Jump to content

Moto Zajednica

MZ Caffe

Recommended Posts

• Drug član, 1306 postova
  • Motocikl: MZ-ts 250/1 (custom)

Moram da priznam da mi je bilo pravo uzivanje raditi es-a. U odnosu na etz-a i ts-a, es je mnogo ozbiljniji motor. Jedva cekam da Duki zavrsi sa radovima pa da vidimo kako to cudo ide. Inace, magnetno paljenje radi prilicno lepo.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• :), 5945 postova
  • Motocikl: Bicikl

. Inace, magnetno paljenje radi prilicno lepo.

magnetno paljenje je cudo,,ja ga vec 20godina stavljam na mz a,,samo kad je 12 volti jos je bolje,a moze i od jawe babete da se stavi,mada je tu joska da nesto lepo napravi

• Zainteresovan, 503 postova

Moram da priznam da mi je bilo pravo uzivanje raditi es-a. U odnosu na etz-a i ts-a, es je mnogo ozbiljniji motor. Jedva cekam da Duki zavrsi sa radovima pa da vidimo kako to cudo ide. Inace, magnetno paljenje radi prilicno lepo.

Daj pričaj više o ovome. Kako, zašto, zbog čega? Ajde živo me zanima, jer izgleda da ću uskoro i ja jednog ES-a pazariti.

• Drug član, 1306 postova
  • Motocikl: MZ-ts 250/1 (custom)

Pa uopste je, po mom misljenju kvalitetniji. Bocni lageri  se podmazuju iz menjaca, za razliku od etz-a i ts-a, Ima bolje resen menjac, doduse sa 4 brzine, i kurbla je takodje bolje resena, tj. ne moze da se prezubi i uvek isto hvata. Sto se tice prednjeg ogibljenja, to treba probati. Mozda nije najlepsi i mozda sam previse subjektivan ali taj motor prosto obozavam i, kada mi se malo popravi finansijska situacija, sigurno cu kupiti bar jednog. Ima i mana, dobos kocnice i el. instalacija, medjutim i to se da resiti.

• Drug član, 4879 postova
  • Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251

Na doboše tj.paknove treba lepiti druge obloge, može to da koči jako dobro.

• Drug član, 1702 postova

Radi se.Naravno da ima koristi od delova menjac je odlican,zupcanici nisu ni malo istroseni i blokovi mi se isto cine odlicni Sad gledam da nabavim onaj radapciger za skidanje lancanika sa radilice,jel zna neko dal ima to da se kupi il da ga pravim?Inace je i radilica bez lufta totalno ali je malo polutke uhvatila rdja pa cu i to da resim cim uspem da je skinem he he ;D .

Trazim jos etz 125 valjda cu da nadjem nesto uskoro cekam da se miki jawa vrati negde je otputovao,a nasao je nekog neispravnog.Snake jesi ti ono menjao sve lezajeve u masini svi mi se cine odlicni fag-ovi

pozdrav

• Svrati ponekad, 202 postova
  • Motocikl: MZ chopper

Lezajevi su novi mislio sam ga sredit ali sam onda u sred sezone kupio novi tako da u taj vise nisam ni ulagao ;D

• Drug član, 1838 postova
  • Motocikl: cbr 600f

pa uzmi obican trokraki radapciger,kod nas je oko 200 dinara na pijaci ima i kod kineza,nije neki kvalitet ali ce posluziti,,,a to sto su polutke zardjale ne brini.osim ako nema bas puno rdje koja se kruni

• Drug član, 4879 postova
  • Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251

Zovem Centar S zbog ulja Tamoil i upute me na komercijalu.

Velika je firma u pitanju pa je svaki komercijalista zadužen za jednu liniju proizvoda a za 2T motore imaju dva brenda: Tamoil i Motorex.

Prvo su mi prebacili čoveka zaduženog za Motorex koji je rekao sve najgore za Tamoil. Kao jeste njemu u interesu da se to ulje prodaje, to jeste njegova firma i da njegov kolega radi taj program ali ''da je bajker nikada u svoj motor ne bi stavio tako nešto''.

Ja se tu isečem, setim ko od naših ljudi koristi taj Tamoil..., strašno.

Onda pomislim kako mi nikada nisu bili jasni ljudi koji ogovaraju svoju firmu, kolegu, proizvode koje im firma prodaje...

Ustvari, čemu ogovaranje?  ???

Na kraju prebacim prekidač u glavi da imam posla sa trgovcima i sve mi postane jasno, ''vratim se na posao''.  ;D

Komercijalista zadužen za Tamoil je strašno srdačan i predusretljiv, imao je ''dobru'' ideju kako bi tamoil mogao da se džabe oglašava na BJB-u (vispren tip, kako li se samo setio  ::))

Ja kažem OK (;D), možemo da pričamo i o oglašavanju ali da vidimo prvo maloprodajnu cenu ulja i njihove osobine.

Raspričao se čovek o svim mogućim sporednim stvarima koje nisam ni zapamtio dok nije došao do suštine.

Tamoil ima tri tipa ulja, mineralno, polusintetiku i sintetiku.

Mineralno me nije interesovalo, polusintetika košta 325 din po litri dok je čista sintetika 490.

Njegovo prazno pričanje naglo se prekinulo kada sam pitao za standarde koje ulja ispunjavaju, drugim rečima ne zanima me šta misli već kakvim standardima raspolaže ovo ulje.

Ukratko, oba navedena modela imaju ISO, JASO i API standarde što znači da zadovoljavaju kriterijume kvaliteta EU, Japana i SAD dok od proizvođačkih specifikacija ima Piaggio Hexagon sertifikat koji je dodeljen samo 100% sintetičkim uljima.

Imajući u vidu da je sintetička osnova ulja standardizovanog kvaliteta i da je kod svih proizvođača sasvim sigurno ista jer predstavlja robu kojom se vrši promet putem berzanskog poslovanja, onda se razlike javljaju samo u aditivima. Sintetička osnova je skupa pa su skupa i ova ulja, cenu dalje mogu podizati još samo tri komponente: aditivi, brend i broj posrednika.

Posrednike sam izbegao jer je Duki našao kontakt uvoznika, osnova je sigurno sintetička jer ne bi imala navedene specifikacije a aditivi su mi nepoznati dok ne vidim proizvođačku specifikaciju. Za brend mi je svejedno i ne pada mi na pamet da dajem veće pare na ambalažu ako je ulje isto (prokletsvo struke, šta ću).

Ukratko, ništa ja njihovom pričama ne verujem i ne vidim zašto ovo ulje ne bi valjalo, mislim da hoće da nam uvale skuplje ulje ili da možda Motorex-om udaraju na Motul koji im je direktan konkurent.

Kako trenutno nisam pri parama a siguran sam i da su me zapamtili po preteranoj informisanosti, sačekaću 20-tak dana da se malo zaborave utisci i otići kod njih da vidim flaše i dokumentaciju kojom proizvođač rapolaže a oni kao uvoznik imaju zakonsku obavezu da mi je stave na uvid.

Ako sve bude bilo OK, moj izbor će biti Tamoil sintetika za predstojeću sezonu.

• Svrati ponekad, 202 postova
  • Motocikl: MZ chopper

Masinu sam rastavljao zbog lamela,bile su zrele za mjenjanje, a sto se tice hrdje to je samo povrsinski ocisti sa glicerinom.

• Drug član, 1702 postova

Obavezno vidi za aditive  i mene zanima koje ulje uzeti cene mi se cine ok

Jel zna neko ko prodaje nove mz delove preko kataloga negde sam to ranije na forumu procitao da neko ima taj katalog

ako postoji zanima me kako doci do njega

sutra cu da skinem radilicu i ocistim  nije to puno zardjalo

• Zainteresovan, 503 postova

Narode, farbanje mog stroja se privodi kraju. Već vidim da ću imati najlijepši MZ na zapadnom Balkanu. A bio bi i red, jer do sada sam imao uvjerljivo najružniji MZ :)

viu1205950992s.JPG bwy1205951073d.JPG rgh1205951087a.JPG

• Zainteresovan, 837 postova
  • Motocikl: Trenutno bez :/

dodaj jos jedan lep MZ cije se farbanje takodje privodi kraju ;D

neki delovi su jos u spric gitu...

pretresao sam malo i masinu, ubacio nekoliko novih delova, uradio instalaciju (joska ono paljenje radi)

post-1656-12878994800317_thumb.jpg

post-1656-12878994800916_thumb.jpg

post-1656-12878994801577_thumb.jpg

• Drug član, 1404 postova
  • Motocikl: Moto Guzzi Nuovo Falcone 500

Ovde u Jagodini je mineralno 300 din a sintetika 650,Tamoil.Video sam i Bergoline u istoj radnji,sintetika 600 din,znaci jeftinija od Tamoila.Pokusat cu da doznam ko je dobavljac pa javljam i ostavljam ga na milost i nemilost Vuji.

• Drug član, 3121 postova
  • Motocikl: '75 Honda cb 750F ss / '83 Jawa babetta typ. 207

Ovde u Jagodini je mineralno 300 din a sintetika 650,Tamoil.Video sam i Bergoline u istoj radnji,sintetika 600 din,znaci jeftinija od Tamoila.Pokusat cu da doznam ko je dobavljac pa javljam i ostavljam ga na milost i nemilost Vuji.

Po litru?

• U prolazu, 26 postova

cekaj ti Svakak da vidis kad ja sastavim svoju pilu, pa da stanemo jedan do drugog...

onda ce to biti dva najljepsa motora na zapadnom balkanu..

E da, dobio sam dvije masine od 250-tke za male pare.

obje su u losem stanju. valjda cu od njih dvije + jos 100 ojra uspjet napraviti jednu novu!

da podsjetim ja vozim 150-tku  sa 7000 km na satu, ja sam napravio pola od toga. stroj je nemalo nov. izgurat cu ovu sezonu a na godinu gore ide 250.

nosaci pasu koliko sam ja vidio. udaljenost od nosaca do nosaca je ista. presjek one cijevi na zadnjem nosacu je ista.. jedino ce blatobran i auspuh biti u konfliktu, al za sve postoji rjesenje.

Otkrit cu vam, trenutno je u izradi jedan zanimljiv projekt. Pravim elektro centralu na MZ. U centrali ce biti novi nosaci osiguraca, releji za zmig, svjetla, bobinu, alarm.

Pomocu naprave za daljinsko otkljucavanje auta cu napraviti daljinsko gaselje i paljenje nogom bez kljuca. isto tako daljinsko paljenje svjetala, trube, alarma, zmigavaca i jedne bljeskalice koja bljeska led pozicijama. Imam mali daljinski sa 4 tipkice. njihovim kombiniranjem cu moci sve ovo palit i gasit.Tu napravu za aute sam vec prenamjenio. I tako...

Trenutno sam u Swisarskoj kod rodbine, malo dosadno pa se raspiso...

izvjestim vas kako sta napravim... pozz

• Drug član, 1404 postova
  • Motocikl: Moto Guzzi Nuovo Falcone 500

2  Vuja

Bergoline sintetika ima odlicnu cenu,uvoznik Pankontinental Beograd.Sad sam isao u radnju i na kvarno doznao uvoznika.Mozes da krenes.

• U prolazu, 26 postova

2 Floyd

Pa sta da ti kazem, po meni su to masine agresivnije od 250-tki zbog toga sto nemaju kvacilo na radilici nego ide preko lanca i preko omjera 1:4 otprilike. nisam rekao da su startnije, da se "ekipa 250" ne naljuti!

Teze je krenuti sa 150 uzbrdo ili sa dvoje. Moras mu nabit gascinu da ne crkne i tako.

sto se tice maksimalne brzine, sam sa koferom i visokim guvernalom bez zaljeganja i bez vjetra po ravnome ide 110.

kad se zalegne na nekoj nizbrdici i sa vjetrom u ledja naguli 120.

ali na 80 do 90 km/h je pjesma i tako se najcesce vozikam.

ne bi ja mjenjao masinu sto se mene tice ide to OK. al kad natovarim gospoju ili kad se idem natezat sa ovim skuterasima na talijancicima od 125-150-180-200-250 kubika po okolnim brdima onda osjetim da mi fali koji konj. Jer ga gulim do ibera a sto se mene tice prolazim zavoje bez napora, bez mrdanja guze po sjedalu, izbacivanja koljena i tako to. dok se ovi misevi polomise, daju sve od sebe da bi mi samo malo mogli pobjec na ravnijim dijelovima ceste. E zato ce oroz da stavi gore 21 njemackog konja, pa ce da vide kako przi, kad stari panj vatru drzi!samo mi zao skidat ovu masinu, nova je. bit ce na godinu....

Sto se tice kvarova:

*Jednom sam ga ubio, moram priznat kriv sam totalno. bio p'jan. Prvo stara mjesavina sa Ininim dvotaktolom + jos neka mjesavina s nekim drugim uljem. skinuo

auspuh.divljao dosta dugo, turirao u mjestu,,,, nakon cjelog dana deranja razvalio mi se leteci lezaj. 250 kuna popravak i moj rad.

*Drugi kvar je bio zbog siromasne smjese sa ininim dvotaktolom. ljetos po najvecim vrucinama, ja i cura na motoru i gas do ibera. nakon 10km zakovo klip u cilindru i zablokiro 

tocak u petoj na 100. rastavio presmirglo klip, na cilindu si jedva mogao ista primjetit, ono malo aluminija, al nista... sastavio i radi.

*treci kvar mi je bio odvrtanje korpe kvacila. odvrnula se i kvacilo mi nije odvajalo, 20 km od kuce. dovezo se kuci, rastavi i stegnuo. primjetio sam da mi je puknula prva 

lamela na jednom mjestu. od tada se malo cuje zujanje u vecoj brzini na manjem gasu.

Sve u svemu to nije nista. ako ga lakse vozis i sipas recimo STIHL, nemas brige. Ja idem na put od 200 km bez sarafcigera i kljuca za svjecice!

trosi 3.5 do 4!

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja