Jump to content

Moto Zajednica

zamena lanca kajsem

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 312 postova

Ja sam voljan da naučim gde će da izgubi 20KS sa kaišem kojih ne gubi na lancu.

Ajde, mogu da se složim da će kaiš da unese kašnjenje od par milisekundi ali gde će da ode tolika snaga?

Inače, ova prepravka je za dobrog majstora sa osrednjim mašinama komplikovana koliko i obrada doboša od autobusa. Rutina, samo ako se unapred malo planira.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1899 postova

Cekaj, o kojim ti kajisevima pricas?

O zupcastim, klinastim ili trakastim?

Hajde da vidim kako ce zupcasti na F800s da preskoci, samo mi to pokazi i bicu miran.

Ovaj Vulkan ima 30% veci obrtni momenat od FZR-a i to dostupan na bitno nizim obrtajima, sta mislis sta to znaci.

Dajte ljudi nemojte naklapati u prazno

• Drug član, 1899 postova

E da, molim isto objasnjenje kakvo je to visegodisnje projektovanje masine za pogon preko kajisa, kad BMW ima isti agregat samo na jednom modelu mu je pogon na lanac a na drugom na kajis?

• Zainteresovan, 621 postova
  • Motocikl: Yamaha SR250 Honda NTV650

Izvinite, ali nemojte se raspravljati šta je bolje, već lepo objasnite čoveku da ne gubi vreme na budalaštine. Na FZR-a da mu strugar budži sa lanca na kaiš? Super, i još će da pogodi i prigodnu ''leguru aluminijuma''? Ja svoju glavu u torbu sa takvim zezancijama ne bih stavljao. Bolje bi mu bilo da manje pare potroši na nov lanac i lančanike. A i mnogo bezbednije. Prijatelju paff, raspitaj se malo bolje ne oko toga dal može ili ne (sve može, al košta) već koliko košta kaiš za npr. vulkan 1700 (da bi imao dobar kaiš, mada na vulkanu jeste obrtni moment veliki, ali su radni obrtaji 2-3 puta niži), kolike su dozvoljene tolerancije, period zamene, održavanje (i kaiš se održava). Sve to lepo spusti na papir pa ćeš saznati šta da radiš. A samo dok pribaviš tačne podatke rodiće ti se i ideja koliko će ti vremena tek trebati da sve upakuješ kako treba.

• Drug član, 2753 postova
  • Motocikl: GPZ 500 Street Twin

Može kaiš da izdrži veliko opterećenje, ali takav kaiš košta. Uglavnom više nego set lanac-lančanici.

Što se održavanja tiče naći će se već neko da pojasni, ako se dobro sjećam kaiš treba češće i puuuno preciznije dotezati u odnosu na lanac i takođe se nečim posipa, nije ulje nego neki talk, šta li. A i sam kaiš nije veliki ljubitelj ulja, benzina, vode, UV zračenja, ekstremnih temperatura, kamenčića ako je loše zaštićen (ko što će vjerovatno i biti). Kaiševi koji mogu bez problema da se nose sa svim ovim, su oni koji koštaju 200 ili više Eura, možda i nađeš nešto jeftinije, ali u cjeloj toj ekspediciji poprilično gaziš u zonu neispitanog. Ako si baš zapeo, probaj, nađi jak kaiš(ne nešto od razvoda ventila) napravi zubčanike sa odgovarajućim brojem i odnosom zuba i iskonstruiši nekakvu zaštitu oko svega toga, da zaštitiš kaiš od kamenčića i prljavštine s puta. I javi rezultate :moto3:

• Svrati ponekad, 483 postova
  • Motocikl: HONDA CB 750 boul d"or, free-style

Ne preporucujem takvu prepravku, pogotovu ne na R-u. Kruzeri su nesto drugo. Kais je duplo siri od lanca,treba proracunati prenosni odnos, zadnja remenica treba da bude bar za 1/3 veca od lancanika da bi kais nalegao sto vecom povrsinom. Materjal remenica je spec. legura alum. ozubljenje se ne radi na strugu, vec na spec. glodalici. obicno su takve remenice otkovci, ili odlivci i degod se srafi treba da ima celik unura... Oko prenosa i kocnica na R-u ne improvizuj nista. sto se cene tice isto ti je, dobar kais kosta oko 150 E i traje oko 50000 u zavisnosti od voznje, kvaliteta i odrzavanja. Da je to u redu mnogo bi vise zazivelo to u praksi. Ne videh na GP-u ni jedan kais, Pozdrav

• čeka dobru titulu, 1377 postova
  • Motocikl: KTM 390 ADV, VF 750 SABRE

Ne dirajte čoveku Sneška, što da ne proba.

Pretpostavljam da intervencija ne bi zahtevala modifikovanje originalnih sklopova koji se ne mogu kasnije vratiti u fabričko stanje, valjda je mislio da na mesto lančanika postavi kaišnike, pa ne bi bilo nepopravljive štete u slučaju neuspeha.

O opravdanosti ugradnje na konkretni motor, hm?

O isplativosti pri eksploataciji u poredjenju na lanac, kao i o ceni same ugradnje, takodje, hm?

Ali ideja svakako zanimljiva.

:Mina:

• čeka dobru titulu, 1377 postova
  • Motocikl: KTM 390 ADV, VF 750 SABRE

Još nešto u prilog ideji: da nema takvih i sličnih, rublika "Sam svoj majstor" ne bi postojala.

• U prolazu, 36 postova
  • Motocikl: Yamaha XTZ 750 ST

Buell XB 12 Firebolt koristi za finalni prenos zupcasti kais i to ti je dovoljan dokaz da dobar kais moze prenijeti veliku snagu i veliki obrtni moment i pri velikim brzinama.Pitanje je koliko se isplati sve to raditi, da li je moguce ugraditi takav prenos na tvoj motor i da li je moguce da tvoj majstor precizno i od odgovarajuceg materijala uradi remenice. Pogledaj kako je to uradio Buell, BMW, HD, Kawasaki...

• Zainteresovan, 621 postova
  • Motocikl: Yamaha SR250 Honda NTV650

Ljudi, jedno je seckati motor, produžavati vile na čoperu koji neće preći stotku... ali da se zeza sa promenom vrste prenosa na R-u, nemojte ohrabrivati čoveka u nečemu što može skupo da ga košta, ne u parama već u životu. Treba da prikalemi neku budževinu, da mu se posreći da to počne da fercera, on da se okuraži i zavrne gassss (što je i normalno) i onda će se videti kakvu mu je leguru koristio majstor, dal paše kaiš sa tamića ili bmw sa jednim klipom i slično. A to može jako bolno i nezgodno da bude. Ajd ga nagovorite da mu majstor malo ogloda gusanu ploču od smederevca i napravi do jaja diskove, odlične, ko nove al jeftinije, a i prekaljeni su već odgorevanjem kad su se radile zimnice... Pročitajte šta bi on da pravi i od čega, pa ga sjetujte, nemojte ga ložiti, de će vam duša?

• Svrati ponekad, 152 postova
  • Motocikl: Ducati SFT

A, da, i u slucaju da naprsne, pukne, po recima cuvenog majstor Rileta, uzmes zensku carapu zavezes i odvezes se do kuce...:moto3:

Nema Cile-Mile :lol:

• Drug član, 1715 postova

Da pomenem da su meni nekada na golfu 2 na remenici na vodenoj pumpi bili zubi pojedeni, ali bukvalno istroseni, pa sam morao da menjam pumpu prillikom zamene kaisa (sto se inace i preporucuje) ali u odnosu koje opterecenje ima ova remenica na vodenoj pumpi a koliko bi opterecenje bilo na motoru morala bi da bude ekstra odradjena. Takodje znam da u okolini Aleksandrovca covek pravi svakakve zupcanike sa garancijom, tipa za radne masine, diferencijale itd.

• U prolazu, 21 postova

Cekaj, o kojim ti kajisevima pricas?

O zupcastim, klinastim ili trakastim?

Hajde da vidim kako ce zupcasti na F800s da preskoci, samo mi to pokazi i bicu miran.

Ovaj Vulkan ima 30% veci obrtni momenat od FZR-a i to dostupan na bitno nizim obrtajima, sta mislis sta to znaci.

Dajte ljudi nemojte naklapati u prazno

zupcasti kajs ko ce na motor da koristi trakast :D

i po mom nekom misljenju slazem se sa tobom da kais zupcasti prenosi i snagu i obrtni moment isto kako i lanac i mislim da je cak i trajniji od lanca ako je remen lepo obradjen msm da se trenje smanji na minimum moje misljenje je da je kais bolje resenje od lanca i lancanika

PS ja se bavim proizvodnjom nekih masina i sl i imam masinu za secenje metala koja ima obican kais tj trakasti kais koji se koristi svakog dana u godini bar 5 sati dnevno i obrtni moment je na jednoj strani je 8000 a na drugoj je 2500 i ogromna je kociona sila na tocilu a posebno kad ja radim na masini za secenje mene mrzi da stedim tocilo pa pritiskam da sto pre isecem metal koji je debeo i po 1,5cm i pravim rezove po 10 i vise cm desava se cak da se metal ugreje i "ustone" tocilo gde motor dok se okrece u trenutku kad ustine tocilo pr punoj brzini zaustavi i motor znaci nema proklizavanja trakastog kaisa a da ne pricam o preskakanju ili proklizavanju zupcastog kaisa

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja