Jump to content

Moto Zajednica

Prvi motor :)

Recommended Posts

  • U prolazu, 23 postova
  • Lokacija: Kula, Serbia

Pozdrav. već sam pitao u jednoj temi ali evo i da otvorim novu temu sa sledećim pitanjem: Koji motor da uzmem?

Dakle, imam 18 godina i tačno pre dve nedelje sam položio za A2.

Ovo bi bio prvi lično moj motor, a vozio sam razne skutere od 50ccm (njih ne računam) i između ostalog 5-6 sati sam vozio Longo 50SM (2009. god), u autoškoli sam vozio Yamahu YBR 125 (2009.god) a ono na šta sam najviše ponosan jeste da sam vozio i KTM LC4 640 SM (2006. god) i na njemu sam proveo više od 20ak sati, tako da znam šta sve motor može i koje su sve prednosti i mane motora.

Trebao bih od oktobra da budem student u Novom Sadu i motor mi treba prvenstveno za po Novom Sadu, dakle od stana do faksa, i nazad, i do grada da odem nekad i tako, znači čisto da ne plaćam bus a i da bih vikendom posetio svoje kući.

Da skratim, napravio sam uži izbor kineskih motora (jer mi budžet nije bajan sa obzirom da sam sada maturant i još kada upišem fakultet...). Dakle, uzeo bih polovan motor naravno, do oko 800e. Znam da za te pare ne može da se uzme ništa da valja ali sam perfekcionista i volim da mi je sve u top stanju tako da mislim da bi i taj motor kakav god da uzmem blagovremeno bio mint. Brzina mi i nije toliko bitna jer svi ovi motori bi trebalo bez problema da idu 90km/h što mi je skroz ok. Ono što mi je možda prva stavka na spisku jeste da malo troši, jer da hoću nešto da se ku*čim a da nemam para za gorivo uzeo bih Hondu CBR 600 F1 za te iste pare (primer). Dakle svi motori su kineski i zanima me, koji koliko troše, koliko često se rade i koliko koštaju redovni servisi, da li imaju nekih posebnih mana pored toga, koliko mogu da traju ako se dobro odnosiš prema njima i tako... Još jedna stvar - poželjno bi bilo da mi date informacije za to kada se voze dvoje na njemu, jer planiram i da se vozikam sa devojkom (ako je nađem :D) ali ne planiram nikakva duža putovanja (trenutno), tako da nemam potrebe za dodatnim opterećenjem tipa koferi, ranci i tako, znači 130kg max. BTW, visok sam 192 čisto ako je i to potrebno :). Hvala svima unapred :).

 

1. Sprint Apollo RX250

2. Sprint Pulser 125

3. Sprint Pulser 200

4. Qingqi QM125GY

5. Qingqi QM200GY

6. Qingqi QM125 2D

7. Keeway Speed 125/150

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 333 postova
  • Motocikl: Suzuki GSX600F '01

Pozdrav kolega, posto vidim da tragas za motorom, a jos si mi u blizini, imam Qingqi QM 125 2d za prodaju , juce sam postavio oglas, pa ako hoces javi se da trgujemo,a ako ne mozes slobodno da se javis da ti pokazem motor,pa ako ne moj mozda uzmes neki tudji,cisto da znas na cemu si... Kupio sam ga dok sam studirao u NS-u, trosio ispod 2,5L/100km sto mi je i vise nego odgovaralo za studentski dzeparac, sada kada sam zavrsio fax presao sam na 600cc (nije da mi ne fali Qingqi potrosnja 1lol.gif), a ovaj mi "hvata prasinu". Skoro svaki dan sam u Kuli, mozemo se i naci pa baci oko i taman ti objasnim na cega trebas obratiti paznju ako vec kupujes ovaj model, ja sam mu boljke resio, radi kao sat :)

http://www.moto-berza.com/polovni-motori/qingqi-qm-125-2d-oglas-77970/

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2443 postova
  • Lokacija: NS
  • Motocikl: Versys 650 Kiklop

Pozdrav i dobro došao u svet motora (skuteri su druga priča 1zvizduk.gif) 1zdravo.gif

Drago mi je u neku ruku što je ovaj novi zakon takav kakav jeste, i da će sad klinci (bez uvrede, ne ti, nego generalno) morati da prođu klasu po klasu, ipak je to neki normalan put za sazrevanje vozača...

 

Ovako... bio sam u istoj dilemi pre 3 godine kad sam i sam počinjao, i kupio sam tada Quingqi-ja 125, novog iz radnje, onog super moto.

Za sam motor ne mogu reći da imam zamerke, osim guma koje su KATASTROFALNE i svakom uvek govorim da jedino i odma to promeni na tom motoru, gume su doslovno neupotrebljive, klize, uvrću se pod kočenjem, ne daj bože kiše... vožnja na njima je blago rečeno nebezbedna. Tako da ako budeš kupovao bilo koji od ovoh sa tvog spiska (sprint pulser je isto to, a ostali su samo varijacije sa istom mašinom, osim keeway-ja koji je po meni klasa ispod - ima tanje gume, manji je, tanji i ružniji) gledaj da već ima promenjene gume, da nisu te Duro, time ćeš uštedeti koji dinar u startu.

 

Drugo, moraš sam da odlučiš šta želiš. Ja sam oduvek hteo super moto, zato sam i izabrao to, al čim sam proveo malo vremena putujući po Vojvodini na njemu (tada student isto kao i ti) shvatio sam da to nije bila pametna odluka. Visok položaj sedenja, kupiš sav vetar i to užasno smeta, i jako usko sedište, posle sat - sat i po, guzica (i ono kod nas muških ;) ) utrne!

Da sam tada imao ovu pamet definitivno bih uzeo onaj 2D model, kojeg je isto tada bilo u radnji, koji je mnogo udobniji i ima bolji položaj sedenja, mnogo bolje koči a i brži je, upravo zbog manje kupljenja vetra. Od svih tih na spisku 2D jedini ima 2 diska napred i stvarno koči ko blesav! Od svih tih sa tvog spiska, po meni je on najbolji.

Što se potrošnje tiče, moj SM je trošio oko 2.3-2.5 litre, al nikad nikad preko toga. (najčešće smo se vozili buraz i ja na njemu, on 90 a ja 75kg, plus neki ranac.. ;) ).

Održavanje je smešno, 0.8L ulja sa zamenom filtera (koji je 400-500din) uradiš mali servis za manje od 1500din.

Uz pristojno vođenje računa - nema jeftinije vožnje na svetu! Dešavalo se nekome da pukne sajla kvačila, gasa, sijalice, al to crkava i na Japancima... a sve je to 500-1000din "kvar".... ustalom, imaš i ovde na forumu o svakom modelu pa pročitaj tuđa iskustva.

 

Evo, vidim kolega ti nudi da vidiš njegovog 2D, to je po meni najbolji izbor za to što tebi treba i za te pare, odeš, vidiš, probaš, tako je najbolje...

Srećno, i uživaj, to su slatke muke koje sad imaš 0takoje.gif

 

 

 

 

  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 333 postova
  • Motocikl: Suzuki GSX600F '01

Andrej, bravo na post-u, lepo objasnjeno... Ja sam zato naglasio za gume da su promenjene, tek kada sam stavio Michelin na njega skontao sam da je drugi motor, neverovatno je koja promena u stabilnosti, bukvalno drugi motor...

Necu da hvalim svoga konja, nisam toliki cigan, ali ko hoce neka dodje, proba i neka se uveri 0takoje.gif

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 23 postova
  • Lokacija: Kula, Serbia

Kakvo hladjenje imaju ovi motori? Koji motor ima najbolje hladjenje? I da li bi ste mi pre preporucili neki od gore navedenih ili Hondu CBR 600 F1 s' obzirom da imam iskustva na velikim motorima (kao sto sam rekao, vozio sam KTM LC4 640 SM 2006. god minimum 30ak sati)? potrosnja mi i nije toliko bitna kod tih velikih motora jer sve ima svoju cenu naravno :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6084 postova
  • Motocikl: GS1250Adv curi ulje na semering

Au sada si ga iz neba pa u rebra sto kazu :jee: Hladjenje kod svih nabrojanih kineza treba da je vazdusno osim ako nisu nesto promenili skoro. Vidim presao si sa supermoto i naked na sport :)? Vidim da si spomenuo i 800e, gde ima cbr za te pare???

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 23 postova
  • Lokacija: Kula, Serbia

Vise volim sport ali necu sportaka od 125ccm. Sto se para tice zato pitam, da li da kupujem neki kineski SM ili naked sada ili na zimu neki sport od 600ccm (npr. poznanik prodaje CBR 600 '90 za 1000e)?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 130 postova
  • Motocikl: Bice opet sledece godine :)

Ovaj 125-2D bi treboa da ti radi posao i više nego odlično.Dobro ide,malo troši a i udoban je poprilično, samo nisam siguran koliko se lako dolazi do delova za QQ. Ja sa probao njega kada sam kupovao motor i odlučio sam se za novi superlight, što je generalno bila greška... jer realno taj što sam gledao je prešao 2000 km i tek je razrađen i izlečen od svih kineskih bolesti koje novi kinezi imaju,a ovako je meni zapalo da se cimam sa svim tim sitnicama :)

Definitivno QQ 125-2D :zdravo:

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Duh Bez Sekire, 1037 postova
  • Lokacija: Beograd - Miljakovac, Ljubovija
  • Motocikl: Yamaha XJ600N, Cagiva Canyon 600, Husqvarna TE 250

LWF da li ti taj CBR (ili nešto tome slično) ulazi uopšte u izbor, s obzirom na A2 kategoriju? Uzmi u obzir da su stari motori bukvalno rupe bez dna. Ako si iole pican vezano za tehničku i vizuelnu ispravnost motora, onda računaj da ćeš brdo para skucati u takav motor i opet nećeš biti zadovoljan.

 

Moj ti je savet da za tih 800 eur definitivno gledaš nešto od kineske bratije staro par godina i u dobrom stanju. Sit ćeš se navozati za male pare a kasnije u preprodaji nećeš puno izgubiti. Višak para, ako ih budeš imao, potroši na kvalitetnu zaštitnu opremu za sebe...

  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 23 postova
  • Lokacija: Kula, Serbia

A ne bih nešto sa vazdušnim hlađenjem, da hoću nešto takvo uzeo bih skuter, a mislio sam da 2D ima vodeno hlađenje i kada ste rekli da nema razočarao sam se...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 363 postova
  • Lokacija: Aleksandrovac
  • Motocikl: Honda CBF 600 N; Honda Silver Wing 400; Honda Pantheon 125

Kakve veze ima sto ima vazdusno hladjenje, pa kamioni su nekad imali vazdusno hladjenje. To moze da bude samo plus zbog lakseg odrzavanja ;)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 3087 postova
  • Lokacija: The very heart of southern Banat

Са 18 година, мислим да немаш ни поштену идеју шта ти треба, већ само неку жељу која и не мора да има некао рационално утемљење.

 

Разочарао си се јер на твом списку нема оних са водом хлађеним мотором? Ниси обратио пажњу. Онај први са твог списка има, али то не мења ситуацију. Има бога оца мотора са ваздушним хлађењем, од малих за моделе теледириговане аутиће, до авионских моторчина и ништа им не фали што су такви.

 

Ја бих се сложио са препоруком коју ти је дао "ицатенеј".

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6084 postova
  • Motocikl: GS1250Adv curi ulje na semering

A ne bih nešto sa vazdušnim hlađenjem, da hoću nešto takvo uzeo bih skuter, a mislio sam da 2D ima vodeno hlađenje i kada ste rekli da nema razočarao sam se...

1996_GSF750_500.jpg

Ovaj nema vodeno pa sta :zvizduk:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6084 postova
  • Motocikl: GS1250Adv curi ulje na semering

''Trebao bih od oktobra da budem student u Novom Sadu i motor mi treba prvenstveno za po Novom Sadu, dakle od stana do faksa, i nazad, i do grada da odem nekad i tako, znači čisto da ne plaćam bus a i da bih vikendom posetio svoje kući.''

 

''Još jedna stvar - poželjno bi bilo da mi date informacije za to kada se voze dvoje na njemu, jer planiram i da se vozikam sa devojkom (ako je nađem :D) ali ne planiram nikakva duža putovanja (trenutno), tako da nemam potrebe za dodatnim opterećenjem tipa koferi, ranci i tako, znači 130kg max. ''

 

Ovo si napisao :neznam:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 217 postova
  • Lokacija: Vrsac, Srbija
  • Motocikl: Gilera Nexus 500, ZX6R

Ne brini ti za to što je vazdušnjak. Vazduh zimi ne lomi blok.

Sad baš do Hrvatske sa 125ccm.... - ja ne bih smeo.

Meni se odatle najviše dopada Sprint Pulser ili taj qm125 2d.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6084 postova
  • Motocikl: GS1250Adv curi ulje na semering

Ja sam tu kilometrazu davno presao sa skuterom 50kubika, tako da ne vidim u cemu je problem. Udobnost je po meni najveci problem tu. Ali onda, uzmi kola pa mir.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1648 postova
  • Lokacija: Paracin

Ja li licno najvise volim vazdusno plus hladnjak za ulje, mozda zato sto sam uvek imao starije motore, izbije dihtum na glavi prska ulje po cipelama al ide a da je vodeno pomesa vodu i ulje podigne temperaturu i stoj cekaj prikolicu... Mozda gresim ne znam.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja