaci branika jako tanani i sumnjam da bi mogli da izdrze bilo kakvo opterecenje, stim da je kod audija recimo aluminijumska sina je nosac branika,,,a nosac kuke je gvozdjurija poprilicno debela, i kacenje je drugacije na sasiju i sve ostalo, pa mora ipak da se stavi greda-nosac kuke, sad kuka kao kuka i nije neophodna, to moze da se prepravi po zelji, ali mora da se ima neka osnova na koju ce da se kaci

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja