Jump to content

Moto Zajednica

JawaMania

Recommended Posts

• Ne silazi, 6314 postova
  • Motocikl: KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition

...

primetio da mi na leru pocela da pućka na desni auspuh.I trza pri malom gasu.

...

Stanje nepromenjeno  :-\

+kad je vruca, nece pali nikako. Moram da cekam da se potpuno ohladi (20 minuta na trenutnim dnevnim temperaturama)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 5900 postova
  • Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

Stanje nepromenjeno  :-\

+kad je vruca, nece pali nikako. Moram da cekam da se potpuno ohladi (20 minuta na trenutnim dnevnim temperaturama)

Ovo mi je vec poznato, Vuja je na MZ-u imao takvih problema sa paljenjem, nesto bilo otislo u elektronskom paljenju ( pregreje se pa zeza ), valjalo bi da to Joska prekontrolise .

Cuo sam se sa Vujom. I on je imao problem sa zvonom na senzoru. Otislo u ekscentar i drljalo po senzoru, kao kod mene po desnom.

• Drug član, 4879 postova
  • Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251

Ja sad razmišljam zašto je zvono ispalo iz te idealne kružne putanje. Možda baš tu leži problem jer je do toga došlo posle 30-40.000, nešto ga je čvoknulo, drmnulo, zeznulo... Zapravo, koliko god da je motor prešao kilometara zvono nemože samo od sebe da izleti iz ležišta, ako smo u pravu kvar je mehanički a nije elektronski.

Senzor je lako zameniti ali ga ja ne bih ni menjao dok se ne pronađe uzrok jer će i taj novi kao i predhodni da traje par kilometara.

Da li si skidao taj desni dekl, da nisi nekako zakačio zvono/šraf/senzore/pločicu? Neznam, pričam napamet, samo predpostavljam...

Čestitam Liscu na dijagnostici, ovo je baš trebalo utvrditi jer nije Jawa deo nego je ipak o dodatnoj opremi reč. Čim smo zaključili da su nam uređaji isti a varnica kod Lorda 1 cm onda je jasno gde je problem. Moja varnica sa kabla na glavu je oko 4 cm dok nekim žicama Joska napravi gromove i sa oko 15 cm. Video ja svojim očima i ne verujem i dalje u ono što sam video.

Taj uređaj nemože da daje struju sa varnicom od jedva 1 cm, nije tako napravljen.

• ,, 1032 postova

Mislim da bi trebalo montirati platine i utvrditi da li paljenje pravi problem, pre nego sto razapnemo Josku.  ::)

A eto red je da zeza malo i elektronsko paljenje posle 20 i kusur hiljada kilometara. Platine bi namestao na svakih 1000 km.  ;D

Pitanjce za Lorda: Da li ste tacno uboli paljenje posle skidanja zvona?

Niko ne razapinje Josku, on ga je pravio i on najbolje zna mane i mogucnosti i najbolje da popravi  ;)

Zvono nismo skidali, samo malkice otpustili da moze 'na polugu' da se ispravi.

A zvono smo ispravljali pre tri dana a kvar je od pre mesec dana.

• ,, 1032 postova

Znaci motor ti se isto ponasa i sa starim i sa novim cilindrima i klipovima?

Pre mesec dana si zamenio karburator. Pitanje mozda malo cudno, ali da tvoj motor ne dobija mozda bogatu smesu?  :-\  Tada hladan pali na pola kurble, a gusi se i ne upali kada je vruc. Naravno ovo su samo pretpostavke i to bi mogao da resis ili prekontrolisanjem elektronskog paljenja ili vracanjem platina.

Da li si proverio varnicu kada je motor bio vruc i nije hteo da upali?

• Drug član, 4879 postova
  • Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251

A zvono smo ispravljali pre tri dana a kvar je od pre mesec dana.

Sumnjam da može da se ispravlja a da ispadne kako treba. Još uz otpuštanje šrafa nije ni čudo što baca u stranu.

Sad je lako: zvono i provera stanja senzora pa po potrebi i zamena. Nakon toga sa odličnom strujom lakše ćeš utvrditi da li još nešto mehanički nevalja.

Danas sam ispirao rezervoar i prao stari karb. Sutra ga vracam nazad pa da vidimo...jer su obe svecice garave od promene termogrupe...

• Zainteresovan, 763 postova

Podpitanjce - na koliko sad treba da menjam ulje, dok razradjujem termogrupu?

Nesto si lose postavio potpitanjce , zamena ulja u motoru posle razrade termo grupe vazi za CETVOROTAKTNE  motore , kod tebe se menja ulje u menjacu  kad se setis , obicno se samo doliva. Petar pan ti je postavio odlicno pitanje , jesi li proverio varnicu kada je motor vruc , ako je ista kao kad je hladan , problem je oko karba , prebogata smesa , a ono sto rekoh oko lezajeva radilice ( ne daj boze da je ) ne bi trebalo jer ti nemas platine.

• Zainteresovan, 634 postova
  • Motocikl: Suzuki GSX 600F-SF,Honda CM 125 Custom,Benelli Adiva 150,MZ 250 ETZ,MZ 250 TS,Kinroad 200gy,Tomos 14 tls,

Podpitanjce - na koliko sad treba da menjam ulje, dok razradjujem termogrupu?

;D  ;D  ;D

2T masine vole malo igranja sa gasom,ne voze se kao 4t masine...ako ga vozis kao 4t,moze da te zeza,stucka itd....znas na sta mislim,prema tome,dabome  :D

• -+-, 1006 postova
  • Motocikl: Yamaha ♥

Pozdrav drugari potrebna mi je mala pomoc. Danas sam isao da pogledam jednu Jawu 350 634 ima je ovde u oglasima, moram reci da sam se zagrejao ALI u vek to ALI  >:(  .

ALI se sastoji iz:

1. Ne puni aku., ajd to mi i nije neka frka i to ne uzimam za neki minus.

2. E sad decko kaze presla samo ne punih 4000 km (toliko i pise na cajgeru) medjutim vidim da su srafovi na masini osteceni, sto znaci da je otvarana ili dotezano, dihtunzi na cilindru i glavi su menjani i to je uradjeno bas traljavo. Pogotovo dihtung na cilindru je odraden samo da se odradi sto mi govori da nije sredjivano za sebe, isecen klingerit ostavljeno da viri svuda po 1-2cm i natrpano silikona i to obican providni kako na cil. tako i na glavi.

3.Dok radi dosta vise dimi samo na jednom auspuhu, mada radi i drugi cil.

4. I ovo me najvise zabrinjava jeste to kada je upalila cuje se "zveckanje" iz cilindara i kad se nasloni ruka na cilindre ima po meni neko sumljivo lupkanje, ja licno sumljam na luft u maloj pesnici, ne znam dali se mogu cuti karike da zveckaju ako su stavljene tanje no sto treba

Dali bi neko ko je iskusniji sa 350-ticama a da je iz Bgd-a il Panceva i okoline samnom posao da oslusne masinu, placam pivo i naravno troskove puta, decko ne trazi puno za motor, alli verujte mi ne mogu sebi da dopustim nikakav veci  zaj*b posto ova kriza ubi.

Da me ne shvatite pogresno, ne ocekujem ja za te pare perfektan motor, ali ne radi mi se generalna za par stotina km-a niti imam sad mogucnosti da to radim.

A opet racunam bolje 2para ociju bolje nego 1, pogotovo kad se srce se uplice...

Hvala unapred!!

Da sam malo blize...  to sumnjivo lupkanje , daj boze da su samo karike , da ne bude u klipnjaci i to velika pesnica, dijagnostikuje se ovako ( bez skidanja cilindra ) Skines svecicu , doteras klip u gornju mrtvu tacku odgovarajucim kljucem na srafu rotra i okrenes jos malo kljuc u napred da klip sidje  4 - 5 mm dole i onda mrdas kljuc levo desno po malo ( zakreces radilicu ), ako se iz cilindra cuje ruzno  klok klok , zao mi je , to ti je jos ok 150 e  klipnjace ,karike lezajevi radilice i zamena. Bas  ,,zveckanje,, budu obicno karike , istrosene polomljene a za to mora da se skine cilindar.

• Svrati ponekad, 184 postova
  • Motocikl: Gold Wing 1000

Pozdrav drugari potrebna mi je mala pomoc. Danas sam isao da pogledam jednu Jawu 350 634 ima je ovde u oglasima, moram reci da sam se zagrejao ALI u vek to ALI  >:(  .

ALI se sastoji iz:

1. Ne puni aku., ajd to mi i nije neka frka i to ne uzimam za neki minus.

2. E sad decko kaze presla samo ne punih 4000 km (toliko i pise na cajgeru) medjutim vidim da su srafovi na masini osteceni, sto znaci da je otvarana ili dotezano, dihtunzi na cilindru i glavi su menjani i to je uradjeno bas traljavo. Pogotovo dihtung na cilindru je odraden samo da se odradi sto mi govori da nije sredjivano za sebe, isecen klingerit ostavljeno da viri svuda po 1-2cm i natrpano silikona i to obican providni kako na cil. tako i na glavi.

3.Dok radi dosta vise dimi samo na jednom auspuhu, mada radi i drugi cil.

4. I ovo me najvise zabrinjava jeste to kada je upalila cuje se "zveckanje" iz cilindara i kad se nasloni ruka na cilindre ima po meni neko sumljivo lupkanje, ja licno sumljam na luft u maloj pesnici, ne znam dali se mogu cuti karike da zveckaju ako su stavljene tanje no sto treba

Dali bi neko ko je iskusniji sa 350-ticama a da je iz Bgd-a il Panceva i okoline samnom posao da oslusne masinu, placam pivo i naravno troskove puta, decko ne trazi puno za motor, alli verujte mi ne mogu sebi da dopustim nikakav veci  zaj*b posto ova kriza ubi.

Da me ne shvatite pogresno, ne ocekujem ja za te pare perfektan motor, ali ne radi mi se generalna za par stotina km-a niti imam sad mogucnosti da to radim.

A opet racunam bolje 2para ociju bolje nego 1, pogotovo kad se srce se uplice...

Hvala unapred!!

Sto ne puni akumulator mogu da budu mnoge stvari, neispravan alternator (najgora varijanta), neipravne cetkice (najbolja varijanta), neki kontakt, ispravljac,....u svakom slucaju zna da bude velika gnjavaza da se ustanovi.

Sto se tice lupanja, ja sam recimo imao vrlo gadno lupanje za koje se ispostavilo da je pojeden klip (pogotovo desni) tako da je imao velikog lufta u cilindru, moglo se osetiti i pod prstom kroz izduvni kanal. Promenio klipove (naravno razbusivanje i promena karika) i resio problem. Ako je luft u maloj pesnici to i nije neki problem (pod pretpostavkom da nije pojedena hilzna klipnjace) jer prilikom zamene klipova nije greda zameniti i lezajeve (tj. ubaciti kaveze umesto iglica). Medjutim ako je luft u velikoj pesnici to je vec druga prica jer podrazumeva vadjenje radilice i zamenu lezajeva, sto nije ni mali a ni jeftin posao (lezajevi su jeftini ali posao ne). Sto dimi vise na jednu stranu ko zna, mozda fali semering radilice sa te strane ili ne valja paljenje ili sta vec. Pazi, generalna u smislu razbusivanja i zamene klipova i karika (i dihtunzi i sl.) za Jawu nije skupa, moze da se prodje sa svim za cca. 50 evra i da se zavrsi za 2 sata ako radis sam. Medjutim ako treba da se dira i radilica onda je skuplje i MNOGO komplikovanije. A po svemu sto si rekao deluje mi da je taj motor skarabudzen za prodaju i mozda mu ne fali nista osim sitnica a mozda je pred raspadanjem. U svakom slucaju, za takvo stanje ja licno ne bih dao preko 150 evra. Onda ako imas volje, alata i vremena sednes pa pocnes sve redom da sredjujes i, ako budes imao srece, za 200 - 250 evra ces imati dobar motor, opet pod uslovom da sve radis sam. Vidi kakav je menjac, dali lako ulazi u sve brzine i dali mozda ispada iz neke? I ovo moze da bude ozbiljna stavka ako ne valja. Da meris kompresiju - mozda nema svrhe jer ti sa lupanjem masine osnovna generalka ne gine i to u najboljem slucaju.

Sa druge strane, kod Jawe je sve to i jeftino i jednostavno u odnosu na Japance - mene bi samo fabricki dihtuzi glava za Hondu kostali 200 evra?!?! 

@ bogdan - ima varnicu i kad je vruc, ista je kao kad je hladan. Znaci da opet proverim karburator. Btw, ovih dana cu potraziti i novi filter za vazduh, za svaki slucaj.

@ deki -  ;D

Znam da imas svasta nesto lepoga u toj tvojoj garazi  :)

Danas sam presao 70km sa jednom pauzom od pola sata. Kilavo pali kad je vruc, moram da ga drukam po gasu malo pa tek onda podigne obrtaje na ler... Svecice pre pauze bile cadjave ali suve, smanjio sam vazduh za put nazad ali nisam stigao da proverim boju svecica. Malo slabije je isla u povratku. Desni se jos uvek cuje k'o mitraljez...

• -+-, 1006 postova

@winger

@bogdan

To sto ne puni mi je stvarno mali problem, jedino ako nije rotor il stator.

Moram reci da taj zvuk iz masine vise lici na zveckanje nego na lupanje, oseti se kad stvis ruku na cilindar da nesto zvecka, vise mi lici da dolazi iz klipa nego sa radilice (velike pesnice)

Da mogu da uzmem motor na par dana, skinem cilindre i sve bi bilo odma jasno..... ajd budi pametan....

Cuje se kao prekrupacc , kazes , skidaj taj desni cil. i nacices problem Il je( ne daj boze ) stampar u pravu  ili nesto izmedju cilindra i klipa , stavljen levi klip na mesto desnog , standard klip u busen cilindar ali sa karikama za specijalu pa imas dobru kompresiju ali los rad i lupanje.... nema ti druge.

• -+-, 1006 postova

@Floyd*

Ma o njoj i pricam, spolja gladac, iznutra jadac  >:( >:(

@lord_oblivion

Pratim sta ti se desava, nemam nista pametno da ti kazem, ne znam kako ja tebe da utesim.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja