Jump to content

Moto Zajednica

Koje ulje sipate u vas motor?

Recommended Posts

• Drug član, 4756 postova

Веровали или не, Манол 15 - 50 је као прављен за Дукати, Монстер промени звук комплетно, на боље дефинитивно.

Sent from my SM-G998B using Tapatalk

• Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1050 postova
  • Motocikl: Honda CBF 600, Honda Rebel 125, Automatik A35.
Pre 11 sati, Krokodilo je napisao:

Веровали или не, Манол 15 - 50 је као прављен за Дукати, Монстер промени звук комплетно, на боље дефинитивно.

Sad si me kompletno bacio u razmisljanje. Mislio sam da u Shadow 600 sipam Silkolene 15W50, verujem da ne bi bilo problema ni sa Mannol-om. 
Delmax mi je blizu pa cu najverovatnije njega Silkolene. Jesi li ti imao nekakvog iskustva sa tim agregatom? 

• Sviđa mi se 1

• Zainteresovan, 379 postova
  • Motocikl: Adventure sports 750
15 hours ago, Krokodilo said:

Значи, НЕМА ЛОШЕГ УЉА, СВИ У СЕДЛО И ВОЗИТЕ!!! То што има нас неколико лудака на форуму је друга прича, мада, ја напуштам то друштво и одлучио сам се за Силколен. И последњи пут: да немам могучност да користим Силколен, користио бих Манол, и то је то.

Jel ti Silkolene bolji od Liqui Moly ulja 10w40 me zanima za AT 750 ...

Koji silkolen ?

Promenio član plumber.ns

Upravo sam poručio, Delmax Leskovac Silkolene Comp 4 15W50 je 1290 din/lit. 

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Drug član, 1913 postova
  • Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere
On 11/17/2023 at 11:40 PM, Sharky - Alex said:

Zna li se nesto kakvo je ovo ulje Maxima.

Na mom 800MT touring stoji nalepnica da cf preporucuje Motorex ulje za agregat.

Kako je izasao 800MT eplorer zamenjena je nalepnica i sada cf preporucuje ovo maxima americko ulje. To su mi i sipali na prvom servisu.

IMG_2925.png

Zna li neko - ima li kod nas negde da se nađe ovo ulje, a da nisu ovlašćeni servisi ?

edit:
Aj da odgovorim sam sebi. Izgleda da nema.
U ovlaščenom servisu litar košta oko 3000 rsd, ~ 25 evra
U Sofiji - 39 leva ~ 20 evra
Solun - 18 evra

Skupo ulje.

Promenio član živke

• Ne silazi, 2915 postova

Pre 3 sati, živke je napisao:

Zna li neko - ima li kod nas negde da se nađe ovo ulje, a da nisu ovlašćeni servisi ?

edit:
Aj da odgovorim sam sebi. Izgleda da nema.
U ovlaščenom servisu litar košta oko 3000 rsd, ~ 25 evra
U Sofiji - 39 leva ~ 20 evra
Solun - 18 evra

Skupo ulje.

motorex imam od 1000 dinara polusintetiku pa na više

MAXIMA је једно од најбољих уља у свету, а по мени је број 1 у Америци(за моторцикле). Америчка уља су посебна езотерија која никако не сме да се × 0.

f35a18d1b97d9093a53319c6d5d790d1.jpg
11dc7a495f821976e0e0e099a6b8e2c3.jpg
Ovo je slika ulja starog 3 godine, razlika u radu agregata nije mnogo velika jer je i sa starim uljem radio veoma lepo. Menjac je dosta precizniji sa novim uljem defintivno. Honda V agregat, milina za uvo.

Sent from my iPhone using Tapatalk

• Sviđa mi se 1

• Zainteresovan, 295 postova
  • Motocikl: gsx-r 750 к1

Брат купио за његов К2 600 исто Силколен 10-40 xp, само што је њему један мајстор дао своју шифру за коју је имао попуст 20% те је платио 1120дин/литар.

Само Силколен има магичну моч да на ове паклене вручине натера агрегат да шапче. Што је пакленије, боље ради.

• Sviđa mi se 1

• Integrisan, 4951 postova

Koristio comp 4 davno na gpz-u. Najbolje ulje koje sam koristio. Nisam probao ono skuplje PRO comp jer mi nije trebalo.

Ipak sada zbog cene, mozda bih probao manol.

• Sviđa mi se 1

• Integrisan, 9443 postova
  • Motocikl: ---Honda---
Само Силколен има магичну моч да на ове паклене вручине натера агрегат да шапче. Што је пакленије, боље ради.

Isto ovo smo konstatovali i za motul 7100 koji je sam sebe cenom obesmislio (cak si isto od reci do reci kucnuo), eneos sintetika, kastrol, motorex (sintetike) su bas stabilne na svim temperaturama.... Cena je ono sto trenutnu razliku pravi.

Sent from my M2003J15SC using Tapatalk

• Sviđa mi se 2

Isto ovo smo konstatovali i za motul 7100 koji je sam sebe cenom obesmislio (cak si isto od reci do reci kucnuo), eneos sintetika, kastrol, motorex (sintetike) su bas stabilne na svim temperaturama.... Cena je ono sto trenutnu razliku pravi.

Sent from my M2003J15SC using Tapatalk

Не знам код вас, код нас је веч и потекло постало проблем. Поготову Мотул, па и Моторекс, осим у "Скај Мото", у Скај је оригинал али полудели са ценом. Бардал, Л. Моли, све то ненормална цена. Па и Енеос исто.

Манол је исто добар и стабилан али на моје интервале промене које сам веч неколико пута поменуо. За интервале од 10 000 километара па и ништа више од 7000 не бих могао да тврдим ништа. У принципу, нисам возио уље у моторциклу са воџеним хлаџењем и филтром за уље више од 7000км. Триумфе које радим мењају на 10 000, користимо Силколен и богами после те километраже једва оперем руке клинером. Код Триумфа се не користи 10 - 40 веч 10 - 50 и 15 - 50 и немам речи стварно. И Бемвејци се препороде после гаранције.

• Sviđa mi se 1

• Integrisan, 9443 postova
  • Motocikl: ---Honda---

u ovoj sam temi od otvaranja, nema ulja na trzistu koje nisam "vozio" i jedini je zakljucak koji mogu izvuci i kucnuti (po 100ti put) da ono sto sipamo treba biti svrsishodno i adekvatno agregatu/ tipu voznje (ulica/staza/offroad).

Sada i ovde kucamo i o generacijski dosta "razvucenom" periodu pa ne lezi svaki savet univerzalno.  Tako da sam 2010 godine  preporucivao valvoline i mobil x2000 za agregat CBR1000F i na tom sam ulju preso 100000km (ne procitao negde!) rasturao agregat na po 25000km i pratio stanje bregastih, spanera (cak se ni klizaci faznog lanca nisu trosili koriscenjem auto ulja).

Sada temu cita i onaj koji je na 125ccm 4T skuteru i onaj koji vozi s1000rr pa iz preporuka "izvlace" neki kao neku pouku ( i oboje zele 300v za svoj agregat). Starom agregatu uopste ne odgovaraju nova, tanka ulja,  novi agregati su previse "tanki" za voznju mineralke sa produzenim servisnim intervalom.

Siguran sam, da ako na policu stave sva moguca moto ulja (MA2), raznih cenovnih opsega i za nasu klimu da sva budu 10w50 viskoziteta, da zazmuris i uhvatis bilo koje, agregat ce u ulicnoj voznji svaki raditi kao sat! (i onaj u skuteru i s1000rr).

Takodje, da sipam mannol (a koristio sam ga kada niko to hteo nije) u boce od motula 7100, vecina ce biti odusevljena ucinkom!

Ne treba to nesto premisliti, kupis ulje koje ti je dostupno i vozis! Ko zeli da kao "ucini" agregatu taj neka skrati period zamene, pa i to nije nesto sto smo dokazali vec verujemo da je tako.

• Sviđa mi se 6
  • Hvala 1
  • Podržavam 2

u ovoj sam temi od otvaranja, nema ulja na trzistu koje nisam "vozio" i jedini je zakljucak koji mogu izvuci i kucnuti (po 100ti put) da ono sto sipamo treba biti svrsishodno i adekvatno agregatu/ tipu voznje (ulica/staza/offroad).
Sada i ovde kucamo i o generacijski dosta "razvucenom" periodu pa ne lezi svaki savet univerzalno.  Tako da sam 2010 godine  preporucivao valvoline i mobil x2000 za agregat CBR1000F i na tom sam ulju preso 100000km (ne procitao negde!) rasturao agregat na po 25000km i pratio stanje bregastih, spanera (cak se ni klizaci faznog lanca nisu trosili koriscenjem auto ulja).
Sada temu cita i onaj koji je na 125ccm 4T skuteru i onaj koji vozi s1000rr pa iz preporuka "izvlace" neki kao neku pouku ( i oboje zele 300v za svoj agregat). Starom agregatu uopste ne odgovaraju nova, tanka ulja,  novi agregati su previse "tanki" za voznju mineralke sa produzenim servisnim intervalom.

Siguran sam, da ako na policu stave sva moguca moto ulja (MA2), raznih cenovnih opsega i za nasu klimu da sva budu 10w50 viskoziteta, da zazmuris i uhvatis bilo koje, agregat ce u ulicnoj voznji svaki raditi kao sat! (i onaj u skuteru i s1000rr).
Takodje, da sipam mannol (a koristio sam ga kada niko to hteo nije) u boce od motula 7100, vecina ce biti odusevljena ucinkom!

Ne treba to nesto premisliti, kupis ulje koje ti je dostupno i vozis! Ko zeli da kao "ucini" agregatu taj neka skrati period zamene, pa i to nije nesto sto smo dokazali vec verujemo da je tako.

Потпуно се слажем са колегом, чак по неким питањима као да читам себе, у аута користим строго Манол и немам намеру да га мењам. Ако је опасан за ауто, за моторцикл "а што не би био".

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 2

• Ne silazi, 7323 postova
  • Motocikl: TDM 900

Marketing je izuzetno jak u toj sferi pa kompanije koriste tradiciju i marketing da osvoje grupacije ljudi. Čist primer je forum, samo što oni to rade na ozbiljnijem nivou. Na primer ELF je imao dugo godina saradnju sa Renaultom, svaki Renault ima zalepljenu ELF nalepnicu na zadnjem staklu i neke ljude nema šanse da ubediš da sipa drugo ulje. To je specijalno za te motore, to su oni proizveli sa njima, Bože mili :D

• Ne silazi, 1169 postova
  • Motocikl: Hornet 600

Renault je zvanično korisnik Castrol, ima par godina. Verovatno od kad je Total preuzeo Elf.

• Ne silazi, 7323 postova
  • Motocikl: TDM 900

Pa da, sada imaju dil sa Castrolom. A to što su imali vrhunski mali turbo benzinac pa konstruisali novi što troši litar ulja na 1000km to ništa. Pa mora Castrol inače gubiš garanciju ako ga kod njih ne servisiraš :D

Takođe brendirana ulja od proizvođača motocikala su napuvane cene. Npr. Yamalube. Jer ako je Yamahino ulje onda je ono najbolje a Yamaha nema svoju rafineriju i to ulje koje je verujem odlično sigurno ima ekvivalent kod drugog proizvođača za upola para.

Promenio član Alekre
  • Sviđa mi se 1

• Integrisan, 4951 postova

Kad smo vec kod Elfa, zasto je Honda VFR750F RC36 na zadnjoj mono viljusci imala nalepnicu Elf i da su razvili mono viljusku? sa tom kompanijom? Sta radi Elf u tom polju?

• Ne silazi, 1169 postova
  • Motocikl: Hornet 600
pre 10 minuta, Alekre je napisao:

Pa da, sada imaju dil sa Castrolom.

Nikakav problem. Castrol je špic klasa vazda bio.

A ono jes' Elf se decenijama podrazumevao na zadnjem staklu. Neobično je sad.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   1 član

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja