Sr3ck0 2224 Napisano Jul 25, 2013 Drug član, 2329 postova Lokacija: Wien/Požarevac Motocikl: MZ ETZ 250, Suzuki GS 450L Prijavi odgovor kao problematičan Људи, имам једно, можда мало приглупо, питање али ризиковаћу: Пре него што сам скинуо гумице вентила купио сам нове. Још у продавници сам приметио да нису исте. Мислио сам да можда тако треба али сам ипак питао. Одговор је био да су оне које су на паковању означене бројем 1 за усисне а бројем 2 за издувне вентиле. Сад то полако приводим крају али сам приметио да су скинуте гумице исте а нове нису: Усисни семеринг потпуно исти: Издувни семеринг краћи - нижи за око 1,5мм: Питање је: Да ли то има неке везе или не? Размишњам да су можда за прву уградњу исте а за ремонт различите? Могуће или не? На око су пречници исти. Нисам мерио јер су још увек оргинално запаковане... Шта кажете? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sr3ck0 2224 Napisano Jul 25, 2013 Drug član, 2329 postova Lokacija: Wien/Požarevac Motocikl: MZ ETZ 250, Suzuki GS 450L Prijavi odgovor kao problematičan Издувни семеринг краћи - нижи за око 1,5мм: Питање је: Да ли то има неке везе или не? Размишњам да су можда за прву уградњу исте а за ремонт различите? Могуће или не? На око су пречници исти. Нисам мерио јер су још увек оргинално запаковане... Шта кажете? Нико нема искуства са овиме до сада? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Бранило 604 Napisano Jul 25, 2013 Svrati ponekad, 349 postova Lokacija: Нови Сад Србија Motocikl: Gazela Prijavi odgovor kao problematičan Срећко то тако треба Намонтирај како су означили и не брини ништа Нова заптивна гумица (тзв. тефлон) ће да гази у крајњем положају на друго место од старог и боље ће да заптива. Обавезно их постави како је означено јер издувни вентили имају већу радну температуру, Пре враћања вентила у вођицу са намонтираном новом гумицом (тефлоном) намажи на вентил мало графитне масти ( мало) и провери прстом канал на вентилу за осигурач да ли је гладак ( да не запиње) да не би оштетио нову гумицу. Ако треба исполирај стабло вентила фином воденом шмирглом 2000 са мало уља на истој. Склапај сипај и вози . Поздрав 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sr3ck0 2224 Napisano Jul 26, 2013 Drug član, 2329 postova Lokacija: Wien/Požarevac Motocikl: MZ ETZ 250, Suzuki GS 450L Prijavi odgovor kao problematičan @stampar @foxmolder Hvala na odgovoru. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sr3ck0 2224 Napisano Avgust 11, 2013 Drug član, 2329 postova Lokacija: Wien/Požarevac Motocikl: MZ ETZ 250, Suzuki GS 450L Prijavi odgovor kao problematičan ...osim toga,oni bi želeli da ti kupiš novu mašinu a ne da remontuješ staru... То би желео и ја... Али, жеље су једно а могућности су нешто сасвим друго. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sr3ck0 2224 Napisano Avgust 11, 2013 Drug član, 2329 postova Lokacija: Wien/Požarevac Motocikl: MZ ETZ 250, Suzuki GS 450L Prijavi odgovor kao problematičan 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sr3ck0 2224 Napisano Avgust 11, 2013 Drug član, 2329 postova Lokacija: Wien/Požarevac Motocikl: MZ ETZ 250, Suzuki GS 450L Prijavi odgovor kao problematičan 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sr3ck0 2224 Napisano Avgust 11, 2013 Drug član, 2329 postova Lokacija: Wien/Požarevac Motocikl: MZ ETZ 250, Suzuki GS 450L Prijavi odgovor kao problematičan Одмашћивање поклопца вентила пред фарбање: Одмашћен поклопац спреман за заштиту: Тераса је за ову прилику претворена у "комору за фарбање": Поклопац офарбан: Заштићен од прашине и остављен да одстоји да би се боја осушила: За то време су цилиндри заштићени и спремљени за фарбање: На следећој слици се лепо види колико је боја била оштећена: Поклопац у рерни: За то време су цилиндри офарбани: заштићени од прашине и, наравно, остављени одређено време: цилиндри у рерну: а поклопац напоље: Цилиндри извађени. Каже жена: "Е сад, шта је ко испекао то да једе." Цилиндре сам ставио овако како стоје. Грешка!!! Зашто? Погледајте следећу слику: Заборавио сам један од основних закона физике, а то је да се тела на топлоти шире а на хладноћи скупљају. Зато се десило оно што сам ја пропустио да предвидим. Под сопственом тежином цилиндри су спали и хилзне су биле слободне!!! Вратио сам их колико сам могао руком, с'обзиром да су биле веома вруће и окренуо наопачке да се опет под сопственом тежином врати како је било пре. Али се није вратило све на место и хилзне су стрчале пар десетих, нису биле апсолутно равне. Овако се требају ставити цилиндри и онда неће мрднути хилзне: Сутрадан сам ишао у радионицу по алат. Поново грејање да се цилиндри рашире. Овако стегнуте хилзне су остављене да се охладе и после хлађења је било све на свом месту. Готов поклопац вентила на дневној светлости. screen capture tool 6 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sr3ck0 2224 Napisano Avgust 11, 2013 Drug član, 2329 postova Lokacija: Wien/Požarevac Motocikl: MZ ETZ 250, Suzuki GS 450L Prijavi odgovor kao problematičan 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
voxpopuli72 4 Napisano Avgust 28, 2013 U prolazu, 32 postova Lokacija: Innsbruck (okolina) Motocikl: BMW K1100LT, Kawasaki EL 250 B Prijavi odgovor kao problematičan Има ли нешто ново? Рестаурације су ти перфектне!Има ли нешто ново? Рестаурације су ти перфектне! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dejan77 80 Napisano Avgust 29, 2013 Svrati ponekad, 203 postova Lokacija: Valjevo Prijavi odgovor kao problematičan Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
to crank 5398 Napisano Novembar 26, 2013 Integrisan, 13080 postova Lokacija: Buda/Szigliget Motocikl: CB 360 / . SV 650 / GSXR600(ukraden) / GSX-R 750 Prijavi odgovor kao problematičan Pa šta se desilo sa motorčetom u međuvremenu?! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sr3ck0 2224 Napisano Novembar 26, 2013 Drug član, 2329 postova Lokacija: Wien/Požarevac Motocikl: MZ ETZ 250, Suzuki GS 450L Prijavi odgovor kao problematičan Pa šta se desilo sa motorčetom u međuvremenu?! Нема газду!!! Ето то му се десило!!! У што скорије време настављам даље. Мислим да сам неправедно запустио ово, како ти кажеш, моторче а изгледа да је оно најбоље од свих! Стрпљиво чека да се кретен сети њега... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
brera 29 Napisano Novembar 26, 2013 Svrati ponekad, 112 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Z900 2020 Prijavi odgovor kao problematičan Pratim i ovo Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sr3ck0 2224 Napisano Avgust 12, 2014 Drug član, 2329 postova Lokacija: Wien/Požarevac Motocikl: MZ ETZ 250, Suzuki GS 450L Prijavi odgovor kao problematičan Сутрадан сам ишао у радионицу по алат. Поново грејање да се цилиндри рашире. Овако стегнуте хилзне су остављене да се охладе и после хлађења је било све на свом месту. screen capture tool И пошто сам тај пут нешто зезнуо, морао сам све поново... У чему је био проблем? Спремајући се да (најзад) наставим даље приметим да су ми хилзна старије од цилиндара?! Премерим ја то и имам шта да видим: Хилзна је старија од цилиндара од 0.04мм па све до "целих" 0,07мм како на ком месту... Хммм, а треба да буде равно... Пожалим се једном добром пријатељу и све му објасним шта сам радио и како. А он ће мени: "Кад су ти хилзне испале напоље, ти си их само вратио унутра јел' тако?" "Тако је" - потврдих. "А да ли си проверио да није можда запала прљавштина на "сиц" хилзне па ти сад прави тај проблем који осећаш под ноктом?" (тада још нисам био премерио) - вели он. "Не знам, али проверићу". И проверио сам. Не да је запало мало прљавштине већ је било доста, с'обзиром да ту не сме да буде ама баш ништа. Цилиндри маркирани па у фуруну: Хилзне извађене. Погледајте само колико је ту прљавштине: Повукао сам само једну четвртину круга : И скинуо поприлично прљавштине: Оволико само са једне четвртине круга Е сад то изгледа како треба да изгледа, чисто: Хилзне се хладе а цилиндри (поново) греју: Сад кад је све поново на свом месту нема више да се осећа никакав "зарез" ни под ноктом нити под малим шрафцигером: Надам се да ће тако и остати кад се цилиндри потпуно охладе. Да, добро сте видели, маркери на десном цилиндру се не поклапају... То је због тога што сам први пут мало померио хилзну при враћању. Сада сам мало боље обратио пажњу и потрудио се да се трагови обраде на цилиндру и на хилзни поклопе: kostenlose bilder Пријатељу, много ти хвала што си ми ову муку одагнао...!!! 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sr3ck0 2224 Napisano Septembar 11, 2014 Drug član, 2329 postova Lokacija: Wien/Požarevac Motocikl: MZ ETZ 250, Suzuki GS 450L Prijavi odgovor kao problematičan Са картера су уклоњени трагови старог дихтунга и исполиране налегајуће површине: Сада на ред долазе исте такве површине на блоку мотора: Уместо скидача дихтунга од 7€ одлично ће послужити и шпахла од 2,5€: Веома благим притиском и лаганим покретима остаци дихтунга нестају а налегајућа површина остаје неоштећена: Јасно видљива разлика: Дихтунг је, наравно, одговарајући: Дихтујуће површине сређене, па да га монтирам као што је ред: За испирање песка који је упао у мотор при демонтажи утрошено је 5 литара бензина. Још једно контролно прање за сваки случај. Наравно, као и за све до сада направљен је одговарајући алат јер без алата... А онда непријатно изненађење, с'обзиром да је на испирању два задња пута изостао песак: То значи опет на пумпу за 5 литара... 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sr3ck0 2224 Napisano Septembar 11, 2014 Drug član, 2329 postova Lokacija: Wien/Požarevac Motocikl: MZ ETZ 250, Suzuki GS 450L Prijavi odgovor kao problematičan Али добро, имам ја и друга посла, рецимо да уклоним дихтунг подножја цилиндара. Тако је запекао да сам једва завукао скалпел: Ево га скинут у целости: А испод њега дизне за притисак уља, са обе стране: И опет су дизне различито позициониране као што се на сликама може лепо видети... На благи притисак прстом и лева дизна је "пропала" и тако постала потпуно истоветна као и десна: Ово ме је навело да закључим да дизне ипак нису фиксиране и да се могу померати и горе-доле а и лево-десно. То их не омета да врше своју дужност зато што постоји канал (видљив на сликама) око дизне који им омогућава да у било ком положају пропусте уље. Мистерија решена! Пре полирања налегајуће површине мотор је добро заптивен крпама: 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
srrdjan 315 Napisano Septembar 12, 2014 Нек иде живот, 858 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Vulkan 800 некада био Keeway Supershadow 250 Prijavi odgovor kao problematičan Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
drumskalisica 8741 Napisano Septembar 12, 2014 Ne silazi, 5900 postova Lokacija: Novi Sad - Cacak, Srbija Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator Prijavi odgovor kao problematičan А онда непријатно изненађење, с'обзиром да је на испирању два задња пута изостао песак: То значи опет на пумпу за 5 литара... A što moraš opet da kupuješ benzin, možeš i ovaj da procediš kroz neko sito i gazu pa opet sa njim ? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sr3ck0 2224 Napisano Septembar 12, 2014 Drug član, 2329 postova Lokacija: Wien/Požarevac Motocikl: MZ ETZ 250, Suzuki GS 450L Prijavi odgovor kao problematičan A što moraš opet da kupuješ benzin, možeš i ovaj da procediš kroz neko sito i gazu pa opet sa njim ? Наравно да сам поново користио исти бензин а нисам га цедио ради сваке евентуалије да ми мало талога не промакне па се врати у мотор. Зато сам при сваком испирању губио помало бензина... Мало-помало па га не буде више... У принципу, сваку флашу сам користио 5-6 пута. После тога је следила допуна јер је била око пола празна. Методологија испирања је била следећа: Један цилиндар у ГМТ (горе) а други доле. У том положају у цилиндар који је горе - испирање два пута. Затим једно испирање и средини где је ланац брегасте па онда два испирања на клипу који је доле. Потом се цилиндри поравнају у средини па опет исти начин испирања. Затим се у ГМТ доведе цилиндар који је био доле па све испочетка. И тако у круг док није нестало талога и најфиније прашине при два узастопна испирања. Мада, кад сам поново испрао чисто да ја будем задовољан поново је било прљавштине. Зато сам пазарио још 5 литара бензина па све испочетка... Душу сам му опрао па се сад искрено надам да нема више ничега унутра јер је на два задња узастопна испирања било чисто. Између задњих контролних испирања је била пауза од по 3 сата за сваки случај. У вези са тим, нећу му сад мењати филтер него само уље. Тако ћу га упалити да мало ради и вероватно провозати по гаражи али то јш морам проверити да ли смем. После неког периода рада, не превеликог (не знам тачно колико, имаш ли неки савет?) променићу уље и филтер и то ће бити завршно "испирање". Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sr3ck0 2224 Napisano Septembar 12, 2014 Drug član, 2329 postova Lokacija: Wien/Požarevac Motocikl: MZ ETZ 250, Suzuki GS 450L Prijavi odgovor kao problematičan Контактне површине на блоку мотора су исполиране али не могу да нађем слике да ме сад човек обеси!!! Мотор је још једном контролно испран са задовољавајућим резултатом па је тек онда монтиран картер. Ја више не могу да учиним за њега. Искрено се надам да сам све испрао. Пошто је приметно присуство рђе на раму и задњој виљушки (која није дубинска али је рђа...), сад је идеално време да се иста одстрани: Ево једне слике без блица, можда се боље види: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mikamoto 168 Napisano Septembar 12, 2014 Svrati ponekad, 484 postova Lokacija: Smed. palanka Motocikl: HONDA CB 750 boul d"or, free-style Prijavi odgovor kao problematičan Prvo da te pozdravim i skinem kapu za pedantnost, a i da udelim drugarski savet. Nikako ne pali i ne vozi sa starim filterom ulja, ali NIKAKO. Motor je dugo stajao i staro ulje moze toliko zapusiti filter da ni kompresor ga ne moze produvati. Pri narednoj zameni ulja ga ne moras menjati, ali sad obavezno. Posebno obrati paznju na cistocu uljnih magistrala i orati paznju na "O"ringove na karteru, situ ulja. . . Gledaj da fiksiras one dizne za ulje u svoja lezista makar polako cekicem i nekim malim srafcigerom, sekacem. . . Ako velika kolicina ulja ode u glavu mozes izgubiti pritisak na drugom mestu. Za sada toliko, samo napred i puno srece. Pozz 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sr3ck0 2224 Napisano Septembar 12, 2014 Drug član, 2329 postova Lokacija: Wien/Požarevac Motocikl: MZ ETZ 250, Suzuki GS 450L Prijavi odgovor kao problematičan Да бих лакше заштитио мотор при скидању рђе, поставићу цилиндре да нешто не упадне унутра: Читам ја ту и тамо мало књигу, јел' те, да се мало подсетим како и где шта иде. Кад тамо ништа не пише који је пик-ап главни леви или десни? Забуну ми је унело то што пише да треба да се десни клип доведе у ГМТ при узубљивању брегасте и да се црта поравна са цртицом на блоку. Пошто је код мене паљење од новијег типа мотора то не пије воду... И онда ми сине идеја Па доведи Срећко десни клип у ГМТ па погледај кад ти је већ мотор отворен : Дакле, дефинитивно леви... Да изрежем поклопац: Готово: И још ће бити покривен најлоном за сваки случај јер ми је испирање мотора једна мучна и мени веома мрска операција!!! Да припремим терен за фарбање. Уклањање инсталације је добро документовано да после не буде вишка делова... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sr3ck0 2224 Napisano Septembar 12, 2014 Drug član, 2329 postova Lokacija: Wien/Požarevac Motocikl: MZ ETZ 250, Suzuki GS 450L Prijavi odgovor kao problematičan Prvo da te pozdravim i skinem kapu za pedantnost, a i da udelim drugarski savet. Nikako ne pali i ne vozi sa starim filterom ulja, ali NIKAKO. Motor je dugo stajao i staro ulje moze toliko zapusiti filter da ni kompresor ga ne moze produvati. Pri narednoj zameni ulja ga ne moras menjati, ali sad obavezno. Posebno obrati paznju na cistocu uljnih magistrala i orati paznju na "O"ringove na karteru, situ ulja. . . Gledaj da fiksiras one dizne za ulje u svoja lezista makar polako cekicem i nekim malim srafcigerom, sekacem. . . Ako velika kolicina ulja ode u glavu mozes izgubiti pritisak na drugom mestu. Za sada toliko, samo napred i puno srece. Pozz Хвала друже на комплиментима и саветима. Наравно да ћу те послушати! Није ни тај филтер сто дуката, него то је било моје гласно размишљање које се испоставило као лоше. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sr3ck0 2224 Napisano Septembar 12, 2014 Drug član, 2329 postova Lokacija: Wien/Požarevac Motocikl: MZ ETZ 250, Suzuki GS 450L Prijavi odgovor kao problematičan Prvo da te pozdravim i skinem kapu za pedantnost, a i da udelim drugarski savet. Волим да је све добро документовано и видљиво. Биће то на крају један добар pdf... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...