Jump to content

Moto Zajednica

JawaMania

Recommended Posts

• I=U/R, 2061 postova
  • Motocikl: Transalp `97

Ona shema za Poljaka je cista klasika,i trebalo bi da radi.Sa LM2907 bi isto trebalo da radi,i umesto instrumenta mozes da koristis i neki drajver za le diode,kao i kod Poljske sheme.

Posto vec imas digitalne nivoe na izlasku iz senzora(0/5V),sto ne napravis digitalni obrtomer?

Ako signale sa oba senzora dovedes na ulaz jedne ILI kapije,na izlazu ces dobiti dva impulsa po obrtaju.Vreme merenja treba da bude 0.6 sekundi,i imaces rezoluciju X100 obrtaja.ILI kapiju mozes napraviti i od dve diode,ili imas cmos resenje CD4071.Sta ces dalje da koristis za obradu signala,zavisi od tvoje maste.Ako koristis mikrokontrolere,imas brojne mogucnosti :)

Imaj i to u vidu da se svetlo le dioda ne vidi dobro po suncanom vremenu :)

Ja sam vise za neko resenje sa lcd displejem i pozadinskim osvetljenjem.Display od starih nokia 5110 telefona je dot matricni,pa mozes da crtas i brojeve,a mozes i da nacrtas analogni prikaz broja obrtaja,a dimenzije su mu takve da moze stati u fabricko kuciste obrtomera na jawi.To su samo neke ideje koje mi padaju na pamet :)

Nesto o tom displayu(LPH7366 je naziv) imas ovde  http://www.piclist.com/techref/io/lcd/LPH7366.htm

A ako malo poguglas,imas dosta toga na netu.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 6285 postova
  • Motocikl: XT600E 3TB ADV edition,KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition

Koristicu predlozenu semu sa LM2907/2917 u kombinaciji sa analognim voltmetrom (u prevodu, sa kazaljkicom  :) ) iz onog PDF-a sto sam okacio.

Svih delova bi trebalo da ima da se nadje po BG-u. Sve komplikovanije od te sheme mi je visa matematika i nepotrebno u mom slucaju.

Jedini problem koji vidim unapred ce mi biti bazdarenje.

• Svakom po zasluzi, 12421 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Pravio sam ja nekad gomilicu raznih obrtomera, pa i ovaj sa LM, lepo to radi samo moraš posle baždarenja da ga zatopiš u silikon zbog vlage.

Jedino što se meni lično ne sviđa je baš taj analogni instrumentić koji ima ugao pokazivanja - skalu od 90 stepeni, malo mi je to ružno ;D

Druga stvar da su svi instrumenti sa pokretnom kazaljkom veoma osetljivi na vibracije kojih na motoru ima i za izvoz, tako da ne znam kako će ta skalamerija uopšte da pokazuje broj obrtaja?

Vibracije... Imas neki savet ili ideju ? Razlog sto sam se opredelio za analogni pokazivac je taj da se LE diode ne vide preko dana.

• Ne silazi, 5900 postova
  • Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

Brave jos nisam zamenio i nisu toliko bitne a sediste ce iovako da ide from-d-skrec, koncepcijski drugacije a ovo staro u stek, da ne propadne. Palio, palio na pola kurble pa sam ipak morao da ga otvaram...sad opet radi k'o zmaj  :)  Samo jos da smislim kud cu s njom pre snega... A da, dobila je novi poklopac rezervoara, od MZ-a, sa bravicom a za mesec-dva, nadam se i elektronsku obrtaljku  ;)

Zar ti nije jednostavnije da stavis fabricku obrtaljku ?

• Drug član, 4879 postova
  • Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251

Brave jos nisam zamenio i nisu toliko bitne a sediste ce iovako da ide from-d-skrec, koncepcijski drugacije a ovo staro u stek, da ne propadne. Palio, palio na pola kurble pa sam ipak morao da ga otvaram...sad opet radi k'o zmaj  :)  Samo jos da smislim kud cu s njom pre snega... A da, dobila je novi poklopac rezervoara, od MZ-a, sa bravicom a za mesec-dva, nadam se i elektronsku obrtaljku  ;)

Zar ti nije jednostavnije da stavis fabricku obrtaljku ?

Jes' vala, šta se time dobija, jel' fora u digitalnom displeju?

• I=U/R, 2061 postova
  • Motocikl: Transalp `97

Sta se dobija?-pa ne treba vise brinuti o pinjonima koji kod jawe vole da se pojedu,pa sajla od obrtaljke...a digitalno bi bas dobro izgledalo :)

• Drug član, 4879 postova
  • Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251

Sta se dobija?-pa ne treba vise brinuti o pinjonima koji kod jawe vole da se pojedu,pa sajla od obrtaljke...a digitalno bi bas dobro izgledalo :)

Neke motore baš prati sreća pa imaju vlasnike koji o njima brinu.

A muka mi je od onih kojima nešto ne treba, sve živo je višak  ili ''može da se zalepi''.

Joska je rekao dovoljno u korist elektronike... Samo, ja za matrix displeje i PIC-ove nemam dovoljno ni znanja ni sredstava (programator i sl.) Resicu vibracije vec nekako.

@Vuja - E, ti drugi voze Rat-ove  :D

• Svakom po zasluzi, 12421 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Lord-e, evo ti nekih lepih sajtova sa obrtaljkama, baš moćno izgledaju i koliko vidim, odgovaraće ti po tvom nivou znanja:

http://217.26.67.168/uploads/2/0/2074887/Digi-Drehz.mht

http://217.26.67.168/uploads/2/0/2074887/El-Drehzahl.mht

Pozdrav!

• Svrati ponekad, 335 postova
  • Motocikl: Yamaha XTZ 660 Tenere

Drugari,

samo da vas obavestim da verovatno necu svracati vise u ovaj kutak, mada nisam mnogo ni ranije svracao, ali otisla je moja Jawica kod drugoga, a meni dosla Yamaha Tenere 660.

Svakako stojim na raspolaganju novajlijama sa Jawom, s obzirom da sam prethodnih 10 godina imao posla samo sa njima...CZ 350 (6V) jawa 350 TS...

• Svrati ponekad, 335 postova
  • Motocikl: Yamaha XTZ 660 Tenere

Čestitam pa nam pošalji i tog ''drugoga'', i on je naš.  :)

Hvala na cestitkama, a drugom bi bas trebalo da se malo druzi sa vama, jer me je pitao da li se i prednja kocnica koristi nekada :) Koliko je smesno toliko je i opasno, zar ne...nadam se da nece brzo voziti dok ne nauci

• Marko, 226 postova
  • Motocikl: Kwaka ZX-9R, GPz810 unitrak

Ljudi moji, pa zar je moguce da niko nece da pomogne "Jawa-CZ" takmicaru u sledecoj sezoni "Moto klasik sampionata"?  ;D

Dakle, potrebna masina sa CZ175 sport (CZ 477), a u KRAJNJEM slucaju, moze i samo stublina...

Tih motora je bilo na hiljade u ono vreme...  :-\

Ko moze da mi pomogne u izradi bocnih nosaca kofera/bisaga ?  Trebaju mi tacne dimenzije.

Takodje mi trebaju dimenzije nosaca migavca (ona metalna cevcica sto ide izmedju motora i migavca  :)  ) - duzina, precnici i navoji sa oba kraja.

Ja ne mogu da izmerim jer mi je Jawa zatrpana u garazi...

• Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

Pa za pocetak " odtrpaj " tvoju Jawu, pa ako vec sam pravis bisage i nosace - sam i uzimas meru sa motora. Imas otprilike ideju kako to mislis da treba da izgleda, i kolike mislis da ce ti bisage trebati - kartona ima pa napravis model od istog i stavis uz motor. Napravis nekoliko proba dok ne dobijes sta hoces, a onda spram toga iskonstruises i nosac . Isto ti vazi i za nosac zmigavaca, skines stari pa po njemu pravis novi. Mozda ces zbog bisaga trebati i zadnje zmigavce da malo pomeris i napravis drukcije cevcice ( krace il duze "0 !

:) Pitao sam da ne bih morao da odtrpavam. To mi je bas bas problem sad. Prvo moram da nahvatam rodjaka da je kuci, da je raspolozen da izadje iz stana, da izbacimo auto (na gurku, posto ne pali) pa da ja to sve poskidam dok je dnevnog svetla, posto u garazi nema struje, pa da sve naposletku obavimo unazad...

Pa da ti je malo komplikovano - jeste, al ako vec zelis da napravis nesto - verovatno imas ideju sta i kako. Ono sto neko moze da ti posalje neke mere nekog gepeka i nosaca bisaga, kao i samih bisaga - mozda ti se i ne uklope u tvoju ideju.

• Călător motocicleta, 2361 postova
  • Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :)

Ja se izvinjavam sto ovako upadam...

Hocu da promenim ergonomiju sedista na mom motoru. Ranije sam vec radio nesto slicno a za to sam koristio staro sediste od jawe (sundjer).

E sad, da li neko ima mozda neko staro, iskudano, rastureno sediste... nebitno kako izgleda, meni samo treba nesto tog gumastog sundjera. Dovoljno mi je i pola tog sedista.

• Svrati ponekad, 390 postova
  • Motocikl: Jawa 350 TS '91

Ko moze da mi pomogne u izradi bocnih nosaca kofera/bisaga ?  Trebaju mi tacne dimenzije.

Takodje mi trebaju dimenzije nosaca migavca (ona metalna cevcica sto ide izmedju motora i migavca  :)  ) - duzina, precnici i navoji sa oba kraja.

Ja ne mogu da izmerim jer mi je Jawa zatrpana u garazi...

Дакле овако  ;D :

Дужина предњих носача (цевчица) мигавца је: 115 mm, а задњих: 95 mm.

Мислим на укупну дужину (од једног, до другог краја навоја), али нисам 100% сигуран!

Иначе, добио си добар савет од друмске лисице.  ;)

Надам се да ће ти следеће сличице помоћи, при конструкцији носача за бисаге:

post-4992-12879012130402_thumb.jpg

post-4992-12879012130762_thumb.jpg

post-4992-12879012130926_thumb.jpg

Hvala ali te slike imam i ja u onom katalogu sto si mi poslao. A tu nema dimenzija. Elem, za nosace cu morati da merim kad budem prebacivao motor u Vincu.

A dotle bih mogao da napravim migavce i nosace. Moze li neko da mi izmeri precnik i navoj fabrickih? I precnik i raspon guvernale?

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja