MrKaza2 10 Napisano Avgust 2, 2013 U prolazu, 28 postova Lokacija: Novi Beograd Motocikl: Honda Dylan 150 Prijavi odgovor kao problematičan Isprovociran svakodnevnim lupanjem menjaca koje slusam po ulici i jednim oglasom odavde imam pitanje. Dali znate sta je medjugas, zasto, i zar vas ne boli onaj zvuk nasilnog uzupcenja zupcanika koji se okrecu razlicitom brzinom? Mene boli dusa! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
rboban 1043 Napisano Avgust 2, 2013 Drug član, 3007 postova Lokacija: Obrenovac Motocikl: FleXeR Prijavi odgovor kao problematičan Kod mene je vec navika pri šaltanju niže brzine...... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
machinori 288 Napisano Avgust 2, 2013 Starfleet officer, 249 postova Lokacija: Canada Motocikl: n/a Prijavi odgovor kao problematičan Ja tako naucio na Dajcu, sa sve duplim kvacilom, i od tad sve saltam tako. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Supermoto_fan 12 Napisano Avgust 2, 2013 U prolazu, 62 postova Lokacija: Podgorica, Crna Gora Motocikl: Honda Dominator Prijavi odgovor kao problematičan Kod mene je vec navika pri šaltanju niže brzine...... Takodje... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Aćimo 1144 Napisano Avgust 2, 2013 Drug član, 1531 postova Lokacija: Beograd-Čačak Motocikl: XRV 750, TZR 125 Prijavi odgovor kao problematičan Brate, koji motor voziš? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sasha. 728 Napisano Avgust 3, 2013 ., 595 postova Motocikl: yamaha xtz 750 super tenere Prijavi odgovor kao problematičan ovako ja menjam brzine navise bez lupanja: trenutak (ili par sekundi dok ne uvezbas) pred menjanje navise 'pritisnem' nogom polugu menjaca na gore i, u trenutku menjanja brzine, U ISTO VREME vratim gas, pritisnem kvacilo i pritisnem polugu menjaca na gore do kraja medjugas je valjda dodavanje gasa (odn povecanje, 'usaglasavanje' obrtaja) pri menjanju brzina dok je pritisnuto kvacilo pred promenu, koliko sam shvatio korisno za menjanje brzina nanize bez lupanja, meni ne lupa nanize pa ne znam tacno, odn ne koristim Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
muljaz 2129 Napisano Avgust 3, 2013 Skuteras, 3716 postova Lokacija: Ivanjica Motocikl: T-Max 500 Prijavi odgovor kao problematičan Valjda je to neizbezna operacija ako zelite da se udobno vozite. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
FJCharlie 2324 Napisano Avgust 3, 2013 Elbow dragger, 2405 postova Lokacija: Beograd Motocikl: CBR 1KRR Luna Nera / BMW S1KRR Lexa Prijavi odgovor kao problematičan Kod mene je vec navika pri šaltanju niže brzine...... ista stvar.. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mile fazer 4466 Napisano Avgust 3, 2013 Drug član, 2013 postova Lokacija: Pula Motocikl: KTM 1290 SD GT Prijavi odgovor kao problematičan nepotrebno. 6 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ivan88 855 Napisano Avgust 3, 2013 Ludi kompjuteraš, 729 postova Lokacija: Subotica Motocikl: Honda CBR250R 2011 Prijavi odgovor kao problematičan Pri saltanju na dole tj. u nizu brzinu treba malo dodati gas nakon stiskanja kvacila, ubaciti u nizu i polako pustiti kvacilo. Moze i bez dodavanja gasa tako sto pustis gas i cekas da obrtaji opadnu a usput se i motor zaustavlja (kocenje motorom) i onda kada su obrtaji odgovarajuci, kod mene oko 6 hiljada, kvacilo, manja brzina, pustim kvacilo, nista se ne oseti. Kod saltanja u vecu, istovremeno smanjis gas, pritiskas kvacilo, ubacujes u brzinu, pustas kvacilo i dodajes gas. Ovo sam vezbao u dnevnoj sobi pre nego sam uzeo motor da bih sto brze ukapirao na motoru tj. da usnhronizujem ruke i noge mozes menjati u vecu brzinu i bez kvacila tako sto naglo smanjis gas, ubacis u brzinu i dodas gas. Kad ubacujes u nizu uvek sa kvacilom. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mrxfon 1495 Napisano Avgust 4, 2013 Drug član, 1430 postova Lokacija: BG - Zemun - Zvornik Motocikl: Yamaha FJR 1300, Ktm exc300 Prijavi odgovor kao problematičan Vecinu saltanja ne koristim kvacilo, pogotovu kod saltanja u visu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zika56 17430 Napisano Avgust 4, 2013 Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3708 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan Ovo o čemu vi pričate nema veze sa promenom brzine "međugasom"! Međugas se koristio na vozilima koja nemaju sinhronizovane menjače (kamioni, trkački automobili), ....i postupak izgleda ovako: Pri promeni brzine naniže smanjujemo "gas" na minimum, pritiskamo kvačilo i izbacujemo menjač u "ler", pustamo kvačilo i (na kratko) dodajemo skoro pun gas, a zatim ponovo pritiskamo kvačilo, ubacujemo u niži stepen i pustamo kvačilo. Za prebacivanje u višu brzinu razlika je što u "leru" ne dodajemo gas. Vozači trkačkih automobila su ceo ovaj postupak odrađivali za manje od jedne sekunde. Kod motocikla je ovo moguće uglavnom samo između prve i druge brzine jer jedino tu postoji "ler" između brzina. Inače i ja veoma retko koristim kvačilo tokom kretanja. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
petarjebivetar 1134 Napisano Avgust 4, 2013 Zainteresovan, 285 postova Lokacija: Beogard Motocikl: U potrazi Prijavi odgovor kao problematičan Kupi Hondu pa nece nista da ti lupa 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
brm-brm 852 Napisano Avgust 4, 2013 Zainteresovan, 621 postova Lokacija: Obrenovac Motocikl: Yamaha SR250 Honda NTV650 Prijavi odgovor kao problematičan zika56 sve lepo objasnio. Otvorio sam temu jer sam se pitao u cemu je kvaka? Kakvo bre lupanje, menjac radi ko u puter ako imas osecaj. A medju gas... to sam naucio na fici kad su mi otisli sinhroni... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ivan88 855 Napisano Avgust 4, 2013 Ludi kompjuteraš, 729 postova Lokacija: Subotica Motocikl: Honda CBR250R 2011 Prijavi odgovor kao problematičan Ahaaa to je double clouching..ebi ga ja mislio da li da dajes gas izmedju menjanja brzina ili ne 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
machinori 288 Napisano Avgust 5, 2013 Starfleet officer, 249 postova Lokacija: Canada Motocikl: n/a Prijavi odgovor kao problematičan Zika nije lepo objasnio. On je objasnio saltanje po principu "duplo kvacilo sa medju-gasom". Samo "medju-gas" je kad saltas iz viseg u nizi stepen pa gasom "gadjas" broj obrtaja kako bi saltanje bilo sto glatkije. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
rboban 1043 Napisano Avgust 5, 2013 Drug član, 3007 postova Lokacija: Obrenovac Motocikl: FleXeR Prijavi odgovor kao problematičan Da zaključimo... može ali ne mora, u svakom slučaju mu godi, a kod agresivne vožnje i pomaže! 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
markonja 11 Napisano Avgust 7, 2013 U prolazu, 69 postova Lokacija: Beograd-Sremcica Motocikl: Yamaha fazer 600 2003. Prijavi odgovor kao problematičan Mangupski je :-) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Skyrunner 5109 Napisano Avgust 7, 2013 Drug član, 1899 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Jeste, odma asocira na nekog matorog Fapa/Dajca i baju u majici tregeruši sa pešjirom oko vrata i laktom izbačenim kroz prozor kojo se glavi šrafcigerom. Totalno mangupski Prva-međugas- pa druga Ima čak i pesma Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
doktor 4805 Napisano Avgust 7, 2013 Ne silazi, 5564 postova Lokacija: Kraljevo Motocikl: XT1200Z Super Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Kod mene je vec navika pri šaltanju niže brzine...... Bas tako. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Forum arhiva 17695 Napisano Avgust 7, 2013 Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovori..., 4869 postova Prijavi odgovor kao problematičan Isprovociran svakodnevnim lupanjem menjaca koje slusam po ulici i jednim oglasom odavde imam pitanje. Dali znate sta je medjugas, zasto, i zar vas ne boli onaj zvuk nasilnog uzupcenja zupcanika koji se okrecu razlicitom brzinom? Mene boli dusa! Kao sto neko rece nisi napisao osnovnu stvar,a to je sta vozis ( koji motor ) i starost motora. Motocikli inace imaju mjenjace bez sinhrona,ali sa zakosenim vrhovima zupcanika koji "glume " sinhrone. Ako je mjenjac ispravan i imas dovoljno ulja u motoru - mjenjacu nebi se smjelo cuti lupanje u mjenjacu sem ako nije stari BMW ili neki drugi motor sa kardanom, sem Japanaca kod kojih ispravan mjenjac radi bezprijekorno. Prema tome prvo neke podatke o motociklu, pa diskusija i pomoc oko navedenog problema. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Pantic11 0 Napisano April 20, 2021 U prolazu, 1 post Prijavi odgovor kao problematičan Pozdrav svima, kao pocetnik imam jednu dilemu oko medjugasa. U pitanju je pustanje kvacila prilikom vracanja u nizu brzinu. Ukoliko radim medjugas i vratim brzinu u nizu da li treba da kvacilo odmah pustim do kraja ili ipak malo zadrzim onde gde hvata? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PremieRacing 3117 Napisano April 20, 2021 Drug član, 1192 postova Lokacija: New Now Motocikl: Uly Prijavi odgovor kao problematičan Pantiću, crni sine... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
miljan_tracer 467 Napisano April 20, 2021 Svrati ponekad, 343 postova Lokacija: Čelarevo Motocikl: BMW 1150 GS Prijavi odgovor kao problematičan Treba dva puta da stisnes kvačilo..Kao na Dajcu 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bocciaa 101 Napisano April 20, 2021 Svrati ponekad, 189 postova Lokacija: Nikšić,Crna Gora Motocikl: Peugeot Satelis 400cc Prijavi odgovor kao problematičan Nepotrebno ako osjećate i čujete mašinu,bez gledanja obrtomjera pogodićete sweet spot i vozićete kao po lojuПослато са SM-N975F помоћу Тапатока Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...