Joseph B. 142 Napisano Maj 13, 2008 Drug član, 1300 postova Lokacija: Temerin Motocikl: R1150GS Prijavi odgovor kao problematičan Trenutno je off topic, ali kad sam vec skinuo sklie sa aparata, red je da ovu okacim ovde. Na slici je farkas sa svojom Jawom na putu do Umaga. Kilometraza Temerin-Umag-Temerin je 1400km! Na susretu su mu slikali motor bezbroj puta. Samo da znate sta vozite ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PeterPan 357 Napisano Maj 13, 2008 ,, 1032 postova Prijavi odgovor kao problematičan Ma Jawa je to! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PICASOO MZ 425 Napisano Maj 14, 2008 Drug član, 3121 postova Lokacija: Svilajnac Motocikl: '75 Honda cb 750F ss / '83 Jawa babetta typ. 207 Prijavi odgovor kao problematičan .... Samo da znate sta vozite ;D Pozdravljam! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Rober 25 Napisano Maj 14, 2008 U prolazu, 57 postova Lokacija: Beograd-Vozdovac Motocikl: Kawasaki GPZ500s Prijavi odgovor kao problematičan Pozdrav momci, sad mi je lakse, isprva sam mislio da se natenane zezam sa motorom,medjutim uvideo sam da jednostavno necu stici tako nidokle.Moram da radim vise zbog motora, a onda nemam vremena za isti.Ovako uz vasu strucniju pomoc ici ce brze.Zahvalan sam vam na tome. Dogovaram sa peacemakerom dotor nekih delova.Ko ima viska volje i znanja moze da pocne da smislja kako da napasujemo viljusku od iz-a na jawu.Naravno ako mi nadje i tocak za nju.Ako ne otpada IZ-varijanta i icice od stock Jawe.Neki treci predlog dobro dosao. Ja sam bio oduševljen ljudima i atmosferom Temerina pa sam se malo duže raspisao Prevrtanje očima ali ako Rober ima vremena sve pomenuto može da vidi na linku---->rece Vuja Da, citao sam i taj i slicne tekstove.Komentar:Respect! Usput, Joska kolika je cena kostanja da mi izbacis platine, uradis tu sta treba oko palenja?I druga stvar:cuo sam da ima neka varijanta el. reglera.Traba li to,savet cena?Sto se tice instalacije, nikakva budzevina samo na stock varijantu sa novim zicama buxnama i osatlim zezancijama.Moze cena i za to? Hvala ostaloj mocadi na savetima i podrsci. koliko kapiram vecina Jawaholika je iz Temerina , a tomo bas imam neke rodjake pa nece biti nikakav problem da posetim njih ,vas,i usput raduckamo na motoru ;D Pozdarv Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
MZ 80 Napisano Maj 15, 2008 I Love The Smell Of Two Stroke In A Morning, 1839 postova Lokacija: Svilajnac Motocikl: MZ ETZ 250 SV 01-028 Prijavi odgovor kao problematičan Jawom na putu do Umaga. Kilometraza Temerin-Umag-Temerin je 1400km! Joseph inteesuje me koliko je potrosio benzina??? ??? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Floyd**** 15 Napisano Maj 15, 2008 Drug član, 1702 postova Lokacija: Novi Sad Prijavi odgovor kao problematičan 2 Rober; za varenje ti je najbolje sa co2 mislim da se sa autogenim sipke ni ne mogu variti Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Rober 25 Napisano Maj 15, 2008 U prolazu, 57 postova Lokacija: Beograd-Vozdovac Motocikl: Kawasaki GPZ500s Prijavi odgovor kao problematičan 2 Rober; za varenje ti je najbolje sa co2 mislim da se sa autogenim sipke ni ne mogu variti Mogu i to jos kako....vodovodske,grejanje..... argon ja ciljam..... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Floyd**** 15 Napisano Maj 15, 2008 Drug član, 1702 postova Lokacija: Novi Sad Prijavi odgovor kao problematičan E jbg nisam dobro procitao mada svejedno mislim da je co2 sasvim ok Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Joseph B. 142 Napisano Maj 15, 2008 Drug član, 1300 postova Lokacija: Temerin Motocikl: R1150GS Prijavi odgovor kao problematičan Jawom na putu do Umaga. Kilometraza Temerin-Umag-Temerin je 1400km! Joseph inteesuje me koliko je potrosio benzina??? ??? Reci ce ti sam kad procita. Manje od mene ;D Ja sam potrosio oko 70litara. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PeterPan 357 Napisano Maj 16, 2008 ,, 1032 postova Prijavi odgovor kao problematičan Prema mojim saznanjima farkas je potrosio 60 litara benzina, znaci ~ 4l/100 km. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nash 488 Napisano Maj 20, 2008 Zainteresovan, 837 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: Trenutno bez :/ Prijavi odgovor kao problematičan ovo sam slikao juce u Kikindi, zanimljivo i mnogo dobro uradjeno... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PeterPan 357 Napisano Maj 20, 2008 ,, 1032 postova Prijavi odgovor kao problematičan Ako ne gresim taj motor se prodaje: http://www.moto-berza.com/ponuda.php?id=10514&trazi=1&ur=1&model=74&m=Jawa-ts-350 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
R.I.P. 39 Napisano Maj 21, 2008 Svrati ponekad, 271 postova Lokacija: Brace Jerkovic - Vrcin Motocikl: Yamaha Diversion 600 Prijavi odgovor kao problematičan Mala pomoc ako moze. Treba da obradim cilindre na jawi 350. Gde u Beogradu ima da se obrade cilindri? Isao sam u MR i oni tamo vise neobradjuju cilindre za motore kazu da su prodali masinu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
farkas 4 Napisano Maj 21, 2008 U prolazu, 19 postova Lokacija: Temerin Motocikl: Honda Transalp 600 Prijavi odgovor kao problematičan Ja nisam iz beograda ali radim to možeš poslati ako želiš ja sam iz temerina . Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
DuleTenere 49 Napisano Maj 22, 2008 Svrati ponekad, 335 postova Lokacija: Zemun Motocikl: Yamaha XTZ 660 Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Mala pomoc ako moze. Treba da obradim cilindre na jawi 350. Gde u Beogradu ima da se obrade cilindri? Isao sam u MR i oni tamo vise neobradjuju cilindre za motore kazu da su prodali masinu. Ja sam poslednji put obradjivao kod Crnobrnje u Vojvode Stepe, ali nisam bas zadovoljan, prvi uradi OK,a drugi sa malo vise tolerancije i to u (-), pa mi je blokirao klip kada se dobro ugrejao. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Krstic Nenad 8 Napisano Maj 23, 2008 U prolazu, 58 postova Lokacija: Beograd - Čukarica Motocikl: Sprint Prince Prijavi odgovor kao problematičan Stvarno sam uživao čitajući ove stranice. Nadam se da ću i ja jednom srediti Jawu, počela žena da se buni, nekako baš kad je procurelo ulje iz menjača na parket Plus, bila mi neka klinčadija u gostima, drndali i ovo i ono, a posle vidim da se izvukla sajla gasa iz ručke. Ni to nije sve, nešto mi gadno krcne kada motam volan levo - desno, kao da je nešto iznad viljuški u samom stubu volana. Ovih dana sam tražio akumulator 6v 10 ampera, ali ga nisam našao, svi drže akumulatore od 12v.Na tu temu, zanima me: -Može li se struja "prepraviti" na 12v? Šta bi takva intervencija podrazumevala - zamenu samo žica, ili još ponečeg? Da napomenem - imam punjač akumulatora za auto, ali je on prejak za 6v, puni tek one od 12v pa naviše. -Ima li neka prodavnica delova za Jawu u Beogradu? Jedina za koju znam je tezga na buvljaku, tamo najverovatnije idem sutra. Nemam vremena da obiđem servis ispod Studentskog trga, beše valjda Baba Višnjina ulica, odmah ispod "Crvenog krsta". Radi li čovek još uvek, ima li delove, ili se preorijentisao samo na kosilice? I možda je tema off topic, ali nisam primetio da je neko pomenuo model Jawa Oskar. Radi se o motociklu Jawa, koji je prepravljen u, uslovno rečeno, auto. Napomena: -model Velorex - Jawa Oskar se pravio od 1950. do 1971.g u Solnicama, Češka. Napravljeno je: -Oskar 54, Velorex Oskar, Velorex 16/250 : 2500 komada -Velorex 16/175 : 800 komada -Velorex 16/350 :12000 komada -Velorex 4 wheeler (na 4 točka) 435-0 : 1380 komada Ukupno, skoro 17.000 komada. Od toga, modela na tri točka, bilo 1996. godine registrovano u Češkoj impozantnih 62,5 %, što govori ne samo o izdržljivosti Jawe, nego i o velikoj ljubavi i entuzijazmu vlasnika. Treba reći, da je deklarisana potrošnja modela 16/250 bila tek 3,5 litra na 100 km! Sve ove podatke, prilićno opširnije, možete naći na Wikipediji ili www.microcarmuseum.com (moja omiljena stranica). Da ne zaboravim: mnogo mi je drago što na ovim stranicama nema "prepucavanja" tipa MZ/Jawa je lepša/ružnija Oba motora su super Evo nekih zanimljivih sličica: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Krstic Nenad 8 Napisano Maj 23, 2008 U prolazu, 58 postova Lokacija: Beograd - Čukarica Motocikl: Sprint Prince Prijavi odgovor kao problematičan A ova zadnja slika mi se omakla, to je slika komandne table sa moje Jawe Ajd da se neko pohvali, koliko je maksimalno "razvukao" motor Mislim na Jawu, naravno! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vuja 36 Napisano Maj 23, 2008 Drug član, 4879 postova Lokacija: Beograd - Karaburma Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251 Prijavi odgovor kao problematičan Pozdrav Imenjače! I meni je drago što nema prepucavanja, slatko se nasmejemo na te fenomene koji su nekada bili masovni. Sada su druga vremena, delova i majstora je sve manje pa time i motora ''za kidanje'', nekada je bilo moguće krljati mašinu jer je bila nova ili je bilo lako doći do nove, sada sve mora da se čuva. -Može li se struja "prepraviti" na 12v? Šta bi takva intervencija podrazumevala - zamenu samo žica, ili još ponečeg? Da napomenem - imam punjač akumulatora za auto, ali je on prejak za 6v, puni tek one od 12v pa naviše. Može, to se radilo i ranije a da li ima prednosti neznam, Joska rešava probleme se strujom pa će ti on najpreciznije odgovoriti -Ima li neka prodavnica delova za Jawu u Beogradu? Jedina za koju znam je tezga na buvljaku, tamo najverovatnije idem sutra. Nemam vremena da obiđem servis ispod Studentskog trga, beše valjda Baba Višnjina ulica, odmah ispod "Crvenog krsta". Radi li čovek još uvek, ima li delove, ili se preorijentisao samo na kosilice? Delova ima ali ne u maloprodaji, naručuju se telefonom i dolaze poštom. Delova ima i novih i polovnih pa ti je izbor baš veliki. Servis u Baba Višnjinoj je i dalje servis motorcikala, više puta dnevno prođem pored njega. Velika je gužva i tamo se svaštari, ne verujem da ima neke delove jer servis nije specijalizovan za određene tipove motora, radi šta ljudi donesu. Izuzetak su gume, pitao sam u prolazu a tamo mi rekoše ''biće'', neznam na šta su mislili, na nove ili polovne. No, kako god, zbog velike gužve ovde se popravke zakazuju pa se verovatno duže čeka. Ispred servisa stoje Tomosi, Kinezi, No Name skuteri, BT 50, poneki KTM do 125 ccm i sl., u poslednjih pola godine nisam video nijednog MZ-a ili Jawu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PeterPan 357 Napisano Maj 24, 2008 ,, 1032 postova Prijavi odgovor kao problematičan Pozdrav Nenade! Drago mi je da si iskopao ove slike. Nisam znao da je Jawa proizvodila i druga kola osim Jawa Minora. Sto se tice razvlacenja, u Temerinu je jedan lik vozio Jawu od 6 volti sa 140 i kusur kilometara na sat. Ja sam svoju pre generalke vozio do 100 km/h, a sada je masina u fazi razradjivanja. Fabricka kranja brzina varira po modelu od 125-130 km/h. Ipak to ne treba uzeti zdravo za gotovo, posto za Jawu 175 iz 1960.g. je fabricka kranja brzina 90, a kod mene je postizala i 110. ;D Zeleo bi naglasiti da su starije Jawe (sa instalacijom od 6 volti) mnogo izdrzivije masine od Twin Sporta. Jedina im mana jeste da nocu na vecim obrtajima platine vuku mnogo struje pa prednji far manje osvetljava put. Verujem da se ovaj problem moze resiti kupovinom jaceg akumlatora ili montiranjem besplatinskog paljenja. A u volanu ti krckaju zedne kuglice. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
joska 63 Napisano Maj 25, 2008 I=U/R, 2061 postova Lokacija: Temerin Motocikl: Transalp `97 Prijavi odgovor kao problematičan PeterPan: Zeleo bi naglasiti da su starije Jawe (sa instalacijom od 6 volti) mnogo izdrzivije masine od Twin Sporta. Jedina im mana jeste da nocu na vecim obrtajima platine vuku mnogo struje pa prednji far manje osvetljava put. Verujem da se ovaj problem moze resiti kupovinom jaceg akumlatora ili montiranjem besplatinskog paljenja. Platine(u stvari bobine su potrosaci)ne vuku vise struje na vecim obrtajima.Racunajte malo...(ugao zatvaranja i otvaranja platina je konstantan,menja se samo frekvencija,pa je vreme otvoreno/zatvoreno isto konstantno)Pre ce biti do loseg reglera,ili losih cetkica u dinami,ili od potrosenog kolektora na rotoru diname.Kupovina jaceg akumulatora nece resiti problem,jer kada radi motor(na vise od 2000 obrtaja),sve potrosace napaja dinamo ili alternator.A zasto?-Pa evo:Napunjen akumulator u mirovanju koji je 6 volti,ima napon od oko 6.3V.Onaj od 12V ima napon od ~12.6V. Dinamo treba da daje 7V,a alternator 14V(ima i dinama koji daju14V).Prema tome generator(dinamo ili alternator) uvek ima veci izlazni napon nego akumulator,pa ce struja teci iz generatora u akumulator i ka potrosacima.Akumulator veceg kapaciteta ce samo malo duze napajati uredjaje na motoru kada nema punjenja.Ali ce se na kraju i on isprazniti. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Slayer 12 Napisano Maj 26, 2008 Zainteresovan, 547 postova Lokacija: Stara Pazova Motocikl: BMW F650 GS Prijavi odgovor kao problematičan 2 Krstic Nenad pozdrav,ako ti jos treba akumulator imas u Staroj Pazovi jedan lik nabavlja,ja sam prosle godine kupio kod njega 6V 11Ah pa ako ti treba mogu ti dati njegov broj na pp. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Krstic Nenad 8 Napisano Maj 27, 2008 U prolazu, 58 postova Lokacija: Beograd - Čukarica Motocikl: Sprint Prince Prijavi odgovor kao problematičan 2 Krstic Nenad pozdrav,ako ti jos treba akumulator imas u Staroj Pazovi jedan lik nabavlja,ja sam prosle godine kupio kod njega 6V 11Ah pa ako ti treba mogu ti dati njegov broj na pp. Još uvek je aktuelno Danas sam bio u Zemunu, na početku Prvomajske, gde su oni lokali; na jednom koji se bavi prodajom ulja i akumulatora za automobile, istakli i reklamu "IMAMO AKUMULATORE ZA SKUTERE", ponadah se da imaju i za Jawu, ali su mi rekli da to ima njihov drugar iz Tošinog Bunara, ali nisu znali tačnu adresu... Više bih voleo da akumulator nabavim u BG, hteo sam da prošetam do buvljaka (u subotu bio pljusak pa nisam ni išao), ili možda do TRION shop-a u ulici Vitezovi Karađorđeve zvezde, ili "Crvenkapice" - YUBC poslovni centar na NBG. Ako tvoj poznanik dolazi u BG, ili šalje POST-EXPRESS-om, šalji telefon Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Krstic Nenad 8 Napisano Maj 27, 2008 U prolazu, 58 postova Lokacija: Beograd - Čukarica Motocikl: Sprint Prince Prijavi odgovor kao problematičan Sto se tice razvlacenja, u Temerinu je jedan lik vozio Jawu od 6 volti sa 140 i kusur kilometara na sat. Ja sam svoju pre generalke vozio do 100 km/h, a sada je masina u fazi razradjivanja. Fabricka kranja brzina varira po modelu od 125-130 km/h. Ipak to ne treba uzeti zdravo za gotovo, posto za Jawu 175 iz 1960.g. je fabricka kranja brzina 90, a kod mene je postizala i 110. ;D Nešto baš ne kapiram, možda poredim babe i žabe, ali: pre nego što sam uzeo Jawu, gledao sam i poneki skuter. Ono, jevtini su, ali 50 kubika je baš preslabo za moju malenkost i 98 kg žive vage, ali opet im je gravirano u proseku 50 - 60kmh; par kineskih motora od 125 kubika ide 120 - 160 kmh, ali im je cena bila malo prevelika za moj džep; opet, model TVS APACHE, za koji sam debelo "zagrizao", kod mene u kraju (Radnička ulica 51 - Čukarica) se prodaje za 139.000 dinara, a uslovi su bioli sledeći: 20% odmah, ostatak na (valjda) 36 rata kod Reifffaisen banke. A na satu - gravirano 180 kmh, sa 125 kubika. Nisam ga uzeo zbog toga što sam već opterećen kreditno, pa bi mi novi bio baš kamen oko vrata. Zato sam uzeo Jawu, a u saobraćajnoj piše da ima tačno 343 kubika - a na satu gravirano (vidi se i na slici) - 180 kmh!!! No dobro, pošto još neznam ni da vozim motor niti imam dozvolu, meni je i 100 kmh na sat sasvim dosta, preko ne bih ni smeo. A da, što se struje tiče, neću imati problema; nemam nameru da ikad vozim noću ;D A u volanu ti krckaju zedne kuglice. Na njih sam i sumnjao; smem li da stavim "kolomast", imam celu teglu Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vuja 36 Napisano Maj 27, 2008 Drug član, 4879 postova Lokacija: Beograd - Karaburma Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251 Prijavi odgovor kao problematičan Na ovim stranama se bavimo Jawom bez želje da ovaj motorcikl poredimo sa bilo kojim drugim. I to važi za motorcikle, skuteri ovde uopšte nisu uzeti u razmatranje, na forumu ima drugih topic-a koji obrađuju temu skutera. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PeterPan 357 Napisano Maj 28, 2008 ,, 1032 postova Prijavi odgovor kao problematičan 2 Nenad Jawe su stare masine. I po godini proizvodnje i po konstrukciji. Mogao si primetiti da mladji motocikli iste kubikaze imaju bolje ubrzanje i dostizu vece kranje brzine. No, da pricamo o Jawi. Nju su ljudi zavoleli zbog izgleda i zbog zvuka koji je rezultat dva auspuha. Istina da motor sa dva cilindra prestavlja prednost (ravnomernije trese ;D ), ali tu su i problemi kao sto su dve platine, losa instalacija, regler. Problem prestavljaju i rezervni delovi koji su od loseg kvaliteta. Resenje jeste da se ugrade dobri polovni delovi, a problemi sa instalacijom se resavaju kod Joske. Ukoliko covek naleti na malo vozenu Jawu, treba samo da sredi instalaciju i vozi nov motor. Jawa je izdrziva masina, a to sto na nasim prostorima nalecemo na neodrzavane primerke ne znaci da su one skart izasle iz fabrike. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...