muljaz 1925 Napisano Decembar 5 Skuteras, 3694 postova Lokacija: Ivanjica Motocikl: T-Max 500 Prijavi odgovor kao problematičan Pa ili stavis u neki od visih S modova gde kasnije salta ili prebacis na manuelno menjanje Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blackened 621 Napisano Decembar 5 (promenjeno) Svrati ponekad, 389 postova Lokacija: Beograd - Koh Phangan Motocikl: '23. CB500X (prethodno '98. XL600V) Prijavi odgovor kao problematičan Ok manuelno menjanje, to svakako, ali ne mozes fino da doziras snagu na tocku nikako. Nema kontrole kao sa kvacilom. Verovatno onda zadnja kocnica/gas jedino, i pogasiti sve sto smeta, TC. Promenio Decembar 5 član Blackened Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
honda pa sve onda 41 Napisano Decembar 5 U prolazu, 36 postova Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam ga stavio na s2 mod i čini mi se da je baš onako kako bi ja vozio .Dok sam vozio motore sa manuelnim menjačem ponekad mi je trebalo da ubacim u nižu ako bi hteo naglo da povuče što je i normalno naravno neki put me je to mrzelo pa bi motor malo štucno dak nedobije obrtaje ovde kod automatika on to radi sam mesto tebe ubaci u nižu a posle po potrebi ređa ih baš onako kako bi ih ti menjao.Poneki put imam osećaj da ih tako dobro ređa (brzine) da mi to izgleda savšeno i veruj mi osmeh sa lica ne silazi,a bio sam zaklet protivnik automatskih menjača da sad već merim i auto sa automatskim. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blackened 621 Napisano Četvrtak u 20:33 (promenjeno) Svrati ponekad, 389 postova Lokacija: Beograd - Koh Phangan Motocikl: '23. CB500X (prethodno '98. XL600V) Prijavi odgovor kao problematičan U mom slucaju automatski menjac jos uvek ne dolazi u obzir, ni kod kola ni kod motora, jednostavno mi fali kontrole koju imam sa kvacilom. Jer mi je to vise uzivanje nego potreba - Pogotovo kod motora van puta - Automatik auto i kada vozim, jedino mi manuelni mod odgovara, ne moze kompjuter bolje od mene da zna koju hocu brzinu i sta radim. Jasno da DCT brze menja, i dobro odabere brzinu, ali ne mozes dici obrtaje/skratiti brzinu, drzati ga na optimalnoj snazi na pola kvacila uzbrdo kada je jako strmo, klizavo. Fino doziranje prenosa snage na tocak koliko teren zahteva itd. Drugacije se onda vozi, zanimljivo je svakako i DCT, verovatno zahteva drugaciji nacin voznje van puta. Probacu nekom prilikom. Promenio Četvrtak u 20:56 član Blackened Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6384 Napisano Četvrtak u 22:35 Enduraš, 6381 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Pa ako cemo realno Afrika i nije za scenario gde ce vam trebati doziranje kvacila na nekim zeznutim terenima. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
honda pa sve onda 41 Napisano Petak u 06:27 U prolazu, 36 postova Prijavi odgovor kao problematičan Prvo moram da te pitam da li si probao automatik.Ja sam bio skeptik sve mi je to bilo u glavi kada sam se odlučivao manuel ili automatik . Ali drug mi jednostavnokaže probaj.Kada sam kupio prva stvar je bila mod gravel(šljunak) kontrol trakšn na keca piči po neravnom šlunkovitom putu opez kez od uva do uva što sa prefhofnom hondom cb 500xa nisam mogao ni da pomislim. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Rider000 1286 Napisano Petak u 06:32 (promenjeno) Zainteresovan, 845 postova Lokacija: Zapadna Bačka Motocikl: EX Honda CB500X '23---------------------------------------EX Honda Africa Twin '17------------------------------------------V Strom 650XT '24------------------------- Prijavi odgovor kao problematičan Svi su krenuli u tom pravcu automatskih menjaca. Ne vidim ga kao losu stvar dok god nam ne namecu iskljucivo samo automatik. Uvek ce mi vecu satisfakciju u voznji pruziti manuelac i tu nemam sta dodati ni oduzeti... Neko vise voli automatik i to razumem... Promenio Petak u 06:45 član Rider000 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
honda pa sve onda 41 Napisano Petak u 07:10 U prolazu, 36 postova Prijavi odgovor kao problematičan I ovde imaš mogućnost manuelnog menjanja brzina na levoj ručici kažiprstom napred palcen u nižu brzinu ništa ti nije uskraćeno samo nema stiskanja ričice kvačila i papučice na menjaču.I to sam probao da se potsetim kako izgleda na običnom motoru i verj mi više mi nije bilo zanimljivo mada sam par puta koristio dugme za nižu brzinu da bi kočio motorom osećaj je isti kao i naobičnom motoru samo je leva noga instiktivno tražila papučicu menjača .Ali drigari su mi rekli ako ima navika ima odvika. Vas mlađe ljude razumem i ja sam bio takav kada između semafora naređam svih 6 brzina sad sam penzioner lagana opuštena vožnja i netreba bensedin netreba puno piva da bi se opustio samo lepo vreme i put pred sobom 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blackened 621 Napisano Petak u 12:07 (promenjeno) Svrati ponekad, 389 postova Lokacija: Beograd - Koh Phangan Motocikl: '23. CB500X (prethodno '98. XL600V) Prijavi odgovor kao problematičan 5 hours ago, honda pa sve onda said: Prvo moram da te pitam da li si probao automatik.Ja sam bio skeptik sve mi je to bilo u glavi kada sam se odlučivao manuel ili automatik . Ali drug mi jednostavnokaže probaj.Kada sam kupio prva stvar je bila mod gravel(šljunak) kontrol trakšn na keca piči po neravnom šlunkovitom putu opez kez od uva do uva što sa prefhofnom hondom cb 500xa nisam mogao ni da pomislim. Nisam na motoru probao DCT, videcu nekom prilikom, zanimalo me iskustva ko je ozbiljnije vozio van puta. Ali sta ce ti TC van puta, najbolje ugasiti- moze samo da smeta i stvara problem. Nema neke veze stabilnost motora na sljunku sa TC-om, dosta je do balansa, momentuma, guma. Ne daj boze da mi na veoma strmom brdu TC oduzima gas kada hocu da sacuvam momentum ili kada hoces namerno da zaneses motor da se izvuces iz krivine. Od elektronike jedino ABS na prednjem je ok van puta. Promenio Petak u 12:16 član Blackened Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
honda pa sve onda 41 Napisano Petak u 12:52 U prolazu, 36 postova Prijavi odgovor kao problematičan Znam tc sa 7 odmah čim krenem postavljam na keca i onda nema priblema 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zdjelarm 168 Napisano Petak u 21:11 Zdjelarm, 148 postova Lokacija: Vračar Motocikl: Honda Africa Crf 1000 adv Prijavi odgovor kao problematičan Svako ko ima dilemu da li je dct dobar za off odgovor će sam naći sam ako pokuša da afriku u garaži podigne 10 puta za redom, za one van forme dovoljno je i 5 outa, nema potrebe da ide negde u šumu gde je možda teže Sent from my iPhone using Tapatalk 2 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ZERO CORD ADV 645 Napisano Petak u 21:53 Svrati ponekad, 221 postova Lokacija: Ježevica - Požega Motocikl: KTM 450 EXC-R, Honda Africa crf1000L Prijavi odgovor kao problematičan On 29. 7. 2020. at 16:44, ZERO CORD ADV je napisao: Podelio bih par iskustava vezanih za meni novu Afriku 1000l. Još uvek se navikavam ali posle 2.000 Km stekao sam delom neko mišljenje o ovom modelu. Pošto sam pre nje vozio KTM 950 Adventure, praviću poređenja jer su slična kategorija motora. U vožnji na safaltu Afrika je dosta udobnija, mnogo tiša, manji potrošač i sa automatskim menjačem generalno lakša za vožnju. S početka je malo smaralo traženje adekvatnog režima za vožnju ali navikavam se. Moje iskustvo u vezi menjača je u startu bilo razočaravajuće iako to nisam hteo priznati, ali vremenom ozbiljno menjam mišljenje. Generalno opcija D je napravljena za maksimalni utrošak potrošnje i koristim je samo za auto put ili neki dobar otvoren put e kada se vozi lagano. Relativno brzo menja brzine i imam utisak da se u svakoj na početku davi. Valjda su svi japanci upola lakši pa mu ja dođem kao dvoje na motoru a taj mod su izostavili. Opcija S (valjda sport) je dosta primamljivija i bolja za vožnju. Lepo se šalta i dobro obara brzine u kočenju. Dosta je više koristim. Pritom u svakom momentu dozvoljava da ga ručno korigujem u zavisnosti od moje trenutne procene uslova puta i to je odlična opcija. Često je koristim. Svaki lošiji put ili off zahteva ručni režim promene brzina i ovom opcijom sam oduševljen. Promene brzine su brze i lagane. Kažiprst levi za + a palac za -. Na putu je kočenje odlično, ABS uglavnom pomaže. Čak se aktivirala i kontrola proklizavanja zadnjeg točka pri izlasku sa prašnjavog puta na dodavanju gasa. Na off vožnji, motor je pravo olakšanje za vožnju i pravo uživanje. Trakciju sam podešavao na prvi stepen (nisam pronašao može li se eliminisati), isključim ABS zadnjeg točka i dugme G koje nisam siguran da li je kontrola bočnog proklizavanja. Ako neko zna neka piše. Generalno bih voleo da neko podeli iskustva sa ovim podešavanjima jer još nisam siguran šta je najbolja opcija za off vožnju. Mana je kad pauziramo i izgasim motor, pri ponovnom startu kreće podešavanje iznova pri čemu se izgubi vremena toliko da svi učesnici vožnje već odmaknu dok ja krenem. Ipak vrlo sam zadovoljan. Evo i par fotografija sa jučerašnje off vožnje sa kombinovanom gumom Anake. Čak se izborio i sa prelaskom preko Kamenice kojoj je kamena podloga prilično krupna i dosta klizava. Motor je dosta mlađi od KTM-a pa razumljivo je da su mu linije modernije ali to već spada u domen ličnog ukusa. Gabariti su dosta slični. Težina, visina sedišta, suspenzije... Sedište na Africi se može još i spustiti za par centimetara za niže vozače. Ono što sam tek juče probao je solidna off vožnja po okolini Maljena. Motor se odlično ponaša i malo je reći da me je oduševio. Generalno je malo mekši od KTM -a ali nije smetnja. Ovo su neka moja prva iskustva a voleo bih da podelite i vaša. Lakše će biti kada ukrstimo te sitne detalje podešavanja koja mogu dosta uticati na zadovoljstvo u vožnji. Za sada sam vrlo zadovoljan jer motor ispunjava moje osnovne ciljeve u vožnji a to je uglavnom, da napravim turu od par stotina kilometara asfaltom gde bi skretanjem na srednje teške makadam puteve uspeo da vidim i osetim prave čari izlaska u vožnju. Takva mesta su retko na glavnim putevima a kod nas ih ima na pretek. Nadam se da nisam udavio temu i čekam da se uključi još neki Afrikanac. PS. O opštem utisku možda govori i to da na Hondinim ključevima ipak nosim KTM privezak. Pre par godina sam pisao o prvim iskustvima sa Afrikom između ostalog, pominjao sam iskusrva sa novim automatskim menjačem. Generalno posle 5 godina vožnje mislim da opcija automatskog menjača ima prednosti ali i mane u odnosu na manuelni. Prednosti se po mom mišljenju više ističu u odnosu na manje. Slažem se sa jednim od prethodnih postova u kom se kaže, parafraziram: Afrika po svojim gabaritima i težinom nije za tako komplikovane i teške terene gde bi kvačilo bilo presudno i neophodno. Ja sam bez problema prelazio prilično teške terene a o nekima sam već pisao. Ne treba trošiti reči da je na asfaltu automatik daleko konforniji i udobniji za vožnju ali isto se odnosi i na dobar deo lakše off vožnje. Pošto sam pomenuo mane evo dve iz mog iskustva. Ne znam da li neko ima slično i da li deli mišljenje: Prvo i posle 5 godina vožnje ne znam kako je zamišljena D opcija na menjaču. Meni je potpuno ne upotrebljiva. Pre nego pomenem drugu manu, svi koji vozite automatik razmislite da li pri vožnji nizbrdo osećate nelagodu i nesigurnost u poređenju sa vožnjom uzbrdo. Meni se više puta desilo da kada podesim stepen prenosa pred ulaz u oštriju i sporiju krivinu na većem spustu (naravno manuelno obaram brzine), u sred krivine pri aktivnom motornom kočenju a delić sekunde pred dodavanje gasa za izlazak iz krivine, menjać prebaci u viši stepen. Pri tom motor gubi kočenje, značajno menja obrtaje gubeći očekivani obrtni moment na dodavanju gasa a sve to ozbiljno utiče na balans u krivini. Daleko je od toga da može izazvati pad ali je osećaj vrlo neprijatan. Ako neko ima slično iskustvo beka piše. U svakom slučaju, preporuka za sve koji ne vole automatik a nisu ga vozili, probajte u svim uslovima vožnje pa onda realno ocenite. 2 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zippacope 63 Napisano Subota u 17:59 Svrati ponekad, 296 postova Lokacija: Konjarnik-Bgd Motocikl: dr 650 se - T7 Prijavi odgovor kao problematičan jedina stvar koja mi nedostaje od kada sam prodao afriku adv i kupio T7 je dct menjac. funkcionise savrseno i na asfaltu i na offu. moj sledeci motor je africa 1100 L sa dct menjacem 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
honda pa sve onda 41 Napisano Subota u 18:21 U prolazu, 36 postova Prijavi odgovor kao problematičan Drago mi je da ima istomišljenika, što se tiče automatskih menjača na hondi a hvala mom Drugaru Nelkiću iz Surčina kad sam bio u dilemi da li automatik ili manual ovako mi je kazao pa šta ti misliš da inženjeri iz Honde to nisu godinama razvijali i testirali pre nego što su pustili na drum.Pozdrav svim kolegama i onim sa manuelnim i onim sa automatskim menjačem, jer kako kaže đavo različiti su ukusi i sede u koprive. 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Rider000 1286 Napisano juče u 07:47 Zainteresovan, 845 postova Lokacija: Zapadna Bačka Motocikl: EX Honda CB500X '23---------------------------------------EX Honda Africa Twin '17------------------------------------------V Strom 650XT '24------------------------- Prijavi odgovor kao problematičan Mazohizam. 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
honda pa sve onda 41 Napisano juče u 08:26 U prolazu, 36 postova Prijavi odgovor kao problematičan Voli čovek zimsko jutro na motoru nemožeš mu ništa zameriti Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zdjelarm 168 Napisano juče u 18:19 Zdjelarm, 148 postova Lokacija: Vračar Motocikl: Honda Africa Crf 1000 adv Prijavi odgovor kao problematičan Ovog treba prijaviti drustvu za zastitu afrika!!!@zippacope dok jednom ne smrkne, drugom ne svane Sent from my iPhone using Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
piki 11410 Napisano juče u 18:28 Drug član, 1283 postova Lokacija: Sr.Mitrovica Motocikl: Honda Africa CRF 1000 L Prijavi odgovor kao problematičan On 6. 12. 2024. at 22:53, ZERO CORD ADV je napisao: Prvo i posle 5 godina vožnje ne znam kako je zamišljena D opcija na menjaču. Meni je potpuno ne upotrebljiva. Pre nego pomenem drugu manu, svi koji vozite automatik razmislite da li pri vožnji nizbrdo osećate nelagodu i nesigurnost u poređenju sa vožnjom uzbrdo. Meni se više puta desilo da kada podesim stepen prenosa pred ulaz u oštriju i sporiju krivinu na većem spustu (naravno manuelno obaram brzine), u sred krivine pri aktivnom motornom kočenju a delić sekunde pred dodavanje gasa za izlazak iz krivine, menjać prebaci u viši stepen. Pri tom motor gubi kočenje, značajno menja obrtaje gubeći očekivani obrtni moment na dodavanju gasa a sve to ozbiljno utiče na balans u krivini. Daleko je od toga da može izazvati pad ali je osećaj vrlo neprijatan. Ako neko ima slično iskustvo beka piše. isto misljenje za D mod ,nikad ga ne koristim, sto se tiče ovog drugog nisam primetio, ja teram samo s3 pa se u tom modu to verovatno ne desava, a ako je bas ludilo od serpentina i uzbrdice, nizbrdice onda samo manual i +- i to je to, ne moze da promeni brzinu u veću. On 6. 12. 2024. at 13:07, Blackened je napisao: Nisam na motoru probao DCT, videcu nekom prilikom, zanimalo me iskustva ko je ozbiljnije vozio van puta. sta mozes ozbiljnije voziti sa motorom od 260+ kila , u stvari mozda se tvoje i moje ozbiljnije razlikuje, meni je ozbiljnije nesto gde moze proći neki KTM, Huskvarna od 100 kg a Afrika i Gs-ovi, to nije za to, sto kaze @zdjelarm digni je tri puta i dosta ti je voznje za taj dan 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blackened 621 Napisano pre 7 sati (promenjeno) Svrati ponekad, 389 postova Lokacija: Beograd - Koh Phangan Motocikl: '23. CB500X (prethodno '98. XL600V) Prijavi odgovor kao problematičan Na to sam mislio, te zeznute situacije gde se zaglavi/padne i vrati nazad - tipa neke jako strme uzbrdice sa krivinama na kamenju/rasteresitoj zemllji itd... Uglavnom sa kvacilom je dosta direktnija kontrola generalno. Promenio pre 7 sati član Blackened Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...